Şimdi Ara

iLife A10S, A9S ve alt model robot süpürgeler (11. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
600
Cevap
24
Favori
22.014
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 910111213
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Ali bey

    Sizin daha once elinizde olan ve cin surumu yuklu olan cihazin firmware i neydi ? Elinizde ise hala bizimle paylasir misiniz ? Cihazda yanlis hatirlamiyorsam dinamik haritalama var demistiniz. Birde cihaz A10 muydu yoksa A10S mi ?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi berkans -- 21 Temmuz 2021; 0:6:59 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • berkans kullanıcısına yanıt

    Uygulamada sağ üst seçenekler menüsü altında "Firmware update" seçeneği var. Oradan OTA aracılığıyla, yeni firmware sürümü var ise indirilerek cihaza yükleniyor. Ali bey'in denemiş olduğu cihazdaki firmware sürümünün 3.1.57 olmadığı aşikar. Fakat şöyle bir durum var. OTA güncellemeleri bölgesel yayınlanır genellikle. Firma beta firmware denemelerini muhtemelen Çin bölgesini üzerinden yapıyor. Çin bölgesi için beta firmware sürümleri atıp sonra geri çekmişte olabilirler. Yani bugün Çin bölgesi firmware sürümünün yine global olan 3.1.57 olma ihtimali de var. Çünkü geçen hafta Ilife Asya'ya gönderdiğim maile karşılık ilerleyen zamanlarda dinamik harita güncellemesi yayınlayacağız, beklemede kalın cevabını almıştım. Halbuki Çin lokasyonuna özel çalışan aktif bir firmware sürümü olsa geçiçi de olsa beklemede kalın demek yerine oraya yönlendirme yapmaları gerekirdi. Tabi farklı buglar olabilir, tam oturmamış ve üzerinde çalışmalar yapıyorda olabilirler.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dizdar -- 21 Temmuz 2021; 0:51:21 >




  • berkans kullanıcısına yanıt

    merhaba,

    Önceden de yazmıştım, bana tamire gelen bir A10S cihazdı bu. Sahibi doğrudan yurtdışından getirmiş ve basit bir sorunu vardı, giderdim. Ancak cihazı kısa bir süre de olsa deneme fırsatım oldu ve dinamik bir şekilde değişen mobilyelara göre güncelleme yaptığını takip ettim.

    Bu özelliğin A10S'e özgü değil, ROS işletim sisteminin bir özelliği olduğunu belirtmek isterim. Yani aslında lidarlı olan tüm robotlar dinamik haritalıdır. Bu özelliğin aktive edilmemiş olmasına akıl erdiremiyorum.

    Gelişmeleri ben de takip ediyorum.

    SAygılarımla

  • Dizdar kullanıcısına yanıt

    Çok benzer bir konuda ben de yazıştım ve gelen cevap oldukça benzer. Ancak güncellemenin geri çekildiğini sanmıyorum çünkü Çin pazarında bu tip test modelleri çok çok fazla. Çin sunucularına sizi yönlendireceklerini hiç sanmıyorum, tüm Çin'li üreticilerin yerel sunucular ile başları dertte.

