Şimdi Ara

İktisat ... (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
51
Cevap
1
Favori
3.718
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • İibfde okurken okulu bıraktım 2. Sınıfta hukuk kazandım bu sene. İstediğiniz yer için uğraşın

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Flaquan

    Birçoğunuzum yorumunda ortak nokta şu ben bölümde iş garantisinde sıkıntı çekiyorum diye bu bölümü sevmediğimi düşünüyorsunuz ben şuan twitterde onlarca ekonomi yazarını takip ediyorum şuan günümüzde olan doların yükselme meselesi ile daha da çok araştırmaya başladım dolar yükselince ülkeler neler yapıyor hangi adımları atıyoe faizleri arttırınca ne kadar başarılı oluyor vs. yani bu işi yaparken "off ya yine makro-mikro iktisat dersi mi var" kafasında asla olmam tekrardan başa dönücem ama bir bölümde ki iş garantisi benim için o bölümü sevmemden daha önemli yani iş bulamayacaksam 5 yılımı heba edemem geçen sene günde 7-8 saat çalışarak 400 binden 95 bine çektim belki daha iyisini yapabilirdim ama bazı yanlış çalışmaların-taktiklerin sonucunda böyle kötü bir sıralama geldi sıralama gelmeden önce iktisatı baya araştırdım ist üni çıkışlılar ne yapmış nerelerde iş bulmuş kpss de kaç ile atanıyoe vs bunları araştırdım ama bölümün çok fazla mezun vermesi ve birazda çevremin kötülemesinden keşke yazmasamıydım diyorum ayrıca tek çıkış yolum hukuk değil mat öğrt ya da türkçe öğrt de düşünüyorum
    İİBF'de anormal fazla faktör var galiba etiket çok ciddi etken mesela bende İİBF istiyorum birde çok alakasız olacak biliyorum ama 9-10 aylık 7-8 saatlik bir çalışma nasıl TM'de 95K'ya çekebiliyor

    İktisat şuan bu GS,BOUN ve diğer üst seviye vakıf okulları harici doğrudan iş imkanı sunmuyor gibi duruyor sanırım cidden de böyle
    Kendinize sormalısınız ben ne istiyorum neredeyim, isteğim yer için gerekeni yapar mıyım diye örneğin kamu da iş bulmak sınavlar vesaire zor ama bu konuda bi idealiniz, hedefiniz varsa neden olmasın ? Sosyal bilimler iki lafla ölecek bi alan değil iş imkanı var ama kısıtlı, yerleşmesi zor ( çevre faktörü cidden dönen torpiller, network donanım, dil vesaire) Hukuk istiyorsanız eğer idealiniz buysa ve kazanmak için var yok koyacaksanız kesinlikle hukuk kazanmaya bakın bence eğer isteyerek buradaysanız ya da okul değişemiyorsanız neyiniz varsa ortaya koymak sizi yöneldiğiniz sektörde bi yerlere getirir bence..
    Gönlünüzce olsun hocam




  • Vedpla V kullanıcısına yanıt
    hocam evet 7-8 oluyordu ama sadece yazın oluyordu dershanelerin açılması ile yanımdaki arkadaşların çok sıkı çalışmaması beni de bir süre sonra etkiledi dediğim gibi 7-8 çalıştığım zamanlarda oldu ama inanın hiçbir şey bilmiyordum matematik adına yani üslü köklüyü yeni öğrendim yazın rasyonel sayı vs. yani 0 dan değil neredeyse eksilerden başladım hem bazı yanlış kaynak seçimlerim hem ders çalışmada ki hatalarım sonucunda yazımın çok verimli geçmediğini fark ettim yani daha iyisini yapabilirdim çok çok gereksiz vakit harcadım sonucunda bu kadar saat harcamam birazcık boşa gitti diyebilirim.
    bu arada ille de hukuk diye çıkmıyorum yola hukuk için çabalıycam ama olmazsa matematik bölümü okumak istiyorum her ne kadar kpss ile ataması çok çok iyi olmasa da düşündüğümde üniversite döneminde 4 yıl boyunca sıkılmadan çözebileceğim tek ders matematik olur herhalde bu yüzden matematik bölümüne de yönelebilirim her ne kadar ea öğrencisi olsamda kötü bir üniversiteden ortalama bir izmir-eskişehir üniversitesine yatay geçiş yapma umudum var




  • ANALİZCİ AYAĞINIZA GELDİ !!!!

