Şimdi Ara

IPS Panel vs TN Panel (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
76
Cevap
1
Favori
39.942
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Vp2468 hakkında ne düşünüyorsunuz? 850 dolara kadar alınabilecek diğer Ips'lere göre nasıldır?
  • Tn ile ips farkını çok iyi bir örnekle göstermişsin. Dell ezip geçmiş. Şu iki monitör arasında asusdaki görüntü daha iyidir diyenin gerçekten gözlerinde sorun vardır. Tn panelde renkler soluk, yanlış ve renk gamının azlığından dolayı detay kaybı var. Sağ alttaki kayaları bildiğin mavi gösteriyor. Dellde ise herşey olması gerektiği gibi. Gerçek hayatta o manzaraya baksan delldeki gibi görürsün.
  • Digital Reaction kullanıcısına yanıt
    Ben kişiye ve şahsiyete göre kelime kurarım, akıllı uslu yetişkin biri gibi kelime kurabilen birine aynı üslupta cevap vermek adetimdir.

Yok sizin gibi at gözlüklü ona ergen buna bergen diyen bir kişinin geçmiş mesajlarımı takıntığım üslubu bilmeden bana sataşan bir ergene hak ettiği üslupta konuşurken araya girip diğerinin tokunu püsürünü görmemezlikten gelerek ötmen bana sadece boş borazanlık gelir, vız gelir tırıs gider senin anlayacağın.

Dijital reaksiyonlarınızı kendinize saklayınız sevgili IPS aristokrat mösyö.

• Turuncu Sakal kullanıcısına yanıt
    Benim görüşüm ise tam tersi, IPS panelde renkler parlak, yanlış ve renk gamının fazlalığından dolayı detay kaybı var.
  • Bu kadar bariz bir örnekte bile asusdakine daha iyi diyorsan söyleyecek birşey kalmıyor. Ya senin yada benim gözüm bozuk. Gördüğümüzü çok farklı algılıyoruz.
    Adı üzerinde çünkü basit örnek. Ben de basit örnek sunayım o zaman.

IPS Panel vs TN Panel

Bakın bu resimdeki yaşananın aynısı yaşanıyor IPS ile TN arasında. Sen diyorsun ki soldaki IPS daha iyi ben diyorum ki sağdaki TN daha iyi. Bana göre buradaki kalite farkı doğru renkleri göstermesi ve ayırntıları kaybetmemesi.

Silahın üzerindeki ayrıntıların TN'de görünüp IPS'de görünmemesidir benim söylemeye çalıştığım şey. Ayrıca rastgele bir açıdan çekildiğinden TN'de renk parlamaları ve açıya bağlı doğru tonların göstermemesi söz konusu çünkü TN farklı açılardan bakıldığından rengi bozuyor, parlıyor. Ama tek bir doğru açıdan ise ayrıntılar ve renkte en doğrusunu yakalıyor.

IPS ise hangi açıdan bakarsan bak parlama olmuyor ama bunun yaparken bir şeyden de fedakarlık yapıyor. Rengi daha sarı ve dolgun parlak yapıyor ve ayrıntılarda kayıplar yaşatıyor. Bulanıklaşıyor ayrıntı.

Yani her ikisi de mükemmel değil ama profesyonel görsellik ile kafayı takmış insanlar için TN, ama sadece eğlence ve genel olarak güzel görünmesini ve her açıdan görünmesini isteyen için IPS mantıklı.

Ama bu tabii ki sadece buradaki ekranlar için söz konusu. IPS'in de TN'in de en üst modelleri illa ki vardır bir de Retina ekran IPS var ki Apple'in tercihi onda belki de her ikisinden de mükemmel görüntü yakalanmış bile olabilir. Şu an test edecek bir Mac yok elimde ama eski Mac Book ile çalıştım. TN'e yakın panelleri var çoğunda.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MonitörKertenkelesi -- 13 Aralık 2016; 12:46:5 >