  • Hepsirobot kullanıcısına yanıt

    Hocam yazılım sektöründe kullanıcının farkına varamayacağı fakat geliştirici tarafında farkına varılan ve hayati önem taşıyan bir hatadan dolayı bile güncellemeler geri çekilebilir. Hatta size gelen cihazda kurulu, sürüm numarasını bilmediğimiz versiyonunun üstüne belki onlarca versiyon daha yayınlanmış fakat harita güncellemesini içeren kod bloğunu içinde barındırmıyor bile olabilir ki yazılım sektöründe test sürümünde düzeltilen bir bug'ın kararlı sürüme entegre edilmediği, bir önceki sürümde çalışan bir yapının bir sonraki sürümde çalışmadığı da sık rastlanan bir durumdur. Ben ihtimalleri saydım. Çin lokasyonu ile birlikte gelecek firmware'in konu ile ilgili bir çözüm oluşturmayabileceğini vurguladım.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dizdar -- 21 Temmuz 2021; 1:53:48 >
  • Dizdar kullanıcısına yanıt
    Tabii ki, buna bir itirazım yok zaten. Sadece ROs’ta hazır varken neden kullanmazlar onu merak ediyorum.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Donanım tarafına yaptıkları yatırımı, gösterdikleri özeni yazılım tarafına yapmadıklarının ve göstermediklerinin neticesi bence. Bir takım nedenlere bağlı savsaklık.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dizdar -- 21 Temmuz 2021; 2:34:28 >
  • Hepsirobot kullanıcısına yanıt
    Ali bey A10s lerimiz haritalatının dinamik olmadığı konusunda hemfikiriz artık ama benim anlamadığım da eşyayı kaldırdığımızda haritada olsada mevcut süpürmede eşya yada nesne orda yoksa lidar ile tespit ettiğinde eşya yoksa orayı süpürebiliyor
    Yani uygulama da eşya görünse de robot orda olup olmadığını değerlendirip ona göre aksiyon alabiliyor
    Önümde eşya var diye gitmemezlik yapmıyor sadece temkinli yaklaşıyor
    Buda onun artısı diye düşünüyorum
    Benim için uygulama üstünden dinamik olup olmaması bi sorun teşkil etmiyor

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Merhaba birkaç gündür A10S ile 360 S9 modellerini yanyana deneme şansına sahip oldum.

    A10S Şu ana kadar bazı özellikleri ile Ben de hayal kırıklığı yarattı. Eksi olarak gördüğüm şeyleri yazmak istiyorum belki bir çözümleri vardır.

    - cihazın en kötü ve en anlamsız özelliği bir yere takıldığında düzeltme yapsanız bile tüm programın silinmesi ve baştan başlamaya çalışması. Mesela evde beş oda var. Üç tanesini temizledi. Dördüncü odada takıldı. Takıldığı yerden çekip aldınız. Cihaz yeniden programı sıfırlıyor ve en baştan başlıyor. Daha önce temizlediği üç odaya geri gidiyor. Bunun kadar anlamsız ve basit bir hata daha önce görmedim ya da diğer robot süpürgelerde mi böyle bilmiyorum. S9 modelinde takıldığı zaman kaldırıp bir yere koyduğumuzda programına kaldığı yerden devam ediyor.

    - halılarda büyük problem yaşıyor. Orta ölçekli halılarda köşelerden girmeye çalıştığında halıya takılıyor. Bakın çok uzun saçakları olan halılardan bahsetmiyorum. Ufak derecedeki halılarda bile takılma yapıyor. Ve bir kere takıldı mı programınız siliniyor.

    - cihazı başlattınız. Bir odaya gönderdiniz. Temizlik yaparken diyelim ki vazgeçtiniz ve yuvaya dön dediniz. 10 dakika yuvayı geri bulamıyor. Mesela benim salonundan koridora çıkarken hafif bir eşik var. Ve şarj yuvası yan odada. Salonu temizlerken diyelim ki robotu durdurdum ve yuvana dön komutu verdim. Geri dönmesi için o eşiği aşması gerekiyor. Normalde bunu çok rahat yapan robot yuvana dön komutu verdiğim anda eşiğin önüne geliyor ve bir kere çıkamazsa aşırı derecede saçmalamaya başlıyor. Salonun içersinde sekiz tane tur atıyor. Ve bir türlü geri dönmüyor. 10 dakika salonun içerisinde tur attıktan sonra mecburen elimle koridora koydum ondan sonra geri dönebildi. S9 da komutu verdiğiniz zaman hemen dönüyordu ama A10 ciddi bir şekilde uğraşıyor geri dönmek için. Normalde dönüyor ama diyelim ki arada bir eşik var ise dönemediği bile oldu.

