Şimdi Ara

İlk yapılan yoğurt (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
51
Cevap
0
Favori
23.103
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • bende gıda müh. okuyom ama daha hazırlıktayım 1-2 sene bekleyin ben size gerçeği bulup anlatacam
  • quote:

    Orjinalden alıntı: moonwalker_arc

    bende gıda müh. okuyom ama daha hazırlıktayım 1-2 sene bekleyin ben size gerçeği bulup anlatacam


    terli terli su içme..bide..
    akşam üstünü iyice ört...emi..

    bekliyos seni..
  • Yaw hep anadolu diyorsunuz da bence daha eski. şunun şurası 1000 yıldır anadolu dayız Bence göçebe halde daha orta asya dayken sütü saklamak zordur diye tahmin ediyorum. Dış etkenlere maruz kalan süt doğal yollardan mayalanmış olabilir. Ve insanlar bunun daha kolay saklanıp taşnabileceğini (daha az akışkan olduğu için dökülme riski daha düşük ve ekşise bile midenizi boşmadan yiyebilirsiniz) görünce bunu doğal etkenlere maruz bırakarak değil de kendileri yoğurt yapmanın yolunu arayıp bulmuş olabilirler diye düşünüyorum.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: moonwalker_arc

    bende gıda müh. okuyom ama daha hazırlıktayım 1-2 sene bekleyin ben size gerçeği bulup anlatacam



    Gerçek bir efsanedir asla bulunamaz

    Duyduğum kadarı ile ineğin birinin yavrusu olmuş ve o yavruyu hain kurt yemiş.İnek bunalıma girip kendini dağlara vurmuş,sigaraya başlamış (kısa kuru ot box,light)
    Ancak birşeyi unutmuş,sahibi onu sağmayınca inekte çok süt birikmiş ve biriken sütlerde bekleye bekleye bozulunca inek acılar içinde koşarak köye gelmiş.Sahibi hemen ineği görevinin bilinciyle sağmış ve ne görsün koyu kıvamlı tam yağlı silifke tarzı kaymaklı bişey geliyo.Dadına bakmış ve yo yo demiş inanamamış,yutuncada gurt diye bi ses gelmiş boğazından. Hoşuna gitmiş ve ahali de adını da yo-gurt komuşlar sorada light'ı icat oluncada yoğurt(yumuşak,hafif,light) denmeye başlanmış....

    Önceden hep ineklere böle yavrularını öldürüp işkence yapıyolarmış.........




  • quote:

    Orjinalden alıntı: M A R E Ş A L


    quote:

    Orjinalden alıntı: moonwalker_arc

    bende gıda müh. okuyom ama daha hazırlıktayım 1-2 sene bekleyin ben size gerçeği bulup anlatacam



    Gerçek bir efsanedir asla bulunamaz

    Duyduğum kadarı ile ineğin birinin yavrusu olmuş ve o yavruyu hain kurt yemiş.İnek bunalıma girip kendini dağlara vurmuş,sigaraya başlamış (kısa kuru ot box,light)
    Ancak birşeyi unutmuş,sahibi onu sağmayınca inekte çok süt birikmiş ve biriken sütlerde bekleye bekleye bozulunca inek acılar içinde koşarak köye gelmiş.Sahibi hemen ineği görevinin bilinciyle sağmış ve ne görsün koyu kıvamlı tam yağlı silifke tarzı kaymaklı bişey geliyo.Dadına bakmış ve yo yo demiş inanamamış,yutuncada gurt diye bi ses gelmiş boğazından. Hoşuna gitmiş ve ahali de adını da yo-gurt komuşlar sorada light'ı icat oluncada yoğurt(yumuşak,hafif,light) denmeye başlanmış....

    Önceden hep ineklere böle yavrularını öldürüp işkence yapıyolarmış.........










  • ARKADAŞLAR ÖNCELİKLE MERHABA BU KONU BENİMDE AKLIMA TAKILMIŞTI YAPTIĞIM ARAŞTIRMADA BANA EN BANTIKLISI AŞAĞIDA YAZDIĞIM AÇIKLAMA GELDİ.

    Ayrıca bunun dışında vinçlerin nasıl kurulduğunu merak ediyordum oda bir hayli ilginçmiş :)

    quote:

    Orjinalden alıntı: EmmO

    Yoğurt yapmak için sütün içine bi parça yoğurt atılıp mayalanır biliyosunuz.
    peki yoğurt yapmayı bulan kişi (Kimse artık) sütün içine nerden bulduda yoğurt koyup mayaladı. yada nası oldu yani işte


    İLK YOĞURT NASIL MAYALANDI?

