Şimdi Ara

İlk müslüman kimdir? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
35
Cevap
1
Favori
901
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş

sen cevap vermeden ben vermeyeceğim. delilin Kur'an'daki hangi ayet.

• quote:

Orijinalden alıntı: Guest-96DE7F07E

sen cevap vermeden ben vermeyeceğim. delilin Kur'an'daki hangi ayet.

Her şey delil getirmeye gerek yok bunu tüm Müslümanlar bilir nasıl bilmiyorsunuz anlam veremedim

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Kütahyalı 77

Delilin ne önemi var ? Amacın ne ? Müslümanmısın ?

Alıntıları Göster

"Amacın ne ? Müslümanmısın ?" tarzındaki söylemler,

"bana böyle söylemişlerdi, ben böyle inanıyorum, aklımı kullanarak araştırma yapmama, sorgulamama gerek yok, kuranda hadiste siyerde orda burda her yerde yazıyor, bunu sormaktaki asıl senin amacın ne?" 

demenin özeti...

• quote:

Orijinalden alıntı: Guest-96DE7F07E

ne demek delilin ne önemi var? ilk insandan son insana kadar geçerli din islamdır sen bunun aksini iddia ediyorsun olacak şey mi bu

Ali imran-19: Kuşkusuz Allah katında din İslâm’dır

Ali İmran-67:İbrahim, ne Yahudi idi, ne de Hıristiyan. Fakat o, hanif bir müslümandı.

En'am-163:“O’nun hiçbir ortağı yoktur. İşte ben bununla emrolundum. Ben müslümanların ilkiyim.”

İslam dinine mensup olanlara müslüman denildiğine göre Ali-imran 67. ve En'am-163.ayetlerle birlikte

aşağıda linkte yazdıklarımı da okuyun bakalım...

Yaklaşık 1400 yıllık tarihi geçmişi olan kur'ana göre islam/müslüman kavramından bahsediliyor sa bunun mutlaka daha geçmişe ait izinin de olması lazım.

Bu bilgiyi teyit edecek daha eski kayıt, bilgi, bulgu var mı?

Yaklaşık 4000 yıl önce kil tabletlere yazılmış bir çok yasa, anlatı, öğreti günyüzüne çıkartılmış ve çözümlendiğine göre 1400 yıl öncesinden daha geride de buna dair bir bilgi olması gerekmez mi?

https://forum.donanimhaber.com/ilk-musluman-kimdir--147345453#147435936

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kadobay -- 15 Mayıs 2021; 12:27:11 >

• kadobay kullanıcısına yanıt

Müslümanlığın temel esasları dikkate alınarak düşünülmeli. Yani ortağı, çoçuğu olmayan, hiçbir şeye benzemeyen, öncesi sonrası olmayan bir yaratıcı inancı var. Hesap gününe ve ahirete iman var.

Bunlar Hz. İbrahim'den Hz. Muhammed'e kadar gelen bütün peygamberlerin ortak mesajıdır. O yüzden hepsi müslümandır denir.

Anlatıla gelen insanlık tarihinin eksiklikleri olduğunu ve bazı kısımlarında manüpülasyon yapıldığını düşünsem de sorduğun son soru elbette cevaplanmaya muhtaç bir sorudur.

Bu sorunun cevabını bilmiyorum bu soruya cevap verebilecek bilgim yok.

Hz. Adem mi , Hz. ibrahim mi, Hz. Muhammed mi ilk müslüman Kur'an'da neden böyle çelişik şeyler var bunun da cevabını bilmiyorum. Bu da benim çok iyi bildiğim bir çelişki fakat internette verilen cevapları buraya kopyala yapıştır yapmayacağım. Bu konu da araştırma ajandamın içinde.

"Hem cevabın yok hem çelişki var diyorsun ne demeye müslüman oldun" diyorsan ki dediğini düşünüyorum. Allah'ın varlığına ve islamın doğru din olduğuna yakın bir zamanın dinsizi olarak gönülden iman ediyorum. Bunlar için kendime ait subjektif sebeplerim var. Üstüne üstük kesin olmasa da objektif görüşlerim var.

Nihayetinde din gönül işidir. Matematik fizik kimya gibi yüzde yüz kanıtlanabilir değildir. Bu yüzden beni eleştireceksen seni şimdiden haklı buluyorum

• quote:

Orijinalden alıntı: kadobay

"Amacın ne ? Müslümanmısın ?" tarzındaki söylemler,

"bana böyle söylemişlerdi, ben böyle inanıyorum, aklımı kullanarak araştırma yapmama, sorgulamama gerek yok, kuranda hadiste siyerde orda burda her yerde yazıyor, bunu sormaktaki asıl senin amacın ne?" 

demenin özeti...

