Şimdi Ara

işlemci cache önbellek hakkında?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
0
Favori
2.437
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • mesela L2 cache 6 mb olan intel işlemcinin L1 i kaç mb oluyor.. yada L3 8 mb ise aynı işlemcide L2 kaç mb ? veya L1.. genelde belirtilmiyor.. birde intelin notebook için işlemcileri dahamı küçük oluyor?? mesela ci7 laptop işlemcisi.. ayrıca atom işlemcisi var bu notebook için en küçüğümüdür

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vicentees -- 26 Mayıs 2011; 15:35:36 >

• kardeşim sana kendim cecheyi anlatmak isterdim ama, bu senin anlayabilmen için daha kolya olacak.
    işlemci ceche bellek nedir önce onu anlatalım.

http://www.youtube.com/watch?v=YR6KInUucXI

bu arada video görünmüyorsa bana şu video paylaşma nasıl yapılıyor birisi açıklarsa sevineceğim. çünkü. Dh video diyorum bana görünmüyor.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
  • dostum yinede sorularıma bir cevap alsam bilgisi olan kişiler varmı
  • NOT: DH tüp olanı seçeceksin DHVideo değil.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi RiPPeR91 -- 27 Mayıs 2011; 2:15:32 >
  • Cache Bellek, en son yaptığımız işlemleri değerlendirerek; bir sonraki işlemi %90 tahmin edip, bu bilgileri tutan L1 ve L1 in %10 tutturamaması durumunda bu %10 un da %90'ı oranında (siz hesaplayın artık) tahmin eder ve bu bilgileri tutan L2 adı verilen işlemci çekirdeğine gömülü iki adet statik “ram”den oluşur. Cpu L2'de de bu bilgileri bulamaması durumunda ram'e gider. Orada da yoksa HDD'e (harddisk) gider.

Cache Bellek ilk icat edildiği yıllarda board üzerinde yer alıyor ve sadece L1'den oluşuyordu. O zamanlar bu tahmin mekanizması bayağı işe yarasa da board üzerinde olduğu için cpu (işlemci) L1 ile iletişime geçeceği zaman board'un (ankart) veri yolu hızına düştüğü için şimdiki kadar kullanışlı değildi. Geliştiriciler, cache'i cpu içine koymak istiyorlardı. Fakat bu o kadar kolay değildi. Milyonlarca transistörü cpu içine koyabildikleri halde, bir türlü cache'i çekirdeğe gömemiyorlardı ki çekirdek hızında erişebilsinler.

Cache belleğin cpu içine yerleştilememesi üzerine, bir dönem çekirdeğe en yakın yere konumlandırılması denendi. Bunun sonucu olarak SLOT işlemci adı verilen cpu’lar piyasaya çıktı. Bu tip işlemcilerde çekirdeğin etrafında cache'ler görülebilir. Fakat bu yöntem, istenen performans'ı vermediği gibi, işlemci board üzerinde dikine durduğu için sabit bir şekilde durması da zoroldu.

Geliştiriciler bir süre sonra cache'i çekirdeğe gömmeyi başardılar, hatta L2 ile birlikte... Cache’ li işlemciler normallerinden daha pahalıydı. Çünkü cache'i çekirdeğe gömmek zor bir işlemdi. Öyle ki 100 işlemciden ancak 2 tanesi kullanılır olarak üretilebiliyordu.İşte bir işlemci alırken dikkatimizi çeken 4 MB cache olayının hikayesi kısaca böyledir.

Nasıl Çalışır?

Bilgisayarımızın bellek erişimi hakkında örnek vermek gerekirse:Bir lokantaya ilk defa gidip bir kase çorba istediğinizde Çorbanın yapılıp gelmesi uzun sürebilir. Eğer yemeğin yapıldığı yerin(HDD) hemen ön tarafında belirli bir miktar yemeği sıcak tutabilecek bir hazne varsa (RAM) ve siz oradaki çeşitlerden birini yiyecekseniz çorbanın pişmesini beklemezsiniz. Siz eğer aynı yere daha sık gelmeye başlarsanız garson sizi tanır ve sizin geleceğiniz saatlerde yemek arabasına(L2) sizin çeşitlerinizi de koyar. Sürekli müşterisi olursanız ve %90 aynı siparişleri veriyorsanız geleceğiniz saatte çorbanızı masanızda(L1) hazır bulursunuz.

Ne işe yarar?