    - dinamik haritalama cihazda yok. Bu normalde aslında çok büyük bir sorun değil. Sadece şuna sebep oluyor. Diyelim ki salonda ilk haritalama yaparken yemek masasının etrafındaki sandalyeleri üstüne çıkardınız ve o şekilde haritalama yaptı. Daha sonra indirdiniz ve temizlik başlattınız. Yemek masasının etrafına her geldiğinde yavaşlıyor. Haritasında altı boş ama sensörleri masanın altında sandalyelerin olduğunu söylüyor bu sebeple yavaşlama gerçekleşiyor. Yine aynı şekilde aynı yoldan şarj yuvasına dönüyorsa masanın altını haritada boş gördüğü için sürekli o yolu tercih ediyor ama masanın altına geldiği zaman sandalyeleri görünce sağ sol yapıyor falan filan derken vakit ve dolayısıyla enerji kaybı yaşanıyor.

    - cihaz genel olarak şarjını efektif kullanıyor. Sanırım dinamik haritalama yapmamasının en büyük sebeplerinden biri de pil boyutunun küçük olması. Ancak maalesef ki çok geç şarj oluyor. Benim yaptığım testte temizliğe devam etmek için verdiği ara tam 5,5 saatti. Bu süre sonunda temizliğe kaldığı yerden devam etti. 1A bile şarj etme hızının olmaması yani 0.6 İle etmesi bu dönemde bence kabul edilebilir bir şey değil. Tamam pil ömrü daha uzun olabilir ama siz hangisini tercih edersiniz? Pil ömrü azaldığında en kötü pili değiştirilir. Bu arada yaklaşık 90 metre² temizlik alanı olan evimi sanırım %50 hız kapasitesi ile bir seferde temizleyebilecek.

    - İlk haritalama hızı oldukça başarılı. 165 metre² bir evi tam olarak 15 dakikada haritalandırma yapabildi. Sadece tek sorun aynaların önünden geçerken arkada bir oda varmış gibi görmesi. Ama bunun çözümü de kolay. Yerden yüksekliği 25cm’den yüksek aynaları gazete kağıdı ile kapattığımda bu sorun çözüldü.

    iLife A10S, A9S ve alt model robot süpürgeler


    - toz haznesinin yapısı itibarıyla temizliği diğer cihazlara göre daha zor. Bir de ilk açtığınızda dikkatli açmanız gerekiyor zira etrafa topladığı pislikler yayılabiliyor. Cihazın zaten yurtdışındaki yayınlarda en çok eleştirilen noktalarından biri toz haznesinin dizaynı.

    - benim akıllı robot süpürgelerden en çok beklentilerinden biride akıllı ev uyumu. Türkiye’de henüz bir çok kişi bu konuya bakmıyor bile ama evimde akıllı ev sistemi var. Amazon Alexa, Apple HomeKit ve Home Assistant kullanıyorum. Tuya destekli cihazların var. Konum bazlı servisler kullanıyorum. Robot süpürgeler genel olarak artık akıllı evleri destekliyorlar. Örnek olarak bu cihazın Amazon Alexa desteği var. Kurulumunu yaptıktan sonra hemen Alexa tanıdı ve cihazı buldu. Ancak tabi şöyle bir sorun var sadece açma ve kapama komutlarını verebiliyorum. Detaylı programlama, oda bazlı temizlik gibi hiçbir seçenek yok ama problem de değil tabii ki. Benim amacım burada bir otomasyon oluşturmaktı. O evden her çıktığımda saat eğer on ile akşam altı arasında ise evi temizlemesini istiyordum. Yani ben mahalleden uzaklaştığım anda robot otomatik olarak yuvasından çıkıp evi süpürmeye başlamalıydı ve bunuda şu an yapabiliyorum. Sadece bir hayal kırıklığım Siri Kestirmeler uygulamasını desteklememesi. 360 S9 kestirmeler uygulamasını destekliyor. Bu şekilde akıllı ev üzerinden bir çok işlem yapabiliyorsunuz. Benim burada en işime yarayacak olan aslında şu olurdu. Kestirmeler uygulamasındaki otomasyonlar sayesinde evden her uzaklaştığımda uygulama bana robotu Çalıştırmak isteyip istemediğimi sorabiliyor. Alexa da ise otomatik olarak çalıştırıyor size bir soru sormuyor. Bunun da tabi bazen şöyle bir dezavantajı olabiliyor. Evdesiniz oturuyorsunuz, iki sokak yukarıda bakkala gittiniz, robot çalışmaya başlıyor. Oysaki siz daha sabah temizlik yapmıştınız.