• Asusun fabrika kalibrasyonu gerçekten berbat yabancı forumlarda yapılan kalibrasyonlarla biraz daha iyi oldu masa üstü kullanımı...Benim çok büyük iddiam ve deneyimim yok LCD konusunda.. gördüğüm kadarı ile ıps panellerin hepsi aynı değil ..dell bu konuda baya iyi gibi ...
    kişisel tercihtir ama kafamda şöyle bir oran oluşturdum pc kullanımda oyun % 60-70 ve üstü değilse kesinlikle kaliteli bir ips..göz sağlığı, masa üstü kullanım metin okuma hepsinde bariz üstün geldi bana ... ama tabi ki oyunlarda yüksek frekans ve düşük tepki süresi tn için avantaj ... ama 24 ölçüde yüksek frekanslı ıps panel bi LCD bulursam ya da çıkarsa dell marka vs direk geçerim
  • Koyduğun resimde ben bir fark göremedim ama dell ile asusdaki fark oldukça açık ve sen tn paneldekine daha iyi diyorsun. Dediğim gibi gördüğümüzü farklı algılıyoruz. Dünyada profesyonel iş yapıp da tn panel kullanan biri olduğunu hiç sanmıyorum. Tn panel kullananlar evinde 50 liraya web sitesi yapan yaşı küçük kişiler oluyor.

"Profesyonel görsellik arayanlar için tn, eğlence arayanlar için ips panel mantıklı" demişsin.

Asusun monitör sitesine gir, soldan profesyonele tıkla karşına hep ips panel çıkar. Tn paneller ise günlük kullanım ve oyunlar bölümündedir. Yani senin dediğinin tam tersi. Demekki sana göre asusun mühendisleri de bu işi bilmiyor. Hatta sana göre bütün monitör üreticileri yanılıyor.

Bence inatlaşmayı bırakıp görmende sorun olduğunu kabul etmen kendi yararına olur. Sana tn panel daha iyi geliyorsa tabiki tn panel kullan ama kalkıp da ips panelden daha iyi diye birşey söylemen yanlış olur. Şahine de ferrariden daha iyidir diyen illaki birileri vardır ama bu şahini ferrariden daha iyi yapmıyor çünkü dünyanın bilimsel gerçeklikleri var.

Dediğim gibi katılmıyorum. Ayrıca biri diğerinden mükemmel iyidir değil artısı eksisini söylüyorum ama IPS mükemmeldir lafını ise kesinlikle kabul etmiyorum, net.

Ayrıca fotoğraf çekmek açı sorunu yaşayan TN panel için sağlıklı bir örnek değil. IPS panel renkleri daha dolgun, abartılı ve biraz daha sarı gösteriyor ayrıntılarda da bulanıklık söz konusu. Bunu benim gözlerim değil profesyonel herkes görebilir. Ama görmeyene de gör diyemem çünkü burası yazılı medya benim bunu görsel canlı olarak yan yana ispat etmem söz konusu.

Buradan herkes ahkam kesmek veya IPS paneli fanatikliği yapmak için birine saldırmayı uygun buluyorlar, laf çünkü kolay üretiliyor kişiyi yargılamak ve aşağılamak çok kolay.

Ne de olsa elin oğlu lafı çakarıp aşağılarım adam ne yaşamış neyi anlatmaya çalışıyor neyin deneyimi ile böyle konuşuyor nasıl oldu da işlerini yapmakta güçlük çekti ve IPS panellerdeki hatanın neresi ile ilgileniyor kişileri çok da ilgilendirmeye biliyor.

Ama olaki -ki- bunun için uğraşıyorum Mesut Çevik ve ekibi bütün bu panel karmaşasını dindirmek için IPS, TN, Retina IPS panelleri test merkesine çeker, yanlarına da bu konuda uzman bir görsellik uzmanı alırlar o zaman ben de sizlere hak veririm veya sizler bana hak verirsiniz çıkan sonuçlardan.

Artısı ekisi ile konuşuyorum ama dikkat ederseniz IPS panel fanatikleri asla ama katiyen IPS'in hiç bir kusuru olmadığını inatla ve azgınca savunuyor diğeri konusunda acımasız ve çirkince ithaflarda bulunuyorlar, bu bile ortada sağlıklı bir tartışma olmadığının kanıtı değil de nedir?

Dünyada hangi marka, ürün, cihaz veya kişi yoktur ki eleştirilmesin ama konu nedense IPS olunca Tanrı gibi tapınılıyor ve eleştireni vuruyorlar. Bir kendinize gelin diyorum onlara.

• quote:

Orijinalden alıntı: MonitörKertenkelesi

Dediğim gibi katılmıyorum. Ayrıca biri diğerinden mükemmel iyidir değil artısı eksisini söylüyorum ama IPS mükemmeldir lafını ise kesinlikle kabul etmiyorum, net.

Ayrıca fotoğraf çekmek açı sorunu yaşayan TN panel için sağlıklı bir örnek değil. IPS panel renkleri daha dolgun, abartılı ve biraz daha sarı gösteriyor ayrıntılarda da bulanıklık söz konusu. Bunu benim gözlerim değil profesyonel herkes görebilir. Ama görmeyene de gör diyemem çünkü burası yazılı medya benim bunu görsel canlı olarak yan yana ispat etmem söz konusu.