    Yorumlarda arkadaş güzel özetlemiş İKTİSAT İNSANLIK VAR OLDUKÇA ÖLMEZ.

    Türkiye'ye gelince ;

    İktisat 2017 Kontenjan Sayısı 16-17 Bin Civarı

    Dolan Kontenjan Sayısı 12-13 Bin Civarı

    İktisat Eğitiminin TÜRKÇE verildiği Dolan Kontenjan Sayısı :10-11 Bin (Yaklaşık)

    İktisat Eğitiminin İNGİLİZCE verildiği Dolan Kontenjan Sayısı : 1500


    -Neredeyse %80'i İNGİLİZCE eğitime sahip değil.

    Okuyanların ise ciddi bir kısmı ÜNİVERSİTE OKUMUŞ OLMAK İÇİN SEÇEN kesimden bir çoğu bölüm hakkında bilgi sahibi bile değil puanı yetiyor diye yazan kişiler bu insanlardan kendisini geliştirip okulda görmediği İngilizce eğitimi eksiksiz alarak alanında uzmanlaşmasını bekleyen var mı? Ben size oranı söyleyeyim bunu başaran oranı iyimser olarak %5'dir bu %5 hayatın getirdiği olumsuzluklardan dolayı potansiyelinin altında bir Üniversiteye girmiş kendisini yükseltme şansına sahip olmuştur ve VİZYONLARI olan gençlerdir.

    Kpss ile atanırımcı tayfadan değil. İktisat okuyup vizyonun daha başlar başlamaz memur şartlarından dolayı Kpss'den ibaret ise İngilizce yanında Fransızca,Almanca hatta Çinceyi sular seller gibi bil o zaman helal olsun kardeşim her türlü yolunu bulursun Demek istediğim Kpss ile vizyonunu sınırlandırırsan muhtemelen alanında da uzmanlaşamayacaksın o İktisat olacak düz memurluğa kadar kabule varan bir süreç. (Tabi başından belli Devlette uzmanlaşmak isteyen kişiler hariç lafım memur imkanlarından dolayı Kpss isteyen gruba.)


    Özetle kemiksik %75 ciddi bir kariyer olanağını KAYBETTİ.(İstisnalar kaideyi bozmaz.) %5'lik kesim potansiyelini okulun üstüne çıkartarak yükselmeyi başardı.

    %20'lik İngilizce okuyan kesimden ise yine yukarıdaki sebeplerden dolayı mezun olana kadar ciddi bir elenme mevcut ki bunların İngilizce eğitimi olup da kalitesiz eğitimden ötürü pratik İngilizce konuşturamayan Üniversitelerini de Türkçelerden ayırmaya gerek yok.

    Durum böyle olunca ortaya ciddi bir ağlayan kitle çıkması kaçınılmazdır insanlarımız kendi hatalarına bakmadan doğrudan okudukları bölümü suçlamayı daha kolay kabullendikleri için

    Örnek ;

    -İngilizce biliyor musun?
    Hayır.
    -Ekonomik gelişmeleri güncel olarak takip ediyor musun?
    Hayır.
    -Ekonomide uzmanlaşmak gibi bir amacın var mı?
    Hayır.
    Üniversite ortalaman yüksek mi?
    Hayır.
    -Gelecek hedefin nedir?
    Kpss'ye girip memur olmak.
    -Mezun oldun iş bulabildin mi?
    Ya abi İktisat okuduk biz ne işi bomboş bölüm yhaaa herkes işsiz bu bölümde okumayın abi okumayın Kpss için sürünüyoruz şimdi.


