Şimdi Ara

İos' a oyun geliştirme!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
31
Cevap
12
Favori
10.830
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • merhabalar internette araştırdım corona sdk diye bi programla iphone için oyun yapılıyor ve lua dilini kullanıyor bende bu işe yeni başladım biraz java bilgim var sormak istediğim şey ben oyunun grafiklerini nasıl yapabilirim photoshop mu yoksa flash mı kullanacam ya da corona da grafik hazırlanabiliyor mu? atıyorum balon kürek gibi takıldığım konu grafikleri yapmak corona sdk da oyun yapmak çok daha basitmiş objective-c ye göre yardımlarınızı bekliyorum..

Instagram: gokhanthn Twitter: gokhanthn
  • o kısımlarını biliyorum zaten o en son yapılacak şey ben oyun geliştirmeden bahsediyorum

İkinci olarak Objective-C hakkında kendini iyi derecede eğitmeden ve yeterli sayıda deneme uygulaması hazırlamadan sağa sola para dağıtma.

Corona SDK için yıllık 199 dolar ödemen gerekiyor. Yani ne yapabileceğini ya da eğitimin ne kadar süreceğini bilmeden bu parayı vericeksin.

Ve programın detayları, teknik desteği ve kullanıcı platformları hakkında ileriye dönük ne ile karşılaşacağın belli değil.

Tavsiyem, developer.apple.com da bir adet ücretsiz developer hesapı aç ve Apple 'ın desteklediği ve kendi yazılımı olan X-Code 'u indir ve yükle. (4gb)

İnternette sayısız kaynağı olan ve firmanın kendi yazılımı.

Bu işi ciddi düşünüyorsan olayın kaynağından başlaman daha doğru ve sağlıklı olucaktır.

Önceki yazılım tecrübelerine bağlı olarak belki bir miktar fazladan vaktini alacaktır ama Objective-C yi öğrendiğinde olaya daha farklı yaklaşacaksın.

Benim daha önce hiç yazılım geliştirme tecrübem olmadı ama satın aldığım 3 kitap ve Stanford dönem dersleri kendimi geliştirmede büyük yarar sağladı.

En önemlisi ise, sabır çalış çalış çalış.. sonra birazdaha sabır ve çalış.. sonra gene sabır... öle gidio yani ;)

Şimdiden kolay gelsin..

• Anladim yani corona sdk iyi bi baslangic degil peki oyunun grafiklerini nasil hazirlayacam atiyorum ordek yapmak istiyorum photoshopmu kullanmaliyim?yoksa baska bi programimi kullanmaliyim?

Bu uygulamalar ile performans testinde ikon tasarımına, kod yazımından görsel tasarıma herşeyi yapabiliyorsun.

Henüz grafik tasarımı ile ilgili olanları incelemedim. Halen kod yazmakla meşgulüm.

Ama grafikleri Photoshop ya da muadili bir programda hazırlamak ve bunu x-code içerisinde işlemek daha doğru bir seçim olacaktır diye düşünüyorum.

Photoshop biraz pahalı. Alternatif olarak App Store 'dan Pixelmator 'ı tavsiye edebilirim.

Profesyonel bir 3D tasarımı için UDK(Unreal Development Kit) tavsiye ederim. Daha iyisini henüz görmedim. Tabi yeni bir grafik motoru yazmayı düşünüyorsan bilmem :)

Ama dediğim gibi henüz X-Code içerisinde boğulmuş vaziyetteyim. İçinde gelen diğer uygulamaları doğru düzgün bakamadım. Bir çoğunu daha hiç açmadım.

Bir de şöyle bir durum var. Bence önce fikrini belirle ve kod yazmaya başla. Grafik tasarımını kağıt üzerinde yap. Yazacağın temel kod üzerinde bir değil bir çok uygulama oluşturma şansın var. Bugün pazarda satış yapan başarılı firmaların birçoğu farklı uygulamaları aynı temel kodlarla hazırlıyorlar.

İşin temeli yazacağın kod. Objective-C öğelerini inanılmaz keyifli ve kolay bir şekilde yerleştirmene olanak tanıyor. Yani garfik kısmı işin en basit yanı bence. En azından benim için.

