Şimdi Ara

İnsanoğlu ne için var ? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
120
Cevap
3
Favori
4.223
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

O dönemde kutupların varlığı biliniyor muydu?
    Kutuplarda Gece gündüz 6 ay sürüyor. Kutuplarda yaşayan insanlar namaz vakitleri ve oruçlarını nasıl ayarlayacak?
    Ki bu ibadetler güneş ve ayın durumuna göre düzenleniyor.

Hatta o dönemde şu an kullandığımız "Saat" kavramı da yok.
    Kutuplara giden bir müslüman kafasına göre mi yoksa tahminen mi vakitli ibadetlerini yapacak?
  • Güneş saati var. Hattâ günümüzde de var. Bir örneği Anadolu Üniversitesi'nin Yunusemre Kampüsü içersindeki Kütüphanesinin yolu üzerindedir. Şu da Anadolu Üniversitesi Yunusemre Kampüsü'nde yer alan Güneş Saati;

İnsanoğlu ne için var ?
  • 6 Ay gece ve 6 ay gündüz oluduğunu biliyor munuz?
    Gündüzleri güneş tepenizde daire çizip duruyor, bir de 6 ay gece olduğunda güneş saati nasıl çalışacak?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Remlak

6 Ay gece ve 6 ay gündüz oluduğunu biliyor munuz?
    Gündüzleri güneş tepenizde daire çizip duruyor, bir de 6 ay gece olduğunda güneş saati nasıl çalışacak?

Kur'an da loğusallık döneminde oruç tutamaz ve namaz kılamaz yazıyor mu?
  • quote:

6 Ay gece ve 6 ay gündüz oluduğunu biliyor munuz?

Kum saati, su saati ve ateş saati (mum saati) de varmış...
  • quote:

Öğrenmek için bir iki soru sorayım:

O dönemde kutupların varlığı biliniyor muydu?
    Kutuplarda Gece gündüz 6 ay sürüyor. Kutuplarda yaşayan insanlar namaz vakitleri ve oruçlarını nasıl ayarlayacak?
    Ki bu ibadetler güneş ve ayın durumuna göre düzenleniyor.

Hatta o dönemde şu an kullandığımız "Saat" kavramı da yok.
    Kutuplara giden bir müslüman kafasına göre mi yoksa tahminen mi vakitli ibadetlerini yapacak?

Bu mevzuda Prof. Hamidullah "İslâm'a Giriş" kitabında şöyle diyor:

— İslâm din-hukuk âlimleri umumiyetle (45) arz dâiresindeki saatlerin (vakitlerin) (90) derecede yâni kutuplarda muteber olduğunu açıklar. (45) derece ile (90) derece arasındaki bölgelerde güneşe değil, saate göre hareket edilir. Namaz için böyle olduğu gibi, oruç v.s. için de böyledir."

Bu mevzuu etraflıca inceleyen "kaynaklarıyla İslâm Hukuku"nda ise nihaî hüküm şöyle verilmektedir:

— Altı ay gece, altı ay gündüzün devam ettiği ülkelerde normal vakitleri (yâni gece ile gündüzü) bulunan en yakın -45 enlemdeki- ülkelerin saatleri uygulanarak namaz ve oruç ibadeti yerine getirilir."

• quote:

Orijinalden alıntı: 1881

quote:

Orijinalden alıntı: Hümiyettin

Şu okul tarzı örneği vermeyin diyorum. O gerçek Dünya'ya uyarlanamaz. İslam'da suçsuz kafirin burnunu kanatmak bile haramdır. Taliban
    Hizbullah izleyip İslam'ı öğrenmeyin.

Herkesin sınavı farklıdır. Herkes tek giriyor bu sınava okul gibi değil.

''Şu örneği vermeyin, şurayı sorgulamayın, şunlar gerçek müslüman değil''

Eeee abi biz nereden nasıl öğreneceğiz? Tefsir, meal diyeceksin, e koca koca İslam alimleri bile aralarında hemfikir olamıyor? Bir ayetten milyonlarca anlam çıkarabiliyorlar. Arapça da öğrenmek istemiyorum, malum onda da bir kaç milyon kadar söz sanatı, kelime oyunu vs. var? Baştan kaybedeceğimiz bir sınava giriyoruz desenize.

Herkesin sınavı kişisel. Toplu olarak girmiyoruz bu sınava. Her koyun kendi bacağından asılacak sınav sonunda.

• Yani burada yorumlar devreye giriyor.
    Bu durum için ayet ya da hadis bulunmuyor anladığım kadarıyla.
  • quote:

Yani burada yorumlar devreye giriyor.
    Bu durum için ayet ya da hadis bulunmuyor anladığım kadarıyla.

