Şimdi Ara

İnsanları yargılamak günahmıdır?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
21
Cevap
1
Favori
4.982
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Ben kuranda böyle bir ayete rastlamadım sizce insanları yargılamak günahmıdır?

• Deep impact ya da mustafa_ogr belki cevap verebilir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: kaotika

Deep impact ya da mustafa_ogr belki cevap verebilir.
    Yargılamaktan kasıt nedir acaba?
  • quote:

Orijinalden alıntı: mustafa_ogr

Yargılamaktan kasıt nedir acaba?

Alıntıları Göster
    yani sen şöylesin veya böylesin diye yargılamak kusurunu yüzüne vurmak gibi
  • quote:

Orijinalden alıntı: Celaleddin Ari

yani sen şöylesin veya böylesin diye yargılamak kusurunu yüzüne vurmak gibi

Alıntıları Göster
    Eğer maksat kişiyi küçük düşürmek, tahkir etmek ise günahtır. İslam, kişilerin kusurlarını örtmeyi emreder. Bu emre tersten bakarsak, kusurları açığa çıkarmayı yasaklamıştır. Çünkü kalp kırıyor. Eğer söyledikleri gerçek değilse zaten hem iftira atmış hem de kalp kırmış oluyor, iki türlü günah oluyor.

Ama mesela Mevlananın bir sözü vardır, "iyi dostu olanın aynaya ihtiyacı yoktur" diye. Eğer dostunuzun kendi kusurunu düzeltmesini istiyor ve ona güzel bir şekilde izah ediyorsanız bu tasvip edilen bir davranıştır.

Şu da önemli, Bediüzzaman da "Sırtımızdaki akrebi gösterene teşekkür etmeliyiz" der. Bunu kendisini tenkid eden düşmanları için söylüyor. Yani birisi bizim yüzümüze karşı kusurumuzu söylerse o kişiye kızmamalıyız, nefsimizin kusurlarımızı gösterdiği için o kişiden minnetdar olmalıyız.

• quote:

Orijinalden alıntı: mustafa_ogr

Eğer maksat kişiyi küçük düşürmek, tahkir etmek ise günahtır. İslam, kişilerin kusurlarını örtmeyi emreder. Bu emre tersten bakarsak, kusurları açığa çıkarmayı yasaklamıştır. Çünkü kalp kırıyor. Eğer söyledikleri gerçek değilse zaten hem iftira atmış hem de kalp kırmış oluyor, iki türlü günah oluyor.

Ama mesela Mevlananın bir sözü vardır, "iyi dostu olanın aynaya ihtiyacı yoktur" diye. Eğer dostunuzun kendi kusurunu düzeltmesini istiyor ve ona güzel bir şekilde izah ediyorsanız bu tasvip edilen bir davranıştır.

Şu da önemli, Bediüzzaman da "Sırtımızdaki akrebi gösterene teşekkür etmeliyiz" der. Bunu kendisini tenkid eden düşmanları için söylüyor. Yani birisi bizim yüzümüze karşı kusurumuzu söylerse o kişiye kızmamalıyız, nefsimizin kusurlarımızı gösterdiği için o kişiden minnetdar olmalıyız.

Alıntıları Göster
    Arkasından konusmaman gerekir ki zaten Kur an da bu yasaklanmıştır herkesin içinde olmayacak şekilde insana kusurlarını soylemek yanlışlarını göstermek gerekir iyi ve kötüyü ayırtetmek bizim görevimizdir sonucta.

• Dost acı söylermiş...
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    İnsanları Kandırıyorlar
    12 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: Ex1983Pax

Dost acı söylermiş...
    arkadaş günah olmasa bile büyük bir ayıptır insanın kusurunu yüzüne vurmak ama sakin birşekilde öğüt verebilirsin böle yapma senin için daha iyi olur, kendine zarar veriyorsun böle diye vb.. şekilde
  • quote:

Orijinalden alıntı: unalkoc

arkadaş günah olmasa bile büyük bir ayıptır insanın kusurunu yüzüne vurmak ama sakin birşekilde öğüt verebilirsin böle yapma senin için daha iyi olur, kendine zarar veriyorsun böle diye vb.. şekilde

Alıntıları Göster
    insanların kusurlarını söylemek ile yargılamak maalesef çoğunlukla karıştırılan şeyler. hatta çoğunlukla kusurlar söylenirken dahi farkında olmadan yargılama yoluna gidilmekte.
    gene karıştırılan şeylerin başında 'dobra olma' adı altında kös kös her aklına geleni söylemek de var. öyle insanlar var ki "ben dobra adamım kardeşim" tripleri ile akıllarına ne gelirse dangır dungur söylemeyi meziyet zannediyorlar.

