Şimdi Ara

iBook/PowerBook/MacBook Pro Hakkında Her Şey (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (2 Mobil) - 1 Masaüstü2 Mobil
5 sn
2.666
Cevap
11
Favori
216.390
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Yakın zamanda photoshop, freehand ve 6 ay zarfında da finalcut pro programları ile çalışmaya başlayacağım. Ofiste kullanılan mac harici evde kullanabilceğim bir bilgisayar lazım. Dizüstü cazip işlerin taşınabilmesi ve paylaşabilmek için fakat bazı çekincelerim var. Diyelim ki 17 inch powerbook aldım. Mesela photoshop ta ekran kalibrasyonunu yaparken sonuçtan nasıl emin olabilirim? LCD ekran, kalibrasyonda sorun yaratır mı? Ekrankartı upgrade ini destekliyor mu?
    Evet söylediğim işlerde masaüstü her zaman en iyi sonucu verir. Ama dizüstünde bu konularda en güvenilir sonuçları hangi makineden alabilirim?
    Şimdiden teşekkürlerimi sunarım
  • info iletişim hakkındaki bilgileriniz nedir?
    ikinci el apple ürünleri satıyolar sizce güvenilirmidir değilmidir?
    kolay gelsin teşekkürler...
  • Ne alaka ben de makine mühendisiyim fakat apple başka iş başka değil mi :)? bence gayet güzel olmuş eline sağlık ne zamandır bu yaratıklarla ilgili bilgi arıyordum. kullanmasan bile alcan bi tane durcak evde
  • Sayın Takaya

Öncelikle ilginiz için teşekkür ederim. Bu cumartesi günü şişli de açılmış olan Apple Center a giderek tavsiyenize uyacağım. Bu arada sizden bir isteğim de daha öncevermiş olduğunuz bilgilendirici mesajlara Mac osx (sanıyorum son sürüm tiger) ile windows karşılaştırması ile ilgili bilgilerinizi paylaşmanız. Görsel açıdan os x'in mükemmel olduğunu biliyorum fakat windows un alışılmış arabirimleri (çözemediğiniz noktalarda dos a başvurmanız) bilgisayar üstünde tam hakim olma duygusunu veriyor. Teknik bilgileriniz haricinde osx kullanıcısı olarak eleştirilerinizi de eklerseniz çok daha öğretici olabilirsiniz.

Bu arada sorularım Takaya nezdinde bilgi sahibi tüm katılımcılaradır.

Zahmetlerinizden dolayı şimdiden teşekkür ederim.
  • soğütlüçeşme civarında bi de formnet var . hiç yardımcı olmuyolar . ben mac sormaya gittim iki sene önce adamın sorduğu ilk şey grafiker misin . çok bozuldum. ben de kaliteli bi bilgisayar arıyom ama macler hakkında bilgim yok dedim . salladı bizi. ama topkapı vatan da bi eleman vardı . niyetin olmasa bile paran varsa mac alırsın adamla konuştuktan sonra. bu arada ben performa 630 kullandım mac os 7.5 kullanıyodu o bile xp den daha güzel yaw
  • saol takaya , süper bilgiler gerçekten
  • takaya, şahsen bir teşekkürü borç bildiğimi ve çalışmalarını takdir ettiğimi belirtmek zorundayım..ama öte yandan ben yine acaip bir karmaşanın içine soktuğun için de ayrıyetten kızdım sana, packard bell w7600'a karar vermek üzereydim, şimdi daha önce düşünmediğim apple'lar üzerine düşüneceğim biraz da
  • uzun zaman dusundukten sonra 3 hafta once sisli'deki apple center'dan ibook 12 inch apple'i aldim. su ana kadar oldukca memnunum diyebilirim. daha once hic apple kullanmamis biri olarak sunu diyebilirim; isletim sistemi gayet basit bir mantikla isliyor ve windows'a nazaran daha verimli gorunuyor.

en guzel yanlarindan biri calisirken neredeyse hic ses cikarmamasi, fan sesi duymuyorsunuz. isin enteresan yani makina bayagi isinmasina ragmen bu durumun yavaslamaya sebebiyet vermemesi. eksi yonlerinden bi tanesi ise cd rom'un biraz gurultulu calismasi diyebilirim.

bu arada merak ettigim husus su; daha evvel notebook'umda kullandigim webcam'i ibook'ta calistiramadim. uyumsuz sanirim... lakin internette biraz arastirmama ragmen apple'larda calisan webcam'a rastlayamadim. yaniliyor muyum?

bir de klavyem turkce olmasina ragmen turkce tuslarla yazamiyorum. nedenini anlayamadim. su an turkiye'de olmadigim icin aldigim yere de soramiyorum. bu sorunu nasil giderebilirim? elimde turkce destek cd'si var, beraberimde buraya getirmistim.

