Şimdi Ara

İki Adet TP-Link 7510N İle Kablosuz Ağ Kurulumu (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
71
Cevap
2
Favori
13.014
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • hızlar pek iç açıcı diil. özellikle nas server ve iş pc aynı modeme ethernetle bağlıyken alınan hız çok kötü.
    sanki modem ağ hızını frenliyor gibi. modemde frewall felan açıksa kapatıp bir denermisin.

bir cat-5 yada cat-6 kabloda ahım şahım hız farkı yaşamazsın.
  • Modemde firewall açıktı, kapatıp denedim ama sonuç değişmedi.. :/

Ağ hızını yavaşlatanın modem olduğunu mu düşünüyorsun Utkan?..

Doğrusu ben de senin gibi düşündüm, çünkü hem NAS Server hem de iş PC modeme ethernet ile bağlıyken yaptığım testte 7510 ve router ile kurmuş olduğum sistemin devrede olmadığı bir dosya alışverişi söz konusu..

Bir ADSL modemde ağ hızını etkileyen faktör ne olabilir? Modemin ayarlarıyla mı yoksa donanımsal özellikleriyle mi ilgili olabilir? Aslında kullandığım modemin sıradan bir marka ve model olmadığını düşünüyorum, fakat neden böyle oldu anlayamadım..

ADSL modemler tanıtılırken 54 Mbps, 150 Mbps, 300 Mbps gibi bahsedilen hız genellikle wireless hızlarıyla ilgili oluyor sanırım. Benim merak ettiğim şey ise LAN hızlarının da farklılaşıp farklılaşmadığı? Farklılaşıyorsa hangi seçenekler var mevcut olan modeller arasında?..

Eğer ki modemlerin sunduğu ethernet hızları da değişiyorsa bile minimum 100 Mbps olmalı diye düşünüyorum. Hem PC hem de NAS server ile modem arasındaki kablo mesafesi sadece bir metreyken hızımın 100 Mbps'ye dayanması gerekmez miydi?

Ağ bağlantısı hızları bu şekilde de olsa cihazların çatıya kurulumuna geçeceğim fakat aynı oda içerisinde yaptığım testte neden bu kadar düşük bir performans almış olabileceğimi açıklığa kavuşturabilirsem çok memnun olacağım..

Son olarak, yapmış olduğum ping testlerinin de beklenenin altında çıkmasına aynı oda içerisinde sinyal yayan birçok cihazın oluşturduğu gürültünün neden olabileceğini, ayrıca 7510 AP'ler daha uzun mesafelerde ağ bağlantısı kurmak için tasarlandığından birbirine çok yakın olmasının da performansı olumsuz etkileyebileceğini düşünmüştünüz. Bu durumda cihazları çatıya kurduğumda Ev PC ile İş PC ya da NAS Server arasında aynı oda içerisinde yaptığım testlere göre daha iyi bir aktarım hızı yakalama ihtimalim var mı dersiniz?

• normal şartlarda modem üzerinde 100 mbps görmen lazım. ama modemin asıl amacının ağ altyapısı
    oluşturmak olmadığınıda unutmamak lazım. modemin asli görevi wan ile lan'ı birbirine bağlamak.
    bu yüzden lan daki routing performansı üretici için çok bir önem arzetmiyor.

sanırım modemin routing işlevini yaparken ağ hızını düşürüyor. aslında elinde bir switch olsa
    nas, pc ve modemi switch üzerinde birleştirip hızları bir denesen hızı frenliyenin modem olup olmadığına
    dair kesin veri olur elimizde.

ben genelde ağda dosya paylaşımı söz konusu ise bağlantıyı switch üzerinden yapma taraftarıyım.
    en kötü 10 liralık 100 lük switch bile gayet güzel hızlar veriyor.

şuanki durumda cihazları çatılara kurarsan pinglerin düşer hızın biraz daha artar. ama unutmaki nas server
    ile pc arasındaki hız resmen yerlerde. 10 mbps. bu hızı 6-7 km de 5210g leri karşılıklı kurarak alabiliyoruz.
    artık yavaşlığı sen düşün.

bu arada hızlar megabayt / sn. değil umarım. yani iş pc nasdan ethernet üzerinden dosya kopyalarken
    saniyede 1 megabayt felan kopyalıyor ? doğrumu anlamışım.

• quote:

Orijinalden alıntı: ozgur77

Modemde firewall açıktı, kapatıp denedim ama sonuç değişmedi.. :/

Ağ hızını yavaşlatanın modem olduğunu mu düşünüyorsun Utkan?..