Alıntıları Göster

Evet aynen zaten İslam'ın manası Allah'a teslim olmaktır

• Asla eleştirmiyor yermiyorum...

Ben de bana daha çocukluktan verilen bilgiye ilave okullarda aldığım standart eğitimle verilen dini bilgiye sahiptim. Yıllar önce tevrat ve incili de baştan sona notlar çıkara çıkara okumuştum ve özellikle de tevratla kuran arasında anlatılanlar arasında bazı bağlar kurmuştum fakat iş güç çoluk çocuk meşgale ile akıl yürütmedim açıkcası.

Nihayetinde geçen yıl ramazan ayında bir konuya kafayı taktım ve onun üzerinden bi araştırmaya mantık ilişkisi kurmaya başladım.8-9 kitap satın aldım ve ilgi de olunca akıcı geldi, okudum hepsini, internetten de pdf olarak farklı dökümanlar vs. donanımhaber inanç forumuna da bu ilgi ve alakamla yazmak tartışmak ve bir karara varmak istedim fakat saçma bi inanç bildirme zorunluluğu olmuş (yönetime bildirdim fakat bu zorunluluğun kaldırılıp kaldırılmadığını bilemiyorum) henüz netleştirmediğimden islam işaretleyip burada bazı tartışmalara katıldım. Zaten burada yazılanlara göre inancımızı belirleyecek de değiliz.Herkesin kendi vereceği karar, ister aklını bi kenara koyar doğrudan inanmayı seçer, ister akıl yolu ile de sorgulama yapar ve öyle kabul eder.

Tanrı olmadığı yönünde bir inanışım yok.Ancak dinlerin oluşumu gelişimi misyonu eylem ve söylemleri arasında kafamda oluşan şüphelere dair beni ikna edici cevap bulamadığımdan şimdilik dinlere mesafeliyim.Bunu netleştirdim.Tanrı'nın varlığına dair anlamlandırma araştırmalarım devam ediyor, o konuyu netleştiremedim henüz.

Bu forumdaki inanç bildirim zorunluluğundan dolayı da herkes yorum yazamadığı için sayılı kişi arasında kısır döngü devam ediyor.Buradaki tartışmalarla da bi yere varılmayacağını düşünmüyorum.

Forum din tercihimi değiştirmek istiyorum fakat yazılacak cevap ve ithamlar karşısında yazma kısıtım olacağından şimdilik değiştirmeyeceğim, ta ki o kıstas kalkana kadar.

Takiyye yaptın yani senin deyiminle  İşte bak bu yaptığın normal bir şey çünkü seni buna zorlayan bir sistem var. Bu yaptığına takiyye veya münafıklık denmez. Eğer özgür bir seçim olduğu halde sen Müslümanım diye işaretleseydin o zaman olurdu bu dediğin.

Bu konuyu ateist birisi açmış olduğunu düşünürsek yalnız değilsin. Yine de bu engeldeki amaç inanç bölümünün kültür-tarih-felsefe bölümündeki saçmalığı engellemek amaçlı olduğu aşikar. O bölüme çok fazla din düşmanları dadanıyordu (senin gibi bilgili de değillerdi). Sağdan soldan kırpıp sürekli din düşmanlığı yapılıyordu. Yönetici görevlendirilse de durum değişmedi, hala daha konu açanlar çıkıyor o bölümde din düşmanlığı üzerine.

Bahsettiğin ayetlerle ilgili konuşacak olursak ise; Muhammed de Müslümanların ilkidir. Çünkü Arap toplumu Allah'ı tanımıyordu. Aslen bu ayet net şekilde Muhammed'in içerisinde bulunduğu iddia edilen İbrahim'in dinini devam ettiren azınlık Araplar denilen şeyin de uydurma olduğunu göstermesi açısından önemli. Kur'an'da sana bunları bildiriyoruz ki öğren tarzında ifadeler bir çok yerde mevcuttur.

İbrahim'i biliyorlar ancak onun dinine tabi değiller Araplar çünkü o din unutulmuş; o sebepten İbrahim'in ataları olmaları sebebiyle atanız İbrahim'in dinine girin diyor. Muhammed ile İbrahim arasında tahminen en az 2000-2500 yıl var.

Yani şöyle de örnek vermek gerekirse; bu sokaktan ilk kim geçerse onu döveceğim dediğimizde o sokağın tarihi boyunca ilk geçen kişiden bahsedilmediğini nasıl anlıyorsak Muhammed'in ilk olmasını da Araplardaki ilk olarak anlamalıyız. Muhammed Allah bilmeyen bir topluma Allah'ın elçisi olarak görevlendirilerek Allah'a ilk teslim olan yani ilk Müslüman oluyor.

