Şimdi Ara

Intel, 18A süreci için Microsoft ile kesin sözleşme imzaladı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
0
Favori
631
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Intel, 18A süreci için Microsoft ile kesin sözleşme imzaladı
    Intel, yarı iletken üretiminde şirketi zirveye taşımasını beklediği 18A işlem süreciyle ilgili harika haberler alıyor. ABD merkezli dev, yeni çip üretim süreci için müşterilerle görüşmelerine devam ederken yeni bir rapor, Microsoft ile kesin bir sözleşmenin imzalandığını öne sürüyor. Ek olarak Google ve Nvidia gibi sektörün diğer ağır toplarının da Intel’in kapısını çaldığı bildiriliyor.

Intel 18A müşteri kapmaya başladı

Son yıllarda TSMC’nin özellikle ABD’deki yatırımları ve politik desteklerle elde ettiği üstünlük, Intel’i gölgede bırakmıştı. Ancak Intel’in yeni 18A işlem süreci, bu gidişatı tersine çevirebilecek nitelikte. Güney Kore merkezli ChosunBiz'in haberine göre, Intel halihazırda Nvidia, Microsoft ve Google ile 18A süreci özelinde aktif görüşmeler yürütüyor. Microsoft ile yapılan anlaşmanın ardından diğer devlerin de benzer anlaşmalara yakın olduğu ifade ediliyor.

Intel, geçtiğimiz aylarda düzenlediği “Direct Connect 2025” etkinliğinde 18A’yı ABD'de üretilen en gelişmiş işlem süreci olarak tanıtmıştı. 18A’nın, TSMC’nin 2nm (N2) süreciyle doğrudan rekabet edecek seviyede SRAM yoğunluğu ve enerji verimliliği sunduğu belirtiliyor.

Intel’in bu hamlesinde yeni CEO Lip-Bu Tan’ın etkisi büyük. Tan liderliğinde şirket, üretim teknolojilerine, çip paketleme çözümlerine ve otomatik yarı iletken tasarım sistemlerine (EDA) odaklanmaya başladı. Ayrıca Tan’ın, Intel’in daha önce izlediği “IDM 2.0” stratejisini terk ederek daha esnek ve rekabetçi bir yapıya yöneldiği konuşuluyor. Bu değişim, sadece üretim tarafında değil, tüketiciye yönelik CPU gibi ürünlerde de Intel’e ivme kazandırabilir.

Ayrıca Bkz.AMD, Samsung ile yolları ayırıyor: 4nm'de TSMC'ye geçiyor

Intel’in ön plana çıkmasındaki bir diğer önemli etken, TSMC'nin üretim hatlarının aşırı dolu olması. Birçok teknoloji firması, TSMC’nin kapasite sınırları nedeniyle farklı üreticilere yönelme ihtiyacı hissediyor. Samsung Foundry, bir zamanlar TSMC için en büyük rakip olarak görülürken şimdilerde bunu Intel’e kaptırmış gibi görünüyor.

Intel'in 18A zaman çizelgesi

Intel'in 18A süreci şu anda risk üretiminde ve bu yılın ilerleyen zamanlarında hacimli üretime girmesi bekleniyor. Intel aynı zamanda 18A’yı çeşitlendirecek. Şirket, 2026’da 18A-P ve 2028’de 18A-PT versiyonlarını piyasaya sürecek. Sadece o da değil, Intel şimdiden gelecekteki 14A süreci için de müşterilerle yakından çalışıyor ve 14A PDK'larını önemli ortaklarla paylaşıyor.

Kaynak:https://wccftech.com/intel-secures-decisive-contract-with-microsoft-for-its-18a-process/

• intel'in son 6 aylık reklam haberlerine bakın hepsi yersen kirşen türünden haberler, intel ne ara paçayı yırttı da böyle haberler yapılıyor, haberlerin sırasına bakılırsa 3-4 yılda olacak gelişmeler birkaç ay içerisinde kendiliğinden çözülüyor hey allahım ya.
    intel'in batmaması ABD için elzem bir durum, intel'in core 300 serisinin iyi olması tüketici açısından iyi olur mu orası pek doğru değil nitekim yılardır botun içinde yaşayan firma ilk defa geçtiğimiz günlerde fiyat kırdı ve AMD ile rekabete girdi, yanlış hatırlamıyorsam bu gibi bir gelişme daha doğrusu intel'in fiyat kırması durumu pentium D işlemciler döneminde olmuştu tarihler şaşabilir, şu halde ancak fiyat kıran intel'in iyi sıçrama yapmış core 300 serisiyle yine dikleneceğini düşünüyorum, herifler yıllar içerisinde işlemci fiyatlarını katladıkları gibi 60-70$ alınan ucuz anakart fiyatlarını da 150$-200$ seviyesine çektiler, bir zamanlar 200~250$'a en baba abartılı kartları alabiliyorken bu kalite kart fiyatları uçmuş gitmiş durumda.