• Arkadaşlar herkese merhaba,

Öncelikle bu güzel paylaşımları için başta Takaya olma üzere tüm diğer paylaşımcı arkadaşlara, karar verme aşamasındaki bir kullanıcı olarak teşekkür ederim. Her zaman kaliteden ve "bilenin bildiği" felsefesinden yana olduğum için apple'lar bana hep çok cazip gelmiştir. dün de özellikle bir arkadaşımın ibookunu kullandıktan ve burayı takip ede ede bilgiler edindikten sonra g5 işlemcileri beklerken bir yandan da oldukça sabırsızlanıyorum. zaman zaman aklıma gelen sorunları sizlere sorucam umarım kimsenin kafasını şişirmem :)

ilk sorum oyunlarla ilgili olacak, ilk yazıda takaya biraz bahsetmiş, mac oyunlarının fazla olmadığını söylemiş, peki beşiktaşta satılan normal pc oyunları macllarda çalışmıyor mu? ya da eğer çalışmıyorsa Türkiye'de sadece orjinal olarak mı var ya da başka türlü bulma şansım var mı?

Herkese kolay gelsin...

• oyun konusunda fazla yorum yapmadan kestirmeden bir cevap vermek gerekirse apple'lar fazla başarılı değil, ya da şöyle diyeyim, oyun oynucaksan tercihini apple'dan yapmaman gerekir..nitekim ben de karar aşamasında bir kullanıcıyım, desktop'dan laptop'a terfi edeceğim, laptoplar oyun konusunda pc'lerden gerideler..en manyak laptop ile en manyak desktop arasında bir kıyaslama yaptım, tabiki de her laptop oyun oynatacaktır, önemli olan senin beklentilerin..sonuçta apple bu beklentilerin altında cevap verecektir..genelde apple'lar oyundan çok yukarıda da açıklandığı gibi daha değişik çizim olsun, profosyonel ihtiyaçlar olsun, o tarz işlerde kullanılması gerekilen estetik ve güzel bir bilgisayardır..

oyun oynamak adına bir monster var piyasada mesela, şimdi kimseler eline su dökemiyor oyun performansı konusunda ama şuan kendisi ile ilgili bir yerde değiliz

• Mac oyunlarına dair Türkçe bir kaynak :http://www.macoyun.com/
    Oyun sayısında Mac'ler daha geride lakin belli başlı oyunların zaten Mac sürümleri de çıkarılmaktadır bu bağlamda çok da geride olduğunu düşünmüyorum. Oyun performans başarımları konusunda ise taşınabilir bilgisayarlarda yorum yapmak ne derece olur bilemiyorum.
  • evde bir desktop kullanıyorum zaten oyun için özellikle onu tercih etmeye devam edicem. oyun konusunda doom3 tarzı oyunlar oynamak gibi bir niyetim ya da beklentim yok, kastettiğim saha çok football manager gibi civilization 4 gibi oyunlar, yani bir seyahatte ya da herhangi bir yerde oynanabilecek nispten daha az kasan oyunlar. işte sorun oyunları bulmak.
    bugün tepe nautilus bimeks'de sordum, yasal olarak gelen 50 tane oyun olduğunu söylediler, tabi bu ne kadar doğru bunun dışında gelenne kadar oyun var bilmiyorum.
  • bu arada bir bilgi daha arkadaşlar, yine bimeks'de bu yıl içinde beklenen olası g5 ibook ve power bookları sordum, henüz bir haberleri olmadığını ve 2007den önce çıkmayacağını garanti olarak g4 alabileceğimi söylediler. söylediklerine göre apple'ın Türkiye genel müdürü bile son ana kadar habersiz oluyormuş bu tür gelişmelerden fakat ben hem burdaki yazılanları hem de diğer siteleri takip ettiğim kadarıyla bunun söylenti diil yakın zamanda gelecek ürünler olduğunu sanıyorum ve bana, bugün anlattıklarının ya kendileri haberdar olmadığı için ya da g4 satsınlar diye söylenmiş sözler olduğunu düşünüyorum. ne kadar doğru bilmiyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Universia -- 6 Ocak 2006 23:46:50 >
  • Takaya bilgiler için teşekkür ederim, peki ya sizin tavsiyeniz nedir? ben birkaç ay daha bekleyip özellikle powerbook 15 ya da 17 inch geçiriyordum aklımdan, bir de o kadar para verdikten sonra çok uzun süreli beni götürecek bir bilgisayar olsun istiyordum, fakat şimdi almaya kalkarsam ve sene sonuna doğru da powerbooklar çıkarsa o zaman o kadar parayı bir eski teknolojiye yatırmış olucam.
    sizin tavsiyeniz ne our bu durumda?
  • Sevgili Takaya,
    Döktürmüşsün yineTekrar teşekkürler.