Özetle; Adem ilk Müslüman insan, Muhammed ilk Müslüman Arap.

• torlofan T kullanıcısına yanıt

@torlofan , ben donanım habere yaklaşık 9 yıldır üyeyim.Bu bölüm açılana kadar da inanca ait hiç bir yorumum paylaşımım olmadı çünkü gerek görmedim.Kabullendiğim bir inancım vardı ve yaşıyordum. Ancak yaklaşık 1 yıldır devam eden araştırma, sorgulama, sürecimi yine hiç bir platforma taşımadım.Kitaplarda ve nette okuma yaparak götürmeye çalıştım.Fakat birileri ile de yazarak tartışarak netleştirmeye çalıştım. Yaklaşık 3-4 ay önce de bu yönde eğilimim ve bölümün açıldığını görmem ile başladı.Hesap ayarlarımda inancım belirtmemiş olduğumdan yazamayınca inanç durumunu değiştirdim.Haliyle karar süreci netleşmediğinde neyi seçerek yazmam uygun olurdu. Aidiyetinde olduğum, bildiğim ve sorgulama sürecinde olduğum islam idi ve onu işaretledim. Önceki durumları bilemem ama saçma geldi ve yönetime görüşümü bildirdim. Örneği şu, diğer bölümlerde yazabilmek için mesela cep telefonu modelini mi bildiriyorsun. 

Adı üstünde inanç...

Önceki yazılmışlıkları bilmiyorum. Din düşmanlığı derken neyi kastediyorsunuz? Sana ters gelse de kendi bağlamında mantıklı bir açıklamayla öne sürülen bir görüş din düşmanlığı mı sizce?

Nasıl bir devir oldu anlamlandırmak zor. 

Gerçi biz neyiz ki? Geçmişine önüne arkasına bakılmadan kırpılmış bir kaç cümle ile kampanya başlatılıp neredeyse tekfir aşamasına getirilen tefsir/kelam ilahiyatçıları örneği ortada iken...

İşte bu bölüm aslen daha çok din düşmanlarının talepleri için açıldı ama onların istediği şekilde açılmadı ve epey sinir oldular bu duruma. Seni de ondan yeni türedin diye eleştirmiştim, senden önce çok beterleriyle muhatap olduğumdan sen en azından bilgilisin demiştim hatırlarsan 

Muhammed hakkında olsun Allah hakkında olsun Müslümanlar hakkında olsun aşağılayıcı ifadeler kullanan epey kişi vardı, az da olsa düzgün ateistler olsa da muhatap olduğum kişiler çoğunlukla ayetleri kırpıp konular açarlardı. Hatta bir ara savcıların konuları takip ettiği söylentisi çıktı çil yavrusu gibi dağıldılar 

Ben yazmayı sevmem aslen, okurdum, bilmediğimi bilen arkadaşlara sorardım ama sırf o bölümde milletle din tartışmaktan 1000 mesaj üstüne çıktım. Farklı baktığım için din düşmanları sevmiyor beni, onlar koyu ehli sünnet istiyorlar habire kızdırmak için hadis üstüne hadis paylaşırlardı, bitti çok şükür de olan kültür-tarih-felsefe bölümüne oldu; o karakterdeki kişiler yüzünden ateist olsun inançlı olsun bir çok düzgün insan da bıraktı o bölümü şimdi sinek avlıyor resmen.

• ilk müslüman ilk insan ve peygamber olan hz ademdir.

sorunun amacı kuranda çelişki varrrrr iftirasının dh kahvehanesinde dillendirilme şekliidir. okuma ve anlama kıtlığı çeken çekmek isteyen her kuan ayetinde çelişki görür. zira ayetin tezahürüdür bu. kuran kafir küfrüne küfür katar, müminin imanına iman

• Kütahyalı 77 kullanıcısına yanıt

okumuş olduğun eserlerde taklidi iman tahkiki iman mevzularını tekrar oku. anlayarak ve yaşayarak oku. zira taklidi imanla özellikle de bu kahvehanede aşık atma sevdan kalbindekini silip süpürecek

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mhmt042 -- 16 Mayıs 2021; 3:54:46 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: mhmt042

okumuş olduğun eserlerde taklidi iman tahkiki iman mevzularını tekrar oku. anlayarak ve yaşayarak oku. zira taklidi imanla özellikle de bu kahvehanede aşık atma sevdan kalbindekini silip süpürecek

Mahmut kardeş sen nerelerdesin ya özlettin kendini

• 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.