Doğrusu ben de senin gibi düşündüm, çünkü hem NAS Server hem de iş PC modeme ethernet ile bağlıyken yaptığım testte 7510 ve router ile kurmuş olduğum sistemin devrede olmadığı bir dosya alışverişi söz konusu..

Bir ADSL modemde ağ hızını etkileyen faktör ne olabilir? Modemin ayarlarıyla mı yoksa donanımsal özellikleriyle mi ilgili olabilir? Aslında kullandığım modemin sıradan bir marka ve model olmadığını düşünüyorum, fakat neden böyle oldu anlayamadım..

ADSL modemler tanıtılırken 54 Mbps, 150 Mbps, 300 Mbps gibi bahsedilen hız genellikle wireless hızlarıyla ilgili oluyor sanırım. Benim merak ettiğim şey ise LAN hızlarının da farklılaşıp farklılaşmadığı? Farklılaşıyorsa hangi seçenekler var mevcut olan modeller arasında?..

Eğer ki modemlerin sunduğu ethernet hızları da değişiyorsa bile minimum 100 Mbps olmalı diye düşünüyorum. Hem PC hem de NAS server ile modem arasındaki kablo mesafesi sadece bir metreyken hızımın 100 Mbps'ye dayanması gerekmez miydi?

Ağ bağlantısı hızları bu şekilde de olsa cihazların çatıya kurulumuna geçeceğim fakat aynı oda içerisinde yaptığım testte neden bu kadar düşük bir performans almış olabileceğimi açıklığa kavuşturabilirsem çok memnun olacağım..

Son olarak, yapmış olduğum ping testlerinin de beklenenin altında çıkmasına aynı oda içerisinde sinyal yayan birçok cihazın oluşturduğu gürültünün neden olabileceğini, ayrıca 7510 AP'ler daha uzun mesafelerde ağ bağlantısı kurmak için tasarlandığından birbirine çok yakın olmasının da performansı olumsuz etkileyebileceğini düşünmüştünüz. Bu durumda cihazları çatıya kurduğumda Ev PC ile İş PC ya da NAS Server arasında aynı oda içerisinde yaptığım testlere göre daha iyi bir aktarım hızı yakalama ihtimalim var mı dersiniz?

Ben şu çıkan sonuçları yanlış yazdığını düşünüyorum.

Yani pc dosya aktarımdaki hızların MBps olmuştur. (zaten Mbps ise sonuç felaket)

şimdi mb ve MB farklı biliyorsun.

ben gürültü olsa bile çatıya kurulduğunda ahım şahım bir değişiklik olacağını zannetmiyorum.

Ev PC ile NAS Server arasında aldığın hız da yaklaşık 70 mbps hıza ulaşmış.

İlla 100 olacak değil bence tatmin edici bir sonuç. Keza bu bağlantı 7510 üzerinden sağlanıyor

zaten modemden modeme nas ile iş pc arasında ki yaklaşık 11 MBps hız bunu gösteriyor ki zaten teoride en fazla 100 Mbps yani 12.5 MBps alırsın.

Yani bence durum normal

fakat iş pc ve ev pc arasında daha iyi sonuç elde edilmeli.

iş pc ile modem arasında kablosuz bağlantın olduğunda değerlerin düşük geldi bana

Yoksa ethernet ile bağlı iken güzel bence

• quote:

Orijinalden alıntı: utkanizmit

normal şartlarda modem üzerinde 100 mbps görmen lazım. ama modemin asıl amacının ağ altyapısı
    oluşturmak olmadığınıda unutmamak lazım. modemin asli görevi wan ile lan'ı birbirine bağlamak.
    bu yüzden lan daki routing performansı üretici için çok bir önem arzetmiyor.

sanırım modemin routing işlevini yaparken ağ hızını düşürüyor. aslında elinde bir switch olsa
    nas, pc ve modemi switch üzerinde birleştirip hızları bir denesen hızı frenliyenin modem olup olmadığına
    dair kesin veri olur elimizde.

ben genelde ağda dosya paylaşımı söz konusu ise bağlantıyı switch üzerinden yapma taraftarıyım.
    en kötü 10 liralık 100 lük switch bile gayet güzel hızlar veriyor.