     İlk yapılan yoğurt


    Sütten ürettiğimiz besinlerden biri de yoğurttur. Yoğurt, süt proteinlerinin fermentasyonla çökelmesi sonucu oluşan pıhtıdan ibarettir. Genellikle kaynatılıp ılık hale getirilen süte az miktarda eski yoğurdun eklenmesiyle yapılır. Ilık olan sütün ortasına, daha önceden ayrılmış ve suyla karıştırılarak inceltilmiş bir miktar yoğurt yavaş yavaş eklenir. Üzeri kapatılır ve soğumaya alınır. Burada en önemli girdi, sütün yoğurt haline dönüşmesini sağlayan mayadır.


    Ve yoğurt yapımında bu görevi eski yoğurt üstlenir. Peki elimizde yoğurt mayalamak için eski yoğurt bulunmuyorsa ne yapmalıyız? Ya da ilk yoğurdun mayası nedir? Bu soruların yanıtları araştırıldığında, göçebe olarak yaşayan atalarımızın karınca yumurtasından yoğurt yaptığına dair bilgiler edinildi.

     İlk yapılan yoğurt


    Bunun üzerine ilk yoğurdun karınca yumurtasından mı, karınca toprağından mı, ya da normal topraktan mı mayalandığını kanıtlamak için araştırmalar yapıldı.


    Oktay İnce de çalışmasında, eski yoğurt dışındaki doğal mayaların, sütün yoğurda dönüşmesinde işe yarayıp yaramayacağı ve eğer doğal mayalardan yoğurt olursa, ne kalitede olacağını inceledi. Araştırmasında deneysel olarak süte ev koşullarında değişik oranlarda standart (ticari) yoğurt ve doğal mayalar (normal toprak, karınca yuvası çıkışındaki toprak ve karınca yumurtası) ekleyip, elde edilen yoğurtların ve bunlarla hazırlanan yoğurtların bazı fiziksel ve kimyasal özelliklerini beş gün süreyle araştırdı. İnce, araştırmasının sonuçları konusunda şu açıklamayı yapıyor: "Araştırmamızda denenen yoğurtların her bir neslinin, zamana bağlı olarak pH değerinde azalma olduğu saptandı. Doğal mayalarla elde edilen yoğurtların 2, 3 ve 4. nesillerinde ölçülen pH değerinin, standart yoğurt pH'sı ile aynı düzeylerde olduğu saptandı. Yoğurtların fiziksel görüntüsü bakımından doğal mayalarla elde edilen yoğurtların 3. ve 4. nesillerinde hemen hemen hiç serum ayrılması gözlenmezken, ev yoğurdunda az da olsa serum ayrılması oldu.


    Duyusal test sonucunda yapı bakımından en iyi yoğurt, karınca toprağıyla mayalanan yoğurt oldu; görünüm olarak karınca toprağı ve karınca yumurtası olumlu sonuçlar verirken, lezzet olarak da en iyi yoğurdu, karınca toprağıyla yapılan mayalamadan elde ettik. Sonuç olarak, doğal mayalar kullanılarak yoğurt mayalama işlemi sağlandı ve karınca toprağıyla mayalanan yoğurt panelistler ve tüketiciler tarafından en iyi yoğurt seçildi.


    Eğer bir gün evinizde yoğurt yapmak için maya bulamazsanız, dışarı çıkıp karıncanın oluşturduğu toprak tepecikten biraz almanız yeterli. Unutmayalım ki bu yoğurdu yemek için üç gün beklemek gerekiyor. Çalışmamızın ilerleyen aşamalarında elde edilen yoğurtların mikrobiyolojik ve besin kalitesini de araştıracağız.

    BİLİM ve TEKNİK DERGİSİ 2006




  • ciddi ciddi hort
  • Vay anasını eskiden ne seviyeli tartışmalar yapıyormuşuz.Yapıyormuşuz dedim çünkü bende eski bir üyeyim aslında.Bu yeni üyeliğim.
  • MAYIS yağmurlarıyla;

    Annem her sene Mayıs ayının 2-3 haftasında yağan yağmurla yoğurt mayalar, annanem derki "Eski takvime göre Mayısın 7. günü" buda ortalama 3. haftaya denk düşüyor. Bugun yani 21 mayıs 2010 Bursa, annemin dün sadece yağur suyu ile mayaladığı yoğurdu yedim, olay budur arkadaşlar.
  • ..........



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi interwap -- 23 Temmuz 2011; 0:42:59 >
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.