Şimdi Ara

Hukuk mu İktisat (Ekonomi) mı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
91
Cevap
3
Favori
6.722
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • İktisat = Ekonomi. Birisi Arapça, diğeri İngilizce.

Eğer konum yanlış yerdeyse uygun yere taşıyın lütfen.

Merhabalar, öncelikle en içten dileklerimle bayramınızı kutlar, sınav sürecinde çaba gösteren arkadaşlarıma başarılar dilerim, Allah gönlünüze göre versin inşallah. Yorum yapacak herkese şimdiden teşekkür ediyorum.

Biraz kendimden bahsetmek istiyorum:

1-) Uzun uzadıya okumalar yapmayı sevmem. Okumayı severim ama uzunca yazılardan vs. nefret ederim.
    2-) Devletten vs. tanıdık var. Ailem samimi mi değil mi bilmiyorum, hiç araşıp-buluşup konuştuklarını vs. görmedim. Çevremiz var elbette ama babam işte garip bir adam, "çevremiz var problem etme eğer hukuk düşünüyorsan" diyor. Pek sıcak bakamıyorum. Belki de hukuk okumamı istediği için öyle diyordur.
    3-) Ailemden, sülaleden vs. hukukçuluk yapan 2-3 kişi var, başka yok.
    4-) Sayısalcı bir kafa yapısına sahibim. Analitik düşünme-yorumlama konusunda yeteri kadarıyla iyi durumdayım. En sevdiğim alan (ders) Matematik. Çok iyi olduğum söylenemez ama Matematik'e karşı bir tutkum-ilgim-yeteneğim var.
    5-) Para benim için çok önemli bir etken. Kendisini 2. sıraya koyuyorum, 1. sırada ise sevdiğim işi yapmak var.
    6-) İngilizce'min oldukça iyi olduğunu düşünüyorum (B2 seviyesindeyim, üniversitede C1'e zorlayacağım inşallah). Ek olarak da seçtiğim bölüme göre sektör babında İngilizce'den sonra öğrenilmesi en mantıklı-karlı dillerden birisini öğrenmek istiyorum.
    7-) Öyle tembel birisi değilim, tembellik huyumda var ama eğer işimi seviyorsam gece-gündüz çalışırım.
    8-) Hukuka gram ilgim yok. Ailemin düşünceleri, prestij, getirisi (para) konularından dolayı düşünüyorum. Net bir şekilde söyleyebileceğim bir aile baskısı yok, benim tercihime saygı duyacaklarını söylediler ama gönüllerinden geçen hukukmuş, öyle diyorlar. Hayat benim hayatım, o yüzden ince eleyip sık dokumak istiyorum.
    9-) Strese gelemem ben, dayanıklıyımdır ama sırf meslekten dolayı stres falan çekemem.
    10-) Eğer imkanım varsa Türkiye mi yurt dışı mı deseler yurt dışını seçerim.

Lütfen yorumlara "hukuk/iktisat oku abi yeaa" tarzında yorumlar yapmayın. Benim için önemli olan şeyler şunlar:

- Sağlam bir gelecek vaat ediyor mu?
    - Parası-getirisi ne durumda?
    - Beni mutlu ediyor mu? Çalışırken, uğraşırken haz veriyor mu?

Lütfen kalbinin sesini dinle vs. demeyin. Benim için gelecek çok önemli. İşte ne bileyim X bölümünü çok seviyorum ama işte iş konusunda gelecek konusunda sıkıntı yaşacağım. Ne? Sil hocam sil sil sil. Boş işlerle uğraşamam.

Her türlü, ayrıntılı yorumlarınıza çok ihtiyacım var. Yorum yapmadan önce son bir kez yukarıya yazdığım şeylere göz gezdirirseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Masturchiknaste -- 8 Haziran 2019; 11:46:3 >

• Bilkent iktisattayım. Birazcık uzun bir yazı olabilir.

