Şimdi Ara

İkinci el araç satışına yeni düzenleme: Araç başına 5 bin TL ceza kesilecek

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
469
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Uzun süredir gündemde olan ve 1 Eylül'de uygulanması beklenen ikinci el araç satışına yetki belgesi zorunluluğu kapsamında belge almak için başvuru yapanların sayısı yüzde 10'ları dahi bulmazken, ikinci el araç satışını ilgilendiren yönetmelikte yapılan değişiklikler ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önüne gitti.

İkinci el otomobil alım satım işiyle uğraşan kişiler için zorunlu hale getirilen yetki belgesi uygulaması 1 Eylül 2020 tarihi itibariyle başlıyor.

Söz konusu belge olmadan bahsedilen tarihten itibaren araç alım satım işlemi gerçekleştirilemeyecek.

İkinci el araç satışı yapılan yerleri, ödeme yöntemlerini ve satış şartlarını da düzenleyen yönetmelik ile çok ciddi cezalar da uygulanmaya başlayacak.

Ancak düzenlemenin hayata geçirilmesine sayılı günler kala ikinci el araç ticaretiyle uğraşan 50 bin işletmenin çok küçük bir bölümünün belgeyi aldığı ortaya çıkarken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önüne giden ve yeni düzenlemelerin yer aldığı yönetmelik değişikliği ile ise belgesiz araç satışı yapanlara araç başına 5 bin TL ceza öngörülüyor.

İLK ARAÇTA 5 BİN TL CEZA

Düzenlemeye göre yetki belgesi olmadan araç alım satım yapan kişiye ilk araçta 5 bin TL, ceza sonrası satış işlemine devam etmesi halinde ise araç sayısına göre bu rakamın katlanarak artacak.

BAKANLIK TESPİT EDİP VERGİ MÜKELLEFİ YAPACAK

Yine yeni yapılan değişikliklere göre; ikinci el araç alım satımını kayıtdışı yapılması halinde ise bu kişilerin tespit edilip Maliye Bakanlığı'na bildirileceğini, söz konusu kişilerle ilgili bakanlığın inceleme başlatacağını ve bu kişilerin vergi mükellefi yapılıp, beyanname cezası kesilecek.

YETKİSİ OLMAYAN SANALDA DÜKKAN AÇMASIN

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da önüne giden düzenlemede ikinci el motorlu kara taşıtının satılması, satışından vazgeçilmesi veya taşıt teslim belgesinin süresinin sona ermesi halinde üç gün içinde ilanların yayından kaldırılması istenirken, internet ortamında satışa çıkarılan ikinci el araçlarla ilgili, işletmelerin üyeliğinden önce Bakanlığın
    internet sayfasından veya Bilgi Sisteminden yetki belgesi kontrolü yaparak yetki belgesine sahip olmayan işletmelerin elektronik ortamda mağaza açılışına izin verilmemesi, işletmelerin elektronik ortamdaki
    mağaza adı olarak yetki belgesindeki unvan veya işletme adını kullanmasının sağlanması isteniyor.

İLAN YASAĞI GETİRİLSİN

Yeni Şafak'ın haberine göre, yönetmelikte yapılan değişiklikle ayrıca, işletmelerin her bir ilanından önce bakanlığın internet sayfasından veya Bilgi Sisteminden yetki belgesi kontrolü yaparak yetki belgesine sahip olmayan işletmelerin ilanlarını yayımlamaması ve yayımlanmış olanların kaldırılması, aynı ikinci el motorlu kara taşıtına yönelik birden fazla işletme tarafından verilen ilanlarda, taşıt sahibi olan veya o taşıta ilişkin taşıt teslim belgesi bulunan işletmenin talebi üzerine mükerrer ilanları yayımdan kaldırılması da talep ediliyor.

SATIŞTAN 7 GÜN ÖNCE EKSPERTİZ RAPORU ZORUNLULUĞU

Düzenlemede, satışı yapan işletmelerin, satışın yapıldığı tarihten önceki yedi gün içinde ekspertiz raporu almasını ve bu rapora ilişkin ücretin de satış işleminin alıcıdan kaynaklanan bir nedbenle gerçekleşmemesi durumunda alıcı, diğer hallerde yetki belgesine sahip işletme tarafından ödenmesi isteniyor.

Söz konusu raporun olası mağduriyetlerin önüne geçmek için yetki belgesine sahip işletme ile raporu düzenleyen işletme tarafından en az beş yıl süre ile saklanması koşulu da gündemde.

Kaynak:
    www.ntv.com.tr
    İkinci el araç satışına yeni düzenleme: Araç başına 5 bin TL ceza kesilecek
    https://www.ntv.com.tr/ekonomi/ikinci-el-arac-satisina-yeni-duzenleme-arac-basina-5-bin-tl-ceza-kesilecek,Zffz_gMgp0iE76F9DLc2kA

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi S1000XR -- 6 Ağustos 2020; 11:27:24 >

• Ben şahıs olarak araba alıp satıyorum yılda 1-2 defa. Kime ne bundan? Araba bir eşyadır, alıp satmak niye bu kadar koyuyor millete?

Kötü yönettikleri ülkeyi daha kötü yönetmek buna denir işte. Vatandaşın lehine en ufak bir gelişme yok. Müstehak hepimize.

Zaten ülke batmış, tek derdimiz bu mu oldu şimdi?

