Şimdi Ara

Intel, 18A üretim sürecini ARM ve RISC-V mimarilerine hazır hale getirdi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
286
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Intel, 18A üretim sürecini ARM ve RISC-V mimarilerine hazır hale getirdi

Intel, yeni nesil 18A üretim sürecinin yalnızca x86 tabanlı işlemcilerle sınırlı olmadığını gösteren önemli bir canlı demo gerçekleştirdi. Şirket, böylece Apple, Qualcomm ve Nvidia gibi ARM ve RISC-V ekosisteminde faaliyet gösteren büyük “fabrikasız” üreticilere de göz kırpmış oldu.

18A için canlı demo

Etkinlikte, x86 mimarisinden bağımsız olarak tasarlanan bir referans SoC, 3D oyun, animasyon ve 4K video akışı gibi farklı iş yüklerinde canlı olarak çalıştırıldı. Demo çipinde 7 CPU çekirdeği yer aldı ve bunlar performans, verimlilik ve düşük güçlü verimlilik çekirdekleri olmak üzere üç farklı sınıfta toplandı. Ayrıca PCIe ve denetleyici IP’leri başka sağlayıcılardan alınarak entegre edildi. Bu yapı, 18A sürecinin ARM ve RISC-V gibi mimarilerde de yüksek verimlilikle çalışabileceğini ortaya koyuyor.

Intel’in hedefi 18A’yı yalnızca kendi ürünlerinde değil, Apple’ın M serisi işlemcileri, Qualcomm’un Snapdragon yongaları ve Nvidia’nın Grace CPU platformu gibi geniş pazarlarda da konumlandırmak. Bu adım, şirketin TSMC’nin N2 süreciyle doğrudan rekabet edebileceği anlamına geliyor.

Ayrıca Bkz.ABD yönetimi Intel’den hisse almayı değerlendiriyor

Intel, yazılım tarafında da uyum sürecini tamamladı. VTune Profiler gibi geliştirici araçları artık x86 olmayan SoC’leri destekleyecek şekilde optimize edildi ve işlemci kullanım verimliliğinde iyileştirmeler sağlandı. Intel, 18A sürecini ilk olarak Panther Lake ailesinde kullanacak. Panther Lake işlemcilerin bu yılın sonunda veya gelecek yılın başlarında çıkması bekleniyor.

Kaynak:https://wccftech.com/intel-shows-its-cutting-edge-18a-process-is-ready-for-non-x86-socs/

• Intel sicili, bozuk bir şirkettir.Yapılan bu demo nederece güvenilir ve nederece gerçeği yansıtıyordur.

• ARM ve RISC-V 'nin 18A ile ne alakası var anlamadım. Ayrı bir mimari değil mi bu? 18A nın ARM'ye hazır olması nasıl mümkün oluyor anlamadım.

Apple, Qualcomm ve Nvidia'ya da kapıları açıkmış. Ama kapı açık kalınca rüzgar yapıyor; çarpmasın dikkat etsinler. :))

• matematikselll M kullanıcısına yanıt
    18A işlemci üretim teknolojisi, TSMC'nin 3nm, 5nm üretim teknolojileri gibi. ARM ve RISK V ise işlemcinin temel aldığı komut seti mimarisi. Intel burada demek istemiş ki, üretim tesislerim Qualcomm, Apple ve Nvidia için hazır. Konu bundan ibaret.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Muhammed Taha Türk kullanıcısına yanıt
    Anlıyorum, ben 18A'yı gözümde fazla büyütmüşüm. Adamlar diyor ki: "Madem benim işlemcimi beğenmiyorsunuz gelin size bizim fabrikada arm ve risk-v işlemci basayım demiş."

Bu gurur kırıcı bir şey. Sanki mercedes'in bizim arabayı almıyorsanız fabrikamızda size Hyundai üreteyim demesi gibi bir şey.