Benim sana sormak istediğim konu;kısmetse,şubata doğru bir iBook alıcam 12".Ve amaç dışarda iken tüm işlerimi halletmek.Aslında Asus filan alıcaktım ama okadar para vermek istemiyorum.
    Java konusunu anlatabilirmisin?
    İnternet Bankacılığı benim için bir hayli önemli bir konu çünkü..

Teşekkürler,

Saygılarımla,

MERTŞENER
  • dostum güzel ama pahali cihazlar en bişiy sorucam ama bunların işletim sistemlerini değiştirebiliyormuyuz ya da sen ihtiyaç duydunmu hani server 2003 ya da xp professional le falan yani çalışman için de saygılar
  • quote:

Orjinalden alıntı: oguziu

dostum güzel ama pahali cihazlar en bişiy sorucam ama bunların işletim sistemlerini değiştirebiliyormuyuz ya da sen ihtiyaç duydunmu hani server 2003 ya da xp professional le falan yani çalışman için de saygılar

Bildğim kadarıyla yüklenmiyor.
    Kendi işletim sistemleri MacOS varken windowsa ihtiyaç olacağınıda pek sanmıyorum

Saygılarımla,

MERTŞENER

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Amastrine -- 8 Ocak 2006 20:32:48 >
  • Apple'ın patronu Steve Jobs, San Francisco Expo'da beklenen sunumunu yaptı. Ve hiç beklenmeyen bir gelişme: Intel tabanlı ilk Apple bilgisayar, iMac oldu!

Asıl sürpriz ise şu: MacBook Pro! Apple'dan yeni dizüstü bilgisayar! Dünyanın en hızlı dizüstü bilgisayarı. Intel çift çekirdek, 4x5 kat daha hızlı!!! Her birinde iki işlemci. 17" PowerBook'tan çok az daha ince. 15.4 inç ekran "sinema perdesi" gibi canlı. Kızılötesi alıcı. Apple uzaktan kumanda. Dahili iSight. Yeni güc adaptörü manyetik olarak içeri giriyor (bastırınca geri çıkıyor). 2.7 kilo, 1999 dolar, 1.67GHz Intel çift çekirdek, 667 MHz veriyolu, DDR, ATI x1600. 1.83 GHz versiyonu 2499 dolar. Bugün sipariş alınıyor. Satışına Şubat'ta başlanıyor (Türkiye'ye Mayıs gibi gelecektir).

TurkMac, Steve Jobs'un sunumunu dakika dakika sitede yayınladı:

quote:

