Şimdi Ara

integral sorularım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
9
Cevap
0
Favori
329
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • arkadaşlar ilk soruda sınır olan 0 ve pi/2 yerine ; 1 , 2 olacak sınır yanlış yazmışım sory
     integral sorularım

integral sorularım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi epratikulum -- 22 Nisan 2014; 7:22:41 >

• :)
  • İlk soruda, 2x+1=u olsun. Diferansiyel aldigimizda 2dx=du olur. Yani dx=du/2 dir.

Yeni sinirlari bulalim(u ya gore), 2.1+1=3 ve 2.2+1=5 olur.

En son ifade 1/2 integral 3 den 5e f(u)du=A buradan 1/2 A nin yanina 2 diye ziplar ve istedigimiz integralin degerini 2A buluruz.

İkinci soru guzel bir sorudur.

1 yerine sin^2x(sinusx in karesi)+cos^2x(kosinusx in karesi) yazalim. O halde dikkat edilirse ifade su hali alir en son; sinx-cosx in parantez karesi. E disarida da 1/2 kuvveti var o halde kokten kurtulur ve integral |sinx-cosx|dx seklinde olur. Mutlak degerin integralinda iceriyi sifir yapan degerde integral parcalanir. İcerigi sifir yapan kok 45 derecedir(pi/4) yani bizim integralin tam ust siniri. O halde parcalama islemi yapmayiz cunku sifir yapan deger integralin alt ve ust siniri arasinda bir deger degil.

İntegral (sinx-cosx)dx= cosx+sinx olur. Sinirlar pi/4 den 0 a

Cos(pi/4)+sin(pi/4)= kok2
    Cos0-sin0=1

O halde cevap kok2-1 dir.

Umarim anlatabilmisimdir. İyi calismalar.

Edit: imla

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Riobolt -- 22 Nisan 2014; 7:51:23 >
    < Bu ileti m.bolumsonucanavari.com kullanılarak atıldı >

• Riobolt R kullanıcısına yanıt
    İkinci soruda mutlak değerin integralini alıyorduk değil mi hocam çok teşekkürler :)
    İlk soru bir soru tipi mi ? Her zaman u diyeyim mi soru tiplerinde
  • epratikulum E kullanıcısına yanıt
    Evet mutlak degerin integralini almaliyiz normalde lakin o ici sifir yapan deger integralin sinirlari arasinda olmadigindan direkt mutlak degerden kurtartip islemi oyle devam ettirdik.

Evet soru tipidir genelde iceriye u denilince soruda istenilene benzer bir ifade yakalanir.

2. Fotografi gormemistim onuda simdi cozeyim.

Grafiger gore 1=tanx ise x=pi/4 olur. Simdi biz tarali alani degilde 1e pi/4 luk dikdortgenin alanini bulalim sonra iste bu altta hesaplayacagim alandan pi/4 birim karelik alini cikartinca soruda ki tarali alani bulmus olacagiz.

İntegral sinxdx/cosx sinirlar 0 dan pi/4 e

Simdi degisken degistirme uygulayalim. Cosx=u ise -sinxdx=du olur. Yani sinxdx=-du olur.

-integral du/u bu da -ln|u| dur. Yani ln|1/u|

ln|1/cosx| sinirlar 0 dan pi/4 e.

ln|1/cospi/4| - ln|1/cos0|= lnkok2 logaritma ozelligini kullanarak 1/2ln2 dir.

Cok sukur o istedigimiz tarali alani bulmaya yaklastik son bir adim kaldi.
    Buldugumuz bu integral degeri grafigin 0 dan pi/4 e altinda kalan alan idi.

Buyuk dikdorten alani = pi/4 o istemedigimiz alan 1/2ln2

Bunlari cikarirsak istedigimiz tarali alani bulmus oluruz o halde cevap pi/4-1/2ln2 dir.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Riobolt R kullanıcısına yanıt
    hocam o arctanx integralini bir yöntem vardı ya laptü ondan yapabilir miyiz.
    Hani aşağıya doğru türev ve integra alıyorduk
    Hocam bu bahsettiginiz sorularda artanx fonksiyonunun integrali yok gordugum kadari ile ama sizin bahsettiginiz yontemden cozulebilir artanx in integrali. Veya da o LAPTU den iste.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    3 YGS Geometri Sorusu Yardım
    9 yıl önce açıldı
    Mat1 sorum
    5 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: Riobolt

Hocam bu bahsettiginiz sorularda artanx fonksiyonunun integrali yok gordugum kadari ile ama sizin bahsettiginiz yontemden cozulebilir artanx in integrali. Veya da o LAPTU den iste.

Çok teşekkür ederim :) hocam son soru belirsiz integrali çok kolay unutuyorum 20 test çözdüm yaklaşık + fasikül falan da çözdüm ama yine de unutuyorum var mı öneriniz :) teşekkürler
    Hocam yerlesmesi biraz zaman gerektirir lakin siz tekrar yapmaya devam edin. Ufkunuzu acan degisik tarzda sorular cozmeye calisin.

En basitinden acin internetten cozumlu integral sorular diye. Video yu durdurup once siz cozmeye calisin sonra cozumu izleyin. Gercekten ise yarar. Benim nacizane tavsiyelerim bunlardir. Tekrar ve internetten video izlemek.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.