İşte siz örnek: Excel'i ilk açtığınızda normal hızda açılır. 2. açtığınızda nasıl açıldığını bile fark edemezsiniz. Cache farkını Setup'tan L1 ve L2 seçeneklerini DISABLE yapıp test edebilirsiniz. Statik ram’den bahsettik onu da açıklayalım;Çalışma prensibi olarak temelde 2 tip RAM vardır. Dynamic ve Static.Static RAM makine açık olduğu sürece üzerine yazılan veriyi tutabilir. Transistörlerden imal edilmiştir.
    Dynamic RAMler üzerindeki veriyi tutabilmek için belirli aralıklarla kondansatörlerle tetiklenmeleri gerekir. Aksi takdirde üzerindeki veri kaybolur. Bunun için ana kart üzerinde bu tetiklemeyi yapacak ayrı bir devre dizayn edilmiştir ve bu yüzden dynamic ramler cache bellek olarak çekirdekte kullanılamazlar. Bildiğimiz ramler Dynamic ramdir. Static ramler yapılarında transistör kullanıldığı için daha pahalıdır

Güzel dimi

Alıntıdır ..

• RiPPeR91

çok teşekkür ederim. Hayırlı cumalar.

İşlemci harika bir yapı. Ceche bellek o kadar hızlı ki, şaşırmamak elde değil. Çok az bir miktar dahi olsa da, ramlara kıyasla çok çok hızlılar. hdd-ram-cpu<>cpu-ram-hdd arasındaki veri alış verişi bu ceche bellek sayesinde çok kaliteli hale geldi ki, 12mb ceche olan bir çok işlemcinin ne derece fark yaptuğu artaca.

980x ve Hem 6 çekideğe hem de 12mb ceche belleğe, üstüne üstün hyper-threading ve turbo boost avantajları ile de mükemmel bir hal aldılar.

İşlemcilerdeki milyonlarca transistörün bir avuca bile küçük gelen bir yapıya sığtırılması. Allah'ın yarattığı insan oğluna ne derece bir zeka vakf ettiğinin ve insan oğlunun da ne derece kendisini geliştirebileceğinin bir nişanesi gibi soğutma plakalarının altınca can ve baş ile çalışıyorlar.
  • Arkadaşın sorduğu sorunun cevabını bilmemekle birlikte başka yerde konu açmak istemedim. Arkaşlarıma bir sorum olacak. Malum bilgisayar her yere girdi. Acaba işlemci üreticileri gayr-i resmi olarak cache belleğe çook küçük boyutta bir takip , izleme sisteminin yazılımını deklare etmiş olamazlar mı ? her bilgisayarın izlenmesi ve yapılanların tespiti gibi. sonuçta neti olmayan pc ler war. böyle bir şey mümkün mü ? Aklıma geldi sadece...
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Ram ve işlemci
    4 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • adam onu cpu içine monte etmeye uğraşacağına anakartın üstüne kamufle ederdi. Komplo teorisi.
  • cache bellegin etkisi oldukça azdır

4 mb 8 mb arasındaki fark %1 civarında yanlış hatırlamıyorsam

istersen araştırabilirsin

tabi uygulamadan uygulamayada değişecektir bu. galiba bu değerler oyun içindi
  • Birde L3 bellek etkisi var. Bunlar gerçektende sisteme etkisi min. düzeyde olan ayrıntılar. Çok takılmaya gerek yok diyhe düşünüyorum. En büyük L1 cache i olsun, yok birde L3 ü olsun diye takılmak anlamsız. Olursa güzel olur, olmassada çok dert değil.
  • Aslında cache bellek kullanabilen oyun ve programlarda kendini gerçekten gösteriyor ama yazılımcılar her zamanki gibi kolaya kaçıyor.
  • Büyük farklar olmaz demek yanlış değil mi? Araştıracağım. Ancak. Garip geliyor. Ceche bellek cpu'nun işini çok kolaylaştıran bellek yapısıdır. Fazla olması elbette çok iyi olur. Aynı tür bir cpu modelinde birisi 4mb birisi 12mb ceche belleğe sahip olsun sizce ne derece fark olur bence %30 gibi bir fark olur. Cpu performansında değil tabii. Veriyi yada yazılımı açma hızında.
  • Tam olarak istediğimiz sonucu vermeyebilir L1 ve L2 bellekler aynı çünkü, L3 bellek farkı var sadece. Ben daha farklı bir test bulamadım.

Athlon II X4 620

L1 Bellek 512kb
    L2 bellek 2mb
    L3 bellek yok

Phenom II X4 965

L1 önbellek: 512 KB
    L2 önbellek: 2 MB
    L3 önbellek: 6 MB

• quote:

Orijinalden alıntı: .:FreeMan:.

@MÜŞAVİR hocam, testlerde L4D 2 oyunuda vardı, onda 20 fps farketmişti l3 bellek. Diğerlerinde pek fark yok. Yani uygulamaya göre etkisi değişebiliyor l3'ün.
    Ben asıl l2 farkını meral ediyorum. Yeni bulldozer serisinde çekirdek başına 2 mb l2 düşecekmiş. Bekleyip görmek lazım.

