Şimdi Ara

Hubble'dan 'uzay panoraması': Bu fotoğrafta tam 15 bin galaksi var

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
950
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  •  
    Geçtiğimiz Nisan ayında 28. yaş gününü kutlayan NASA'nın emektar uzay teleskobu Hubble, ilerleyen yaşına rağmen bizleri şaşırtmaya devam ediyor. Fırlatıldığı günden bu yana birçok inanılmaz keşfin altına imzasını atan dev teleskop, bu sefer de bugüne kadarki en geniş galaksi panoramalarından birisini görüntüledi.

    NASA'nın yayınladığı açıklamaya göre fotoğrafta tam 15.000 galaksi yer alıyor. Bunlardan 12 bininin hala yıldız üretmeye devam eden genç galaksiler olduğu belirtilmiş. Muhteşem görüntünün aynı zamanda evrenin 11 milyar yıllık evrimine ışık tuttuğunu da belirten NASA, bu anlamda fotoğrafın zamanda bir yolculuk olarak da değerlendirilebileceğini söylüyor. Uzak galaksilerden ışığın Dünya'ya ulaşması çok uzun sürdüğü için bazı galaksilerin tam 11 milyar yıl önceki halini görüyoruz.

    NASA'nın resmi internet sitesi üzerinden geçtiğimiz günlerde yayınlanan fotoğraf, "Hubble Deep UV Legacy" isimli Hubble'ın mor ötesi görüş kabiliyetlerini temel alan bir projenin ürünü. Hubble'dan elde edilen mor ötesi gözlemleri, kızıl ötesi ve görünür ışık gözlemleriyle birleştiren uzay ajansı uzun yıllar süren çalışmanın ardından bu muhteşem görüntüyü ortaya çıkarmayı başarmış.

    Evrenin büyüklüğünü ortaya koyan bu büyüleyici fotoğrafın orijinal haline ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.
     
     

    28 yıldır uzayda


    İsmini evrenin sürekli genişlediğini ve Samanyolu dışında galaksilerin de var olduğunu keşfeden ABD'li astronom Edwin Hubble'dan alan teleskop 1990 yılında fırlatılmış olmasına rağmen bazı aksaklıklar nedeniyle ancak 1993 yılında tam olarak faaliyete geçebilmişti. Dünya etrafındaki dönüşünü sadece 97 dakikada tamamlayan Hubble, saatte yaklaşık 27 bin kilometre hızla hareket ediyor.

    Toplam 43.500 gök cismi üzerinde bugüne kadar 1.5 milyondan fazla gözlem gerçekleştiren emektar teleskop, NASA'nın ifadelerine göre tam 153 terabayt boyutunda veri üretmiş. Hubble ayrıca 28 yıllık uzay macerası boyunca Dünya'nın etrafında toplam 163.500 tam tur atmış.

    Hubble insanoğlu için tarihi bir öneme sahip olsa da elbette her zaman en iyi olarak kalmayacak. 2021'de fırlatılacak olan kızılötesi James Webb Uzay Teleskobu artık eskiyen Hubble'ın kısme varisi olacak. Hubble'la aynı özellikte ve Hubble'dan 100 kat daha güçlü olacak olan NASA'nın bir diğer teleskobunun ise 2020'li yılların ortalarında fırlatılması planlanıyor.







  • Evrende yalnız olduğumuzu düşünenlere bu fotoğrafı göstermek lazım. İnanılmaz bir görüntü gerçekten. Bu galaksilerden birinde bir galaktik imparatorluk bile olabilir.

  • Sol alttaki sarmal kollu galaksinin goruntusu muazzam..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bazen şunlara bakınca kendimi matrixte zannediyorum

  • sayısını bilmediğimiz kadar çok galaksi, her birinin içinde yine sayısız yıldız, gezegen vs bir sürü şey...

    cidden evrende sadece bizim olduğumuzu düşünen var mı?

  • GAMBIT G kullanıcısına yanıt
    Nasıl? Roma'nın başarısının sırrı yollarıydı. Bir gökadanın bir ucundan diğerine makul bir sürede, görelilik kurallarını çiğneyerek nasıl asker taşınır? O bir yana, nasıl haber taşınır? Diğelim ki başka bir yıldız sisteminde isyan çıktı... Nasıl haberin olacak, nasıl müdahale edeceksin? Güneş sistemini kolonileştirmek için bile ciddi mühendislik ve fizik problemlerini çözmemiz gerek. Başka yıldız sistemleri fiziksel olarak (şu anki fizik kuramlarımıza göre) imkansız.
  • Şu yeni uzay teleskobu James fırlatıldığında ortaya çıkacak yeni manzaraları görmek için sabırsızlanıyorum.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Arkadaşlar güneş sistemindeki tüm gezegenlerin şu saat şu tarih itibariyle hangi konumda olduklarını gösteren program vardı.
    Celestia ve stellarium denedim ama bulamadım.
    3D görsel bir programdı. Hem canlı olarak, hem de belirli bir tarihte ki konumlarını görebiliyorduk. Bilen var mı?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mutercim

