Şimdi Ara

i5-13400F & RTX 4070 Super sistemde darboğaz sorunu (12. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
283
Cevap
3
Favori
3.499
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1011121314
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Az bir araştırmayla bunu alabilirmişim. 6k i5'e vereceğime. Bu fiyata i7. Bu da iş görürdü benim 13.nesil i5'e kıyasla. En azından bu tarz sıkıntılar olmazdı belki.

www.incehesap.com
    Intel Core i7-12700K 3.60GHz (Max 5.40GHz) 12 Çekirdek 25MB L3 Önbellek Soket 1700 Tray İşlemci - incehesap.com
    https://www.incehesap.com/intel-core-i7-12700k-tray-islemci-fiyati-71907/?utm_source=akakce.com&utm_medium=referral&utm_campaign=vitrin&v=1.54.3
  • aynı sıkıntıları ryzen 5600 ile yaşadım. 5800x3d aldım ilaç gibi geldi. akıyor mubarek. ekran kartı yüzdem düzeldi.

• napervasız kullanıcısına yanıt

Evet malesef aynı sıkıntı var. Ama ddr5 7800x3d ye geçersem 30k'yı geçecek masraf. h anakarta da i7 takmak istemiyorum. Ya parça parça alıcam ya da şimdilik böyle kullanıcam. Ekran kartı da yükte 80-82 derece arası çalısıyor, o da problem. Gainward 4070 super ghost.

• Abdülkerim Satuk Buğra kullanıcısına yanıt
    Tabii ki bütçe önemli hocam. İade edip am5 toplamak en mantıklısı.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • sukrullex kullanıcısına yanıt

Evet öyle görünüyor. Bakalım duruma göre hareket edeceğim artık. Firmadaki islemciler de epey pahalı. 13400f f/p diye almıştım 5800 TL'ye. İslemci ile değişim de çok mantıklı bir seçenek olmayacak gibi. Anakartla değişim yaparlarsa belki mantıklı olur.

• Şu anda çok benzer bir sistem kullanıyorum. 12400f, senin anakartın aynısı. 16'ydı ram senin gibi 32 GB yaptım 3200 mhz çalışıyor. Öncelikle 16 ile 32 ram'in tek farkı 1 percent ve .1 percent FPS'nin iyileşmesi oluyor, çok beklentiyle 32 GB ram almanı önermem. Hatta hiçbir yatırım yapmaman daha iyi. O anakart aslında en iyi H610 anakart, 2 nvme var üstüne vrm soğutması falan sunuyor. Ama yine de gidip 13600K takmanın çok bir anlamı yok güç beslemesi yeterli gelmeyecektir.

Bu arada ekran kartım da MSI Ventus 4070 Super. İşlemci direkt darboğaz yapıyor. Bu islemciyle ray tracing acmaman lazım. Cyberpunk oynuyorum mesela, her türlü CPU bound oynanıyor zaten GPU tam yük görmüyor kalabalık bir yere girdiğin anda işlemcinin insafindasin. RT sadece GPU için değil CPU için de baya kaynak sömüren bir özellik bu işlemci ile açmamak daha mantıklı. Cyberpunk RT açmazsan 90 FPS açınca 60 FPS. 90 FPS alıp FG açarsan kaymak gibi oluyor RT açmamak lazım. BF gibi işlemci isteyen oyunlarda da yetmiyor bu işlemci. Ekran kartını limitliyor. Sana önerim yeni almışsın sanırım sistemi gittiği kadar bu sistemle git, ufak tweaklerle ve RT'den uzak durarak bu işlemci seni çok üzmez. Sonrasında da bu sisteme yatırım yapmadan AM5 geçişi yaparsın.

