Şimdi Ara

ilk düzgün küre

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
0
Favori
6.748
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • ilk düzgün şekillerin nasıl yapıldığını merak ediyorum. şu an bir düzgün bir şekil yapmak için hep diğer düzgün şekillerden faydalanıyoruz(torna fln). ama mesela ilk küreyi nasıl yaptılar

• ilk düzgün çemberi kendi etrafında 360 derece döndürerek ilk düzgün küreyi yapmış olabilirler.
  • Kürenin hangi maddeden yapıldığı önemlidir burada. Çamurdansa, kildense, odundansa ilk çağlara uzanılabilir. Demirden ve bakırdan ise sonraki çağlara... Düzgünden kasıt nedir o da anlaşılmalı. Pürüzsüz mü, simetrik mi nedir düzgünün tasviri? Şu an en düzgün küre nedir yer yüzünde ve ne amaçla kullanılıyor? Bir misket mi, bir mıknatıs mı, bir futbol topu mu?
  • küre elde etmek için çemberi eksen boyunca döndürmek gerekiyor. mat1 kitabının integral uygulama bölümüne bakın, tam formulunude gorursunuz.

en düzgün küre, pi sayısı en küsüratlı olandır herhalde.
  • quote:

Orjinalden alıntı: M@rKSm@N

ilk düzgün şekillerin nasıl yapıldığını merak ediyorum. şu an bir düzgün bir şekil yapmak için hep diğer düzgün şekillerden faydalanıyoruz(torna fln). ama mesela ilk küreyi nasıl yaptılar

karda yuvarlanan bir parçanın zamanla büyüyerek bir küre oluşturduğunu görerek ...

• ilk küreyi bilmiyorum ama uzay mekiklerinde kullanılan bir küre var (en azından vardı önceden, hala var mı bilmiyorum). adını hatırlamıyorum şimdi ama sürekli dönen ve eylemsizlik ile mekiğin ne açıda durduğunun hesaplanması için kullanılan bir aletin parçası bu küre. belgeselin birisinde demişlerdi ki bu küre dünyanın boyutlarına ulaşıncaya kadar büyütülse en büyük yükselti yarım metre yüksekliğinde olurmuş. etkileyici.

ekleme: adı aklıma geldi: jiroskop

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _ShineOn_ -- 18 Mart 2006; 18:35:39 >
  • Düzgün bir çemberi ekseni etrafında 1 tur döndürerek düzgün küre yapılabilir.
    Peki düzgün çember nasıl yapılır?
    Bir ip alırsınız. Tek ucunu yere sabitlersiniz. Daha sonra ipi yerde tam bir tur çevirdiğinizde düzgün çember olur.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orjinalden alıntı: neverlate

Düzgün bir çemberi ekseni etrafında 1 tur döndürerek düzgün küre yapılabilir.
    Bir ip alırsınız. Tek ucunu yere sabitlersiniz. Daha sonra ipi yerde tam bir tur çevirdiğinizde düzgün çember olur.

evet heralde böyle yapmışlardır.hmm...
  • meyvelerin çoğu küreye benzer olunca pek de zorlanmamışlar hatta küreyi keşfettiklerinin farkına bile varamamışlardır
  • quote:

ipi çevirdiğin yerin yani düzlemin de tam düz olması gerekir. düz bir yüzeyi nasıl oluşturacaksın peki???
  • quote:

Orjinalden alıntı: esoyyigit

quote:

ipi çevirdiğin yerin yani düzlemin de tam düz olması gerekir. düz bir yüzeyi nasıl oluşturacaksın peki???

aslında gerekmez. ama o zaman daha dikkatli olman lazım çemberi çevirirken. eksenin tam olarak merkezden geçmesi lazım. sonuçta düzlem ne kadar bozuk olursa olsun çizdiğin bütün noktalar merkezden aynı uzaklıkta olacak.

• arkadaşlar şimdi olayı biraz daha ilerletelim

mercek yapmak için farklı yarıçapta iki kürenin kesişimi gerekir değilmi. kendi imkanlarımızla mercek üretebilmemiz için aklına fikir gelen var mı? ben düşündüm düşündüm! ... düşündüm...
  • kimsenin aklına fikir gelmiyo mu? veya bildiğiniz bir yöntemyok mu?
  • quote:

Orjinalden alıntı: M@rKSm@N

arkadaşlar şimdi olayı biraz daha ilerletelim

mercek yapmak için farklı yarıçapta iki kürenin kesişimi gerekir değilmi. kendi imkanlarımızla mercek üretebilmemiz için aklına fikir gelen var mı? ben düşündüm düşündüm! ... düşündüm...

Mercek için cam yapabilmek gerekir sanki.

Cam yapılabiliyorsa farklı farklı 2 tane kürenin birleşmesi anlamsız olur. Çünkü 2 cam soğukken asla birleşemez. Birleşirse de bunların arasında ışık geçerken kırılır ve istenen olay sağlanmaz. Tek parça yapmak gerekir bu işi. Onun için de hazır eritmişken ovallik katılabilir sanırım.

• yani oval olarak başka bir şey kullanıp camı onun içine dökebiliriz. camı dökceğimiz malzeme ne olabilir? yani istediğimiz yarıcapta üretmek için uygun bir malzeme olması lazım. ve o malezemeyi nasıl üretiriz.
    istediğimiz ölçülerde mercek yapabilirsek bi çok şey yapabiliriz bu yüzden mercek yapabilmeyi isterdim
  • up.

mercek üretimini bilen yok mu
  • Aslına bakarsanız düzgün küre yani %100 tanıma uyan küre (bir noktadan belli bir uzaklığa kadar olan noktaların bileşimi) diye bir şey gerçek hayatta yoktur.

mükemmel yoktur, mükemmele yakın vardır.
  • Şöyle bir düzenek geldi aklıma. Düzgün, sağlam, metalden yapılmış bir çemberi(yalnız ince olmalı, kalın olursa olmaz) güçlü bir motora bağlarız. Motorun ekseni ile çemberin ekseni aynı olmalı. Bu düzenek (motor döner vaziyette) içine çok ince, ıslak plaj kumu koyulmuş bir ortamı kazarsa yarım küre elde edebiliriz. Daha doğrusu yarım küreyi saran bir şekil elde ederiz. Boşluğu eriyik kurşunla doldurursak kurşundan yapılmış yarım bir küremiz olur.

Veya yarım daire şeklinde kestiğimiz birçok kağıdı birleştirerek de bir küre elde edebiliriz. Yalnız yarım daire değil de hilal şeklinde ya da C şeklinde olursa küreye daha yakın bir şekil oluşabilir. Ama bir dakka bu çok saçma oldu. Bunu yaparsak kalın bir C harfimiz olur. Kağıtların portakal dilimi gibi olması lazım ki birleştirdiğimizde küre olsun.

• metal teli motora takma fikri fena deil gibi. tahtayı felan öyle oyabiliriz belki. ama motor hızlı döndüğü için tel esneyebilir. hem de büyük yarıçaplı bi merçek için kocaman bi tel sarmak gerekir. motora takamayabiliriz.
    acaba gerçekte nasıl yapıyolar
  • Rulmanlar için üretilen bilyeleri muhtemelen presle yapıyorlar ama pres kalıplarını nasıl yapıyorlar onu bilmiyorum. Belki dediğime benzer bir keski geliştirip onunla oyuyorlardır. Onların hassasiyeti ve küreye olan yakınlığı da muhtemelen en ileri düzeydedir.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.