Buradan herkes ahkam kesmek veya IPS paneli fanatikliği yapmak için birine saldırmayı uygun buluyorlar, laf çünkü kolay üretiliyor kişiyi yargılamak ve aşağılamak çok kolay.

Ne de olsa elin oğlu lafı çakarıp aşağılarım adam ne yaşamış neyi anlatmaya çalışıyor neyin deneyimi ile böyle konuşuyor nasıl oldu da işlerini yapmakta güçlük çekti ve IPS panellerdeki hatanın neresi ile ilgileniyor kişileri çok da ilgilendirmeye biliyor.

Ama olaki -ki- bunun için uğraşıyorum Mesut Çevik ve ekibi bütün bu panel karmaşasını dindirmek için IPS, TN, Retina IPS panelleri test merkesine çeker, yanlarına da bu konuda uzman bir görsellik uzmanı alırlar o zaman ben de sizlere hak veririm veya sizler bana hak verirsiniz çıkan sonuçlardan.

Artısı ekisi ile konuşuyorum ama dikkat ederseniz IPS panel fanatikleri asla ama katiyen IPS'in hiç bir kusuru olmadığını inatla ve azgınca savunuyor diğeri konusunda acımasız ve çirkince ithaflarda bulunuyorlar, bu bile ortada sağlıklı bir tartışma olmadığının kanıtı değil de nedir?

Dünyada hangi marka, ürün, cihaz veya kişi yoktur ki eleştirilmesin ama konu nedense IPS olunca Tanrı gibi tapınılıyor ve eleştireni vuruyorlar. Bir kendinize gelin diyorum onlara.

Merhaba,

Dünyada profesyonellere yönelik üretilen 1 tane TN panelli monitör yokken siz nasıl oluyor da IPS panellerin özellikle renk gösterimi konusunda yanlışları olduğunu söylüyorsunuz merak ettim :)

Bu tip değerlendirmeler yaparken uzman gözlere gerek yok zira profesyonel ölçüm ekipmanları var ki bugüne kadar ofisimize gelip de IPS panellerden daha doğru renk gösteren bir TN monitör görmedik.

TN monitörlerin en büyük avantajı tepki sürelerinin düşük olması ki bu yüzden oyun monitörlerinde kullanılıyorlar fakat oyun monitörlerinde de artık tepki süreleri düşürülen IPS panellere geçiş var.

Zira kullanıcı sadece oyun oynamıyor bu pahalı monitörlerle film izlemek, içerik düzenlemek de istiyor ki burada IPS monitörlerin avantajı söz konusu.

Sevgiler,
    Mesut Çevik

• Speed-Step kullanıcısına yanıt
    Merakınıza hemen cevap vereyim Mesut bey, haddim olmayarak ama kendi profesyonel dünyama göre bir yanıt olacak bu.

Keza buradaki bazı yorumlar genel kullanıcı bakış açısı bana göre, yani bence sanatçı, tasarımcı, fotoğrafçı gözüyle ayrıntılı bakış açısı değil.

Oysa monitör sadece bir göze değil farklı kullanım alanlarına ait bir çok gözün de istediğini karşılamak üzere üretiliyor. Ve üretilmeli.

Profesyonelliğe gelince bir renklendirme ve fotoğraf üzerine de çalışan ben gibi biri için TN şu an benim kullanmak zorunda kaldığım, IPS hatalarından ötürü sığındığım belki de eski teknoloji bir panel. Paradan değil. Ucuz bulunabilir ama 2500 liralık IPS bilgisayarımı iade edip 3000 liralık TN bilgisayar almak bence ucuzculuk değildir.

Sizin görüşünüzü anlıyorum. Şu videonun da tamamen sizin ve IPS panel severlerin görüşünü yansıttığını düşünüyorum...

Bu inceleme üzerinden yorum yapmam daha sağlıklı olacaktır ve hatalı bulduğum noktalar da aynen şunlar:

IPS panelin daha siyah, daha sarı, daha kırmızı olduğu her şeyin biraz daha daha net olduğundan bahsediyor. Oysa ki TN monitörün de renk, brights ve gamma ayarlarıyla oynansa zaten aynı şey yapılabilir! Aranan bu olmamalı. IPS'in buradaki üstün farkı sadece her açıdan kayıpsız göstermesidir. Renklerin ve siyahın daha da daha da olması değil.