Şahsen hukuk benim için hiçbir zaman bir soru işareti bile olamadı, seçenek olarak bile değerlendirmedim tamamen kişisel tercihlerimden ötürü. Objektif bakılacak olursa da zaten karşılaştırmak epey abes bence, iki bölümün gerektirdiği düşünce yapısı da, teknik altyapı da, mezun olduğunuzda sahip olmanız gereken mesleki görüş de olabildiğine farklı. Bu nedenle rekabet hukuku, ekonomi hukuku vs. gibi ikisini birleştiren bir alanda çalışmak gibi spesifik bir amacın yoksa (ki okuduğum kadarıyla yok) ikisi arasında kalman bile pek mantıklı değil. (Herhangi bir dış baskı olmadığı sürece, ki böyle bir şeyden de bahsetmemişsin)

Yine de eldeki verilere bakacak olursak belirttiğin 10 maddeden iktisatı seçmen için en az 6 tanesi -çok ağır bir şekilde- öne çıkıyor. Bence zaten kararını çoktan vermişsin ama aksi yönde gelecek güzel bir fikir çıkar mı diye merak ederek sormuşsun (ki bu güzel bir hareket,takdir ettim). Belirtmeme gerek yok ama pasaportunu gümrük görevlisine gösterip adımını yurtdışına attığın an mesleki yeterliliğinin kaybolduğu bir alana girebilmen için neredeyse ilahi bir adanmışlıkla mesleğini sevmen, işine aşık olman veya bu aşkı satın alacak kadar para kazanman gerek. (Para kısmı ile ilgili saatlerce yazılabilir, ne kadar kazanacağının asla bir garantisi olamaz. Buradan kimsenin çıkıp "Şuna gir 10 lira, şuna gir 15 lira alırsın" demesini bekleme.)

Fakat işin insani yönü ile ilgili şunu belirtmem gerek. Sana vaat edilen geleceği ancak sen gerçeğe dökebilirsin. "Klişe laflarla gelmeyin, kalbinin sesini dinle demeyin" demişsin ama 2 sene elektrik elektronik mühendisliği okuyup bırakıp buraya gelmiş birisi olarak sanırım sana "Kalbinin sesini dinlemen lazım" dediğimde çok da saçma bir yönlendirme yapmış olmam. Üniversiteye gelmeden önce kafalarda "Sevmediğim bir şey olsa bile it gibi çalışır, güzel bir not alır güzel bir işe girerim. Sevmesem bile iyi bir hayat yaşarım çünkü sağlam bir bölümden çıkmış olurum" düşüncesinin olması normal. Ne var ki normal olduğu kadar da yanlış ve uzak durulması gereken bir düşünce. Öncelikle şöyle bir sorun var : Sevmediğin bir şeye kendini adayamazsın. 1. sınıfta çok olur bu. Dersler (gelecek dönemlere nispeten) kolaydır, sevmesen bile, ilgi duymadığını düşünsen bile "Ee neyse hallederim ben bunu" dersin. Pek istisnası olmadığını düşündüğüm bir fenomen : Her dönem öncekinden daha da zorlaşır üniversitede. Dersler daha kompleksleşir, senden beklenenler daha da artar. İş yükünden bahsetmiyorum. Belki daha az quiz olur daha az ödev yaparsın vs. ama kafanda oturtman gereken kavramlar o kadar ağırlaşır ki yemek yerken, duş alırken, uyumadan önce sürekli kafanda seni kemiren bir yetersizlik oluşmaya başlar.

Yazının tonu biraz karanlıklaştı, sadede geleceğim.

Geleceğine, cebine girecek paraya istediğin kadar önem ver. Başarılı olmanın tek kıstası, bulunduğun konumda mutlu olmak ve insan gibi yaşayabilmektir. Haftanın 7 günü günde 12 saat çalışıp deli gibi para kazanabilirsin bu iki alanda da. Deli gibi çalışan birinin emeğini sömürecek şirketler her zaman vardır ve senin eline tutuşturdukları o güzel para onlar için hiçbir şeydir, sen de bu düşünceyle kendini feda etmeye devam edersin doğru dürüst kendine vakit ayıramadan. Çalıştığın sürede yaptıkların, tahammül edebildiklerindir seni mutlu yapan. İki alanın sonunda da seni ihya edecek meblağda para kazanabileceğin meslek imkanları olduğuna göre kendine sorman gereken soru şu : Hangi alanı seçersem, mutlu bir şekilde o işi yapacak bilgiye/donanıma sahip olurum?