    İşin daha ilginci bunu diyenler daha Üniversiteye başlamadan zaten Kpss'ye girerim memur olurum yeter mantığında olan kişiler daha sonra bölümden iş bulamayınca Kpss'de sürünüyoruz oluyor. (Bizzat şahit olunan konuşmalardır.)


    Sonuç olarak İibf bölümlerinin genel olarak ÖLMESİ gibi bir durum söz konusu değil dünyanın her yerinde ekmek kazandıracak ve kariyer basamaklarını tırmandıracak vizyonlu bölümlerdir.

    Lakin bu bölümlerden mezun olup bu alandan ilerleyen ve uzmanlaşan kişi sayısı tahmini olarak %10'u geçmez. %10 rakamı korkutucu olabilir lakin seviyenin düşüklüğünü göz önüne alırsak çalışkan, disiplinli bir kişi çok rahat bu %10'un arasında yer alarak kendine ciddi kariyer fırsatı bulabilir.

    Elbette İngilizce öğrenen kendini geliştiren herkes işini garantiye alacak diye bir şey yok arkadaşlar bunun farkında olun kişinin basit bir iletişim problemi bile iş dünyasında bildikleri bütün her şeyi anlamsız kılabilir hiç bir işte tutunayamabilir bunlar olağan şeyler bugün Tıp Fakültesini son sınıfta bırakan insanlar da var, Odtüden mezun olup iş bulamayanlar da var o yüzden genellemeye bakacaksınız.

    Şu da olabilir doğrudan aldığınız eğitim üzerine bir kariyer yapmayabilirsiniz lakin İktisat gibi bir bölümün neredeyse bütün iş kollarıyla bağlantısı olduğunu düşünürseniz görünürde mezun olduğunuz bölüm ile alakasız olan bak İktisat okudu ne iş yapıyor denilecek bir yerde başladığınız kariyerde aldığınız eğitimin işinize yaradığını görebilirsiniz ve basamakları diğerlerinden hızlı tırmanabilirsiniz.


    İktisat açıkta bırakacak bir bölüm değil Türkiye,Abd,Almanya,Japonya dünyanın her yerinde ekmeği var.


    Hukuk için konuşursam İktisat'ta %10 olan meslekten ilerleme ve memnun olma oranı Hukuk için %80 diyebiliriz. Tabi İktisat mezununa göre kariyer olarak önünüzde oluşturabileceğiniz fırsatlar kendi alanınızdan kıyaslanamayacak derecede sınırlıdır lakin risk almadan standart üstü bir hayat yaşatma olanağı çok daha yüksektir.


    Arkadaşa tavsiyem kesinlikle HUKUK okumasıdır. İktisat okurken bu kaygılara devam ederseniz kaybedenler kulubüne katılır bölümü kötüleyenler arasına girersiniz hiç gerek yok yeterince kötüleyen var.




  • Gördüğüm en güzel yorum ya benim düşündüklerimi sebep sonuç içerisinde ayrıntısıyla en güzel biçimde özetlemiş helal olsun

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Cumhuriyet Kuvvetleri kullanıcısına yanıt
    Hocam bu dediklerinizi işletme için de geçerli görüyor musunuz? Ya da genel olarak işletmeyle iktisatı kıyaslasanız, birisinin ötekine ağır bastığını söyleyebilir misiniz(iş anlamında,yurt dışı imkanı olarak vs.?)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sylvana -- 16 Eylül 2018; 20:41:2 >
  • Cumhuriyet Kuvvetleri kullanıcısına yanıt
    yazmadan gecemedim hocam efsanesiniz keşke insanlar at gözlüğünden sıyrılıp sizin gibi geniş perspektifte düşünseler

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Sylvana

    Hocam bu dediklerinizi işletme için de geçerli görüyor musunuz? Ya da genel olarak işletmeyle iktisatı kıyaslasanız, birisinin ötekine ağır bastığını söyleyebilir misiniz(iş anlamında,yurt dışı imkanı olarak vs.?)
    İmkan olarak ciddi bir fark yok İşletme güzel bölümdür eğitim olarak ise İktisat daha ağır basar doğrudan ekonomi alanında uzmanlaşmak istersen iktisat ile başla tabi işletme ile başlayıp yüksek lisans ile farkı kapatabilirsin.