Yatakta gözümü kapayınca onlarca kod gözümün önünden geçiyor. Sıfırdan başladığım için belkide beni zorladı bilmiyorum. Bu yüzden grafik kısmı bana basit geliyor :)

• Demek ki çok uğraşmak gerek objective-c den başlamak gerek peki sizin kaynaklarınız nelerdi size yararı olan kaynaklar...
    bu arada benim ingilizcemde öyle ahım şahım bir ingilizce değil orta seviyede bir ingilizcem var.Çok etkisi var galiba inglizceyle türkçe kaynakta adam akıllı yok

Siz ne kadar süredir geliştirmeyle uğraşıyorsunuz? Uğraştığınız süre içinde ne kadar ilerlediniz mesela bi oyun yapma ½100 ise siz yüzde kaçlık aşamaya geldiniz tahmini olarak grafik tasarımı için ne kullanmayı düşünüyorsunuz?
  • Bugün bi haber okudum udk kazancınızın %25 ini alıyormuş :( . % 30 da apple alacak geriye bize kalan % 45 varmı bu işin aslı? varsa çok kötü gel okadar yap öğren çalış kafa yor sen kazan yarısından fazlasını dağıt udk tam aradığım şey dedim ama....

Decabol sizin bu konu hakkında bilginiz varmı?
    Fizik motoru collisionları yaparken cocos2d de oyunun genel platfomunu oluşturur.1 2 view la da görsellik katıldı mı oldu bitti.
  • Kirlilik olmaz üstat. Verdiğiniz bilgilerden faydalanıyoruz.

Teşekkürler
  • @cypriot151
    Çok daha tecrübeli arkadaşlar var burda ama biraz olsun birşeylere yardımcı olabiliyorsam ne mutlu. Teşekkür ederim.

udede ile paylaştığım kaynak bilgilerini sizlerlede paylaşim o zaman.

Kullandığım kaynak kitapların isimlerini aşağıda belirttim. Ben ingilizcelerini kullanıyorum.

Hepsinin türkçesi yok sanırım ama iPhone® Application Development For Dummies isimli kitabın türkçe versiyonu çıkmış diye duymuştum.

Birde iTunes U 'da Stanford Uni'ye ait dönem dersleri var. Bir dene ingilizcen yeterliyse mutlaka takip et. Ama Objective-C hakkında orta düzey bilgi edinmeden açma. Ben açtım aval aval baktım sadece :)

UDK temeli çok eskiye dayanan ve günümüzün en iyi grafik motorlarından biri. iOS için daha iyi bir yazılım varmı bilmiyorum ama öyle bir grafik motoru yazmak şu aşamada pekte mümkün değil. Onlarda bunun bilincindedirler heralde ki %25 istiyorlar. Geriye kalan yarısı senin. Çok küçümseme o yarıyı :) Milyonlarca dolar dönüyor piyasada.

Programming in Objective-C 2.0
    Dummies serileri dışında kaynak kullananlar için bu kitapı başlangıç olarak görüyorlar.

Beginning iPhone 3 Development
    Yukarıdaki kitapta yarıyı geçtikten sonra onunla birlikte bu kitabada başlamanı tavsiye ederim.

iPhone® Application Development All-In-One For Dummies®
    Hiçbirşey bilmeyenler için sıfırdan öğretiyor. Dummies serileri iyidir. Türkçe versiyonları oluyor bazen.

iPad Application Development For Dummies, 2
    Yukarıdaki kitabın iPad için olanı.

@bilgehankalkan
    Objective-C 'yi becerebilecek miyim yoksa çuvallar mıyım bilemediğim için bende evdeki samsung notebooka Hackintosh (sanırım 10.6.4 ya da öle birşeydi) kurdum ve içerisinde X-Code'u çalıştırdım. Bir hafta kadar kurcaladıktan sonra karar verip MacBook Pro aldım.

Benim notebook parçaları tam desteklemediği için bazı noktalarda sorun yaşayacağımı düşünerek VirtualBox kullanarak Windows içerisinde açtığım bir pencerede OS X çalıştırdım. İşletim sistemi içerisinde işletim sistemi yani. Konuya daha hakim arkadaşlar daha açıklayıcı bilgiler verebilir ama benim bir akşamımı aldı OS X kurup X-Code'a adım atmak.

"merhaba dünya" yazmak için 3 ay biraz fazla :) ilk 2-3 dakikada yazarsın onu :)

• Çok hevesli arkadaşlar var esasında öğrenmek için.Ben de yardımcı olmak istiyorum çeşitli yazılarla ama malesef şu anda işlerim çok yoğun.
    Ama bir fırsatını bulduğumda özellikle basit 2d oyun programlama ile ilgili bir dokuman yayınlamayı düşünüyorum.Korkulan kadar zor değil fakat bir c# yada visual basic gibi kolay bir dil değildir objective-c.

Extradan soruları olanlar buradan veya pm den ulaşırlarsa yardımcı olmaya çalısırım.sonuçta yaptığımız şeyler atla deve değil:)
  • Cevaplarınız için teşekkürler. Yeni HDD alınca deneyeceğim bu işleri. Basitinden RSS ile beslenen program vs. yapılır mı ki? Milliyet'in uygulaması felan o tabanlarda mı çalışıyor?

