Şimdi Ara

Intel, Çinlilere X86 Lisansı Verebilir !!!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
686
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Foxbat kullanıcısına yanıt
    Ben dün gece açtım konusunu uçmuş gitmiş anlamadım
  • turbo-powwer kullanıcısına yanıt
    Benim de geçen hafta 2 konumu uçurdular. Nedenini de zahmet edip açıklamadılar bile. Sormasam kalacaktı öyle
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Foxbat

    http://wccftech.com/intel-x86-isa-license-spreadtrum/
    http://www.donanimcibaba.com/2014/09/intel-cinlilere-x86-lisansi-verebilir.html

    Intel Çinli Spreadtrum firmasına X86 lisansı verecekmiş.

    Yok artık diyorum :P

    Obareyyy.
    Olursa piyasa çakma işlemci dolar.

    İçinden nal+64 MB flash çıkan 120 GBB SSD disklerden sonra, içinden Core 2 Duo çıkan I7-xxxx de görürüz bu gidişle.




  • 1 TL ye işlemci günleri başlar o zaman
  • işlemci+anakartı 100$'a mal ederiz artık.
  • bence heveslenmeyin verecekleri tabi verirlerse o firma sirf mobil uzerine calisiyor masaustu islemci cikaracaklarini sanmiyorum.
  • Detayını bilmem de dedikodu diye yazdıkları şeylerden gerçeklerin neler olduğunu unutuyorlar. Fazla sansasyon peşinde koşmak zararlı.

    Intel'in üretim kapasitesini kullandırtmak bla bla derken Altera , Tabula,Achronix, Microsim için üretim yapıyor yada yapacak. FPGA pazarında dışarda bi Xilix ve Latice var. Intel FPGA destekli hibrid yapılar peşinde aynı zamanda.


    Direk konu ile ilgili olarak önemli olan firmanın tasarım yeteneği. Büyük çipler için kimsenin rekabet edebilecek gücü kapasitesi argesi knowhow'ı faln yok. ARM ile x86 arasında ISA Agnostic - komutsetinin öneminin zannedildiği kadar olmadığını gösteren araştırmalar var. Önemli olan komutseti üstünden yapılacak tasarım. O komutsetini kullanarak o komutları işlemek için kuracağınız yüksek seviyeli mantıksal yapılar (bellek erişimi için bellek kontrolcüsü mesela) ve bunların fiziksel üstüne nasıl aktarılacağı (RTL, Fizksel implementasyon, litografi vs.).

    Doğru olduğunu varsayalım, Firma .ük kadar bi firmaymış. 2010 geliri 346 milyon $ imiş doğruysa. Bu kadar ufak firmadan ne beklersiniz? Fazla bişey beklemezsiniz. Amacın Intel güdümünde ucuz mobil SOC chipset veya benzeri yapılar olduğu belli. Intel hedef olarak hem büyüme ve tasarım kabiliyeti açısından çok çok güçlü olmayan, kontrol altında tutabileceği bi firma seçmiş olmalı. Hedefleri amaçları nedir bilmiyorum ama mobil ile alakalı olduğu belli (Spreadtrum'un işlerinden tasarımlarından hareketle). Intel'in ürettiği Atom'a alternatif olacak, mesela Arm Cortex A7 ile denk/yarışabilecek vs. tarzda tasarımlar gelmesini istiyorlardır belki.

    Belli işleri outsource edeceklerdir, geri kalan herşey kısıtlı olacaktır bana göre. En nihayetinde firma x86 komut setinden bişeyler üretme imkanına sahipmiş gibi gözükse de, neler ile kısıtlandıklarını bilebileceğimiz sanmıyorum.

    Intel güya kaç sene önce WindRiver'ı da satın aldı, mobil alanda daha fazla işlem gücüne ihtiyaç duyulacak uygulamaların gazlanmasını istedi, Atom'lara göre optimize MeeGO'nun faln bu şekilde önem kazanıp talep görmesini Atomları çok sattırmak istedi. Sonuç ne oldu ? fiyasko. Windriver ne işe yarıo şimdi? Bakınrsınz googledan.




  • İntel'in kontrol edebileceği çinli bir firma üstünden pazara yayilma hamlesi bence de çok mantıklı hocam. Peki buniş okursa x86-64 meselesi sorun olmaz mı sizce?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Foxbat kullanıcısına yanıt
    Bilmiyorum, cross-licence / çapraz lisanslama olayı sayesinde Intel'e geçen bi özelliği başka bi firmaya devredebilir mi nasıl hukuki sonuç çıkar, AMD-Intel davalık olur mu bilgim yok.

