Şimdi Ara

Intel’den sürpriz hamle: SiFive girişimini satın almak istiyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
277
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Intel’den sürpriz hamle: SiFive girişimini satın almak istiyor



    Son dönemin belki de en önemli satın alım hamlelerinden birisine şahit olabiliriz. Nvidia’nın ARM platformunu bünyesine katmasının ardından Intel’in de benzer bir mimari üzerinde çalışan SiFive ile ilgilendiği ortaya çıktı. 



    SiFive pek çok devin radarında



    SiFive girişimi açık kaynak RISC mimarisi RISC-V üzerinde oldukça uzman. Hatta en dikkat çekeni de diyebiliriz. İlk RISC-V tabanlı bilgisayarı geçen yıl duyuran firmanın farklı geliştirici kartları da yer alıyor. Jim Keller yeni yonga girişimi Tenstorrent için SiFive’dan mimari tedariği bile yapmıştı. 



    Ayrıca Bkz.Tesla Cybertruck prototipi, inşa halindeki Gigafactory Texas fabrikasında yeniden ortaya çıktı



    SiFive ayrıca bellek tasarımları konusunda da başarılı. GlobalFoundries ile HBM2e bellek üretimi konusunda ortaklığı mevcut. Saudi Aramco, Qualcomm ve Intel gibi pek çok firmadan yatırımı var. Hali hazırda piyasa değeri 500 milyon dolar civarında. Intel’in x86 mimarilerini lisanslayacağı ve üçüncü taraf ARM mimarilerine döküm hizmeti sunacağı Intel Döküm Hizmetleri – IFS’nin ilk müşterisi SiFive idi. 



    Intel’den sürpriz hamle: SiFive girişimini satın almak istiyor



    Intel’in SiFive için 2.1 milyar doları gözden çıkardığı belirtiliyor. Elbette mobil dünyada bir hamle beklemek pek mümkün değil. Nvidia gibi müşterilerine özelleştirilmiş RISC-V tasarımları sunması daha olası. 

    50 ülkede 1000 üyesi olan RISC-V topluluğu ücretsiz lisanslama sayesinde geniş bir kitleye ulaşmış durumda. Western Digital yılda 2 milyar RISC-V kontrolcüsüne ürünlerinde yer veriyor. Alibaba gibi Çinli firmaların dışa bağımlılığı azaltmak adına RISC-V mimarisine yöneldiği biliniyor. Intel’in bunu da göz önüne aldığı muhakkak. 

     




    Kaynak:https://www.tomshardware.com/news/intel-offers-dollar2-billion-for-risc-v-startup-sifive-bloomberg







  • RISC-V nin son kullanıcı açısından sıkıntısı henüz talepler düşük ve SBC gibi sistemler pahaşı kalıyor.

  • Açık kaynak kodlu. Neden Türkiye'den Arçelik veya Vestel gibi bir babayiğit çıkıp buna yatırım yapmıyorlar ki? Avrupa Birliği kendi Risc-V işlemcisi için 45 milyar Euro kaynak ayırdığını açıklamıştı. WD, Seagate gibi firmalar kendi Risc işlemcilerini üretiyorlar. Artık büyük firmalar yarı iletken/yonga gibi materyaller için dış bağımlılığı yok etmeye çalışıyorlar. Benim güzel ülkemde güzel gelişmeler var ve bu konuda da geç kalmamalıyız. Keşke maddi olanaklar olsa da taşın altına elimi koyabilsem.

    Google'ın bir desteği var. Eğer kendi Risc-V işlemci mimarini açık kaynak kod yaparsan işlemcini hayata geçirmek için(yonga halinde metal kılıf üretimi) sana destek veriyor. Tabii tasarımının gerçekten işe yarar olması gerekiyor. Risc-V gibi azaltılmış komut setine sahip işlemci mimarileri yapay zekaya veya kripto para madenciliğine özel ASIC işlemciler yapmak mümkün.





  • smartcard kullanıcısına yanıt
    https://riscv.org/member/aselsan/

  • Schtroumpf Grognon kullanıcısına yanıt
    Systempark da Türkmüş listedekilerden,
    Ayrıca odtü de var orda

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • uchihaitachi kullanıcısına yanıt
    Systempark'i ilk duydum simdi siz diyince.
    Aselsan, Odtu vb firmalarin varligi bence daha olumlu Vestel gibi firmalarin yerine.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu Intel'e rakip değil mi?
    Intel calismalarini durdurmak için mi satın alacak?
    Anlamadım...

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Schtroumpf Grognon

    https://riscv.org/member/aselsan/

    Sonuç? Hala Çakıl üretilecek. Hocam sadece link verip geçmekle olmuyor bu iş. Altını kazmak gerekiyor. Özel sektör bu işe el atmadıkça (baknız IHA, SIHA üreticilerine) sonuca istendiği gibi bağlanmıyor.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.