Sadede gelirsek intel'in henüz birşey kanıtladığı geçtiği yok, daha 2025'in yarısı var, çıkarmadıkları işlemcileri ve ekran kartları var, reklamı geçelim pls.

AMD'ciler şimdiden paniklemeye başlamış, bu kadar korkmayın 18A'dan. Bilmeyenler için Panther Lake 18A üretilecek, Microsoft ne alaka ben de anlamadım onu, yüksek ihtimalle Intel tabanlı workstation sistemleri ile yaptıkları anlaşmayı kasdetmişlerdir. Bugün veritabanı server işlemcileri kullanma oranı en yüksek olan seri Xeon ve diğer Intel ürünleri AMD değil, Google ve benzeri kuruluşlar da Intel'i tercih ediyor.

Xeon Clearwater Forest de 18A üretilecek deniyor, sadece uygun verimlilik bekleniyor. 3D çip tasarımını AMD'den çalmışlar, ne de olsa AMD 3D tasarımda bir ilk.  

servethehome
    The Flagship 18A Intel Xeon Clearwater Forest Just Moved
    https://www.servethehome.com/the-flagship-18a-intel-xeon-clearwater-forest-just-moved/
  • geliyor windows 12
    sadece yüksek ai işlemcilerini destekleyip 3 yıl öncesi işlemcileri desteklemeyeceklerini açıklayacaklardır
    12. nesil intel de windows 11 ile anlaşılarak ortaya çıkmıştı

• Hemşehri kazığı, afiyet olsun. Na buraya yazıyorum ms 2 vakte kadar anlaşmayı fesh etmek için çırpınacak ama kaporayı kurtaramayacak

• Amerikan firması Tayvan firmasına mı iş verecekti ? Adamlar zorunluluktan TSMC vermek durumunda kalmışlardı. Şimdi intel toparlanınca geri dönmüşler. Umarım 18A haberleri balon çıkmaz da core ultra 3 ile ucuza kaliteli işlemci dolar piyasa. TSMC üretince en ucuz işlemci 7500F 7000TL iken core 5 225 10bin küsür..

• intel'in son 6 aylık reklam haberlerine bakın hepsi yersen kirşen türünden haberler, intel ne ara paçayı yırttı da böyle haberler yapılıyor, haberlerin sırasına bakılırsa 3-4 yılda olacak gelişmeler birkaç ay içerisinde kendiliğinden çözülüyor hey allahım ya.
    intel'in batmaması ABD için elzem bir durum, intel'in core 300 serisinin iyi olması tüketici açısından iyi olur mu orası pek doğru değil nitekim yılardır botun içinde yaşayan firma ilk defa geçtiğimiz günlerde fiyat kırdı ve AMD ile rekabete girdi, yanlış hatırlamıyorsam bu gibi bir gelişme daha doğrusu intel'in fiyat kırması durumu pentium D işlemciler döneminde olmuştu tarihler şaşabilir, şu halde ancak fiyat kıran intel'in iyi sıçrama yapmış core 300 serisiyle yine dikleneceğini düşünüyorum, herifler yıllar içerisinde işlemci fiyatlarını katladıkları gibi 60-70$ alınan ucuz anakart fiyatlarını da 150$-200$ seviyesine çektiler, bir zamanlar 200~250$'a en baba abartılı kartları alabiliyorken bu kalite kart fiyatları uçmuş gitmiş durumda.

Sadede gelirsek intel'in henüz birşey kanıtladığı geçtiği yok, daha 2025'in yarısı var, çıkarmadıkları işlemcileri ve ekran kartları var, reklamı geçelim pls.

• Intel once kendi islemcilerini uretsin o nodelardan.

• İnşallah Yahudi intel tez zamanda batar.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Yazılımcı Microsoft, ne donanımı çipi üretiyor, onu da belirtseydiniz iyiydi...