    Bu dediklerim %100 ingilizce eğitim veren bölümler içindir. Türkçe eğitim veren %80'lik kısımdan hiç bir beklentim yok istisnalar hariç.
  • Cumhuriyet Kuvvetleri kullanıcısına yanıt
    Hocam sence Hukuk okumaktansa İTÜ,ODTÜ İktisat veya İşletme okumak daha mı mantıklıdır,arkadaşla durumum tam zıt şekilde.Ben de iyi bir yerde İktisat hedefleyip Hukuk kazandım çok hevesim olduğu söylenemez Hukuka karşı siz ne düşünüyorsunuz?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Evangelx

    Merhaba, abim Istanbul ingilizce Iktisat mezunu. 2011 girisli, 2016 mezunu. Tam 1.5 yildir issiz ve evde oturuyor. Icinde bulundugu surecten dolayi psikilojisi bozuldu diyebilirim hatta askerlikten bu yil erteleme aldi anksiyete sebebiyle. Kendisinin TOEFL puani da var bu arada. Stajlari da hep iyi yerlerde. Yatmis kendisini gelistirmemis diyecekler icin soyluyorum. Banka mufettisliklerini deniyor ama olmuyor hep son adimda eleniyor ki ne yazik ki torpil dedigimiz olay da burada donuyor. Isbankasinin 5. adiminda elendi uzman yardimciligi icin. Bir de abim 19 binden girmisti ham puandan buraya simdi yanilmiyorsam 70 binlere falan dusmus. A101'de calisan arkadasi da var, THY'de Uzman olarak calisan da var. Gecen bana seninle universite sinavina mi girsem dedi CENG kazanmak icin. Ayni zamanda KPSS de calisayim falan dedi bir yandan.

    Benim soyleyeceklerim bu kadar, bana sorarsaniz abim hep sunu diyordu: Keske GSU Felsefe yazsaydim puanim yetiyordu. Iktisat okunacaksa da Bilkent, Koc, ODTU Boun GSU harici okunmazmis ben onu anladim. Hatta Sosyal bilimler olarak ITU Ekonomi okuyacagina GSU Felsefe oku daha iyi etiket her sey diyordu.

    Karar sizin, abimi gorup uzuldugum icin bir borc olarak yazmak istedim. Hayatinizda bol sanslar.

    Edit: Portekiz'e Erasmus'a da gitmisti abim bunu da ekleyeyim. Eger seni ise alabilecek bir tanidigin bak torpil demiyorum sana referans olup iyi bir kurumsal sirkete girmeni kolaylastiracak bir tanidigin yoksa misal bizim gibi normal bi memur cocuguysan. KPSS icin Ankara'da dayin yoksa isin zor. Tekrardan bol sans...

    Edit 2: GANO'sunu ozelden soran olmus. Buraya yaziyorum. 3,08/4,00. Simdi sordum kendisine.
    Boğaziçi Uluslararası Ticaret mi ? (15 bin sıralama) yoksa Boğaziçi Sosyoloji mi ? (4 bin sıralama)

    Ve Boğaziçi Turizm okunu mu ?

    Abine bunları sorar mısın




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Cumhuriyet Kuvvetleri

    ANALİZCİ AYAĞINIZA GELDİ !!!!

    Yorumlarda arkadaş güzel özetlemiş İKTİSAT İNSANLIK VAR OLDUKÇA ÖLMEZ.

    Türkiye'ye gelince ;

    İktisat 2017 Kontenjan Sayısı 16-17 Bin Civarı

    Dolan Kontenjan Sayısı 12-13 Bin Civarı

    İktisat Eğitiminin TÜRKÇE verildiği Dolan Kontenjan Sayısı :10-11 Bin (Yaklaşık)

    İktisat Eğitiminin İNGİLİZCE verildiği Dolan Kontenjan Sayısı : 1500


    -Neredeyse %80'i İNGİLİZCE eğitime sahip değil.

