İşlemcim 1600 af. Geçenlerde 1660 super ekran kartım bozuldu ben de idareten arc a750 aldım. Valorant oynarken korkunç droplar yaşıyorum eski ekran kartımda olmuyodu böyle bir şey. Bu yeni aldığım eleman 1660 superden %50 daha güçlü kart yani mümkün değil. FRAMETIME grafiğinde müthiş spikelar oluyor. işlemcimin de gpunun da sıcaklık değerleri normal. 1600af overclocklayıp denedim yine bir şey değişmedi. Kaldı ki stock haliyle de zaten olmaması gereken bir şey. Kafama takıldı internette aradım taradım muadil gpu(rtx3060) ile 1600af valorant testi falan izledim benim aldığım performans saçmalık. Driverlar güncel, eski driverlardan da 2 tanesini denedim fark olmadı. Oyunu silip tekrar yükledim sonuç yok. Biosu en güncel sürümüne yükselttim, Chipset driverlarım güncel, Grafik ayarlarıyla falan oynadım hiçbirinde sonuç yok. Sorunun darboğaz veya ısı olmadığına eminim. (darboğaz yemediğimi iddia etmiyorum, yalnızca sorunun kaynağı darboğaz değil bunu söylemek istedim) Konuyla ilgili yardımcı olabilecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim. Ekran kartını iade etmek istemiyorum bana yazılımsal bir hata gibi geliyor. Far Cry New Dawn indirmiştim bir ara, onda denedim ve aynı problem o oyunda da mevcut. 1440p kullanıyorum. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi xGlorfindel -- 25 Mayıs 2025; 3:30:21 > |
Intel Arc A750 Valorant FPS dropları

-
-
işlemci ve ekran kartı kullanım durumu nedir oyundayken?
-
Valoranttayken cpu %30-50 arası gpu da %60larda takılıyor.
Ama far cry new dawnda da benzer stutterlar yaşadım.
Baya bi araştırma yaptım, benzer sorun yaşayan arkadaşlara da yardımcı olması için yazacağım.
Intel'in gpu mimarisi Resize BAR-Smart Access Memory teknolojisinden nvidia ve amd gpulara göre çok daha fazla yararlanıyormuş. Bu teknolojileri desteklemeyen işlemciler veya anakartlarla kullanıldığında FPS olarak ve özellikle de Frametime bazında ciddi sıkıntı yaşanıyor. Bu da stuttera sebep oluyor.
Yani aslında 1600 af ile 2k çözünürlükte darboğaz olmasa bile smart access memory desteklenmediği için %1 low FPS değerleri, frametime grafiği çok kötü gözüküyor. Drop, takılma, stutter vb şeklinde nitelendirdiğimiz sorunlar oluyor.
Hatta mümkünse bu ayar ve üzerindeki kartları B450 chipsetli anakartlarla kullanmamak daha iyi. PCI 4.0 desteği olan (amd için B550 ve üzeri) anakartlarla kullanılması gerekiyor ÖZELLİKLE Intel ekran kartı tercih edilecekse.
Intel zaten bu gpuları piyasaya sürerken de şeffaf bir şekilde resize bar teknolojisini "REQUIRED" olarak belirtmiş.
Sonuç olarak Ryzen 5 5600 almayı düşünüyorum. PCI 4.0a erişimim olmayacak ama ordan çoğunlukla kayda değer performans kaybım olmayacak, olduğu zamanlarda da yapcak bi şey yok.
İyi forumlar dilerim herkese.
-
intel kartların saçmalığı bu işte eski nesil işlemciyle saçmalıyolar yeni nesil işlemci lazım kart nasıl tasarlandıysa
techspot
Intel Arc B580 massively underperforms when paired with older CPUshttps://www.techspot.com/news/106212-intel-arc-b580-massively-underperforms-when-paired-older.htmlburada b580 örneği var senin başına gelende bunun aynısı
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kaos_3492 -- 25 Mayıs 2025; 19:11:39 > -
Bu "overhead issue" olayından haberdardım ama resizebar'ın bu kadar hayati olduğunu bilmiyordum açıkçası. En az Intel 10. nesil veya ryzen 5xxx bir işlemci yoksa Intel gpu almamak gerekiyor.