Uzun zamandır bu geçiş için bekliyordum. Aynı zamanda 240 hz OLED monitörüm var işlemci hep can çekişme modunda olduğundan monitörün de hakkını veremiyorum sadece GPU değil. 9000 serisini bekledim performans artışı olmadı, 7600x3d bekledim o da TR fiyatı 300 dolar üstü olacak gibi duruyor. Ben bu hafta 7600x, MSI MAG B650 Tomahawk ve Corsair 6000 mhz cl30 ram ile upgrade yaptım artık. Ramin gelmesini bekliyorum hafta sonu kurulumu yaparım. Deneyimlerimi ve aradaki farkı sana yazarım. 12400F, H610 ve 32 GB DDR4 üçlüsünü de satacağım kurulumdan sonra.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• F355 Challenge F kullanıcısına yanıt

Bir daha i5'in yanından geçmem zaten büyük ders oldu. İ7'nin de altı alınmaz, AMD'de de aynı şekilde 7800x3d'nin altı alınmaz. Online ya da rekabetçi oyunlar oynanıyorsa özellikle. Sırf hikaye oynayacağım dersen GPU'yu %90-95'lerde tutabiliyor zaten. Ama güzel bir ikili değil 25-30 bin TL kart alıyorsan işlemciyi de minimum 10 binlik almak gerekiyormuş onu öğrendim. 13400f'nin fiyatı boşuna ucuz değil. Yeni nesiller çıkacak zaten fakat bizim TR fiyatlandırması ve arz talep nedeniyle şu an görüldüğü üzere, 3d işlemciler 20k'ya dayandı, tek tük yerlerde 16k'ya falan var. İntel'in mevzuları yüzünden. Güvenerek bir şey almak bu saatten sonra kolay olmayacak kimse için.

• Yani 4070 super yerine i7 ile 4060 ti daha mantıklı olacakmış aynı bütçede örneğin. Fazla fps alacağım derken aslında darboğaz yiyip daha da az alıyorsun. Ama bu yeni intel işlemcilerin de o.c potansiyeli doğru düzgün yok, çok ısınıyorlar. Aldığında da stok kullanacaksın büyük ihtimal. Onu soğutabilecek soğutucu zor gibi. Custom cooler dizip anca 6 ghz yapıyorlar, onda da hyper thread vesaire kapalı. Arkadaşımda var 14700kf, kaç kere mavi ekran siyah ekran yedi bilmiyorum. Bir sürü ayar denedi. Son bios updateden sonra biraz düzeldi ama intel defaul settings bayağı kısmış ayarlarını, cinebenchte aldıgı puan yarıya düşmüş neredeyse. Anakartın kendi ayarlarına da döndüğünde fazla voltaj verdiği için 100dereceye çıkıp çat diye kapanıyor. Yani güvenip de bir şey alamıyorsun. İşlemcisi bozuk mu değil büyük ihtimal ama soğutamıyor 2 fanlı sıvı soğutması var. 5.6 ghzde kullanıyor. İntel defaulta alsa 5.3 5.2 diye seyrediyor. Mikrokod ayağına voltaj ve mhzyi kısmış intel kısaca.

• Yani 15k verip de tak çalıştır yapamıyorsun. Adam bir sürü sorun yaşadı. Anakart bios updateden sonra defaultta 4095w 519A gibi değerler veriyor. Cinebenche sokunca 100 derece throttle ve blackscreen instability vesaire. Herkesin bahsettiği durum. En son undervolt yapıp 5.6'ya sabitleyip kullanmayı başardı. 15 20 kere crush yemiş doğru ayarı bulacağım diye. Yazık günah bu insanlara. Firmaya garantiyle yollasa yine aynısını yollayacaklar sıfırını. Ama işlemcisinde büyük ihtimal sorun da yok. Fazla ısıdan ve voltajdan dolayı crushlıyor büyük ihtimal. Overclock falan da hayal artık.

• Bence bu yeni çıkan seriler de bu kadar sorundan sonra alınmaz. Cıktıktan sonra en az 1 yıl beklemek lazım. İnsanlar hop diye zıpladı 14.nesile bakın ne oldu. Bilmiyorum siz ne düşünüyorsunuz. Tak çalıştır yaparsan paso mavi ekran. Adamlar hiçbir teste tabi tutmamış heralde bu işlemcileri direk piyasaya sürmüşler, şimdi de uğraşıyorlar.

• F355 Challenge F kullanıcısına yanıt

Bir daha i5'in yanından geçmem zaten büyük ders oldu. İ7'nin de altı alınmaz, AMD'de de aynı şekilde 7800x3d'nin altı alınmaz. Online ya da rekabetçi oyunlar oynanıyorsa özellikle. Sırf hikaye oynayacağım dersen GPU'yu %90-95'lerde tutabiliyor zaten. Ama güzel bir ikili değil 25-30 bin TL kart alıyorsan işlemciyi de minimum 10 binlik almak gerekiyormuş onu öğrendim. 13400f'nin fiyatı boşuna ucuz değil. Yeni nesiller çıkacak zaten fakat bizim TR fiyatlandırması ve arz talep nedeniyle şu an görüldüğü üzere, 3d işlemciler 20k'ya dayandı, tek tük yerlerde 16k'ya falan var. İntel'in mevzuları yüzünden. Güvenerek bir şey almak bu saatten sonra kolay olmayacak kimse için.

7600x3d 300 dolarsa, tr fiyatı 15 olur. 7800x3d'yi de hali hazırda 18k'dan veriyorlar zaten. İntel düşüşteyken onu da minimum 20k'ya çekerler. Cepler dolar.

• Blankasnty B kullanıcısına yanıt

7600X3D 11-12 bin liradan gelir bence. Beklemek anlamlı olabilir. 7600X 4070 Super'i tam besliyor bu arada, darboğaz ortadan kalktı. 4070ti Super'den itibaren 7800X3D şart diyebiliriz, altına 7600X/7700X yeter.

• Blankasnty B kullanıcısına yanıt

4070 super ekran kartım var. B760m-P ddr5 anakart. Ram 5600 mhz 64gb.

Cpu i5 14400F var bunu i7 14700kf ile değişecektim ama yorumunuz tedirgin etti beni. 14700K ya da 14700Fe mi yönelsem acaba?

• Darboğaz sandığınız gibi bir şey değil insanlar bunu yanlış anlıyor. Eğer işlemciniz %100 olup ekran kartınızı limitlemiyorsa darboğaz yoktur. 7800x3d ile daha fazla fps almanız darboğaz anlamına gelmez, her gelen yeni nesil cpu ile aynı senaryoda daha fazla FPS alacaksınız. Örneğin 9800x3d gelecek önümüzdeki dönem, 9800x3d ile daha FPS almanız 7800x3d ile darboğaz yaşadığınız anlamına mı gelecek?

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • i7 14700k'ya kesinlikle geçmeyin. Ben i5'i de iade ettim, eski elimdeki i3 12100f ile idare ediyorum şu an. İlginçtir ki cyberpunk dahil 10 20 fps daha fazla veriyor i3 12100f, 13400f'ten. Ben de bunu çözemedim. Arada darboğaz yaptığı yerler oluyor tabi, npc nin yoğun olduğu bölgelerde. Ama çok şaşırttı beni. Arkadaşım da i7 14700kf'yi iade etti. O da amd sisteme yönelecekmiş. Ben de şu anlık idare mi etsem yoksa amd sistem öneriniz var mı acaba ? 7800X3D bulamadım piyasada adamakıllı, ve anakartlar çok pahalı geldi amd tarafında.

• VETERINARY kullanıcısına yanıt

Kesinlikle öyle değil evet, fakat belirtmek isterim ki işlemci %100 kullanıp ekran kartını da limitlemesine gerek yok. BF1 ve cyberpunkta denedim i3 %60 kullanıyorken mesela ekran kartını aşağı çektiği durumlar oldu, illa %100 kullanıp da ekran kartını kısmıyor yani. İntel 13 ve 14. nesil maddi ve manevi çok kayıp yaşattı insanlara. Render ile vesaire uğraşacaksanız alıp uğraşılır ama adamlar açıkladığı üzere bozuk mal satıyor. Arkadaşım 2ay kullanıp garantiye yolladı şu anda dayanamadı daha fazla. Undervolt ya da bios update işe yaramıyor. Hasarlıysa işlemci o şekilde devam ediyor. Sürekli stabil çalışmak için daha fazla voltaja ihtiyaç duyuyor çok voltaj da kısamıyorsunuz bi süre sonra. Zaten soğumayan işlemci yapmış intel.