• quote:

Orijinalden alıntı: C4

insanların kusurlarını söylemek ile yargılamak maalesef çoğunlukla karıştırılan şeyler. hatta çoğunlukla kusurlar söylenirken dahi farkında olmadan yargılama yoluna gidilmekte.
    gene karıştırılan şeylerin başında 'dobra olma' adı altında kös kös her aklına geleni söylemek de var. öyle insanlar var ki "ben dobra adamım kardeşim" tripleri ile akıllarına ne gelirse dangır dungur söylemeyi meziyet zannediyorlar.

Alıntıları Göster
    Bir filmde çok güzel bir replik vardı. Paylaşmak ve sonrasında konuyla ilgili olan kısmı hakkında konuşmak istiyorum..

X: abi bakıyorum bakıyorum; herşey kitapta yazdığı gibi. herşeyin bir yeri bir zamanı var.

Y: nasıl yani?

X: herşey yazdığı gibi oluyor, yaşanıyor! Düşünüyorum düşünüyorum herşey aynı yazılanlarla.

Y: Tamam işte olum! Sen eğer düşünüp bulabiliyorsan o kitaplara ihtiyacın yok demektir. O kitaplar düşünüp bulamayanlar için!!

...

Şimdi; bu noktada DÜŞÜNÜP BULABİLMEK kavramına takıldım ben. Konuda "insanları yargılamak günahmıdır" diye sorulmuş.
    Bunu günah değilde "iyi" ve "kötü" olarak alırsak eğer daha anlaşılabilir şekilde açıklarız. Keza genelde kötü olan şeyler günahtır diyebiliriz.

Öyleyse bizler birşeyin KÖTÜ olabildiğine düşünerek varabiliyorsak aslında "Günahmıdır" diye sormamıza gerek kalmaz. Zaten birçoğumuz insanları YARGILAMANIN kötü olduğunu görebilecek kapasitedeyiz. Bir kimseyi hangi perspektifte olursa olsun, eleştiri sınırlarını aşarak YARGILAMAK o kişiye mutsuzluk verecek ve beraberinde KÖTÜ kavramını sahiplenecektir. Sonuç itibariyle başka bir insanın üzülmesi, kötü hissetmesi yada mutsuz olması bizim için bir Günah olarak algılanacaktır.

Yani BENCE bunu başkalarına sormak (özellikle piyasada bu kadar din bezirganı adam varken) gereksizdir. Biraz düşünürsek zaten içgüdülerimiz ve aklımız bize DOĞRU olana ulaştıracaktır.

• quote:

Orijinalden alıntı: ß.m.Ø

Bir filmde çok güzel bir replik vardı. Paylaşmak ve sonrasında konuyla ilgili olan kısmı hakkında konuşmak istiyorum..

X: abi bakıyorum bakıyorum; herşey kitapta yazdığı gibi. herşeyin bir yeri bir zamanı var.

Y: nasıl yani?

X: herşey yazdığı gibi oluyor, yaşanıyor! Düşünüyorum düşünüyorum herşey aynı yazılanlarla.

Y: Tamam işte olum! Sen eğer düşünüp bulabiliyorsan o kitaplara ihtiyacın yok demektir. O kitaplar düşünüp bulamayanlar için!!

...

Şimdi; bu noktada DÜŞÜNÜP BULABİLMEK kavramına takıldım ben. Konuda "insanları yargılamak günahmıdır" diye sorulmuş.
    Bunu günah değilde "iyi" ve "kötü" olarak alırsak eğer daha anlaşılabilir şekilde açıklarız. Keza genelde kötü olan şeyler günahtır diyebiliriz.

Öyleyse bizler birşeyin KÖTÜ olabildiğine düşünerek varabiliyorsak aslında "Günahmıdır" diye sormamıza gerek kalmaz. Zaten birçoğumuz insanları YARGILAMANIN kötü olduğunu görebilecek kapasitedeyiz. Bir kimseyi hangi perspektifte olursa olsun, eleştiri sınırlarını aşarak YARGILAMAK o kişiye mutsuzluk verecek ve beraberinde KÖTÜ kavramını sahiplenecektir. Sonuç itibariyle başka bir insanın üzülmesi, kötü hissetmesi yada mutsuz olması bizim için bir Günah olarak algılanacaktır.

Yani BENCE bunu başkalarına sormak (özellikle piyasada bu kadar din bezirganı adam varken) gereksizdir. Biraz düşünürsek zaten içgüdülerimiz ve aklımız bize DOĞRU olana ulaştıracaktır.

Alıntıları Göster
    Yargıdan kasır dedikodu mu acaba?

Yoksa elinizde Kuran dan sonra danışabileceğiniz en önemli mihenk taşınız yani beyniniz var cevabı o size verir zaten.

