acaba bunlardan hangisi daha iyidir? İkincisini düşünmeme rağmen forumdan bazı arkadaşlar birincisinin daha iyi olduğunu söylediler ama ikincisi daha pahalı çelişkide kaldım yorumlarınızı eksik etmezseniz müteşekkir olurum.
Intel satış politikası nedeniyle en ucuz 4 çekirdek işlemcisi olan Q6600 yerine Q9300 işlemcisini konumlandırdığı için Q9300 ve Q6600 karşılaştırması birçok yerde Şubat ayı başlarında yapılmıştı. Bu karşılaştırmalarında BENCE en güzel ve kapsamlı olanı X-bit lab tarafından yapılanıdır.
Q9300 işlemcis ile Q6600 işlemcisi arasındaki teknik farklar
Performans olarak Q9300 ortalama olarak Q6600 işlemciden % 7 daha iyi bir performansa sahip
Sonuçta; 45nm yeni üretim teknolojisini kullanan Q9300 işlemcisi yeni teknolojik tasarımın katkısı ile daha az güç tüketip daha az ısınarak daha iyi performans sergiliyor. Ancak overclock ile yapılan testlerde Q9300 işlemcisi Q6600 G0 sürümü kadar kadar üst hızlara çıkamıyor. X-bit labs'ın yazısında da overclock haricinde Q9300 işlemcinin Q6600 işlemciden her alanda daha iyi bir performans sergilediğini ama işin içine overclock girdiğinde Q6600'ün Q9300'den iyi olduğunu ANCAK sözkonusu sadece overclock olduğunda yeni nesil E8xxx serilerinin birçok testte hem normal hemde overclock ile daha iyi sonuçlar verdiğini ilave ediyor.
X-bit labs'ın sonuç kısmındaki en son paragraf aynen şu şekilde; Also, do not forget that quad-core processors can still hardly be considered an indisputably best choice. The applications optimized for multi-core micro-architecture are not that numerous yet. Therefore, dual-core processors with higher clock frequencies seem to be a more optimal solution. Our tests showed that new Core 2 Duo E8000 processors can outperform Core 2 Quad Q9300 in a number of tasks in both: nominal and overclocked modes. dilimize yaklaşık olarak tercüme edersek; 4 çekirdekli işlemcilerin henüz en iyi tercih olduğunu söylemenin çok zor olduğunun ve çok çekirdek optimizasyonu yapılmış uygulamaların sayıca yetersiz olduğunun unutulmaması gerektiği ifade edilerek, daha yüksek saat frekanslarına sahip çift çekirdekli işlemcilerin daha optimum çözümler olacağı ve kendi testlerindede yeni nesil E8xxx serisi işlemcilerin normal ve hız aşırtılmış modlarda birçok uygulamada Q9300 işlemciden daha iyi sonuçlar verdiği ilave edilmiş.
4 çekirdekli işlemcilerde intelin Q6xxx serisinin yerine daha yeni teknolojiler kullanarak Q9xxx serisini koyması nedeniyle bugün yeni bir 4 çekirdekli işlemci almayı düşünenler için doğru tercihin Q9xxx serisi olduğunu düşünüyorum. Teknolojik olarak bakıldığında 45nm yeni üretim teknolojisine, 1333Mhz bus frekansına ve SSE4.1 özelliklerine sahip olan Q9300 en ucuz 4 çekirdekli işlemci olarak daha uygun gözüküyor. Q9300'de işlemci saat frekansı Q6600'den 100Mhz daha fazla (Q9300 2.5GHz iken Q6600 2.4GHz) iken L2 ön bellek toplamda 2MB daha düşük (Q9300 2x3MB iken Q6600 2x4MB). Bunun yapılan testlerde performansa etkisine baktığımızda değişik uygulamalarda farklı oranlara ve her zaman daha iyi bir performansa sahip olsada, ortalama olarak Q9300'ün Q6600'den % 7 daha iyi bir performansa sahip olduğu görülüyor.
Hız aşırtma açısından ise Q6600'ün G0 revisyonundan önceki sürümlerinde olduğu gibi Q9300'de 3.5Ghz barajına takılmış gözüküyor. Q6600 ise huz aşırtma ile daha üst işlemci saat frekanslarına çıkabiliyor. Ve elbette hız aşırtma söz konusu olduğunda Q6600 işlemci Q9300 işlemciden daha iyi bir performans sergiliyor. Ancak, hız aşırtma tutkunlarının daha fazla tatmin olabilecekleri çift çekirdekli yeni nesil E8xxx serisi işlemcilerin daha iyi hız aşırtma ve performans değerleri verdiğini de unutmamak gerekir. Yukarıda örneğini verdiğimiz yazıda X-bit lab çok rahatlıkla; Q9300'ü 3.5GHz'e, Q6600'ü 3.6GHz'e, E8500'ü 4.3GHz'e ve E6850'yi 3.7GHz'e stabil olarak çıkarabilmiş. Elbette hız aşırtmadaki başarının; bilgi, beceri ve imkanlar ile orantılı olarak değiştiğini gözönüne almak gerekiyor.