Seçeceğin bölüm hayatının anlamı değil, sadece alet-edevat kutunda taşıyacağın değerli bir araç. İstersen ekonomi okuyup bir grupta çalmaya başla, istersen hukuk okuyup emlak işine gir, istersen çevre mühendisliği yazıp freelance çalışan illüstratör ol. Kimseyi bağlamaz. Yalnızca senin kararın, senin eğilimlerin belirlemeli bunu. Yazdığın o 10 maddeyi bir daha oku. Cevap çok açık.
  • Hukuka ilgim yok yazmışsın işte zorla okuycaksan niye düşünüyosun yaz geç sevdiğin bölümü zaten sevmediğin işte ilerleyip para kazanman da zor olur

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kümes hayvan yetiştiriciliği oku yea geleceğin mesleği diyolar

• Abi yapma ya adsnjkqewnkdas
  • Ariana Grande kullanıcısına yanıt
    Teşekkür ederim yine de insanların sektör hakkındaki bilgilerini vs. almak istedim. Teşekkürler.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Masturchiknaste

Teşekkür ederim yine de insanların sektör hakkındaki bilgilerini vs. almak istedim. Teşekkürler.
    Hangi üni düşünüyosun

• quote:

Orijinalden alıntı: Ariana Grande

Hangi üni düşünüyosun

Alıntıları Göster
    Hukuk için: Dokuz Eylül Üniversitesi
    İktisat (yani Ekonomi) için: ODTÜ
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Hukuk mu Eczacılık mı
    10 yıl önce açıldı
    Mühendislik mi iktisat mı
    11 yıl önce açıldı
    İşletme mi? İktisat mı?
    4 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Dostum ciddi olmak gerekirse hangi işi severek yapacağını düşünüyosan onu seç çünkü işini seversen yükselirsin ama ailenin aklına uyupta istemediğin bi mesleği 40 sene yapmak zorunda kalma

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: EzelBayraktarr

Dostum ciddi olmak gerekirse hangi işi severek yapacağını düşünüyosan onu seç çünkü işini seversen yükselirsin ama ailenin aklına uyupta istemediğin bi mesleği 40 sene yapmak zorunda kalma
    Öncelikle yorumun için teşekkür ederim. Şunu söylememem gerekiyor ki elbette en doğrusu öyle lakin ben daha çok sektörde koşulların nasıl olduğunu, gelecek -para- vaat edip etmediğini vs. merak ediyorum.
  • Yukarı

arkadaşlar yorumlarınız benim için çok önemli
  • babam da ablam da avukat. ablam da o sıra sizin gibi ikilemde kalmıştı bilkent econ ve ankara hukuk arasında. babamın baskısıyla hukuk yazdı şu an zerre kadar mutlu değil.

okulu bitirene kadar neredeyse her gün ağladı nefret ediyorum buradan diye. mezun oldu çalışıyor hala mutlu değil. maddi olarak getirisi çok fazla ama ablama uygun değil. mesela babama dokunmuyor gece saat 3te kadının birisinin arayıp “kocam uzaklaştırma kararına uymadı eve geldi al bunu da yaz dosyaya” demesi ama ablam cinnet geçiriyor bu tarz durumlarda. veya cahil cühela insanların davada sıkıntı çıkınca adliyede “senin gibi avukatın yapacağı işi bilmem ne yapayım, sana şu kadar para verirsem bilmem ne olayım” diye bas bas bağırması babama koymuyor ama ablam bunu bir kez yaşadığında bile günlerce kendine gelememişti.

avukatlık para için yapılmaz. sağlam bir psikoloji istiyor, profesyonelliğin kitabını yazmış olmanızı istiyor, duyguları bir yana bırakmayı gerektiriyor. yani o kazandığınız para bazen emeğinizin karşılığı olmuyor bile. biz küçük bir şehirdeyiz belki de ondandır yani siz cidden büyük oynayacağım ben en ünlü bürolarda staj yapacağım orada devam edeceğim diyorsanız bilemem ama genel anlamda avukatlık böyle küçük şehirlerde.

şu sıra kendim de hukuk-işletme arasında olduğum için benim düşüncelerim böyle belki size yardımı dokunur.