Orijinalden alıntı: bilgehankalkan

Cevaplarınız için teşekkürler. Yeni HDD alınca deneyeceğim bu işleri. Basitinden RSS ile beslenen program vs. yapılır mı ki? Milliyet'in uygulaması felan o tabanlarda mı çalışıyor?

Evet, NSXMLParser classını incelemenizi tavsiye ederim. zaten iphone da rss işleyen programlar URL üzerinden xml dosyalarının işlenmesi açısından klasik eğitim uygulamaları oluyor.

XML işlenmesi bana göre iphone daki en can alıcı noktalardan birisi. XML'in evrenselliği sayesinde bunun üzerinden iphone ile her türlü cihaz ve sunucu arasında veri iletişimi çok kolay bir şekilde çalışabiliyor.

ama öncelikle kendinizi objective-c ve cocoa touch üzerinde eğitin, oyun konusuna girmek için daha öğrenilmesi gereken tonla şey var. direkt oyun yazmaya başlamak yürümeden aya gitmeye benziyor

UDK konusuna gelince: UDK hernakadar çok kaliteli bir motor olsada, aldığı lisans ücretleri çok yüksek. yani çok büyük bir firma değilsen, yüzbinlerce satacağını düşünmüyorsan kullanak pek mantıklı değil.

illaki para verip 3d engine kullanmak isterim dersen en az UDK kadar kaliteli Unity var. Unity nin bir güzel yanıda geliştirdiğiniz oyunu değişiklik yapmadan android, iphone, flash, windows ve mac oyunu olarak derleyebilmeniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dreampowder -- 21 Haziran 2011; 14:02:57 >

• quote:

Orijinalden alıntı: dreampowder

quote:

Orijinalden alıntı: bilgehankalkan

Cevaplarınız için teşekkürler. Yeni HDD alınca deneyeceğim bu işleri. Basitinden RSS ile beslenen program vs. yapılır mı ki? Milliyet'in uygulaması felan o tabanlarda mı çalışıyor?

Evet, NSXMLParser classını incelemenizi tavsiye ederim. zaten iphone da rss işleyen programlar URL üzerinden xml dosyalarının işlenmesi açısından klasik eğitim uygulamaları oluyor.

XML işlenmesi bana göre iphone daki en can alıcı noktalardan birisi. XML'in evrenselliği sayesinde bunun üzerinden iphone ile her türlü cihaz ve sunucu arasında veri iletişimi çok kolay bir şekilde çalışabiliyor.

ama öncelikle kendinizi objective-c ve cocoa touch üzerinde eğitin, oyun konusuna girmek için daha öğrenilmesi gereken tonla şey var. direkt oyun yazmaya başlamak yürümeden aya gitmeye benziyor

UDK konusuna gelince: UDK hernakadar çok kaliteli bir motor olsada, aldığı lisans ücretleri çok yüksek. yani çok büyük bir firma değilsen, yüzbinlerce satacağını düşünmüyorsan kullanak pek mantıklı değil.

illaki para verip 3d engine kullanmak isterim dersen en az UDK kadar kaliteli Unity var. Unity nin bir güzel yanıda geliştirdiğiniz oyunu değişiklik yapmadan android, iphone, flash, windows ve mac oyunu olarak derleyebilmeniz.

NSXMLParser da objective c nin en saçma ,yazılımcıyı uğraştırıan kısmı bence fakat en mühim class aynı zamanda :)

Özellikle hamalllığından kurtulmak için ve yeni başlamıssanız obj c ye yapılacak en güzel şey internette free olarak verdiğiniz web servisinin kodlarını çıkarıp metodlarını hazırlayan siteler var.Oraya web url sini yazmak yeterli:)

Ha en mantıklısı ise oturup 1 kere sağlam bir wrapper yazmak ve bir daha parser ın hamallığını yaşamamak.

Oyun ve 3d konusuna gelince gene open source olsun can olsun denilirse OGRE 3D yi tek geçerim.Ama arkadaşın dediği gibi bırak dereyi daha küvete girmeden okyanuslarla uğraşılmaz.Önce obj-c sonra genel iphone pogramlama mantığı,sonra view lar ile basit uygulamalar (tableview mesela) en son artık ok denildiğinde 2d oyun programlama,onu da aştım diyorsan OGRE3d olabilir.

Yeter artık hepsini ben yapcam diyorsan buyrun Open-GLES kutuphanesine:)

• evet nsxmlparserin buglarindan çok çektim açıkçası (en basit örnek url string in de türkçe karakter olduğunda parserin çalışmaması). ama kimi uygulamadada o olmadan olmuyor malesef

bu arada OpenGL-ES ile ilgili düzgün bir kaynak arıyorum, özellikle iphone üzerinden örnekler gösteren, bildiğiniz varmıdır?
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.