şuanki durumda cihazları çatılara kurarsan pinglerin düşer hızın biraz daha artar. ama unutmaki nas server
    ile pc arasındaki hız resmen yerlerde. 10 mbps. bu hızı 6-7 km de 5210g leri karşılıklı kurarak alabiliyoruz.
    artık yavaşlığı sen düşün.

bu arada hızlar megabayt / sn. değil umarım. yani iş pc nasdan ethernet üzerinden dosya kopyalarken
    saniyede 1 megabayt felan kopyalıyor ? doğrumu anlamışım.

Utkan ilk fırsatta bir switch edinip onunla denemeyi düşünüyorum fakat çatıya kurmak için switch ile test etmeyi beklemeyeceğim artık.. Test sonuçları ne olursa olsun cihazları çatıya kurma işlemlerine başlıyorum. Performansı geliştirmeye dönük çalışmalar yaparsam da artık ondan sonra yapacağım.. İhtiyaç duyduğum kablo uzunluğunu hesaplayıp ve cihazları bağlayacağım demirleri kesitirip birkaç gün içinde işe koyulurum sanırım.. Bu arada cihazları bağlamam gereken direkler öyle üç metre falan olmadı, bir metrelik demir çubuklar işimi görecek gibi görünüyor..

Daha önce hiç switch kullanmadığım için bilmiyorum ne şekilde bağlamam gerektiğini.. Ama sanırım NAS, PC ve Modemi swicth üzerinde birleştirmek için Modemin LAN çıkışlarından birisini switch'in LAN çıkışlardan birisine, PC'yi ve NAS'ı da switch'in diğer LAN çıkışlarına bağlamalıyım öyle değil mi? Bu arada uzak mesafe bağlantısı için AP görevi yapan 7510'u da switch'e mi yoksa modemin LAN çıkışlarından birisine mi bağlamamı önerirsin?

Bu arada Ehlisafa'nın da dikkatini çektiği gibi hızları yanlış tanımlamış olabilirim. Daha doğrusu ben hızları tanımlarken MBps ile Mbps arasında bir fark olduğunu bilmiyordum. MB/sn ile megabayt/sn 'nin anlamı farklı mı oluyor bilmiyorum fakat ben "NAS Server > İş PC: 10.5 - 10.6 Mbps arasında" derken kastettiğim saniyede 1 megabayt değil, saniyede 10 megabayt civarında. Kopyalama işlemi sırasında gördüğüm pencerede hızın ayrıntıları aşağıdaki gibi:

İki Adet TP-Link 7510N İle Kablosuz Ağ Kurulumu

Umarım benim hız tanımlamam yanlış olmuştur da bir sorun söz konusu değildir ve ulaştığım hızlar normaldir. Her ikisi de aynı harflerle yazılırken büyük harflerle yazılmasının başka küçük harflerle yazılmasının başka birşey ifade ettiğini bilmiyordum gerçekten..

• quote:

Orijinalden alıntı: Ehlisafa

Yani pc dosya aktarımdaki hızların MBps olmuştur. (zaten Mbps ise sonuç felaket)

ben gürültü olsa bile çatıya kurulduğunda ahım şahım bir değişiklik olacağını zannetmiyorum.

İlla 100 olacak değil bence tatmin edici bir sonuç. Keza bu bağlantı 7510 üzerinden sağlanıyor

zaten modemden modeme nas ile iş pc arasında ki yaklaşık 11 MBps hız bunu gösteriyor ki zaten teoride en fazla 100 Mbps yani 12.5 MBps alırsın.

Yani bence durum normal

iş pc ile modem arasında kablosuz bağlantın olduğunda değerlerin düşük geldi bana

Ehlisafa sanırım tespitin doğru fakat ben MBps ile Mbps'nin farklı hızları tanımladığını bilmiyordum açıkçası.. Umarım size çok cahilce gelmemiştir bu ince ayrıntıdan haberdar olmamam.. İş PC ile modem arasındaki kablosuz bağlantı durumunda İş PC ile EV PC arasındaki kötü sonuca gelince; aslında bu iki PC arasında pek dosya paylaşımı söz konusu olmayacak. NAS Server ağdaki tüm PC'ler için ortak bir disk gibi kullanılacak ve yapılacak dosya paylaşımlarının %90'ı PC'ler ile NAS Server arasında gerçekleşecek. Ayrıca İş PC modeme aslında kablosuz değil, sürekli ethernetle bağlanacak. Ancak ben kurmuş olduğum ağı test ederken farklı koşullarda denemek ve sonucu paylaşmak istedim, o yüzden İş PC modeme kablosuz bağlıyken İş PC ile Ev PC arasındaki dosya paylaşımının düşük olmasını çok da dert etmediğimi söyleyebilirim..

• quote:

quote:

Yani bence durum normal

Ehlisafa sanırım tespitin doğru fakat ben MBps ile Mbps'nin farklı hızları tanımladığını bilmiyordum açıkçası.. Umarım size çok cahilce gelmemiştir bu ince ayrıntıdan haberdar olmamam.. İş PC ile modem arasındaki kablosuz bağlantı durumunda İş PC ile EV PC arasındaki kötü sonuca gelince; aslında bu iki PC arasında pek dosya paylaşımı söz konusu olmayacak. NAS Server ağdaki tüm PC'ler için ortak bir disk gibi kullanılacak ve yapılacak dosya paylaşımlarının %90'ı PC'ler ile NAS Server arasında gerçekleşecek. Ayrıca İş PC modeme aslında kablosuz değil, sürekli ethernetle bağlanacak. Ancak ben kurmuş olduğum ağı test ederken farklı koşullarda denemek ve sonucu paylaşmak istedim, o yüzden İş PC modeme kablosuz bağlıyken İş PC ile Ev PC arasındaki dosya paylaşımının düşük olmasını çok da dert etmediğimi söyleyebilirim..

sıkıntı yok o zaman

Şu bağlantı bence sana yeter.

Zaten zorlasanda 10 MBps dan çok fazla yukarı çıkmaz.

Umarım ağ kurulumunu sağlıklı bir şekilde tamamlarsın

• hızların gayet güzel. Kavramlar megabit/sn ve megabayt/sn.
    Fakat kısaltma kullanınca ikiside aynı gibi oluyor.
    Ev pc den nas servere ulaşmak için 842 routere wifi ile bağlanıyorsun routerde 2 tane 7510 geçip modem üzerinden nas a ulaşıyor ve saniyede 7-8 mb veri aktarıyorsun. Bence 7510 parasını hak etmiş. Arada router ve modem olmasa nerdeyse 100 lük kablo hızını verecek.
    Aynı işlemde 5210g kullansak en fazla saniyede 2 mb görebiliriz.
    Switch iyi olur tabiki. Genelde switchler pasif elemanlardır. Ayar v.s. Olmaz. Kabloları takar geçersin. Bağlama sistemi aynen düşündüğün gibi bütün cihazların kablosunu switch de birleştireceksin.
    Örn. Modemi 1 e tak nas ı 2 ye tak 7510 u 3 e tak pc yi 4 e tak.
    Bu arada almışken 1000 lik switch al. 8 portluları 50 liralara kadar düştü.
    Kolay gelsin.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

sıkıntı yok o zaman

Şu bağlantı bence sana yeter.

Zaten zorlasanda 10 MBps dan çok fazla yukarı çıkmaz.

Umarım ağ kurulumunu sağlıklı bir şekilde tamamlarsın

Teşekkürler Ehlisafa, sevindim sıkıntı olmadığına.. Kurulumu fiziksel olarak da tamamlayana kadar süreci paylaşmaya devam edeceğim..
  • quote:

hızların gayet güzel. Kavramlar megabit/sn ve megabayt/sn.
    Ev pc den nas servere ulaşmak için 842 routere wifi ile bağlanıyorsun routerde 2 tane 7510 geçip modem üzerinden nas a ulaşıyor ve saniyede 7-8 mb veri aktarıyorsun. Bence 7510 parasını hak etmiş. Arada router ve modem olmasa nerdeyse 100 lük kablo hızını verecek.
    Switch iyi olur tabiki. Genelde switchler pasif elemanlardır. Ayar v.s. Olmaz. Kabloları takar geçersin. Bağlama sistemi aynen düşündüğün gibi bütün cihazların kablosunu switch de birleştireceksin.
    Kolay gelsin.

Buna çok sevindim Utkan! Çok teşekkür ederim..

5210G yerine 7510N tercih etmekle de doğru bir karar vermişim sanırım.. Aynen dediğin gibi; router ve modem olmasaydı eminim daha yüksek bir hız sunacaktı muhtemelen..

Aslında elimde adaptörü olmayan bir 100'lük switch vardı ve adaptör alıp onu kullanmayı düşünüyordum. Fakat madem 7510 sağladığı hız ile parasının hakkını veriyor 100'lük switch ile hızını kısıtlamak istemem, bir tane 8 port Gigabit switch almayı düşünüyorum, önerdiğin bir marka, model varsa bilmek isterim.. Bu durumda aman aman bir fark getirecek olmasa da CAT5 yerine CAT6 kullanmak daha mantıklı geliyor bana.. Çünkü 7510'un hızı 150 Mbps iken CAT5'nın maksimum hızı 100Mbps bildiğim kadarıyla.. Belki 150 Mbps'yi kolay kolay yakalayamayacağım fakat eğer ki CAT5 yerine CAT6 kullanmak 100 Mbps hız yerine 110-120 Mbps hız getirecekse CAT6 kullanmayı tercih ederim..