• AMD'ciler şimdiden paniklemeye başlamış, bu kadar korkmayın 18A'dan. Bilmeyenler için Panther Lake 18A üretilecek, Microsoft ne alaka ben de anlamadım onu, yüksek ihtimalle Intel tabanlı workstation sistemleri ile yaptıkları anlaşmayı kasdetmişlerdir. Bugün veritabanı server işlemcileri kullanma oranı en yüksek olan seri Xeon ve diğer Intel ürünleri AMD değil, Google ve benzeri kuruluşlar da Intel'i tercih ediyor.

Xeon Clearwater Forest de 18A üretilecek deniyor, sadece uygun verimlilik bekleniyor. 3D çip tasarımını AMD'den çalmışlar, ne de olsa AMD 3D tasarımda bir ilk. Intel, 18A süreci için Microsoft ile kesin sözleşme imzaladı 

Intel, 18A süreci için Microsoft ile kesin sözleşme imzaladıservethehome
    The Flagship 18A Intel Xeon Clearwater Forest Just Moved
    https://www.servethehome.com/the-flagship-18a-intel-xeon-clearwater-forest-just-moved/

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cpt. Miller -- 10 Mayıs 2025; 10:43:54 >

• rekabet iyidir ama Intel haberlerinin nedense inandırıcılığı pek yok, bilinç altına oluşmuş dırım: Intel 1.8nm diyorsa Tmsc nin 5nm sine felan eşittir. yıllardır o kadar çok manipulasyon yaptılar ki hiç bir haberleri inandırı değil.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • eodun E kullanıcısına yanıt
    Öyle ölçülmüyor o iş. Zaten risk üretiminde düşük performans gören şirket Intel ile çalışmaz, ayrıca bu sefer konu ciddi.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • mehmet_clk M kullanıcısına yanıt
    TSMC de 2nm üretimine bu yıl sonlarında başlayacak, çalışmaları aşağı yukarı 2 yıl sürdü. Samsung Faundry'de de durum aynı, Intel'in de çalışmaları 2 yıla yakındır sürüyor. Bu süre, iyi bir ekiple yeni bir üretim sürecini hazırlanak için makul sayılabilir.

• V4LKyR V kullanıcısına yanıt
    Microsoft'un kendi Maia veya Cobalt çipleri için olabilir ya da Intel'den farklı bir çözüm için de olabilir. Bu konuda bir bilgi olmadığı için eklemedim.

• Muhammed Taha Türk kullanıcısına yanıt
    Direkt ölçülmüyor, Belirli aralık belirleyip yazıyorlar.
    Önceden kapı aralığı v.s ölçülürdü, Artık yok.
    Bunlar tamamen isim.

• Metin Yasir Akpınar kullanıcısına yanıt
    Benim de aklıma bu server çipleri ya da Qualcomm ile bir dönem ortak geliştirdikleri SQ çipler tarzı ARM çözümleri geldi.

• Otistikavcisi O kullanıcısına yanıt
    ondan mı intel işlemcilerini TMSC ye yaptırıyor,

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eodun -- 11 Mayıs 2025; 16:34:43 >
    3 ay önce herşey kötüyken, hiç bi yatırımı tutmazken, hiç bir gelecek umudu olmayan, hisseleri 25 yıl önceki değerinde olan bir şirket, ceo değiştirdi ve herşey yoluna girdi, yatırımlar karşılığını buldu, 25 yıldır yapamadığı kadar verimli dökümhane kurdu vb vb yersen kirşen.

• eodun E kullanıcısına yanıt
    Her şeyden önce iki önemli konu var, ilki, Intel bu süreci anlının akıyla atlatacak diye bir şey yok, ikincisi, şirketin hiç umudu yoktu diye bir şey de yok. Şu an tek bildiğimiz şey, büyük olasılıkla 18A süreci, Intel'in son şansı. Bu sebeple sürece sınırsız kaynak aktarılıyor. Intel, çoğu mühendis ve tasarımcılarını rakiplerine kaptırsa da içinde çöplerin çalıştığı bir şirket değil. Kesin yorumlar için 18A sürecinin nihayete ermesini beklememiz şart.

Bende onu diyorum şu an palavra haberler ile zaman kazanıyor ve bu süreçte yapacağı yatırımlarla yırtmaya çalışacak, zaten bu kadar saf Amerikan olan şirketin trump döneminde batması zor, microsoft google destekleyecekki düzelecek. şu an ki haberleri güven vermiyor ama, yıllarca 10nm 10nm+++ 10nm++++++++ diye giden adam bunlar.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.