Kur'an her uygulama için ayrı çözüm getirseydi 600 sayfalık kitap olurdu sana 2000-3000 sayfa..
  • 600 sayfa sınırı mı var?
    Peki hadis var mı?
  • quote:

600 sayfa sınırı mı var?
    Peki hadis var mı?

"600 sayfa sınırı mı var?" Sorusunu anlamadım
    Konu ile ilgili şöyle bir hadis vardır:
    "O, şarktan zuhûr eder ve kırk günde, yeri bir baştan bir başa dolaşır. O’nun bir günü sizin bir seneniz... Ve bir günü de vardır ki, bir ayınız; diğer bir günü bir haftanız; sâir günleri ise sizin günleriniz gibidir."buyurur..
    Sahabi sorar:"Miktarı bir sene olan o günde, bir günlük namaz yeter mi?"
    O cevap verir: "Hayır, takdir ve hesap edersiniz."
    (Müslim, Fiten, 110, nr. 2937; Müsned 4, 181)

• quote:

mehmet230023
    600 sayfalık kitap olurdu sana 2000-3000 sayfa..

600 sayfa sınır mı var dedim.
    2000-3000 sayfa neden olmasın yani.
    quote:

"O, şarktan zuhûr eder ve kırk günde, yeri bir baştan bir başa dolaşır. O’nun bir günü sizin bir seneniz... Ve bir günü de vardır ki, bir ayınız; diğer bir günü bir haftanız; sâir günleri ise sizin günleriniz gibidir."buyurur..
    O cevap verir: "Hayır, takdir ve hesap edersiniz.

Bunun anlayacağım şekilde Türkçesi nedir?
    Özellikle bu kim?
    quote:

"O, şarktan zuhûr eder ve kırk günde, yeri bir baştan bir başa dolaşır."

Bir de burada ben 6 ay göremedim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Remlak -- 4 Ekim 2013; 20:05:21 >

• Sayın Remlak bu hadiste;
    O cevap verir: "Hayır, takdir ve hesap edersiniz.

Deccal geldiğinde doğudan çıkacak ve kırk günde yeri baştan başa dolaşacak olayı var.Günlerin kısalması haftaların ve ayların değişmesi konusundan bahsediliyor.İşte burdan yola çıkarak sahabiler soruyor peki seneler gün gibi olduğunda bir günler namaz yeter mi diye Peygamberimiz de hayır tekrar takdir edersiniz diyor.Yani o güne göre tekrardan hesaplamalar yapılır.
    * * * * * * * * * * *
    600 sayfalık kitabın 2000-3000 sayfa olması demek indirildiği zamanda bir çok sahabinin belki de ayetleri hatırlamaması demek.Akılda tutmanın zorlaşması demek.Çünkü kitap tek seferde inmemiştir 23 yılda parça parça,ezberlenmesinde sıkıntı olmaması için vs indirilmiştir.Birde olayın şu boyutu var.600 sayfalık kitap bugün açılıp okunmuyor 3000 sayfalık kitabı açıp bilgi alacak kişi sayısı azdır.

• 6 ay durumu ve kutuplardaki vakitli ibadetlerle ilgili açıklama yok burada Deccal ile ilgili bir anlatım var.
    Ayrıca o dönemde kaç kişi vakitleri hesap edebilir ki?
    Ben bu duruma bir çözüm bulamadım açıkçası.
  • quote:

6 ay durumu ve kutuplardaki vakitli ibadetlerle ilgili açıklama yok burada Deccal ile ilgili bir anlatım var.
    Ayrıca o dönemde kaç kişi vakitleri hesap edebilir ki?
    Ben bu duruma bir çözüm bulamadım açıkçası.

Bizim 1 gecemiz onların 6 ayı oluyor. Aynı hesaba geliyor. Hesaplamak gerekiyor. Vakitlerin normal olduğu en yakın ülkeye göre yapılıyor. İslam alimleri her zaman vardı. O zaman yapmadıklarını bilmiyorsun sonuçta.
  • Normal insanlardan söz ediyorum hatta her alim bile bu durumu hesaplayamaz ki bu insanlar nasıl hesaplasın? Ayrıca o dönemde enlem/boylam var mıydı?
    Ayrıca kutuplarda devamlı 6 ay gece/gündüz oluyor deccalle ya da deccalin gelmesiyle ilgisini de anlayamadım.
    Neyse belki başka yerde sorularıma yanıt bulabilirim.
  • Qur'an'ın hacmi konusunda sanırım şu açıklama yeterli bir olacaktır;