18:54 - Sunumun 10 dakika içerisinde başlaması bekleniyor...
    19:00 - Katılımcılar yerlerini almaya başladı
    19:08 - Işıklar söndü
    19:09 - Steve Jobs sahnede
    19:10 - Parekende satışlara ilişkin bilgiler veriyor
    19:11 - Dünyada 135 mağaza, yılbaşı tatilinde 26 milyon ziyaretçi
    19:11 - Geçen çeyrek Apple Store'lar dünyada ilk kez 1 milyar doların üzerinde ciro yaptıkları bir üç ay yaşadı
    19:11 - 5.7 milyar dolar toplam Apple Store cirosu
    19:13 - iPod ailesi dünyanın en iyi müzik çalarları. Yılbaşı döneminde 14 milyon iPod satıldı, 2004'te bu rakam 4.5 milyon adet idi. Çeyrek boyunca kabaca her dakika 100 iPod satıldı.
    19:14 - 32 milyonu 2005'te olmak üzere, toplam 42 milyon adet iPod satıldı.
    19:15 - iTunes Music Store'de 850 milyon şarkı satıldı. Günde 3 milyon şarkı adet şarkı satışı gerçekleşiyor. Bu da yılda 1 milyar ader şarkı hızınına eşit. iTMS'un pazar payı %83!
    19:16 - iTMS'da 12 Ekim'den beri yaklaşik 8 milyon TV dizisi saltıldı. SuperBowl karşılaşmaları da artık iTMS'da. Sahnede SuperBowl demosu gösteriliyor.
    19:18 - Saturday Night Live demosu, Blues Brothers vs. gösteriliyor ekranda
    19:19 - iPod için yeni aksesuar tanıtılıyor. FM radyolu uzaktan kumanda (Şu andaki modellerle çalışıyor) iPod ekranında radyo istasyonları menüsü görünüyor. Abd satış fiyatı 49$.
    19:20 - Dodge Jeep'lerine iPod entegrasyonu gerçekleştirildi. Yeni iPod reklamı gösteriliyor sahnede.
    19:21 - Siluet, caz temalı yeni iPod reklamı büyük alkış alıyor.
    19:23 - iPod bu kadar şimdi Mac'e geçiyoruz: Aperture
    Final Cut Pro video için neyse, Aperture de fotoğraf için o. Aperture'ü uzun uzun anlatan bir demo videosu gösteriliyor.
    19:26 - Widget'lar: Sayıları 1500'ü geçti.
    19:26 - Ara Not: iPod anlatılırken 'shuffle' lafının geçmemesi nedeni ile salonda fısıldaşmalar var.
    19:27 - Yeni Widget'lar: Google, Adres Defteri, Takvim, ESPN
    19:27 - Mac OS X 10.4.4 indirilmeye açıldı az önce!
    19:31 - iLife '06: iPhoto daha da hızlandı. 250.000 adete kadar resim saklayabiliyor. Tek tıklama ile bir çok efekt eklenebiliyor. Fotoğraflar ile takvim yapabilme, Türkiye'de olmayan fotoğraf hizmetleri. Yeni arayüz büyük alkış alıyor.
    19:34 - PhotoCasting! İnternet üzerinden fotoğraflarınızı paylaşın. İstediğiniz fotoğraf albümünü seçin, tek tıklama ile fotoğraflarınız .Mac'e yükleniyor. Şifre korumalı. Sevdiklerinize şifreyi vermeniz yeterli.
    19:36 - iPhoto demosu. PhotoCast'lere herhangi bir RSS reader ile ulaşılabiliyor.
    19:36 - Steve doğumgünü kartı hazırlıyor ve suyunu içiyor...
    19:42 - Fotoğraflar ve sonuçlar inanılmaz kaliteli. PhotoCasting üzerine çeşitlemeler: Demo senaryosu: Torunlarını ekranda görmek isteyen birisini düşünün. Ekran koruyucu olarak bu albüme üye olması yeterli. Torunlar fotoğrafları her yenilediğinde ekran koruyucu da yenilenecek.
    RSS ile Mac bile kullanmadan nasıl erişilebileceğini anlatıyor Steve.
    19:45 - iMovie HD: HD kamera fiyatları 1600 doların altına düştü. Animasyon temaları eklendi. iMovie demosu gösteriliyor. Export to iPod (Export to Video Podcasts) özelliği. Birden fazla projeyi aynı anda açabiliyor. Efektler gerçek zamanlı. Artık evde yaptığınız filmler Hollywood kalitesinde. Pro kalibrasyon efektleri. Yeni ses efektleri.
    19:49 - iDVD: Geniş ekran desteği. (Widescreen) Magic iDVD. (Yeni!) Slayt gösterimleri çok düzelmiş. 3. parti DVD yazıcı desteği.
    19:53 - GarageBand: PodCast Studio eklendi. PodCast ArtWork Track. 200'den fazla ses efekti, ses temizleyici, iChat ile uzaktan röportaj!!!
    GarageBand PodCast Studio demosu (Steve demo yaparak kendi sesini kaydediyor.) Kaydın bir kısmını seçiyor ve kayıtta Apple'ın sırları (applesecrets) ile dalga geçiyor: 10" ekranlı 4 kiloluk bir ipod geliyor. (Apple'da iyi tanıdıklarım var da !!) PodCast'i yayınladı ve demoyu bitirdi.
    19:54 - Yeni Jam Pack: World Music
    19:59 - iWeb!!!: (Bugün turkmac.com'da açıklanabileceği duyurulmuştu) iLife'ın web üzerinden paylaşımı. Fotoğraflar, filmler, video podcast'ler, müzikler ve blog'ları paylaşın. Amaç çok kolay bir şekilde harika web siteleri yaratabilmek. Apple hazır web sitesi formları ile tek tıklama ile profesyonel web siteleri yaratabilme. RSS, blog, podcast özellikleri. Bütün kodlama otomatik yapılıyor. Tüm tarayıcılarda sorunsuzca görüntülenebiliyor.