Sonuçta; çoğu insanın bilgisayarlarını hız aşırtma yaparak kullanmadığını düşünerek Q9300 işlemcinin Q6600 yerine çok daha iyi bir seçenek olduğunu, hız aşırtma tutkunları için yeni nesil E8xxx serisi işlemcilerin çok daha cazip alternatifler olduğunu düşünüyorum. Elbette, bugün için "gerçek anlamda çok çekirdek optimizasyonu yapılmış" uygulama bulmanın çok zor olması ve yaklaşık birkaç sene önce çok çekirdekli işlemciler çıkmasına rağmen bu tür uygulamaların halen yeterince yaygınlaşmamış olması işlemci seçiminde dikkate alınması gereken konular.
yani şu an için 8x serileri özellikle oyunlarda Q serisinden iyi.. uygulamalar çok çekirdeklere destek verdğnde geçilmesi daha mantıklı q serisine..
Fsb ve carpan kısıtlaması bakımından Q6600 daha ıyı bı secenek gozukuyo...
İki işlemciden biri kesinlikle alınacaksa tabiiki Q9300 olmalı tercihin
quote:
Orjinalden alıntı: Z-DGİ
İki işlemciden biri kesinlikle alınacaksa tabiiki Q9300 olmalı tercihin
Bencede Q9300 45 nm olduğu için her halükarda daha iyi olur.
Konuyla ilgili detaylı araştırma ve testler varken neden konu kirliliği yaratıyorsunuz?Hiçbir arama yapılmadan kafadan sallama bir konu daha.
Elinde Q6600 olanların değiştirmesi mantıksız aynı işlemciyle devam etmeliler. Ama yeni işlemci alacaklar Q9300 almalı.
hocam yeni teknoloji her zaman iyidir. 45 nm
bence oc yi aşırıya kacırmıycaklar için q9300 ideal.
ama yok oc abanacaklar için q6600
şimdi keşke bekleseydim diyorum. Ama yapıcak bişey yok teknoloji dünyası böyle.
yeni olan eskisinden daha iyidir. daha iyi olmasa INTEL niye çıkartsın? Q6600 OUT, Q9300 IN
quote:
Orjinalden alıntı: Styric
Q6600 daha iyi o.c oluyor 65nm olmsına rağmen çünkü çarpanı 9 Q9300 ün ise çarpanı sadece 7.5 buda cpunun o.c potansiyelini inanılmaz derecede sınırlıyor ve aşırı pahalı giriş yaptı türkiyeye bu şartlar altında Q9300 alınmaz ama q9450 alınabilir en azından önbellek avantajı var ve çarpanı 8
quote:
Orjinalden alıntı: pegasus arda
quote:
Orjinalden alıntı: Styric
Q6600 daha iyi o.c oluyor 65nm olmsına rağmen çünkü çarpanı 9 Q9300 ün ise çarpanı sadece 7.5 buda cpunun o.c potansiyelini inanılmaz derecede sınırlıyor ve aşırı pahalı giriş yaptı türkiyeye bu şartlar altında Q9300 alınmaz ama q9450 alınabilir en azından önbellek avantajı var ve çarpanı 8
bu dediğin overclocktan anlayan ve sürekli overclock ederek bilgisayar kullananlar için geçerli çoğu insan overclock yapmıyor.zaten overclok bir zorunluluk değil bir HOBİDİR birde bu işlemciler normal halde bile çok performanslı işlemciler overclcok gerekmiyor.her programı rahat rahat çalıştırıyorlar işlemcisini normal şartlarda kullanacaklar için Q9300 Q6600 den daha iyi bir işlemci zaten overclock yapacak olan gider E8400 veya E8500 alır.ne yapacak Q6600 ü veya Q9300 ü.overclcok açısında E8400 veya E8500 çok daha iyi. ayrıca overclock açısından daha iyi diye eski teknolojiye para harcanmaz.yazık.....
normal kullanımda da OC'li kullanımda da Q6600 G0 almak çok daha mantıklı..
keşke q6600 falan 200 dolar seviyesine düşse 200dolar+kdv olsa hemen bi q6600 çekerim
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme