Merhaba. Başlıkta belirttiğim gibi i5-9300H, GTX1650 olan bir Excalibur G770 modeline sahibim. İşlemci sıklıkla kendini 0.79 GHz'e sabitliyor. ThrottleStop, XTU, hepsini denedim. Power Throttling olduğu yazıyor, termal macunu daha yeni yeniledim ve fanı temizledim. Yani sıcaklıktan kaynaklı değil buna eminim. Şarja bağlıyken de yapıyor. Bilgisayar böyle olduğu zaman deli gibi kasıyor. Format attım düzelmedi. Özellikle bilgisayarı kapatıp açtığım zaman oluyor bu sorun. Böyle normal kullanırken bir anda düşme şeklinde değil. Bilgisayarı açıyorum ve çoktan 0.79'da başlamış oluyor. Neden kaynaklanıyor olabilir bu sorun? Garantisi de bitti maalesef. |
i5-9300H işlemci kendi kendine 0.79 GHz'e frekans düşürüyor (Isı kaynaklı değil)

-
-
Anakartın bios sürümünü güncellemeyi dene.
-
Yeni bir BIOS sürümü çıkarmadı maalesef Casper. Güncelleme istendiğinde aynı sürümü atıyor.
-
Merhaba,
Donanımsal mı diye araştırırken buradaki bir tartışmayı buldum:
CPU Speed stuck at 0.78 GHz, How do I increase it to its base speed of 2.30 GHz?
2020'de biri demiş ki
Alıntı
metni:This is a known bug with Windows 10 20H2. Hangi sürümü kullanıyorsun bilmiyorum da yeni bir OS sürümüne geç.
Bir de şurada bahsedildiği şekliyle güç seçeneklerinden işlemci kullanımlarını hem bataryalı hem şarja takılı %100 olarak ayarla.
-
Cevap için teşekkürler. Linki inceledim. Windows 11 kullanıyorum. Geçtiğimiz hafta format attım zaten, öncesinde de oluyordu hâlâ oluyor. Güç seçenekleri işe yaramadı, denemiştim. BIOS'ta da bununla ilgili bir ayar yok maalesef. Zamanında müşteri hizmetlerine BIOS güncellemesi istediğimi yazmıştım bu sorunu belirterek, ancak yeni BIOS olmadığından yardımcı olamadılar. Donanımsal olma ihtimali var galiba ama neresi tam çözemiyorum.
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
stuck at 0.79 diye arama yaptım İnternet yıkılmış deli gibi bu konu konuşuluyor.
Hocam hep şunu okudum çözümlerde:
Alıntı
metni:Using ThrottleStop to disable the BD PROCHOT signal path has been used to solve many different throttling problems. MSI desktop boards have a similar switch that fails, usually after the warranty is over. It is either throw the board in the garbage or fix it by using ThrottleStop. Easy choice for most people. Kaynak
https://forums.tomshardware.com/threads/why-is-my-cpu-clock-stuck-at-0-79-ghz.3728234/#post-22480031
BD Prochot disable ettin mi?
Bu arda kusura bakma, sen zaten bakmışsındır hepsine. Konuyu inceleyenler açısından bunun da çözüm olmadığını göstermek adına konuşalım.
-
Ayrıca son bi şey
https://www.dell.com/support/kbdoc/en-us/000145125/processor-speed-limited-to-0-79ghz-800mhz
Dell demiş ki RTC sıfırlayın yani BIOS pilini çıkar 15 sn bekle olayı.
-
Hocam BD Prochot olayını da denedim. Bir şey fark etmiyor. Dell sitesini okudum ben de dün. Ancak Bios pilinin nerede olduğundan emin değilim laptopu söktüğümde önüme çıkmıyor. Diğer taraftaysa bakmam lazım. Bunu deneyebilirim. Servise de anlatamam bunu bir türlü format atıp verirler.
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Servisler yalan dolan boşuna paranı kaptırırsın garantisi bittiyse...
Bios pili anakartın altındadır muhtemelen. Orayı açarken diğer tüm parçaları sökmen gerekebilir elin yatkınsa ilerle. Bi de lehimli olabilir sök çıkar mümkün olmayabilir.
Anakartlarda bazen yanında CLRTC CNRTC CRTC gibi yazan açık iki tane pin görürsün bunları kısa devre yaptığında olur veya 3 tane olur jumper ile yer değiştirirsen sıfırlanır.
BIOS ayarlarını kurcaladın mı? Bi de BIOS'u sıfırlayıp denedin mi?
Uyarı: Bu işlemler zararsız gibi görünüyor ama bazen SSD'ler donanımsal şifreleniyor, TPM sıfırlandığı için diskine erişimini tamamen kaybedebilirsin, yedeklerinin olmadığı bilgisayarda bu işlere girişme.
Benzer içerikler
- kulaklıktan cızırtı gelmesi
- tplink arayüz
- klasöre şifre koyma
- bu eylemi gerçekleştirmek için izne gereksiniminiz var
- gigaset telsiz telefon son arayan numarayı görme
- bilgisayar internete bağlanmıyor
- vram nedir
- oem açılımı
- silinen dosyaları geri getirme
- bu site güvenli bağlantı sağlayamıyor
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X