Ayrıca IPS bu netlik ile doğru tonları veremeyecek kadar hatalı bir kalibrasyona sahip oluyor, çünkü gölgelerin arasındaki detayları yutuyor! Grinin yüzde 3 ila 5 tonunu koy ediyor. Bu alacakaranlık sahnelerde ve resimlerde bulanıklık ve ayrıntıda eksiklik yaratıyor. Bir elma o kadar yeşil değilken haddinden fazla yeşil oluyor ve buna çok güzel deniyor. Fotoğrafçı eğer öyle çekmediyse, orijinal fotoğraftaki elmanın tonudur önemli olan.

IPS'in ayrıca daha sarıya çalması, doğru renkten uzaklaştığının da kanıtıdır.

Zira linki şimdilik bulamadım ama sanıyorum Erdi bey ile beraber bir Monster incelemenizde Erdi, IPS Monster ekranın daha sarı olmasından bahsederken sizin bunun Windows'un renk profillerinden yükleme ile düzeleceğini söylediğinizi çok net hatırlıyorum ki ben denedim öyle bir şey öyle tık diye olmuyor. IPS'de renkleri doğru kalibre edebilmek ne yazık ki pek mümkün olmadı en azından benim için.

Neyse. İlerde bir gün sadece editörlerden değil saygın fotoğraf, grafik ve resim sanatçılarından oluşan bir inceleme grubu ile iki panel karşılaştırılıp hangisinin daha sağlıklı ve doğru ton verdini Photoshopun da söylendiği gibi arka planından başlayarak en doğru rengin hangi panelin karşıladığı incelenir ise hepimiz için ilaç gibi olacaktır. Zira ben, karşılıklı görüşüp de ikna olmayan bir bilgisayar satıcısı görmedim. Firma da 'HP' bu konuda sorunuma ikna oldu ve cihazını hiç mazeretsiz geri aldı.

Bu diretme veya karalama değil görsellikte gerçeği arama. Kimseyi kırmadan diyeceğim ama iki görüş belirtsek "TN panel kullananlar cehenneme kampanyası'na" dönüşüyor burası. Bu derece fanatikliği de sağlıklı bulmuyorum.

Sevgiler saygılar.

• Tartışma gerçekten ilginmiş. IPS'in hatalı renk verdiğini de okudum ya artık gözüm açık gitmem.

Arkadaş hangi IPS monitörü kullandın bilmiyorum ama;
    Günümüz şartlarında Philips - AOC vb. markaların 120-130$ civarından başlayan IPS panelli monitörleri de var.
    Diğer tarafta Ortalama 250$ civarından başlayıp 2000$ seviyesine kadar uzanan IPS monitörler de var.

Renklerin kalibresi konusuna gelirsek;
    Sen gidip 150$ lık IPS alıp bunun renklerinin 4/4 lük olacağını düşünüyorsan zaten büyük yanılgı içerisindesin.

DELL UltraSharp Serisi veya Asus ProArt serisi gibi fabrika çıkış kalibrasyona sahiplerinden alıp keşke sonrasında yorum yapsaydın. tftcentral gibi kabul görmüş bir sitede renk doğruluğu konusunda en iyi puanları alabilen monitörler senin profesyonel olmayan değerlendirmenle saf dışı kalmış. Üzücü...
  • Üst düzey ips modeller kalibrasyon cihazi ile satilir ancak temini zordur ve cok pahalidir piyasadaki ips paneller ile peofesyonel panelleri kiyaslamak haksizlik olur.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • yıllarca laptopta tn panelle çalışıp sonra harici
    lg ıps tv-monitör alıdım gözlerim bayram etti 5 yıl civarı
    sorunsuz çalıştı düştü köşesi karardı. yerine samsung cf24f390fhm
    curve ta panel(ıps bnz) aldım yolda . hb de indirim vardı 721tl.
    fhd 60hz. freesyng ile 75hz old. söyleniyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bytradm -- 18 Ocak 2018; 19:46:32 >

• IPS renkleri garip gösteriyor TN daha mı iyi?
  • monitörüm geldi.ilk izlenim güzel. siyah-bayaz farkı fazla altyazı filmde yazılar
    biraz rahatsızlık verebiliyor. kutuda vga kablo çıktı OLA HANİ HDMİ DEDİRTİYOR.
    İKİCİSİ OLA HANİ SES . şimdilik kulaklığa kaldık. curve şahsi monitör olarak iyi .
    tv aile kullanımında saçmalık olabilir.
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.