Bu arada switch kullandığım zaman şu merak edip yanıt bulamadığım modemin LAN hızı da doğal olarak switch'in sağladığı hız oluyor öyle değil mi? Daha doğrusu demek istediğim şu ki modem kapalı dahi olsa ağ bağlantısı devam ediyor ve sadece internet olmuyor, bu ağ hızını belirleyen faktörlerden birisi de switch'in hızı oluyor, yanılıyor muyum?

• quote:

Kolay gelsin.

Evet dediğiniz gibi 5210g de 2 mbit 2.1 mbit gibi bir hıza ulaşabildik en fazla

yani 7510un güzelliği ortaya çıkıyor gibi biraz

• quote:

quote:

Kolay gelsin.

Buna çok sevindim Utkan! Çok teşekkür ederim..

5210G yerine 7510N tercih etmekle de doğru bir karar vermişim sanırım.. Aynen dediğin gibi; router ve modem olmasaydı eminim daha yüksek bir hız sunacaktı muhtemelen..

Aslında elimde adaptörü olmayan bir 100'lük switch vardı ve adaptör alıp onu kullanmayı düşünüyordum. Fakat madem 7510 sağladığı hız ile parasının hakkını veriyor 100'lük switch ile hızını kısıtlamak istemem, bir tane 8 port Gigabit switch almayı düşünüyorum, önerdiğin bir marka, model varsa bilmek isterim.. Bu durumda aman aman bir fark getirecek olmasa da CAT5 yerine CAT6 kullanmak daha mantıklı geliyor bana.. Çünkü 7510'un hızı 150 Mbps iken CAT5'nın maksimum hızı 100Mbps bildiğim kadarıyla.. Belki 150 Mbps'yi kolay kolay yakalayamayacağım fakat eğer ki CAT5 yerine CAT6 kullanmak 100 Mbps hız yerine 110-120 Mbps hız getirecekse CAT6 kullanmayı tercih ederim..

Bu arada switch kullandığım zaman şu merak edip yanıt bulamadığım modemin LAN hızı da doğal olarak switch'in sağladığı hız oluyor öyle değil mi? Daha doğrusu demek istediğim şu ki modem kapalı dahi olsa ağ bağlantısı devam ediyor ve sadece internet olmuyor, bu ağ hızını belirleyen faktörlerden birisi de switch'in hızı oluyor, yanılıyor muyum?

rica ederim.

ben bukadar beklemiyordum 7510 dan. bakalım 100 metrede nasıl olacak. sayende görücez.

switch olarak tp-link şu model işini fazlası ile görür.http://www.bizdehesapli.com/?mainpage=urun_detay&urun_kodu=SG1008D
    forumda bir arakadaş incelemesinide yapmış saniyede 80 mb dosya aktarıyor pc den pc ye.

switch kullandığın anda modemin paylaşımla alakası kalmıyor cihazları wan a yani internete çıkarıyor sadece. aynen
    modem kapansa net kesilir fakat paylaşım devam eder.
    tabiki switch hızı önemlidir ağda en belirleyici donanımlardan biriside switch dir.

cihazları çatılara kurunca şöyle kapsamlı bir inceleme pingler, dosya aktarımları v.s. bol resimli felan koyarsan tr de ilk olucak 7510n için.
    merakla bekliyoruz.
    kolay gelsin.

• quote:

quote:

Kolay gelsin.

Evet dediğiniz gibi 5210g de 2 mbit 2.1 mbit gibi bir hıza ulaşabildik en fazla

yani 7510un güzelliği ortaya çıkıyor gibi biraz

ben bu kadar beklemiyordum 7510'u. olsun olsun max 4-5 mb sn bekliyordum.

keşke bide 2.4 ghz versiyonunu yapsalar şu cihazın çok iyi olucakta bakalım belki yaparlar.

bu arada fiyatlarıda baya düşmeye başladı 7510 un.