Elbette farkın çok olduğu uygulama/oyun vardır. Ben rastgele 8-10 ss yi ekledim. Tek tek bakmadım hangisinde fark ne kadar diye. Direk L1 ve L2 cache farkı için test bulamadım, olsa çok iyi olacaktı.
  • ben de şunu merak ediyorum Amd yine çekirdek açma olayını buldozerde de yapacak mı? Ben beklerim bu amd

musavir kardeşim. Çok teşekkür ederim Karşılaştırmalar gayet tatmin edici.
  • quote:

Orijinalden alıntı: @wise

ben de şunu merak ediyorum Amd yine çekirdek açma olayını buldozerde de yapacak mı? Ben beklerim bu amd

musavir kardeşim. Çok teşekkür ederim Karşılaştırmalar gayet tatmin edici.

AMD den beklenir, ilk etapta olmasada sonrasında bu tür bir sürpriz yapabilir.

Testler bu konuya hizmet etmiyor aslında, L3 bellek farkına yönelik. L1 ve L2 kapasite farklarıyla ilgili inceleme bulamadım.
  • quote:

ben de şunu merak ediyorum Amd yine çekirdek açma olayını buldozerde de yapacak mı? Ben beklerim bu amd

Umarım yapar,4çekirdek alıp 8 çekirdek olarak kulanmak baya keyif verirdi bana

Konuya cevap:cache belleğin önemi uygulamadan uygulamaya,hatta uygulama içindeki yapılan işe göre bile değişir.Eğer uygulama sırasında aktif olarak kulanılan kodların toplam boyutu atıyorum 2MB dan daha ufaksa burda 2MB dan daha büyük cache belleğin pek bi yararını göremezsiniz,eğer aktif olarak kulanılan kodlar 4MB gibi yer kaplıyosa 2MB 8MB farkınıda doğrusal olarak göremezsiniz çünkü 4MB yer kaplayan aktif kodların tamamı aynı aktiflikte olmayabilir,kimi kodlar belki 1milyar kez tekrardan kullanılırken kimi kodlar 100 bin kez kulanıldığında işlemci mimarisine gömülü algoritmalar bunları önem sırasına göre L1-L2-L3 diye sıralar,ve 1milyar kez kulanılan kodlar L1de tutulmaya çalışılır,boyuttan dolayı tutulamadığında L1-L2-çekirdek arasında veriler sürekli yer değiştirir ve 1milyar kez kullanılan kodlar 2MB 8MB cache bellek boyutunu daha kolay hisetitirken 100bin kez kullanılan kodlarda pek fark hisedemezsiniz.

• quote:

RiPPeR91

çok teşekkür ederim. Hayırlı cumalar.

İşlemci harika bir yapı. Ceche bellek o kadar hızlı ki, şaşırmamak elde değil. Çok az bir miktar dahi olsa da, ramlara kıyasla çok çok hızlılar. hdd-ram-cpu<>cpu-ram-hdd arasındaki veri alış verişi bu ceche bellek sayesinde çok kaliteli hale geldi ki, 12mb ceche olan bir çok işlemcinin ne derece fark yaptuğu artaca.

980x ve Hem 6 çekideğe hem de 12mb ceche belleğe, üstüne üstün hyper-threading ve turbo boost avantajları ile de mükemmel bir hal aldılar.

İşlemcilerdeki milyonlarca transistörün bir avuca bile küçük gelen bir yapıya sığtırılması. Allah'ın yarattığı insan oğluna ne derece bir zeka vakf ettiğinin ve insan oğlunun da ne derece kendisini geliştirebileceğinin bir nişanesi gibi soğutma plakalarının altınca can ve baş ile çalışıyorlar.

Dünya üzerindeki insan yapısı en karmaşık şey bir mikro işlemcidir.

Her ne kadar gelişen teknoloji ile adamlar için her şey daha kolay olsa da. İşlemci gerçektek çok karışık bir yapıdır. Tabi yakından bakılırsa. Aslında bir o kadar da anlaşılması basit bir yapıdır. ( grafik diyagram ile anlatıldığında lan bu muymuş dersiniz. Aam tabi o işlemleri yapmak için ne tasarım gerekir ne tasarım gerekir. )

• Keşke basit bir şey olsa da bizim ülkede de üretimi olsa da milyarlarca dolar çöpe gitmese
  • cache boyutu kadar hızları ve gecikme süresi de önemlidir.. farklı mimarileri cache boyutuna göre karşılaştıramazsınız..
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.