Resize Bar destekleyen orta alt segment işlemcilerle ilgili sorunlar da vardı önemli bi ölçüde azalmıştı son driverlarla.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
kimi oyunda yarıya düşürüyo fps yi resizable bar disable olursa
-
sadece online oyunlarda oluyorsa oyun optimizasyonu deyip geçmek lazım. RDR2 tarzı oyunları ultra 2k açtığınızda %100 çalışıyorsa ekran kartı sorun yok demektir.
-
işlemci değiştirmek çözüm olmaz işlemciniz çok kötü bir işlemci değil. illa değişecekse x3d işlemcilerden 5700x3d yada tüm sistemi güncelleyip 7700x3d ye geçmelisiniz. beklediğiniz performansı 5600de bulamazsınız. kartınız 4070ti-5070 vs değil çünkü giriş seviyesi 1080p med-high ayarlar için üretilmiş bir kart.
-
kendim şahsen r5 3600le 4070tisuper 5070 gibi kartları kullandım 2k da işlemcinin yetmediği bir oyun olmadı daha. sadece yayın vs açmaya çalıştığımda pubg tarzı işlemciye yüklenen oyunlarda sorun yaşadım.
-
Uzunca anlattığım yazıyı okumadınız galiba. Olay işlemcinin kötü olması veya grafik kartını besleyememesi değil. Intel ekran kartının benim işlemcimin desteklemediği bir teknolojiye çok fazla bel bağlıyor olması.
1600AF ile 5600 arasında dağlar kadar fark var aslında. 2k çözünürlükte aslında ikisi de a750yi besleyebilir ama mevzu beslemek değil dediğim gibi.
Oyun optimizasyonuyla ilgili de değil çünkü 1660 superimle rahat rahat oynuyordum bu oyunu.
Rdr2de %100 çalışıyor ama 3. kere ifade edeceğim üzere mevzu o değil. %1 low değerleri ve frametime grafiğinin tutarsızlığından ötürü yaşadığım stutterlardan bahsediyorum.
-
evet intel gpuları yakından takip etmiyordum alana kadar, yeni bi deneyim oldu benim için de. Gerçekten de oyundan oyuna inanılmaz performans düşüşleri oluyor.
fps bazındaki performans düşüşlerinin yanı sıra inanılmaz stutter yaşadım.
Şimdi Ryzen 5 5600 sipariş ettim, kullanım deneyimlerimi tekrar buraya yazarım.
-
Re-bar yoksa A750 Gtx 1060 gücünde falan çalışıyor. Mesele güç kaybı da değil dengesiz çalışır ve sürekli FPS droplar yaşarsınız ki zaten yaşamışsınız. Ayrıca güncel işlemci de yeterli olmayabiliyor bazen şöyle ki; anakart eski bi modelse ve Re-bar güncelleme ile sonradan geldiyse yine sıkıntılı olabiliyor tek tük de olsa.
-
Amd de oluyor bu sorun galiba ben Core i7 3820 cpu X79 anakart 32 gb ddr3 ram olan pci-e 3.0 sistemde kullandım drop olmadı ama Resizebar uyarısı alıyordum Cyberpunk, Fifa25, RDR2 denedim performans düşükdü ama drop yaşamadım ayar kısmam gerekti sadece
R5 5600 aldım bugün biraz deneme sansım oldu. RDR2de performans çok ciddi ölçüde arttı ve sıkıntı yaşamıyorum, 2K ultra-High karışık ayarlarda 50-70 fps arası bi performans var ve bence bu bütçede çok çok iyi.
Valorantta ise oyun içi fpsim 150-200 arasından 300-350 civarına çıktı ancak ufak stutterlar oluyor. Eskisine göre çok az ama hala bu durum mevcut. Dediğiniz gibi anakartın Rebarı sonradan almasıyla alakalı da olabilir ama bence PCI 4.0 desteklememesiyle ilgili. Nispeten güncel olan ekran kartları yüksek bant genişliğinden hayli fazla faydalanıyor. Yine de Intelin bir driverla bu işi çözebileceğini düşünüyorum. Nitekim Nvidia ve AMDA kartlar PCI 3.0 ile gayet iyi çalışıyordu.
Valodaki problemi de RTSS üzerinden frameratei 180le sınırlandırarak çözdüm sorunsuz oynuyorum. Ama keşke böyle bi şey olmasaydı tabii.
Hocam sendeki durum sistemin canının o kadarına yetmesi gibi duruyor.