• Utkan ve Ehlisafa, 7510'larla ağ kurulumu projemdeki en büyük danışmanlarım, teknik destekçilerim.. Network işlerinden bu kadar uzak birisi olarak buraya kadar gelmişsem sayenizde oldu, bu nedenle sizlere çok çok teşekkür ederim.. Walla sayenizde bu konularda sıkıntı yaşayan birilerine destek sunabilecek seviyeye geldim sizin elinize su dökemeyecek olsam da.. Yaparak öğrenmek gerçekten de çok etkili oluyor.. Bunları kırk yıl anlatsalar bana bu kadar anlayamaz, olayı çözemezdim sanırım..

Her ne kadar kurulum henüz oda içerisinde olsa da performans konusundaki olumlu düşünceleriniz beni çok mutlu etti.. Sonuçta ağ kurulumu bu altyapı üzerinden olacak ve AP'leri çatılara yerleştirdiğimde de çok fazla bir kaybım olacağını zannetmiyorum. En az aynı sonucu alacağımdan bile umutluyum.. Hatta kimbilir, gigabit switch'i de devreye soktuğumda çok daha iyi bir hız elde edeceğim belki de..

Bu arada bugün ihtiyaç duyacağım kablonun uzunluğunu hesaplamak üzere bir cebimde metre, öteki cebimde iple son bir keşif için çatılara çıktım. Her iki tarafta da cihazlarının birbirini çok daha iyi gördüğü noktaları keşfettim! Cihazların birbirini daha iyi görecek olması bir yana her iki tarafta da kullanmam gereken kabloların mesafesi ciddi anlamda kısaldı! Hal böyle olunca da tadından yenmez oldu.. Görünen o ki AP ile pasif POE'ler arasındaki mesafe her iki taraf için de maksimum 20 metre olacak.. Cihazla birlikte gelen pasif POE'lerin 60 metreye kadar desteği olduğu dikkate alındığında kablo uzunluğunu bu miktarın üçte birine düşürmüş olmam sanırım daha iyi bir performans almama katkıda bulunacaktır.. AP'nin bağlı olduğu pasif POE ile modem, daha doğrusu switch arasında 4-5 metre, Client'in bağlı olduğu POE ile router arasında da 8-10 metre kadar kablo olacak. Ama sanırım POE'ler ile cihazlar arasındaki mesafenin ne olduğu daha önemli ve POE'leri cihazlara ne kadar yaklaştırabilirsem o kadar makbul.. Doğru öğrenmiş miyim ustalarımdan?.. ;)

Ne olur ne olmaz yaklaşımıyla hesapladığım uzunluktan 5-10 metre fazla olacak şekilde HCS marka CAT6 kabloların siparişini ilk fırsatta veriyorum.. Tabi Utkan'ın önerdiği gigabit switch'i de.. ;) Daha önce hiç bağlamamış olmama rağmen bir tane de RJ45 pensesi alıp onu da kendim yapacağım.. Bilmiyorum kablolar nasıl sıralanır, nasıl bağlanır falan ama buraya kadarını yapınca kendime güven geldi, bir şekilde öğrenirim dedim.. Sanırım olayı hem kendi başıma çözmem, hem de mümkün olan en iyi koşullara sahip bir ağ bağlantısı kurmam konusunda hırs yaptım.. ;) Bu arada yeri gelmişken RJ45 jackleri standart mıdır, yani hangisini kullanırsak kullanalım fark yapmaz mı yoksa onda da dikkat edilmesinde fayda olan hususlar var mıdır? Varsa önerilerinizi alabilir miyim?.. Bu kadar kastırdık, durum neyi gerektiriyorsa esirgemedik, RJ45'leri de dikkate alalım eğer alınması gerekiyorsa..

Utkan neden cihazın bir de 2.4 GHz'ini yapsalar keşke diyorsun? 2.4 Ghz olmasının avantajı ya da 5 Ghz'de çalışmasının sakıncası nedir ki? Sinyal kirliliğinden etkilenmemesi için 5 Ghz olmasının çok daha iyi olduğunu duymuştum ben, bu yanlış bir bilgi mi?.. Bu duyumla birlikte ben bir sürü kafe, bar, işyerinin bulunduğu bir muhit de olduğumdan fazlaca wireless sinyali kirliliği olabileceğini düşünüp bu kirlilikten sıyrılmak için cihazın 5 Ghz olmasını önemsemiştim. Bir de 2.4 Ghz cihazların wireless g, yani maksimum 54 Mbps çalışan cihazlar olduğunu, wireless n olması için ise 5 Ghz olması gerektiğini sanıyordum.. Doğru mudur yanlış mıdır bilmiyorum..

