Şimdi Ara

İnşaat sektöründe işçi olmak.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1
Cevap
0
Favori
106
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Açikcasi harcligim cikiyor, gunluk 90 tl aliyorum. Ve bu konuda insaatlardaki gozlemlerimi aktaracağim.

İnsaatta calisiyorum cunku muhendislik okuyorum, ve hem cevre hem tecrube anlaminda, hemde kisa zamanda cok para icin calisiyorum. Duzensiz bir isten daha iyi oldugunu dusunuyorum.

İnsaat diyip gecmeyin arkadaslar, bugun ulkenin buyuk bir çarkından bahsediyoruz. Ülkemiz gerek yurt disi veya ici bu sektorde cok aktif. En azindan diger alanlara gore. Ve burada ciddi haksizliklar donmekte. Kimsenin sesini dahi cikartamadigi yer.

Dedigim gibi benim derdim harclik cikartma olunca 90 tl bana yetiyor. Her sehirde farkli ucretler olsada bugun ulkede ortalama 70 ila 120 arasinda gunluk yevmiye sistemi var. Ve aile gecindiren, colugu cocugu olan insanlar var bu sektorde. Daha cok onlar var.. Aile gevindirmekle yukumlu olduklari icinde, cokta itiraz etme haklari yok, cogu calisabildigi icin bile mutlu.

Muteahhit kisi genelde yuksek meblayi alan kisi. Bu kisi taseron denilen kisilere isi veriyor. Onlarda sinif sinif kalfalara isi dagitiyorlar. Kalfalar isci calistirdiklari kadar para kazanan kisiler. Taseronlar ise genel insaat arac gereclerini, malzemelerini sagliyorlar.

Yani iscinin yaptigi bina once, kalfayi mutlu etmek zorunda. Kalfalarda bir isci aslinda cunku taseron firmalar uyanik en dusuk fiyat veren kalfaya is veriyorlar. Kalfalar kisacasi hep minimum ucretten is yapiyorlar. Yani isci olabildigince sıkıştırılıyor bu durumda. Kalfada boylece mutlu oluyor. Müteahhitleri coğu zaman gormuyoruz bile. ``İki yıldır çalisiyorum ilkkez gordum ,``dedi birisi, gecen geldiginde muteahhit. Müteahhitlik parası olan herkesin yapabilecegi bir meslek. Tabiki yapamayanlarda olabilir.

İşcilerin calistirilma ve sıkistirilmasini izah ettim kendimce. Ama İscilerde aralarinda rekabete surukleniyorlar. Ornek vereyim;
    Daha aç isçi daha cok calismak zorunda sirf doymak icin. Bu yuzden bir sehirde bir duzen oturmasi mumkun degil. Daha genç, ve guclu birisi, veyahut daha uzun sure calisirim ben diyen birisi her turlu yerinizi alir. Bu yuzden hep elinizden gelenin en iyisini yapmak zorundasiniz.

Ben demirciyim, insaattaki demir orgulerde calisiyorum. Baret ve celik burun ayakkabi zorunlu ve yelek. Hepsini toplasaniz 100 tl etmez. Bunlari genelde tum insaatlar sağliyor. Ayakkabida sorun cikiyor genelde. Ama eldiveni kimse saglamiyor. Gunluk cope eldiven atiyorum, 3,5 tl bir eldiven. Yilda 300 gun calissam hesap sizin. Bu parayi cogu muteahhit taseron firma vermez. İsci basina yillik 1000 tl para demek. Benim calistigim yerde 200 kadar işçi var. Evet 200.000 tlyi, taseron firmayla muteahhit vebe indiriyor. Öğle yemegi vermiyorlar. 10 tl yuksek kalori almasi gereken bir isci icin yetersiz bile cogu zaman. Yilda 3,000 tl kisi basi, 200 isci demistim.

Daha burada istenildigi zaman cikartilan isciler, ve ne denirse yapmak zorunda olunan kalfalardan bahsetmiyorum. Bugun paydos yok, beton geldi bitirin.

(Telefondan yazdigim icin bu yazim hatalarini mazur gorun, iyi günler.)

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.