Hocam hayırlı olsun güle güle kullanın. 12600k, a750 ile ben 1080p ultra 90+ ki yer yer 110 fps, 1440p 70+ oynadım RDR2 oyununu. Oralara geldiniz mi bilmiyorum ''Saint denis'' şehirlerde bile ultrada 60 altına düşmedi.
Valorant oynamam, denemek için kurmuştum 450 fps falandı.
Yanlış anlamayın lakin hala sistemin hala hakkını verdiğini düşünmüyorum. Ramler nasıl? Gecikmeleri nedir ve kaç Ghz çalışıyorlar? Anakart destekliyorsa 3200 cl16 ram yapabilsek? AMD işlemcilerin zaafiyeti ram, gecikmeyi düşürürseniz fps belki %10 artar bilemem ama shutter biter ona eminim. 1600 af kullandığınız için ramlerin biraz eski kaldığını, sistem darboğazına onların sebep olduğunu varsaydım.
rdr2 performansı fena sayılmaz ama Valorant düşük, oradan yola çıktım.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Impheatus -- 29 Mayıs 2025; 0:49:56 > -
Teşekkürler hocam. 12600k da 5600den çok daha iyi değil aslında ama birçok oyun ram hızından ve gecikmelerinden epeyce faydalanıyor doğru. 3000 mhz cl16 ramlerim çok kötü değil ancak çok iyi de değil.
RDR2de her şey mi ultradaydı 1440p 70+ oynarken? Benim şu an önemli gördüğüm ayarların hepsi ultra diğerleri high şeklinde 70 civarında geziniyor.
Sistemin hakkını vermek konusunda katılmıyorum çok. Sistemin hakkı bu kadar bence
A750 ile daha ileri gitmeyi hedefleyemem. 1-1.5 sene idare etsin beni yeter sonrasında tamamen sistemi değiştirmeyi düşünüyorum zaten. O yüzden uygun fiyatlı bileşenlerle işimi görmeye çalıştım, güzel de oldu. 1600AFden 5600e geçiş çok tatlı hissettirdi. Browserda gezinme hızından pcnin açılma hızına kadar etkiledi.
Stutter konusunda ram overclockunun çok fayda edeceğini düşünmüyorum. RDR2de stutter şu an hissedilecek kadar yok yalnızca frametime grafiğinde ve %1 low değerlerinde görünüyor ama hissetmek mümkün değil. Valorantta çok hissediliyordu ama 5600+rebar etkisi onu da epey ortadan kaldırdı. Şu an gayet mutluyum.
Edit: Bir de bende a750 190 watt güç limitiyle çalışıyor. 230 watta kadar çıkarabiliyorum ancak güç kaynağıma o kadar da güvenmediğim için 190da bıraktım. RDR2de bahsettiğimiz performans farkı ondan oluşuyor olabilir
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi xGlorfindel -- 29 Mayıs 2025; 3:26:22 >
-
Evet işlemcilerin oyun performansı yakın, 12600k biraz daha iyi ama atla deve değil. Ramler iyiymiş aslında, yeterli gibi. RDR2 kendisi ultra açmıştır aşağılarda birkaç ayar High idi ben onları da ultra yapmıştım lakin biraz çok çekirdek seviyor RDR2 fark ondan olabilir, oyun testlerinde de dikkatimi çekmişti bu.
Bir de ben güncel PCI 4.0 anakartla ve yüksek frekans ramlerle kullanıyorum tabi es geçmemek lazım.
A750 aslında hiç fena kart değildi ben aylarca çok memnumdum, 1-2 sene elbette idare edecektir. 225 watt'a çekince oyununa göre %10-15 fark ediyor, lakin gerek yok bence.
Güle güle kullanın hocam siz memnunsunuz ifadelerinizden onu anladım gerisi çok da önemli değil, tadını çıkarın.
-
Eyvallah hocam.
Sizin sistemle performans farkı PCI 4.0 ve ramlerden kaynaklıdır o zaman dediğin gibi. İşlemciler arasında %10 fark yoktur çünkü.
Şu an için evet A750 gerçekten beklentimin üzerine çıktı. İnternette de yapılan testlere baktım güncel driverlarla rx7600, rtx 4060ı falan bazı oyunlarda zorluyor bazılarında geçiyor bile şaka gibi.
Bu kartın türkiye fiyatlandırması da çok tuhaf. Amerikada 210 dolar dolaylarında satılıyor, türkiyede 7500 lira. Amerikadan daha ucuz olan tek şey A750 galiba
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X