Şimdi Ara

İran Hakkında Bilgiler

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
1
Cevap
0
Favori
193
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Yazının orijinali şurada, hoşuma gitti paylaşmak istedim.
    http://www.dilforum.com/forum/showthread.php/119334-Iran-a-gelmek-isteyen-%28%C3%B6%C4%9Frenci%29

Bu yazı ülkenin tarihi turistik yerleri hakkında bilgi vermez. O bilgiler başka yerlerden rahatlıkla edinebilirsiniz. Ben deneyimlerimi sizle paylaşıyorum.
    Öncelikle İran korkulacak bir ülke değildir. İran?da her dakika adam asıp kesmiyorlar, gayet güvenli bir ülkedir. İranlı yöneticiler korkaklık psikolojisinde olduklarından herşeyden korkar hale gelmişlerdir. İran?a vize sınırlaması 3 aydır. Tahran İmam Humeyni havaalanına gittiğiniz zaman sarıya yakın gömlek giyen İran?lı polisler sizi en sağa yönlendirirler. Orada pasaporta bakarlar bir şey sormazlar. Asıl sorular ülkeden çıkarken yağmur gibi gelir. Daha sonra aşağı inersiniz çantanızı alırsınız. İran ucuz bir ülke değildir. Bazı ucuzluklar sizi aldatmasın. Devlet fiyatlara ortalama bir değer katmıştır. Şimdi açıklamalara geçelim.

Paralar
    Para birimi riyaldir
    Halk riyal yerine tümen sözünü kullanmayı sever
    10 riyal 1 tümendir. 1 abd doları 3000 tümen, 1 Türk lirası da 1600 tümendir
    En düşük para yani tuvalet parası 100 tümendir üzerinde 1000 riyal yazar
    En büyük para 50.000 tümendir üzerinde 500.000 riyal yazar
    Yani 100 dolar 300.000 tümendir. Size en büyük paradan yaklaşık olarak 6 tane verirler.
    Taksiyle 5 km yol 500 tümendir üzerinde 5.000 riyal yazar. Gideceğiniz yol veya herhangi bir konu hakkında soruları polislere askerlere sorun, taksiciler aşırı derece kurnazdırlar maalesef. Ama korkunuz olmasın başınıza kötü bir iş gelmez. Fiyatları polislerden sormaktan utanmayın. Onlar size yardım ederler. Biz de taksici önünde polise fiyat sormak gibi şeyler ayıp ama ne yapalım?
    Bir su 500 tümen, şehir içi belediye otobüs bileti 250 tümendir kartla binebilirsiniz. Bir çikolata 500 1000 tümen olup bu tür abur cuburlar 2000 tümeni hayatta geçmez. Çok güzel tavuklu pilav 3000 tümen yani 2 liradır. Yani yemek türü şeyler de 5000 tümeni geçmez en kralı olsa bile. Yani özetle İran?da yemek konusunda kazıklanmazsınız ve yemekler oldukça lezzetlidir ve kesinlikle haram değildir. Herhalde lezzet helallikten geliyor.

Kitaplar aşırı ucuzdur Türkiye?den 5 kat daha ucuzdur
    Elbiseler, İran?da tekstil olmadığı için bize göre orta derecede kaliteli bir pantolon 150.000 tümen yani 100 liradır ki bu çok pahalıdır. İran?a giderken ?oradan elbise alırım? demeyin mahfolursunuz. Aynı şeyi ayakkabı için de söyleyebilirim. Yani özetle giyim pahalıdır.
    Petrol doğal gaz: Bunlar çok ucuzdur petrol 700 tümen gaz 7000 tümendir.
    Ülkenin bir ucundan bir ucuna otobüs bileti 60 bin tümeni geçmez yani 20 dolar.
    Teknolojik aletler Türkiye?ye oranla %20 daha düşüktür.
    İlaç fiyatları aşırı yüksektir.
    İran?da en ucuz ve kalınabilecek otel 20 dolardır fazla zorlamayın bu konuda. Misafirhane çok küçüktür ve 5 10 dolara bulabilirsiniz.
    Evet fiyatlar belirttiğim tarih itibarı ile böyledir.

Nüfus:
    Ülkede wikipedia?nın aksine olarak 40 milyon Türk yaşar 15 milyon Fars 10 milyon Lor geri kalanı Kürt Arap?tır. Toplam 75 m civarı nüfus vardır İran?da. Her yerde Türk vardır. Ama onların ne dil okulları ne de fazlaca bir hakları vardır. Onlar baskı altındalar maalesef.