Dediğin gibi 7510'un fiyatları düşmeye başladı.. Ben yakalamış olduğum bir %10'luk indirim fırsatıyla 190 TL'ye almıştım tanesini.. Ağ kurulumu projesi içinde olup da cihaz arayışında olanlar bu başlığa rastlarsa bilgi olsun diye yazıyorum.. Bence fiyat / performans açısından bakılınca en iyi seçeneklerden birisi 7510N gibi görünüyor..

Çatılardaki deneyimlerimle yazmaya devam edeceğim başlığa, düşüp gebermezsem tabi.. ;) Görüşmek üzere..

• genelde b standartı kullanılır kablonun iki ucunuda aynı yapıcaksın kolay gelsin
  • slm.
    öncelikle rica ederim. bu kadar övgüye gerek yok. şımarmayalım :)

5ghz bandgenişliği ve hız konusunda herzaman daha iyidir. lakin kullanım alanı kısıtlı. malum 5 ghz alıcılar yaygın diil henüz. genel net dağıtımları için felan 2.4ghz
    çok daha uygun oluyor durum böyle olunca.
    ayrıca 2.4ghz de n çalışır. 300mbps e kadar çalışan cihazlar mevcut piyasada.

penseyi aldıysan bu iş bitti demektir :) artık çatı çatı cihaz cihaz gezersin. wifi kanserine hoşgeldin

rj45 lere çok takılma neyi kolay buldun onu çak gitsin. zaten marka olayı felan pek yok bu sektörde ha var ama onlarada ulaşmak baya bi zor.

poe olayı aynen düşündüğün gibi 1. öncelik poe ile 7510 arasında olmalı. çünkü burda cihaz için gerekli güçte kablo üzerinden gidecek. bu güçteki
    gerlim düşümleri sıkıntılar yaratır. poe den sonra geriye doğru data olarak cat-6 ile 100-130 metre çok rahat ve ahım şahım hız kaybı olmadan geçilir.

kablo rengine gelince @pvp_headshot arkadaşımız resimi vermiş. ek bilgi vereyim jakın tırnakları aşağıya gelecek şekilde her iki taraftata
    568b standardı yani tırnak aşağıda soldan sağa "turuncubeyaz --- turuncu --- yeşilbeyaz --- mavi --- mavibeyaz --- yeşil --- kahverengibeyaz --- kahverengi"

görüşmek üzere.

• quote:

Orijinalden alıntı: pvp_headshot

/>

genelde b standartı kullanılır kablonun iki ucunuda aynı yapıcaksın kolay gelsin

Bilgilendirme için teşekkürler pvp_headshot, b standardını uygulayarak bağlayacağım.. Bu arada bir mesajında bu cihazların (TP Link 7510N) topraklamasının mutlaka yapılması gerektiğinden bahsediyordun, ben de saba sormuştum topraklamasını nasıl yapabiliriz diye ama yanıt alamadım..

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: pvp_headshot

/>

genelde b standartı kullanılır kablonun iki ucunuda aynı yapıcaksın kolay gelsin

Bilgilendirme için teşekkürler pvp_headshot, b standardını uygulayarak bağlayacağım.. Bu arada bir mesajında bu cihazların (TP Link 7510N) topraklamasının mutlaka yapılması gerektiğinden bahsediyordun, ben de saba sormuştum topraklamasını nasıl yapabiliriz diye ama yanıt alamadım..

bende bir yerde görmüştüm gigabit kabloların jacklara genelde metal oluyor..Cat 6 kablonun etrafındakı jelatini jackın metal kısmına takıyorsun ve gigibit ve topraklama oluyor diye okumuştum..hatta bazı test cihazlarında g diye topraklama test edilebiliyor.ama yararı varmı yokmu hiç deneyemedim..malum 100 megabiti bile göremiyoruz...

• quote:

slm.