    Nasıl? Roma'nın başarısının sırrı yollarıydı. Bir gökadanın bir ucundan diğerine makul bir sürede, görelilik kurallarını çiğneyerek nasıl asker taşınır? O bir yana, nasıl haber taşınır? Diğelim ki başka bir yıldız sisteminde isyan çıktı... Nasıl haberin olacak, nasıl müdahale edeceksin? Güneş sistemini kolonileştirmek için bile ciddi mühendislik ve fizik problemlerini çözmemiz gerek. Başka yıldız sistemleri fiziksel olarak (şu anki fizik kuramlarımıza göre) imkansız.
    Bu teknolojilerin hepsi suanda var ve bu teknolojiler yaklasik en az 50-60 yildir var! Gizli projeler icerisinde Lockheed Martin, Boeing gibi dev sirketler tarafindan ele gecirilen ucan dairelerin geriye muhendislik yoluyla cozulmesi ve bir takim uzayli irklarla yapilan teknoloji transferleri sayesinde gelistirildi tum bu teknolojiler. En cok bilinen ornek: TR-3B - Astra. Bu ucgen seklindeki Uzay araci Lockheed Martin'in Skunk Works adindaki Arastirma & Gelistirme bolumu tarafindan gelistirildi. Hatta, gecen sene itibari ile 2000'lerin basinda yapilmis olan patent basvurusu bile kamuoyuna acik hale geldi:
    https://patents.google.com/patent/US20060145019A1/en

    Burdaki yazida da tam olarak bu Uzay aracinin nasil bir teknolojiye sahip oldugunu soyluyor:
    http://www.theeventchronicle.com/galactic/usas-secret-plane-tr-3b-patent-now-public-domain/

    Asagidaki Video'da ise Dunya'nin pekcok yerinde gozlemlenmis olan bu aracin goruntulerini ve bazi marifetlerini gorebilirsin (Maalesef bu arac Suriye ve Afganistan'da da kullanildi - Video'nun son dakikalarinda var.):
    https://www.youtube.com/watch?v=xv2LrmBpI0A&t=349s

    Suandaki gelinen nokta ise soyle: Icinde bulundugumuz Samanyolu Galaksisi'nin Galaktik merkezine 45 dk'da (!!!) gidebilecek teknoloji ve anagemi var! Sadece icinde bulundugumuz Gunes Sistemi degil daha Galaksimiz icindeki pekcok noktada usler ve koloniler var. Ornegin Mars'ta ve birkac Saturn ve Jupiter uydularinda. Dunya'dan her sene kacirilan insanlarin belli bir kismi ihtiyac dogrultusunda bu kolonilere gonderiliyor ve bu cok uzun zamandir devam ediyor (En azindan 30-40 yildir). Orada dogan yeni nesillere ise Dunya gezegeninin bazi felaketler sonucunda yasanamaz hale geldigini ve mecburen bulunduklari yere gelip koloni kurduklari masalini anlatiyorlar. Bu kolonilerin hepsi yeraltinda bulunuyor. Bu koloniler 900 civarindaki farki Uzayli turle/irkla teknoloji alisverisi yaparak pekcok ileri teknolojiler gelistiriyorlar ve bunlarin bir kismi da tabiki Dunya'ya aktariliyor. Ayni zamanlarda bu kolonilerde madencilik operasyonlari da yapiliyor. Mesela nasil oluyor da son 50 yildaki tuketim cilginligina bu Dunya'nin kaynaklari 7.5 milyar insana yetiyor ve en ufak bir kaynak sorunu yasanmiyor? Iste sebebi bu.

    Suanda bilinen ve tespit edilebilmis 5 tane (!) farkli gizli uzay projesi var Amerikan derin devletince yonetilen. En cok bilinen 2 tanesi ise "Solar Warden" ve "Dark Fleet". Bu projelerin hepsinin teknolojik ilerlemeleri, kapasiteleri birbirinden farkli ve ayni zamanda da birbirinden izole. Yani bir projeye mensup olan diger projenin varligini bilmiyor(du). Tabii simdi bilincli olarak ortaya cikartilan bilgilerin isiginda artik biliniyor. En azindan bir kismi..

    Tum bu Uzay teknolojilerindeki kilit olan sey ise Anti-Gravity. Anti-Gravity'nin sirri yukarda bahsettigim yontemlerle cozuldukten sonra gerisi corap sokugu gibi gelmeye basladi. Suandaki gercek teknoloji (Kamuoyuna aciklanmayan ve Amerikan derin devletinin himayesinde olan) gunumuzden 1.000 (bin) (!!!) yil daha ileride!

    Son olarak, sizce Donald Trump neden aniden Amerikan Ordusunun 6. kismi olacak Uzay Kuvvetlerini kurma ihtiyaci hissetti ? Bunun arkasindaki sebep elbetteki Uydulari vs korumak degil. Zira Anti-Satellite sistemleri cok uzun zamandir zaten var ve Amerika Dunya yorungesine uydulari son yillarda gondermiyor. En azindan 60 yildir bu uydular gonderiliyor. Amerikan hukumetinin simdi mi daha akli basina geliyor da uydularini korumak icin Hava kuvvetlerine bagli bir birim degil de ozellikle 6. kismi olusturacak Uzay kuvvetlerini kuruyor ?? Gercek sebeplerden en azindan biri artik bu tip Uzay teknolojilerini tum Dunya kamuoyuna yavas yavas aciklamak. Cunku yukardaki bahsi gecen Uzay projelerinin tamami Amerikan Ordusuna bagli zaten (Bazilari Amerikan Donanmasina bagli, bazilari da Amerikan Hava Kuvvetlerine bagli).



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-CA941C94E -- 30 Ağustos 2018; 12:37:34 >




  • Bahsettiğiniz programı çok beğenerek kullanıyorum ismi Solar Walk2 Free helede tablete kurarsanız görüntüler çok daha iyi olur

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.