• Linuxxer L kullanıcısına yanıt

Çok uğraşırsınız almayın. Arkadaşa şahidim 2 aydır. Yemediği mavi ekran, siyah ekran, çökme donma sorunu kalmadı. İntele yolluyorsunuz başkasının rma olarak yollayıp iade ettiği ürünü size geri veriyor sıfır ürün diye. Ta ki başka biri ürünün hatalı olduğu fark edip iade etmeyene kadar. Firma nasıl kazanacak yoksa. Şu an intelin yapması gereken tek şey tüm 13 ve 14.nesilleri toplatmak ve satışını durdurmak. Ama onun yerine fabrikasyon olarak hatalı kusurlu ürünleri sıfır sıkıntısız diye firmalar aracılığıyla sattırıyor. Şimdi para iadesi alabilirse onu alacak arkadaşım. Alamazsa büyük sıkıntı var. 2.elden de kimse almaz i7 14700'ü mümkünatı yok.

• Linuxxer L kullanıcısına yanıt

Çok uğraşırsınız almayın. Arkadaşa şahidim 2 aydır. Yemediği mavi ekran, siyah ekran, çökme donma sorunu kalmadı. İntele yolluyorsunuz başkasının rma olarak yollayıp iade ettiği ürünü size geri veriyor sıfır ürün diye. Ta ki başka biri ürünün hatalı olduğu fark edip iade etmeyene kadar. Firma nasıl kazanacak yoksa. Şu an intelin yapması gereken tek şey tüm 13 ve 14.nesilleri toplatmak ve satışını durdurmak. Ama onun yerine fabrikasyon olarak hatalı kusurlu ürünleri sıfır sıkıntısız diye firmalar aracılığıyla sattırıyor. Şimdi para iadesi alabilirse onu alacak arkadaşım. Alamazsa büyük sıkıntı var. 2.elden de kimse almaz i7 14700'ü mümkünatı yok.

Yani size şöyle diyeyim, dalga geçtiğimiz işlemci 12100f 4 çekirdek nasıl oluyor da 13400f'ten daha fazla fps veriyor ben onu anlamadım. Darktide de denedim, cyberpunk'ta denedim. Eğer çok işlemciye yük binerse fps'yi kısıyor ondan bahsetmiyorum, 2 işlemciyi de işlemciyi %100 kullanamayan bir sahneye koyun, daha fazla fps veriyor i3. Cyberpunk benchmark direk açtım. İ3 %100 besletti 4070 superi. Aynı ultra+ ayarlarda verdiği fps 165. Halbuki 13400f 145, 14700kf'yi de arkadaşım da test ettim 135-140 fps vermişti. Dalga mı geçiyor intel acaba. Rendere lafım yok. Cinebench r23'te 14700kf'yi denedim arkadaşta, 95 dereceyi zorladı 3 fanlı soğutma ve undervolt olmasına rağmen. PL1 ve PL2 denilen değerler kısa ve uzun süreli power limit diye geçiyor, bunlar oyun için 253w öneriliyor, anakarttan onu da ayarlamış sorduğumda. Unlimited yapmamış yani, anakart defaultunda 4095w gelir çünkü o değerler. 300-350watt'a kadar çekiyor o şekilde bırakırsan. R23'te 35 36k dolaylarında aldı. Ama oyun performansı nasıl i3'ten az onu çözemedim ben de :D

• Yani bakın arkadaş bir şey yok bir şey olmaz diyerek kullandı kullandı, tüm bios updateleri de yapmasına rağmen, ki kendisi de işlemciye aşırı yüklenen biri değildir, render olarak yani, oyun oynuyoır sadece ki i7 oyunlarda %30-40 kullanılıyor maximum o da. Hiçbir oyun yok ki %100'lere zorlasın. Sorun intelin bahsettiği gibi mikrokod hatası falan değil bence direk hatalı üretim bu ürünler. Adamda bf1 denedik 3 kere black screen yedi pc'si reset attı. Diğer oyunlarda problem yokken. Cryengine motoru kullanan oyunlarda unstabilite sorunu varmış sanırım 13 ve 14.nesilin. Direk crashletiyor pc'yi.

• 
Sayfa: önceki 1011121314
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.