    20:03 - iWeb demosu gösteriliyor. AJAX teknolojisi kullanan Slideshow Viewer. Sürükle bırak alanları, hizalama çizgileri, müzik kitaplıği ile entegre.
    Steve sahnede tıkır tıkır bir web sitesi hazırlıyor. Alkışlar arasında Steve çocuk gibi heyecanla inanılmaz özelliklerine kaptırmış kendisini.
    20:06 - Site hazır ve Steve tek tıkla .Mac'de yayına sokuyor. Bir önceki demoda hazırladığı PodCast ile hazırladığı web sitesini birleştiriyor. Demo bitti. Herkes sessiz...
    20:08 - 6 iLife uygulaması, önceki iLife ile aynı fiyata: 79$. Şu anda satışta. iLife '06 yeni Mac alanlara ücretsiz.
    20:08 - One More Product (yeni bir ürün daha..!)
    20:11 - iWork 06: (Bu arada .Mac'in 1 milyon kayıtlı kullanıcısı olduğunu açıkladı.) iWork 06'nin yeni Mac'lerle 30 gün deneme sürümü geliyor. (Keynote ve Pages) Satış fiyatı 79$. Bazı yeni özellikler: 3d chart'lar, advanced image editing, image reflections, ücretsiz form ve masking, hesaplamalı tablolar, yeni temalar. Demosu gösterilmedi.
    20:12 - Donanıma gelelim: Bu yıl Haziran'da Intel ile ortak bilgisayar yapacağız demiştik. Bakalım neredeyiz. Intel tavşanı şeklinde giyinmiş birisi sahneye daldı!!! Intel'in patronu Paul Otellini sahnede:
    "Intel hazır". Steve: "Apple da hazır."
    20:14 - 1000'den fazla Intel personeli Apple için çalışıyor.
    İlk Intel Mac!!! iMac
    iSight kamera, Front Row. Seyirci ayakta!!!
    20:17 - Tüm PC'lerden daha üstün: 17", 20" Aynı özellikler. Fiyatı aynı. Şu anki iMac'ten 2-3 kez daha hızlı!!! Intel Core Duo Çift çekirdekli Intel işlemci. Herbiri G5'ten daha hızlı.
    20:18 - Test sonuçlarını gösteriyor. Sonuçlar toplamda 2 ila 3 kat arası hızlanma gösteriyor. 2MB level 2 önbellek. 10.4.4 Intel ile tam uyumlu.
    20:21 - Üzerindeki tüm uygulamalar da Intel ile uyumlu (iLife vb) Keynote sırasında şu ana kadar yapılan bütün demolar Intel üzerinde yapılmış! İşlemci hızı 2GHz. Profesyonel uygulamalar (Final Cut, Aperture) Mart ayında hazır olacak. Mevcut uygulamalarınızı 49$'a universal sürümleri ile değiştirebilirsiniz.
    20:22 - Quark ilk universal betalarını bugün duyuruyor. Microsoft yetkilisi sahnede Office uygulamalarının neredeyse hazır olduğunu anlatıyor.
    20:25 - Rosetta tüm yeni Mac'ler üzerinde yüklü geliyor. Office dahil hemen hemen tüm PowerPC uygulamalarını sorunsuz çalıştırıyor. Yeni Office ve Messenger çıkana kadar ara çözüm bu. Güncellemeler Mart'a ücretsiz olarak web sitesinden kullanıcılara sunulacak.
    Microsoft Office'in yeni sürümlerini Mac'e önümüzdeki 5 yıl daha taşıma anlaşması yaptı. Yeni Mac alanlara %50 Office indirimi.
    20:25 - Rosetta üzerinde Office ve Photoshop demosu.
    20:26 - King Kong'a filtreler uygulanıyor. Bir profesyonel için hız yeterli olmayabilir ancak çoğumuz için fazlasıyla yeterli. Safari demosu.
    20:29 - Yeni iMac'ler: 17" ve 20" Bugün satışa sunuluyor. Apple Online Store halen kapalı. Tüm ürünler yıl sonuna kadar Intel'e geçmiş olacak.
    20:31 - Yeni iMac reklamı gösterimde: "Intel Chip will be Set Free" (Mac Ad)
    "For years intel chips have been bored in a PC"
    Intel chip serbest bırakılıyor. Intel Çipler yıllardır PC'lerde sıkılıyordu!
    20:31 - One More Thing...
    20:33 - MacBook Pro!!! Yeni laptop!!! Intel çift çekirdek 4x5 kat daha hızlı!!! her birinde iki işlemci
    20:34 - Dünyanın en hızlı dizüstü bilgisayarı. 17" PowerBook'tan çok az daha ince. 15.4 inç ekran "sinema perdesi" gibi canlı. Dahil iSight kamera
    MacBook Pro demosu yayında.
    20:37 - Son derece hızlı. Kızılötesi alıcı. Apple uzaktan kumanda. Dahili iSight. Yeni güc adaptörü manyetik olarak içeri giriyor. (Bastırınca geri çıkıyor.)
    20:40 - 2.7 kilo, 1999 dolar, 1.67GHz Intel çift çekirdek, 667 MHz veriyolu, DDR, ATI x1600. 1.83 GHz versiyonu 2499 dolar. Bugün sipariş alınıyor. Satışına Şubat'ta başlanıyor. (Türkiye'ye Mayıs gibi gelecektir)
    20:41 - Intel reklamı bir kez daha. Sahneye çıkanları alkışlıyor.
    Gösterinin sonu...
    20:43 - Yayını size ulaştırmamızda destek veren Tunç Akman'a teşekkür ederiz.

