Şimdi Ara

İmtihan Kavramı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
164
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Özellikle islamcıların sıklıkla kullandığı bir kavram. Bu kavrama iki yönden bakacağım. Kişisel ve Sosyal.

    Kişisel: Kişi kendi başına gelenlerden ders çıkarır ve imtihan diyerek bir daha aynı hataları yapmamaya çalışır. Kişisel bazda kalır kimseye zararı yoktur.

    Sosyal: Asıl değinmek istediğim yer. Hani TV'lerde sürekli şükredin, sabredin diyip cebine milyonları indiren din adamları var. Aynı şekilde din sömürüp trilyoner olan siyasetçiler var. Fakire de sürekli şükret, bu bir imtihan deniyor.

    Fakirin hakkı yenirken neden imtihan diye düşünmesi gerekiyor? Hindistandaki zengin-fakir uçurumu da reankarnasyon yalanıyla sağlanıyor. Bir dahaki hayatlarında zengin olacaklarını düşünüp fakirliği kanıksıyorlar. Neticede fakirler şükrediyor sabrediyor zenginlerse bu imtihan diyip paraları götürüyor.

    Kişisel bazda insan hayata imtihan için geldiğini düşünüp ona göre yaşıyabilir fakat toplumsal bazda insanları uyutmak için kullanılmamalı bu.

    -----

    Bir diğer bakış açısı da imtihanın aslında bir yalan söylem olduğudur. Sakat doğanlar, kör sağır dilsiz doğanlar, açlıktan ölen çocuklar... Bugün bunları görmeyip kendi başına gelen küçük olayları işte bunlar hep imtihan gibisinden yorumlamak ne kadar mantıklı?

    Acımasız bir dünyadayız. Büyük balık küçük balığı yer hesabı bir işleyiş var. İnsanlar adil ve iyi yaşamak için toplumsal yaşayışı düzenleyici kanunlar koymuşlar. İşte bahsettiğim de bu. İnsan olduğumuz için farklıyız. Mevzu bahis insanın hayat standartını yükseltip iyi yaşamasını sağlamaktır. Bu da imtihan kavramını toplumsal bazda görmeyerek olur. Toplumsal sistemler o toplumda yaşayan tüm insanların haklarını gözetecek şekilde kurulmalı. Böylece fakire sen şükret haline bu bir imtihan diyemesin zenginler.

    ------

    Şahsi görüşüm fakirlik denen şey ortadan kaldırılmalı. Evet tembel olup çalışmayanın bile insan gibi yaşamaya hakkı var. Çünkü insanlar toplum olarak, daha geniş bakarsan dünya olarak bir bütündür. Çalışmaya özendirici icraatler yapmalı devlet ve çalışanın hakkını ona göre vermeli. Çalışmayan da sosyal haklardan faydalanabilmeli. Bu dünyaya bir kere geliyor insanlar kimseyi sen çalışmıyorsun yaşamaya hakkın yok diye hor göremeyiz. Bu dediklerim medeni ülkelerde kısmen de olsa uygulanıyor.

    Sakat insanlar, tekerlekli sandalyeye mahkum insanlar için hayatı yaşanabilir hale getirmek de toplumun görevidir. Bizim ülkemizde mesela bu insanların yaşam alanı oldukça kısıtlı. Avrupanın medeni ülkelerinde bu insanların her türlü sosyal hakkı var. İmtihansa burada imtihan orada çok daha hafif bir imtihan.

    Neticede diyeceğim. İnsan kendi eliyle yapıp kendi eliyle bozacak kabiliyete sahip. Bir şeyi düzeltebilecekken imtihan diyip kadercilik yapmaya gerek yok.







  • Olan kotu durumu kader olarak nitelendiren, kendileri fakirlik icinde yasarken zenginlerin sukur, imtihan gibi sozlerine inanan insan imtihandan kalmistir.



    Doga onu yok edecektir.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kişisel görüşünü gerçekçi bulmuyorum. Eğer bir insan başına geleceklerini "imtihan" olarak yorumlayıp buna inanıyorsa, bundan ders alsa bile sonuçta tanrının imtihanın önüne geçemez, ne yapsa, ne önlem alsa bile eğer imtihan gelecekse, gelir. Dolayısıyla bu düşünce "ders alayım"dan çok "kısmet(nasıl olsa herşey Allahtan-imtihanın önüne geçilmez)" düşüncesine dönüşür.
    Ayrıca kişisel olarak bir diğer tehlike, başına gelen olayları imtihan olarak yorumlayıp olayın gerçek yüzünü görme fırsatını azaltmaktadır, gerçeklikle bağlantıyı kaybetmektir. Bir insan başına geldiği bir olayı imtihan olarak görmezse, o olayın sebebini daha çok görme fırsatı bulur, en azından sebepleri ilahi şeylere dayandırıp kendini oyalamaz. Haliyle olayın içini, sebebini daha iyi fark eder ve ders çıkarır ve sorunu öğrenip bir daha oluşma şansını azaltır. Ama olayları imtihana bağlayanlar gerçeklik ile bağ kuramaz, kendini avutur durur.




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.