    - Bir başka inanılmaz derecede saçmalık da cihazın size hiçbir şekilde bildirim göndermemesi. Çalışıyor mu? Durdu mu? Veya bir engele takıldı mı. hiçbir şekilde haberiniz olmuyor çünkü cihaz telefona bildirim göndermiyor. Bu durum en azından iPhone cihazlarında böyle. Halbuki bildirim gönderse Demin anlattığım otomatik otomasyon olayının hiçbir önemi kalmayacak. Cihaz mahalleden çıktığınızda çalışsa bile kapata bileceksiniz. 2021 yılında bir robot süpürgenin size bildirim göndermemesi kabul edilebilir bir şey değil. S9’da böyle bir sorun yok, cihaz her hareketini size bildirim yoluyla gönderiyor.

    - cihazla ilgili bir başka sıkıntıda hiçbiryerde düzgün bir kaynağın olmaması. Reddit Üzerinde cihazın açılmış bir başlığını bile bulamadım.

    - Bir sorun olarak söylemiyorum ama uygulamaya ilk kayıt olurken bile bir şey dikkatimi çekti. Ülke sıralamasını yaparken harfler bile doğru kategoride değildi. Örneğine harfinin altında Rusya’nın olması gibi.


    iLife A10S, A9S ve alt model robot süpürgeler

    - Temizlik yaparken oda sıralamasını olmaması da aşırı saçma. S9’da Bu özellik var hatta ve hatta her odada cihazın hangi güçle çalışabileceğini bile belirleyebiliyorsunuz.

    - temizlik geçmişinin silinememesi de yine çok büyük olmasa da eksi bir özellik. Yine aynı şekilde toplamda ne kadar alan temizlediğinizi ne kadar çalıştığını filan da göstermiyor.

    - Türkçe dil desteğinin olmaması benim için hiç problem bir şey değil. Ancak bazıları için ciddi sıkıntı yaratabilir.

    - S9’un haritalaması daha başarılı. Odalar daha güzel gözüküyor. Engelleri çok daha başarılı bir şekilde haritaya aktarmış. Daha önce belirttiğim gibi oda bazlı ayrı ayrı güç ve mop özelliklerini seçerek her oda için farklı ayar yapabiliyorsunuz. İkisi arasındaki farkları göstermek için ekran görüntülerini ekliyorum.



    - temizlik olarak çok şikayet edebileceğiniz bir robot değil. Sadece bazı alanlarda ufak kırıntılar bıraktığını gördüm. Ancak öncelikle şunu belirtmek isterim ki çok detaylı inceleme temizlik açısından yapmadım.

    Bu arada neden sürekli S9 ile karşılaştırdım Çünkü aralarında sadece 450 tl fiyat farkı var. Açıkçası biraz pişmanlığım var şu an ve bayramdan sonra iade etmeyi düşünüyorum.

    iLife A10S, A9S ve alt model robot süpürgeler



    iLife A10S, A9S ve alt model robot süpürgeler

    - Bence en başarılı özelliği mop olayı. Bez üzerine titreşimle vurarak insan elini taklit etmeye çalışıyor. Buda çok inatçı lekeler haricinde orta seviye lekeler de etkili bir sonuç gösterebiliyor. S9’da moplama yapabiliyor ama sadece silme olarak düşünün. A10S Size yere bastırarak silme yapabiliyor ve doğal olarak daha başarılı.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi berkans -- 21 Temmuz 2021; 20:3:18 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >




  • berkans kullanıcısına yanıt

    Merhaba,


    A10S eksikleri konusunda yazdığınız tüm maddelerdeki sorunları bende yaşıyorum. Yazılım konusunda sanırım piyasadaki en geri modellerden biri. Çok çok eksiği var. Hele 360 ile asla kıyası olamaz. Benim gözlemim robot kıyası yapan kullanıcıların çoğu yazılımsal eksiklere, uygulama detaylılığına pek bakmıyor. Daha çok temizleme performanslarını merak ediyorlar. Çünkü birçok kullanıcı bir müddet sonra yazılım üzerindeki aktiviteler ile hiç ilgilenmiyor. Uygulamadan temizliği başlatıp geçiyor. Ben Viomi SE ile kıyasladım. A10S yarı güçte SE'nin tam gücünden daha fazla toz topluyor. İade etmeden önce temizleme kıyaslaması yapma şansınız olursa bu kıyas hem bizlerin hemde tercih aşamasında olan kullanıcıların merakını giderecektir.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dizdar -- 21 Temmuz 2021; 22:20:55 >
  • berkans kullanıcısına yanıt
    Harika bir detaylı titiz araştırmacı kullanıcı kıyası 👌
    Önceki yorumumda da iletmiştim fiyat farkı az olsa da A10S kıyası 360 da S9 olamaz S7 olur hem fiyatı denk hem bataryası yakın en azından ama siz daha çok yazılımsal kıyas yaptığınız için 360 ın tüm S serilerinin yazılımı aynı S10 hariç. Yazılım inceliği detaylılığı açısından 360 apayrı boyut gerçekten ama tepkime gecikmeleri sunucu sorunları var hızlı büyümeye sunucu tarafında ayak uyduramıyorlar maalesef yazılımı daha sade markalar bu noktada çok daha seri tepkime hızları saniyenin altında.
    Yazdığınız eksikler akıl alır şeyler değil ben aktif haritalaması olmadığını duymuştum o bile çok kötü amaaa bir yere takılınca sıfırdan başlaması kabul edilebilir birşey değil. Tekrar değerli deneyim için tüm forum adına teşekkür ederim S9 yorumları da içerdiği için 360 konusunda da paylaşımınızı rica ederim.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • estamemuchoo E kullanıcısına yanıt
    Dostum selamlar dinamik haritada benim beklentim diyelim balkonu haritalamadım ilk temizlikte sonradan haritama eklemek için oraya kumandayla götürüp çalıştırdım ekliyor mu eklemiyor mu yoksa sıfırdan haritalandırmamı yapmak gerekiyor. Oda içindeki olayı benim açımdan da söylediğiniz gibi hiç sorun değil.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • oqi kullanıcısına yanıt

    Yeni bir alan keşfi ile kayıtlı alan içindeki değişimin teknik olarak hiçbir farkı yok aslında. İkisini de yapmıyor :) Görsel olarak şöyle bir fark var. Cihaz ilk harita kapsamı dışında bir alana girmiş ve süpüyor ise o bölümü ve süpürme esnasında yakaladığı farklı değişik alanları (örneğin balkon kapısı açıılmıştır ve oradaki alanı tespit etmiştir) anlık haritada şekillendirmeye başlıyor fakat süpürme işi bitip istasyona döndüğünde harita tekrar ilk kayıtlı haline geri dönüyor.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dizdar -- 21 Temmuz 2021; 23:55:30 >
  • Dizdar kullanıcısına yanıt
    Mesajını yanıtladığım arkadaş yaptığını yazmış hocam ondan öyle yazdım sen ikisinide yapmıyor yazmışsın çözemedim 😀 bir yeri yanlış anladım herhalde neyse kapı açıksa haritayı şekillendiriyorsa yazılımsal bir detayla haritaya eklenirse iş biter bir yazılıma bakar bu iş yani ama bunu yapmadıkları sürece eşikli evlere önerilemez adamın her odasında 3 cm eşik varsa tek odayı haritalar kalır demektir.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • oqi kullanıcısına yanıt
    Valla balkon eşikleri yüksek olduğu için ve balkon 3 M2 olunca hiç öyle bir aksiyona ihtiyaç duymadım