    Öbür tarafdan ucuz, basit yapıda olması hedeflenilen yapılar için x64 olmasa da olur. Cortex A5, A7 'yi rakip alarak tasarım yapacaksa x64'e gerek yok. x64 son Ürüne dönüşmezse de, belki çapraz lisans üstünden teknoloji aktarımı problem olmaz.

    Arada bahsedip, bi türlü göremediğimiz ve olmasına pek ihtimal vermediğim x64 yani 64 bit modunda çalışan işletim sisteminde (Linux ), 32 bit uygulamaları, x32 ABI üstünden çalıştırdığında bazen %17'lere kadar hızlanma sağlanıyor. 32 bit işletim sistemi + 32 bit uygulama ile 64 bit işletim sistemi + x32 ABI + 32 bit uygulamayı karşılaştırınca yani. Bunu 64bit çipler ile Android ortamında görürmüyüz bilmiyorum. Herkes belli şeyleri ticari sır niyeliğinde saklar.

    x64 olayını bu Spreadtrum x32 ABI ile kullanacak altyapı da hazırlar mı peşine düşer mi bilmem. Ama dediğim gibi daha basit ucuz olsun açısından bakınca x64 'e pek gerek yok. x32 üsütnden tasarımı daha basit yapabilirler, maliyet vs. de düşer.

    x64 + 64 bit OS + x32 ABI ile dediğim tarz maceralara girmek isterler mi bilemem, bana mantıklı gelse de şirketler bana mantıklı geldiği şekilde yönetilmiyor, kararlar başka şekillerde alınıyor.

    Ucuz A5 A7 alternatifi, Quark tarzı ufak yapılar, IOT için yapılar olabilir. Sansasyon peşinde koşanlar abartıyorlar bana göre. İşte yeni büyük oyuncu gelecek vs. gibisinden bakışlar yanlış. Ancak Intel devasa bişeyler aktarırsa olur. Eğer öyle olacaksa da amaçlarına hedeflerine dair tahmin şimdilik imkansız derecede zor. Kendi başına bi yere gelebilecek kapasiteye sahip değil kimse, konu x86 ve AMD Intel ile rekabet olunca. Via bile o noktada değil. Via'nın 85W TDP'si olan, mesela Phenom 2 945 ile rekabet edecek tasarımı var mı? Yok, istesek yaparız yaparlardı olayı değil yani. böyle büyük çiplerin argesi ufak çiplerden çok çok daha fazla.Dahası pazar alanı da hızla daralıyor yukarı doğru çıktıkça da. İş yukarda dediğim gibi komut seti yapısından çıkıp diğer tasarımlara bakıyor. Yani Intelden ucuz AMD'den performanslı yeni rakip geliyor gözüyle bakan varsa nasıl bi rüyada olduklarının farkında bile değil.




  • Rubisco kullanıcısına yanıt
    Tekrar tekrar teşekkürler hocam :) bu foruma sırf yeni bir şey yazdıníz mı diye sürekli bakıyorum. Mektebine gitsem sizden öğrendiğim kadarını öğretemezlerdi

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • iş gören işlemciler gelirse neden olmasın
  • İşin aslı ortaya çıktı beyler. Intel'in kimseye lisans verdiği yok. Onun yerine Çinli firmaları alıp onların üzerinden ucuz çip işine giriyor.

    http://fudzilla.com/home/item/35871-intel-to-invest-$15-billion-in-chinese-chipmakers
  • Foxbat kullanıcısına yanıt
    Yani, Wcc'ye bi kere daha fazla dikkate almamak , şüpheyle bakmak için yeni neden çıktı. Sonuçta mobil SOC ve/veya IOT vs. gibi şeyler için işlerine yarayabileceklerini düşündükleri firmalra yatırım yapacaklarmış.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Foxbat

    İşin aslı ortaya çıktı beyler. Intel'in kimseye lisans verdiği yok. Onun yerine Çinli firmaları alıp onların üzerinden ucuz çip işine giriyor.

    http://fudzilla.com/home/item/35871-intel-to-invest-$15-billion-in-chinese-chipmakers

    kucuk sirketlere amd ile arasini bozup lisans verip yonetmektense satin alip yatirim yapmasi daha mantikli olmus carsi karisir yani x86 lisansi dendiginde oyle basit bir sey degil.nereden biliyorsun diyen olursa nvidia olayindan biliyorum adamlar x86 emule uzerine sirket bile aldi yani baya ugrastilar ama olmadi.




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.