• quote:

Orijinalden alıntı: loyals

babam da ablam da avukat. ablam da o sıra sizin gibi ikilemde kalmıştı bilkent econ ve ankara hukuk arasında. babamın baskısıyla hukuk yazdı şu an zerre kadar mutlu değil.

okulu bitirene kadar neredeyse her gün ağladı nefret ediyorum buradan diye. mezun oldu çalışıyor hala mutlu değil. maddi olarak getirisi çok fazla ama ablama uygun değil. mesela babama dokunmuyor gece saat 3te kadının birisinin arayıp “kocam uzaklaştırma kararına uymadı eve geldi al bunu da yaz dosyaya” demesi ama ablam cinnet geçiriyor bu tarz durumlarda. veya cahil cühela insanların davada sıkıntı çıkınca adliyede “senin gibi avukatın yapacağı işi bilmem ne yapayım, sana şu kadar para verirsem bilmem ne olayım” diye bas bas bağırması babama koymuyor ama ablam bunu bir kez yaşadığında bile günlerce kendine gelememişti.

avukatlık para için yapılmaz. sağlam bir psikoloji istiyor, profesyonelliğin kitabını yazmış olmanızı istiyor, duyguları bir yana bırakmayı gerektiriyor. yani o kazandığınız para bazen emeğinizin karşılığı olmuyor bile. biz küçük bir şehirdeyiz belki de ondandır yani siz cidden büyük oynayacağım ben en ünlü bürolarda staj yapacağım orada devam edeceğim diyorsanız bilemem ama genel anlamda avukatlık böyle küçük şehirlerde.

şu sıra kendim de hukuk-işletme arasında olduğum için benim düşüncelerim böyle belki size yardımı dokunur.
    Allah yardımcınız olsun. Çok üzücü bir durum

Yorumlarınız için teşekkür ederim, hepsini not aldım, ilaç gibi geldiniz vallahi. Ekonomi (yani İktisat) hakkında bir bilginiz var mı?

• Yukarı
  • Bende iç mimarlık okumak isterim ama ülke malum

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • kendim de araştırma aşamasındayım daha doğrusu sınav sonuna bıraktım artık. ben hukuka daha yakınım aslında. zor evet ama kendime uygun da buluyorum. matematiği hiç sevmem ve yapamıyorum o yüzden iktisat düşünmedim bile hiç. siz sanki iktisat için daha avantajlı gibisiniz. netleriniz nasıl peki yani odtü, bilkent vs buraların oluru var mı?

• quote:

Orijinalden alıntı: gegehthtvsshas

Bende iç mimarlık okumak isterim ama ülke malum
    Ah be hocam ne cevherler sönüyor sırf birileri karın doyursun ceplerini doldursun diye. Hakkınızda hayırlısı olsun inşallah.
  • quote:

kendim de araştırma aşamasındayım daha doğrusu sınav sonuna bıraktım artık. ben hukuka daha yakınım aslında. zor evet ama kendime uygun da buluyorum. matematiği hiç sevmem ve yapamıyorum o yüzden iktisat düşünmedim bile hiç. siz sanki iktisat için daha avantajlı gibisiniz. netleriniz nasıl peki yani odtü, bilkent vs buraların oluru var mı?
    Netlerimi buraya yazmak istemiyorum, bazı arkadaşların mesajımı görüp de morallerinin bozulmasına vesile olabilirim. Şunu söyleyebilirim ki ODTÜ İktisat'ın oluru var.
  • zannetmiyorum insanların moralinin bozulacağını çünkü eğer birinci olma gibi bir hedefin yoksa zaten her zaman önünde birilerinin olduğunu bilirsin :)

hayırlısı olsun sizin için umarım gönlünüzdeki olur.

• quote:

zannetmiyorum insanların moralinin bozulacağını çünkü eğer birinci olma gibi bir hedefin yoksa zaten her zaman önünde birilerinin olduğunu bilirsin :)

hayırlısı olsun sizin için umarım gönlünüzdeki olur.
    Teşekkür ederim.

TYT: 80 civarı gidip geliyorum
    AYT: 60 civarı gidip geliyorum
  • Yukarı
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.