5ghz bandgenişliği ve hız konusunda herzaman daha iyidir. lakin kullanım alanı kısıtlı. malum 5 ghz alıcılar yaygın diil henüz. genel net dağıtımları için felan 2.4ghz

penseyi aldıysan bu iş bitti demektir :) artık çatı çatı cihaz cihaz gezersin. wifi kanserine hoşgeldin

rj45 lere çok takılma neyi kolay buldun onu çak gitsin. zaten marka olayı felan pek yok bu sektörde ha var ama onlarada ulaşmak baya bi zor.

poe olayı aynen düşündüğün gibi 1. öncelik poe ile 7510 arasında olmalı. çünkü burda cihaz için gerekli güçte kablo üzerinden gidecek. bu güçteki
    gerlim düşümleri sıkıntılar yaratır. poe den sonra geriye doğru data olarak cat-6 ile 100-130 metre çok rahat ve ahım şahım hız kaybı olmadan geçilir.

kablo rengine gelince @pvp_headshot arkadaşımız resimi vermiş. ek bilgi vereyim jakın tırnakları aşağıya gelecek şekilde her iki taraftata
    568b standardı yani tırnak aşağıda soldan sağa "turuncubeyaz --- turuncu --- yeşilbeyaz --- mavi --- mavibeyaz --- yeşil --- kahverengibeyaz --- kahverengi"

görüşmek üzere.

2.4 Ghz çalışan cihazları neden tercih ettiğini anladım Utkan.. Fakat benim cihazlar karşılıklı olarak point to point çalışacağından 5 Ghz'de çalışmasının sakıncası yok sanırım.. Hatta birçok alıcının görmemesi benim için bir avantaj sayılır, çünkü ağ adını bile gizlemeyi düşünüyorum gizlilik ve güvenlik için..

Bu arada 100 metre mesafedeki kuruluma geçmeden önce son bir soru sormak istiyorum, çünkü kurulum esnasında faydası olacak.. Cihazlar her ne kadar birebir görse de birbirini aralarında biraz yükseklik farkı var.. Client olarak kullanılacak olan AP olarak kullanılacaktan 7-8 kadar yüksekte kalacak. Cihazlardan birisinde ya da her ikisinde de bakı durumunu göz kararı ayarlayayım mı? Yani hassa ayarı yaparken birbirine bakacak şekilde birisini hafif yukarı diğerini hafif aşağı bakacak şekilde sabitlemem daha mı iyi olur dersiniz? Ayrıca AP'yi kurduktan sonra Clien'in sinyani en iyi yakaladığı pozisyonu nasıl anlayabilirim? Cihazın arkasındaki ışıklar dışında, daha hassas bir ayar yapmamı sağlayacak arayüzünde falan bana bu konuda yardımcı olacak bir aracı var mıdır? Malum, cihazları kurdum mu uzun süre öylece kalacak.. En iyi pozisyonda ayarlayıp öyle inmek isterim çatılardan.. Görüşmek üzere..

• quote:

quote:

slm.

görüşmek üzere.

2.4 Ghz çalışan cihazları neden tercih ettiğini anladım Utkan.. Fakat benim cihazlar karşılıklı olarak point to point çalışacağından 5 Ghz'de çalışmasının sakıncası yok sanırım.. Hatta birçok alıcının görmemesi benim için bir avantaj sayılır, çünkü ağ adını bile gizlemeyi düşünüyorum gizlilik ve güvenlik için..

Bu arada 100 metre mesafedeki kuruluma geçmeden önce son bir soru sormak istiyorum, çünkü kurulum esnasında faydası olacak.. Cihazlar her ne kadar birebir görse de birbirini aralarında biraz yükseklik farkı var.. Client olarak kullanılacak olan AP olarak kullanılacaktan 7-8 kadar yüksekte kalacak. Cihazlardan birisinde ya da her ikisinde de bakı durumunu göz kararı ayarlayayım mı? Yani hassa ayarı yaparken birbirine bakacak şekilde birisini hafif yukarı diğerini hafif aşağı bakacak şekilde sabitlemem daha mı iyi olur dersiniz? Ayrıca AP'yi kurduktan sonra Clien'in sinyani en iyi yakaladığı pozisyonu nasıl anlayabilirim? Cihazın arkasındaki ışıklar dışında, daha hassas bir ayar yapmamı sağlayacak arayüzünde falan bana bu konuda yardımcı olacak bir aracı var mıdır? Malum, cihazları kurdum mu uzun süre öylece kalacak.. En iyi pozisyonda ayarlayıp öyle inmek isterim çatılardan.. Görüşmek üzere..

İki Adet TP-Link 7510N İle Kablosuz Ağ Kurulumu

Bir arkadaşınız veya yakınınız buradan yardımcı olacak.

30 db ye yaklaştıkça sinyal de %100 e yaklaşacak.

ben telefon yardımıyla en iyi pozisyonda karar kılmıştım.

Ayrıca olmadı Biraz cihazı eğersin bununda durumunu yine bu ekrandan görebilirsin.

ama çok eğme en fazla 6-7 derece kafi gelecektir bu mesafe aralığında

• 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.