    Okuyanların ise ciddi bir kısmı ÜNİVERSİTE OKUMUŞ OLMAK İÇİN SEÇEN kesimden bir çoğu bölüm hakkında bilgi sahibi bile değil puanı yetiyor diye yazan kişiler bu insanlardan kendisini geliştirip okulda görmediği İngilizce eğitimi eksiksiz alarak alanında uzmanlaşmasını bekleyen var mı? Ben size oranı söyleyeyim bunu başaran oranı iyimser olarak %5'dir bu %5 hayatın getirdiği olumsuzluklardan dolayı potansiyelinin altında bir Üniversiteye girmiş kendisini yükseltme şansına sahip olmuştur ve VİZYONLARI olan gençlerdir.

    Kpss ile atanırımcı tayfadan değil. İktisat okuyup vizyonun daha başlar başlamaz memur şartlarından dolayı Kpss'den ibaret ise İngilizce yanında Fransızca,Almanca hatta Çinceyi sular seller gibi bil o zaman helal olsun kardeşim her türlü yolunu bulursun Demek istediğim Kpss ile vizyonunu sınırlandırırsan muhtemelen alanında da uzmanlaşamayacaksın o İktisat olacak düz memurluğa kadar kabule varan bir süreç. (Tabi başından belli Devlette uzmanlaşmak isteyen kişiler hariç lafım memur imkanlarından dolayı Kpss isteyen gruba.)


    Özetle kemiksik %75 ciddi bir kariyer olanağını KAYBETTİ.(İstisnalar kaideyi bozmaz.) %5'lik kesim potansiyelini okulun üstüne çıkartarak yükselmeyi başardı.

    %20'lik İngilizce okuyan kesimden ise yine yukarıdaki sebeplerden dolayı mezun olana kadar ciddi bir elenme mevcut ki bunların İngilizce eğitimi olup da kalitesiz eğitimden ötürü pratik İngilizce konuşturamayan Üniversitelerini de Türkçelerden ayırmaya gerek yok.

    Durum böyle olunca ortaya ciddi bir ağlayan kitle çıkması kaçınılmazdır insanlarımız kendi hatalarına bakmadan doğrudan okudukları bölümü suçlamayı daha kolay kabullendikleri için

    Örnek ;

    -İngilizce biliyor musun?
    Hayır.
    -Ekonomik gelişmeleri güncel olarak takip ediyor musun?
    Hayır.
    -Ekonomide uzmanlaşmak gibi bir amacın var mı?
    Hayır.
    Üniversite ortalaman yüksek mi?
    Hayır.
    -Gelecek hedefin nedir?
    Kpss'ye girip memur olmak.
    -Mezun oldun iş bulabildin mi?
    Ya abi İktisat okuduk biz ne işi bomboş bölüm yhaaa herkes işsiz bu bölümde okumayın abi okumayın Kpss için sürünüyoruz şimdi.


    İşin daha ilginci bunu diyenler daha Üniversiteye başlamadan zaten Kpss'ye girerim memur olurum yeter mantığında olan kişiler daha sonra bölümden iş bulamayınca Kpss'de sürünüyoruz oluyor. (Bizzat şahit olunan konuşmalardır.)


    Sonuç olarak İibf bölümlerinin genel olarak ÖLMESİ gibi bir durum söz konusu değil dünyanın her yerinde ekmek kazandıracak ve kariyer basamaklarını tırmandıracak vizyonlu bölümlerdir.

    Lakin bu bölümlerden mezun olup bu alandan ilerleyen ve uzmanlaşan kişi sayısı tahmini olarak %10'u geçmez. %10 rakamı korkutucu olabilir lakin seviyenin düşüklüğünü göz önüne alırsak çalışkan, disiplinli bir kişi çok rahat bu %10'un arasında yer alarak kendine ciddi kariyer fırsatı bulabilir.