• yeni intel'li makinalarin ibook'larin gelismis versiyonlari olacagina dair yaygin bir soylenti vardi. goruldugu uzere bu ortadan kalkmis gorunuyor; apple'in tercihi powerbook'lara alternatif cikarmak olmus.

buna sevindim diyebilirim. zira ibook'umu daha 3 hafta once aldigim icin, yeni yonah intel'li mac'lerin ibook'la baslamasi ve pek cok ozelligin yani sira uygun bi fiyat belirleme ihtimali beni korkutmustu acikcasi :)

bu arada en hizli bilgisayar degilmis sanirim yeni macbook pro'lar... yeni dell inspron 9400 2mhz dual core'mus. eksi sozluk'te okudum..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vladivostox -- 10 Ocak 2006 21:29:47 >
  • bu yeni modeli almak isteyecekler icin eksi bi noktasi var makinanin; powerbook 8x dual dvd yazabilirken macbook pro'lar 4x ve dual degil. geriye bi adim gibi duruyor bence :)

bi de nedense yeni modelin ismini pek begenmedim. biraz aceleye gelmis bi isim gibi duruyor... en azindan bana 'pro' su fazla geldi; macbook yeterli olabilirdi.

powerbook'larin urun gamindan cikarilacagi hissine kapildim yalniz bu modelleri gorunce. en onemli neden powerbook kasasini kullanmasi. ileride 17 inclik macpro cikarirlar ve powerbook'a eyvallah deriz gibi geliyor :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vladivostox -- 10 Ocak 2006 22:05:44 >
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.