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 5 bin lirada ceza mı, üstüne 20 bin ekler satar, 5 cezaya gider, 15 tatlı parası, araç yok piyasada araç, üretilmiyor sorun bu

• Çözüm bu mu yoksa devletin işine bu mu geliyor diye düşünüyorum sadece..
  • Hep bu al sat yapanlar yüzünden bugün dolar 7.25 oldu.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bankalar millettden fazla para alır devlet ceza keser ,kesilen para devletin cebine.

Alsatçı kar yapar , millet zarar eder,devlet ceza keser ,kesilen para devletin cebine.

Yani bu cezalarda devlete getiri ssağlıyor madur olana bir faydası yok.

Öyle şeyle varki yazıcak.silivri soğuktur...
  • quote:

Orijinalden alıntı: Enki

Ben şahıs olarak araba alıp satıyorum yılda 1-2 defa. Kime ne bundan? Araba bir eşyadır, alıp satmak niye bu kadar koyuyor millete?

Kötü yönettikleri ülkeyi daha kötü yönetmek buna denir işte. Vatandaşın lehine en ufak bir gelişme yok. Müstehak hepimize.

Zaten ülke batmış, tek derdimiz bu mu oldu şimdi?
    Maske satanlara niye eşya bu demiyordunuz?

İşinize gelince her şey eşya oluyor ama ben sağlık ürünlerini karaborsa yapsam hemen beddua edersiniz. Maske de bir eşya ve ben zamanında stoklamışım 1 kutusunu 5 TL'den alırken şimdi tanesini 5 TL den satıcam.

O zaman size müstahak olmuyor mu?

Bu arada SİZ diye yazdım ama sadece 1 kişiye değil genele yazıyorum.
  • Ohh icimin yaglari eridi.

• Hesap edilmeyen şey yetki belgesi olmayan kişiler satış yaparken bu 5000tl yi alıcıya kitleyecek. Ceza vergi vs bunların muhattapları hep en son tüketiciye tamamen yansıtılır. Al/sat yapıp belgesi olmayan 10 kişi 5000tl eklese bir marka model için bütün araçlar 1-2 gün içinde bir o kadar arttırır piyasa arttı diyerek.

Bireysel için problem yok bu arada düzenleme al-sat yaptığı tespit edilenler için bu işle uğraşanlar yetki belgesi almak zorunda yani bireysel aracınızı satıp yükseltmek için vs belge almanıza gerek yok.

• Satan kişi cezayı alıcı dan alır sorun yok.

• doların yükşelişi içinde yapsınlar ama ona sesiniz çıkmaz biraz daha pahalıya alırsınız artık işinize geldimi ekonomi çok iyi buyrun

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • TheCaliph_ kullanıcısına yanıt
    Maskeyle arabanın ne alakası var? Verdiğiniz örnek yanlış.

Ben vatandaş olarak kanuni 3 araba alıp satabilirim? Bu yeni düzenlemeyle vatandaşın lehine bir durum var mı?

Altın ve dövizin aldığı hal ortada. Ülkede ki alım gücünün düşüklüğü, aşırı enflasyon, işsizlik, paramızın değerinin düşmesi v.s. bu kadar düzeltilmesi gereken şey varken tek derdimiz araba mı?

Ben galerilerin muhasebesini tutuyorum? Nizami hareket eden galeri bile vatandaşın ödediği vergiyi ödemiyor.

Kanıtlarıyla konuşurum, uğraşmak istemiyorum.
  • Dün kredimin faiz gideri azalsın diye taksit dışı 2.000 TL erken ödeme yaptım. 1.974.97 yatırmış kabul edip, 25,03 vergi kesintiyi yapmış. Kesintisi bankadan değil benden yapmış. Artık kredi öderken de vergi alan devletimiz var.

5.000 TL cezayı aracını tesbihlilere vermeden satmak isteyenlere de keserler mı acep?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Orhan Hoca -- 6 Ağustos 2020; 13:18:57 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Enki

Maskeyle arabanın ne alakası var? Verdiğiniz örnek yanlış.

Ben vatandaş olarak kanuni 3 araba alıp satabilirim? Bu yeni düzenlemeyle vatandaşın lehine bir durum var mı?

Altın ve dövizin aldığı hal ortada. Ülkede ki alım gücünün düşüklüğü, aşırı enflasyon, işsizlik, paramızın değerinin düşmesi v.s. bu kadar düzeltilmesi gereken şey varken tek derdimiz araba mı?

Ben galerilerin muhasebesini tutuyorum? Nizami hareket eden galeri bile vatandaşın ödediği vergiyi ödemiyor.

Kanıtlarıyla konuşurum, uğraşmak istemiyorum.
    Anlıyorum insanlar da haklı alım gücümüz eriyor herkes kendini kurtarma peşinde. Ancak sizin bahaneniz kurlar, enflasyon benim maske örneğimde de bahanem pandemi süreci. Sonuçta herkes bu düzensizlikten bir şeyler koparmaya çalışıyor hayatta kalmak için.

Bana kalırsa al satçıların da bir suçu yok. Araç fiyatları al satçılar olmasaydı çok mu ucuz olacaktı ? Dolar Euro uçtu gitti sadece 1 günde.

Boş şeyleri tartışıyoruz çünkü elimizden bir şey gelmiyor, izliyoruz.

• Keşke AVM tarzı yerler dışında 2. el galerileri kaldırılsa. Caddelerde, yol kenarlarında park etmiş araçlar ile dolu bir sürü tesbihli dükkanından kurtulmuş olurduk.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.