Bence elbette değil eğer biri çıkıp kral çıplak demese nasıl ilerleyebiliriz .?

• quote:

Orijinalden alıntı: kaotika

quote:

Orjinalden alıntı: kaotika

• quote:

Orijinalden alıntı: yacag

quote:

Orjinalden alıntı: kaotika

Alıntıları Göster
    Küçükken konuşma problemim vardı.Bazı arkadaşlarım bunu çok yüzüme vururdu.Lakin onlara kızgın değilim.Çok kırılırdım ancak küçüklüklerine verirdim

• quote:

Orijinalden alıntı: bidesen

Küçükken konuşma problemim vardı.Bazı arkadaşlarım bunu çok yüzüme vururdu.Lakin onlara kızgın değilim.Çok kırılırdım ancak küçüklüklerine verirdim

Alıntıları Göster
    ÖNCELİKLE ŞUNU SÖYLEMEK İSTİYORUM KURANI KERİME GÖRE YAŞAMAK ONU REHBER EDİNMEK ÇOK GÜZELDİR.AMA KURANI KERİMDE HERŞEYİ BULAMAYABİLİRİZ BULAMAYINCADA KAFAMIZA GÖRE HAREKET EDBİLECEĞİMİZ ANLAMI ÇIKMAZ.DİNİ BİLGİLERİ ÖĞRENMENİN 4 YOLU VARDIR BUNLAR
    1-KİTAP (BUNDAN KASIT KURANDIR)
    2-SÜNNET (PEYGAMBER EFENDİMİZİN YAŞAYIŞ ŞEKLİ VE SÖYLEDİKLERİDİR)
    3-İCMA (BÜYÜK DİN ALİMLERİNİN BİR ARADA TOPLANIP BİR KONU HAKKINDA YORUM YAPMALARI VE AÇIKLIĞA KAVUŞTURMALARIDIR YALNIZ BU ESKİDEN OLURDU BU DEVİRDE İCMA YAPILIRMI TARTIŞILIR)
    4-KIYAS-I FUKAHA (İŞTE SİZİN SORUNUZUN CEVABI BURDAN BULUNABİLİR BUDA ŞU DEMEKTİR;BİR ŞEYLERİ BİRBİRİNE BENZETMEK DEMEKTİR YANİ KURANDA ŞARAP(?) İÇMEK GÜNAHTIR DER AMA RAKI VEYA VİSKİ İÇMEK GÜNAHTIR DEMEZ YANİ KURAN ŞARAP İÇME AMA RAKI İÇMİ DER?TABİKİDE HAYIR BURDA KIYASI FUKAHA YAPILIR YANİ KURAN ŞARAP İÇMEK GÜNAH DERKEN ASLINDA VÜCUDA SARHOŞLUK VEREN ŞEYLER GÜNAHTIR DEMEK İSTEMİŞTİR DİĞERLERİDE SARHOŞLUK YAPTIĞI İÇİN HEPSİ GÜNAHTIR SONUCU ÇIKAR.
    ASIL CEVABA GELİNCE;YARGILARKEN O KİŞİ YANINIZDA YOKSA VE BAŞKA BİRİNE ANLATIYORSANIZ BU GIYBET OLUR VE GÜNAHTIR.YÜZÜNE KARŞI SÖYLÜYORSANIZ GIYBET OLMAZ AKSİNE HOŞ BİR DAVRANIŞTIR YANİ YANLIŞI DÜZELTMEK MAKSADIYLA YAPILIYORSA.AMA KİŞİYİ İNCİTMEMEK ÖNEMLİDİR
    YUNUS EMRE NE DEMİŞ:BİR KERE KALP KIRDIYSAN KILDIĞIN NAMAZ NAMAZ DEĞİL....
    UMARIM YARARLI OLMUŞTUR.

• quote:

Orijinalden alıntı: cemram

ÖNCELİKLE ŞUNU SÖYLEMEK İSTİYORUM KURANI KERİME GÖRE YAŞAMAK ONU REHBER EDİNMEK ÇOK GÜZELDİR.AMA KURANI KERİMDE HERŞEYİ BULAMAYABİLİRİZ BULAMAYINCADA KAFAMIZA GÖRE HAREKET EDBİLECEĞİMİZ ANLAMI ÇIKMAZ.DİNİ BİLGİLERİ ÖĞRENMENİN 4 YOLU VARDIR BUNLAR
    1-KİTAP (BUNDAN KASIT KURANDIR)
    2-SÜNNET (PEYGAMBER EFENDİMİZİN YAŞAYIŞ ŞEKLİ VE SÖYLEDİKLERİDİR)
    3-İCMA (BÜYÜK DİN ALİMLERİNİN BİR ARADA TOPLANIP BİR KONU HAKKINDA YORUM YAPMALARI VE AÇIKLIĞA KAVUŞTURMALARIDIR YALNIZ BU ESKİDEN OLURDU BU DEVİRDE İCMA YAPILIRMI TARTIŞILIR)
    4-KIYAS-I FUKAHA (İŞTE SİZİN SORUNUZUN CEVABI BURDAN BULUNABİLİR BUDA ŞU DEMEKTİR;BİR ŞEYLERİ BİRBİRİNE BENZETMEK DEMEKTİR YANİ KURANDA ŞARAP(?) İÇMEK GÜNAHTIR DER AMA RAKI VEYA VİSKİ İÇMEK GÜNAHTIR DEMEZ YANİ KURAN ŞARAP İÇME AMA RAKI İÇMİ DER?TABİKİDE HAYIR BURDA KIYASI FUKAHA YAPILIR YANİ KURAN ŞARAP İÇMEK GÜNAH DERKEN ASLINDA VÜCUDA SARHOŞLUK VEREN ŞEYLER GÜNAHTIR DEMEK İSTEMİŞTİR DİĞERLERİDE SARHOŞLUK YAPTIĞI İÇİN HEPSİ GÜNAHTIR SONUCU ÇIKAR.
    ASIL CEVABA GELİNCE;YARGILARKEN O KİŞİ YANINIZDA YOKSA VE BAŞKA BİRİNE ANLATIYORSANIZ BU GIYBET OLUR VE GÜNAHTIR.YÜZÜNE KARŞI SÖYLÜYORSANIZ GIYBET OLMAZ AKSİNE HOŞ BİR DAVRANIŞTIR YANİ YANLIŞI DÜZELTMEK MAKSADIYLA YAPILIYORSA.AMA KİŞİYİ İNCİTMEMEK ÖNEMLİDİR
    YUNUS EMRE NE DEMİŞ:BİR KERE KALP KIRDIYSAN KILDIĞIN NAMAZ NAMAZ DEĞİL....
    UMARIM YARARLI OLMUŞTUR.

Alıntıları Göster
    Kültür Bilim başlığı altında özellikle mi açıyorsunuz böyle konuları

• quote:

Orijinalden alıntı: 10ur

Alıntıları Göster
    din KÜLTÜR ü
  • quote:

Orijinalden alıntı: ottoman1453

din KÜLTÜR ü

Alıntıları Göster
    quote:

Orjinalden alıntı: ottoman1453

din KÜLTÜR ü

forum kurallarından
    9) Forumda Dini ve Siyasi konuların geçtiği mesaj atımları yasaktır bu tür içeriklerin
    tartışılması yıllar süren deneyim sonrasında bir noktaya ulaşamadığı görülmüş
    ve gerginlik yaratması yüzünden tartışılması yasaktır. Eğer ki yapılan kural
    ihlali moderatörler tarafından görülürse konu silinecektir.

• quote:

quote:

Orjinalden alıntı: ottoman1453

din KÜLTÜR ü

forum kurallarından
    9) Forumda Dini ve Siyasi konuların geçtiği mesaj atımları yasaktır bu tür içeriklerin
    tartışılması yıllar süren deneyim sonrasında bir noktaya ulaşamadığı görülmüş
    ve gerginlik yaratması yüzünden tartışılması yasaktır. Eğer ki yapılan kural
    ihlali moderatörler tarafından görülürse konu silinecektir.

Alıntıları Göster
    fetva mı arıyorsunuz!

burada

http://forum.donanimhaber.com/m_7461550/mpage_18/key_/tm.htm

bazılarınca söylenenler havaya suyla yazılmıştı sanırım... ya da şu anlama geliyorlar: biz konuşalım, herkes dinlesin, ama aksi fikirde olanlar konuşmasın...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi narada -- 15 Mart 2008; 1:34:10 >

• quote:

Alıntıları Göster
    quote:

Orjinalden alıntı: 10ur

Arkadaşım bunlar dini bilim olarak görüyorlar. Ondan açıyorlar. Kendileri Kuran'ı tam anlamış peygamber soyu çünkü. HAAAAAŞŞA laf edilmez. Çarparlar sonra.

• quote:

Orijinalden alıntı: yacag

quote:

Orjinalden alıntı: 10ur

Arkadaşım bunlar dini bilim olarak görüyorlar. Ondan açıyorlar. Kendileri Kuran'ı tam anlamış peygamber soyu çünkü. HAAAAAŞŞA laf edilmez. Çarparlar sonra.

Alıntıları Göster
    Kültür'ün en belirleyici unsurlarından birisi de Din dir. Dinin burada tartışılmasını tenkid etmek gibi bir hakkınız yok.

Gerçi NOKTA adlı konu başlığı altında tartışılsa daha iyi olurdu. Ama bu yine de sizi haklı kılmaz.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.