İslam'da ictihad diye birşey vardır. İlmi ve irfânı ictihad edebilmeye yeterli olan ve bunu eseriyle ortaya koyan kişiye müctehid denir. İslam tarihinde en önde gelen müctehid Hz. Muhammed'dir. Qur'an'da açıkça açıklanmayan meseleleri de kapsayan hadis-i şerifler ictihad yoluyla açığa çıkarılmıştır. Allah'ın her 100 senede bir müctehid gönderdiğine dâir briçok hadis vardır. Dolayısiyle çağlar boyu o her 100 senede bir gelen islam âlimleri, Qur'an'da ve sahih hadislerde, hakkında açıkça bir hükmün sözkonusu olmadığı meselelere yönelik, mutlak sûrette ilgili âyetler ve Hz. Muhammed'in ilgili sahih hadislerini [ya da sahih olması muhtemel ilgili hadisleri] referans göstererek sorulara cevaplar ve sorunlara çözümler sunan eserler ortaya koymuşlardır.

Dolayısiyle esas yegâne kaynak yine tek; Qur'an.

Kehf Sûresi’nin 109. Âyeti ve bu âyete ait tefsir notu;

İnsanoğlu ne için var ?

NOT 1: Verdiğim Kehf Sûresi’nin internette yer alan metninde “Ayrı lafzen” şeklinde devam eden ve benim bu noktada kestiğim bölüm var. Zira –ben de eserin kendisi olduğu için biliyorum ki– original metinde böyle bir nokta sözkonusu değil. Originalinde “[Ayrı lafzen]” şeklinde devam etmiyor, şu şekilde devam ediyor: “Ayrıca bkz:31:27.” Bu kadar. Bu şu demek: “Ayrıca bakınız: 31. Sûrenin 27. Âyeti.”

O noktada bir karışıklık çıkmış… İşte bir kitabı sanal ortama aktarırken en sık yaşanan sorunlardan biri de bu olmalı; bir pasajı aidi olmadığı yere yazmak.

Yeri gelmişken Lokman Sûresi’nin (31. Sûrenin) 27. âyetini ve bu âyete ait tefsir notlarını da aktaralım;

İnsanoğlu ne için var ?

NO 2: Risâle-i Nur isimli eserini her ne kadar çok az okumuşluğum varsa da emin olduğum nokta, günümüzdeki son müctehidin Bediüzzaman Sâid-i Nursî olduğudur...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Casper_C -- 4 Ekim 2013; 22:03:42 >

• quote:

Normal insanlardan söz ediyorum hatta her alim bile bu durumu hesaplayamaz ki bu insanlar nasıl hesaplasın? Ayrıca o dönemde enlem/boylam var mıydı?

Bu sorunun yanıtını arıyorum.
    Daha sonra alimler yöntemler bulmuş olabilir, şimdi saatlerle çözümleyebiliriz, takvim ve zaman hesapları yapabiliriz, haritalara bakıp komşu ülkeyi belirleyebiliriz vs. bütün bu saydıklarım günümüz için çok kolay.
    Bu nedenlerle yanıt alamadım.
  • quote:

quote:

Normal insanlardan söz ediyorum hatta her alim bile bu durumu hesaplayamaz ki bu insanlar nasıl hesaplasın? Ayrıca o dönemde enlem/boylam var mıydı?

Bu sorunun yanıtını arıyorum.
    Daha sonra alimler yöntemler bulmuş olabilir, şimdi saatlerle çözümleyebiliriz, takvim ve zaman hesapları yapabiliriz, haritalara bakıp komşu ülkeyi belirleyebiliriz vs. bütün bu saydıklarım günümüz için çok kolay.
    Bu nedenlerle yanıt alamadım.

Siz 14 asır önceyi dinazorlar devri felan mı sanıyorsunuz :) Mısır piramitlerinin M.Ö 2000'lerde yapılmış ve ince hesaplamalar varken M.S 7.yy hesap kitap yapacak birileri yok mudur? İslamiyeti yayılırken tek seferde 11 Eylül saldırıları gibi haber bültenlerine düşmedi yılları aldı bu işler.Gittikleri yerlerde insanlara dini her yönden anlatan akılda soru kalmayacak şekilde bilgiler veren insanlar vardı.Bunların olması gidilen yerlerde hesaplamaların yapılmadığı anlamına gelir mi? Ha din hiç ulaşmamış toplumlar içinde zaten ayet vardır biz Peygamber göndermediğimiz ümmeti hesaba çekmiyeceğiz diye..

• Benim asıl sorduğum bu konuda ayet ya da hadis var mı?
    Hesap kitap yapacak birileri elbet vardır ama normal insanın yapamayacağını söylüyorum. Mısır piramitlerini de binlerce kişi yapmıştır ama bir kaç kişi hesabını yapabilir.
    Kutuplardaki vakitli ibadeti normal insanlar o zaman ki şartlarda hesaplayamaz diyorum.
    Neyse benden bu kadar, başka soru sormayacağım.

Yanıtlar için teşekkürler.
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.