    Elbette İngilizce öğrenen kendini geliştiren herkes işini garantiye alacak diye bir şey yok arkadaşlar bunun farkında olun kişinin basit bir iletişim problemi bile iş dünyasında bildikleri bütün her şeyi anlamsız kılabilir hiç bir işte tutunayamabilir bunlar olağan şeyler bugün Tıp Fakültesini son sınıfta bırakan insanlar da var, Odtüden mezun olup iş bulamayanlar da var o yüzden genellemeye bakacaksınız.

    Şu da olabilir doğrudan aldığınız eğitim üzerine bir kariyer yapmayabilirsiniz lakin İktisat gibi bir bölümün neredeyse bütün iş kollarıyla bağlantısı olduğunu düşünürseniz görünürde mezun olduğunuz bölüm ile alakasız olan bak İktisat okudu ne iş yapıyor denilecek bir yerde başladığınız kariyerde aldığınız eğitimin işinize yaradığını görebilirsiniz ve basamakları diğerlerinden hızlı tırmanabilirsiniz.


    İktisat açıkta bırakacak bir bölüm değil Türkiye,Abd,Almanya,Japonya dünyanın her yerinde ekmeği var.


    Hukuk için konuşursam İktisat'ta %10 olan meslekten ilerleme ve memnun olma oranı Hukuk için %80 diyebiliriz. Tabi İktisat mezununa göre kariyer olarak önünüzde oluşturabileceğiniz fırsatlar kendi alanınızdan kıyaslanamayacak derecede sınırlıdır lakin risk almadan standart üstü bir hayat yaşatma olanağı çok daha yüksektir.


    Arkadaşa tavsiyem kesinlikle HUKUK okumasıdır. İktisat okurken bu kaygılara devam ederseniz kaybedenler kulubüne katılır bölümü kötüleyenler arasına girersiniz hiç gerek yok yeterince kötüleyen var.
    Özel sektörde yaş olayı sıkıntı mı bunun için bir analizin var mı ? :)




  • quote:

    Orijinalden alıntı: LockdownKawhi

    Hocam sence Hukuk okumaktansa İTÜ,ODTÜ İktisat veya İşletme okumak daha mı mantıklıdır,arkadaşla durumum tam zıt şekilde.Ben de iyi bir yerde İktisat hedefleyip Hukuk kazandım çok hevesim olduğu söylenemez Hukuka karşı siz ne düşünüyorsunuz?
    İktisat hedefliyorum diyen birisi için elbette daha mantıklıdır hocam aslında garanti meslek, popüler meslek gözüyle bakmıyorsanız Hukuk da iyi meslektir maddi olarak iktisat-işletme daha ön planda olur.
  • TheYips kullanıcısına yanıt
    30 lu yaşlardaysan iyi bir yerden mezun olursan çok ciddi bir sıkıntı olacağını sanmıyorum.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Cumhuriyet Kuvvetleri

    30 lu yaşlardaysan iyi bir yerden mezun olursan çok ciddi bir sıkıntı olacağını sanmıyorum.
    Ama tecrübe yoksa ?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: TheYips

    Ama tecrübe yoksa ?

    Alıntıları Göster
    Üniversite bu yüzden önemli hocam iyi bir üniversitede mezun olana kadar tecrübe ediniyorsun zaten kendi şirket ağları oluyor (Odtü,Bilkent,Koç,Boğaziçi gibi) iş konusunda sıkıntı yaşamazsın.

    Birde naylon stajla geçebileceğin yerler var onlar için basit bir iş bile çok zorluk çıkartır.
  • İnsanlara iktisat değil de ekonomi okuduğunu söyle. Çoğu "oo süper" falan yapacak.
  • Öyle mi diyon sen xd

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Saul.Goodman

    Öyle mi diyon sen xd
    Benim bölümün adı zaten iktisat değil ki ekonomi. Ama iktisat olanlara da tavsiyem ekonomi demeleri.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kesinlikle hocam ben de ODTü iktisat yazmıştım tercihlere biliyorsun

    Soranlara Ekonomi diyordum oo süper doları 2.5 yaparsın artık falan diyorlardı xd



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Saul.Goodman -- 21 Eylül 2018; 15:43:1 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.