Din
    Halkın %99?una Şii diyorlar ama gördüğüm manzara şu ki: Şiilik Hz Hüseyn veya Hz Ali?nin kasidelerini anlatarak insanları ağlatarak ayakta durmakta. Din adına bir coşkunluk göremedim. Türkiye?nin Müslümanlığı çok daha kaliteli. Bayanların makyaj malzeme gideri Çin?in makyaj malzeme giderini geçmiş. Sokaklarda hakiki kapalı insan bulamazsınız. Bayanlar yarı açık yarı kapalı bir vaziyettedir ki bunlar oranı rahat %90?dır. Rejim baskısı insanları bu hale getirmiş. Otobüslerin arkasına kadınlar, önüne erkekler biniyor. Şehirler?de otobüsler için ayrı yollar var. Bu çok hoşuma gitti. Mescit bakımından rahatsız olmazsınız. Sunni olduğunuz için de. Yalnız kilisenin ateşperest tapınağı; ateşkedenin veya birçok mabedin olduğu ülkede tek bir tane sunni cami yoktur! İnsanlarla siyaset konuşmayın bence işinize bakın. Hem karşıdaki kişinin hem de kendi başınızı ağrıtırsınız. Halkın yarısı istihbaratçıdır. İran?da iş 8 de başlar öğlen 2 de biter. Öğlenden sonra insanlar başka işe giderler. Bildiğiniz en önemli bilgiler şunlar olmalıdır: Para fiyatları ve Türkiyeliler?in çok sevildiğidir. Herkesin dilinde Türkiye olma hayali vardır. Türkiye?ye giden İranlılar mutlaka bir iyilik görmüşlerdir ve size yardım ederler hatta eve davet ederler düşünün artık? Bu konuda bizim Osmanlı ahilerimiz gibidirler. İsminiz Ömer Ebubekir Osman Ayşe Hafsa ise hemen başka bir isim söyleyin benden demesi. Burası güzel mi diye sorduklarında evet burada Türkiye de güzel değin geçin açıklama yapmayın. Bir de İranlılar beyefendiye ağa veya aga derler. Halk sizden din diyanet sormadan direk mezhep sorar. Ben şahsen bunun çok büyük bir ayıp olduğunu söyledim ama dinleyen kim. İkinci soruları hemen sen şia mısın oluyor.
    İran siyaseti, medya, özgürlük

İran?ın başkenti Tahran?ın tam ortasında Azadi meydanı vardır. Azadi özgürlük demektir ama sadece isim olarak orada kalmış. İran?da tüm milletvekillerini 20 kişi seçer. Baştaki dini lider kendini Müslümanların halifesi sayar yani Ali Hamaney. Bu 20 kişinin seçmediğini asla halk seçemez. Bu 20 kişi cumhurbaşkanlığı için 5 10 isim söylerler ?tabi ki cumhurbaşkanı çok önceden belirlenmiştir- oy oranının bir önemi yoktur. Bu seçimler hep göstermeliktir. Ali Hamaney?in ve bu 20 kişinin dediği seçilir. Yani seçim falan hikaye. İran?da basın yayın tamamen devlet kontrolündedir. İran?ın istihbarat başkanı Ali Kasım Süleymani?den izinsiz havada tek kuş bile uçurmaz. Sonuç olarak halk Türkiye?yi çok seviyor ama yönetim değil. İran?a çok büyük bir ambargo uygulanmaktadır. 2008?de hayat pahalılığı 3 kat artmıştır. Ama halk tek bir gösteri bile yapamaz. Rejime muhalif gösteri yapan, yazı yazan, sivil toplum örgütü kuran? vatan hainliği suçundan kesin öldürülür. Buradan muhalefet gazetelerine ve partilerine önemle duyrulur !

Telefon kodu 98 dir. Yani türkiyeyi aradığınız zaman 9005********* veya 900224******* der ararsınız. Türkiyeden sizi aradıkları zaman da 9805********* diye çevirirler. Hat olarak hamrah evvel alın pasaportla 2 dakikada alırsınız. İran?a giderken mutlaka yanınıza vesikalık foto da alın. Öğrenciyseniz Öğrenci Belgesi alın. İstihbaratçılar sorguya çekebilir.
    Sinema izlemek için sinemaya değil otelinizde lettopunuzda film izleyin. Ülkede 5 milyon site yasaklıdır. Google facebook youtube dahil tabi. Ama birilerini bulup yasakları delebilirsiniz. Ülkenin download indirme hızı 50kb tır. Bu bakımdan çıldırabilirsiniz. Ailenizle skyp tan görüşebilirsiniz görüntülü ve sesli olarak facebook tan değil.
    Müzeler?de sizden yüz kat fazla para alırlar yani 6 10 tl civarı. Bu ve bunun gibi bir çok komik olaya şahit olursunuz. Benim göremediğim bir çok durum var tabi ki de. İyi durumlar da çok var kötü durumlar da çok var. Elimden geldiği kadar samimi yazdım. İran?a gideceklere biraz tavsiyeler verdim.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Türkiye de teoloji hakkında
    9 yıl önce açıldı
    İtalya Hakkında Bilgi
    9 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.