Çin'in yolundan gitmeye karar vermişler. Çakma ARM yaparak rekabet edeceğim diyor. Tüm tuşlara basarak bölüm geçmeye çalışıyorlar.

Buradan iş çıkacağını sanmam ben. Onu yapabilmek için senelerce uğraşması gerek ve sonunda ne çıkacağı belli değil. Tüm uğraşları elinde patlayabilir. Yapacağı en akıllı şey, hala kendine inanan insanlar varken 18A ile kendi işlemcisini çıkarmak. ARM işine girerse TSMC tokat manyağı yapar bunları.

Tamam, Amerika intel'i destekleyip TSMC'den iş çalmaya çalışabilir ama bu da iki ucu keskin bıcaktır. TSMC'ye iş vermezsen adamlar da gider Çin'e işlemci yapar, dünyanın geri kalanına yapar. Mecbur TSMC'ye de iş vermek zorundalar. %100 vergi koydum, hadi yallah demek kolay değil.

Adamlar yıllardır çakılıyor zaten, konu sadece çalışmaksa tabii ki. Nanometre ile ARM işlemci üretme durumunun birbiriyle ilgisi yok.

• Umarım ekran kartı olayını bırakırlar. Böylece işlemci alanında rekabet dolu günler geri gelir. Enerjini faydasız alanlarda tüketme intel! Ekran kartını iptal edip işlemci alanında başarılı ürünler çıkar da gel...

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    İlgisi yok derken, şimdi tsmc 2nm arm işlemci basarken nanometrenin ne alakası var ben 10nm arm basıyorum dersen kim ciddiye alır seni. nanometre'nin de arm piyasasına girmen için önemi var.

Yorumumu anlamamışsın, demek istediğim şey 'nanometrenin önemi yok' değil. Nanometre ile işlemci mimarisi farklı şey, ki bunu ilk yorumumda da yazmıştım.

Tamam ama mimarini yaparken kaç nanometre basacağın da önemli bence. mimariyi tasarlarken kaç nanometre basacağını da dikkate alarak tasarlıyorsundur. Ben mimariyi yaptım isteyen istediği nanometre ile basar gibi bir durum olduğunu sanmam. Sonuçta her elemanın bir biri ile arasında mesafeleri belirleyen kurallar vardır. Doğru nanometreye inemezsen çalışan bir ürün çıkarman imkansız.

Bildiğim kadarıyla, işlemci üretimi için şirketlere önce test tasarımları gönderiliyor. Bundan alınan sonuçlara göre TSMC, Samsung, ya da her kimle çalışılacaksa, seri üretime başlanıyor.

İşlemcinin tek tasarımı olur, bunu en iyi üretene iş verilir. Örneğin Qualcomm, Snapdragon 8 Gen 1'i Samsung'a ürettirmişti, sonuç çok kötü olunca aynı serinin hız aşırtmalı modelinde, TSMC'ye geri dönüldü.

Yani değişiklik olursa da bunun gibi olur, ama en temelde süreç baştan sona test odaklı yürüyor zaten.

Evet, ama firma muhtemelen üreticinin de kapasitesini dikkate alarak alternatifler üretiyordur. Önce ucuz olanı dener, baktı beceremiyor gider biraz daha pahalısına.

Belki üreticilerle firmalar arasında bazı hassas dengeler de vardır. Yani sadece fiyat, sadece üretim kabiliyeti değil belki şu an aklıma gelmeyen 5-10 farklı faktörü dikkate alarak kimle üreteceklerine karar veriyorlardır.

Belki işlemciyi basacak firmaya olta atıyorlardır, belki bir sonraki ürün tasarımında elini güçlendirmek için rakibe ürettiriyordur(biraz havasını indirelim şunların diyorlardır).

Orada ne dolaplar döndüğünü basit mantıklarla değerlendirmek yanıltıcı olabilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi matematikselll -- 16 Ağustos 2025; 22:13:49 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.