    Haritaya ekstra bir oda ekleyemezsin
    Lakin A10s okadar hızlı harita çıkarıyor ki yeni bir harita 120 M2 kare ev için 10 dakika sürmüyor diyebilirim

    Balkonu eklemeye gerek var mı bilemiyorum ama koy balkona çalıştır

    Haritaya ihtiyaç bence yok

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • oqi kullanıcısına yanıt

    Hocam ilk oluşturulan harita ne şekilde oluşmuş içinde eşyalar ne şekilde konuçlanmış ise harita o şekilde devam ediyor. İki senaryoda da sonuç aynı. Hem değişiklik hem yeni alan. Bizzat defalarca test ettim. Tabiki yazılımsal bir durum. Başlık altında önceki mesajlarda Ilife ile yazıştığımı hatta diğer arkadaşların da yazıştığını paylaşmıştık. Konu ile ilgili güncelleme yapılacağını belirtmişler fakat süre, tarih belli değil. 360 ve diğer markalar gibi yazılım tarafına önem gösteren bir firma değil benim izlenimim. Dinamik haritalama dışında ciddi eklentiler ve düzeltmeler gerektiriyor mevcut mobil uygulama ve cihaz üzerindeki firmware.

  • estamemuchoo E kullanıcısına yanıt
    Sizce... Adamın evinde her odada eşik varsa oda oda koyup çalıştıracaksa bu kadar para vermesine gerek kalmaz. Tercih ve ev durumuna göre değişir şeyler bunlar. Bilgilendirme için teşekkürler 👌

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • oqi kullanıcısına yanıt
    Öyle de şunu anlayamam eşik yoksa zaten aç kapıları haritaya dahil etsin
    Sonra istediği bölümleri seçsin temizletsin
    Bu göreceli işte
    Zaten bence dedim
    Dublex ev gibi de düşünebilirsin
    2.kata kendi çıkamayacağı için zaten robotu çıkarıp koyacaksın



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi estamemuchoo -- 22 Temmuz 2021; 14:0:45 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • oqi kullanıcısına yanıt
    Şu bir kaç gün yazılıma odaklandım daha doğrusu yazılım kaynaklı problemlerle karşılaştım. Zaten emiş gücü ile ilgili herhangi bir test henüz yapmadım. Bunlar çok detaylı test yapılması gereken konular. Ama şunu iyi biliyorum eski editörlük hayatım devam etseydi 20 dakikalık 1 video çıkartabilirdim bu cihazdan.

    S9 Konusuna da incelemem bittiği zaman detaylı bir şekilde yazacağım zaten. O cihazında dediğiniz gibi bazı yazılımsal eksiklikleri var. Ama emiş gücü, batarya, haritalama gibi çok başarılı özellikleri var. Alexa tarafında biraz daha fazla komut verebiliyorsunuz örneğin ses ile emiş gücünü arttırıp veya azalta biliyorsunuz. Aynı şekilde Siri destekliyor. Yarın vaktim olursa her iki cihazı içinde emiş gücü testi yapacağım.

    A10S Bir eşek görüp zorlanarak çıkıyorsa S9 buradan gram zorlanmadan çıkıyor Buda önemli bir detay.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi berkans -- 22 Temmuz 2021; 0:30:45 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • estamemuchoo E kullanıcısına yanıt
    Yasin kardeşim A10S konusunda bana bıkmadan usanmadan çok destek oldu kendisine buradan da bir kez daha teşekkür ederim.

    Eşik konusuna gelince. Benim giyinme odamın İçinde bir balkon var ve ortada hiçbir cihazın geçemeyeceği bir eşik var. Aktif haritalandırma olmadığı için A10S İle hiçbir zaman oranın haritasını çıkartamayacağım. Hoş zaten o eşikten geçmesi mümkün değil. Haritalama sırasında elimle kaldırıp balkona koysam ne oluyor bilmiyorum denemedim de. Aynı balkondan bir de mutfak tarafında var mesela oraya da aynı şekilde bir eşik atlayarak geçiyorsunuz ve bu cihazın geçiş yapması mümkün değil.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 910111213
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.