arkadaşlar bildiğiniz üzere htc desire hd nin bataryası 1250 mAh. ve sadece ben değil bir çok kişi bu durumdan şikayetçi 1 gün bile dayanmıyor bataryası ki doğru düzgün kullanmıyorum bile 1600 mAh lık bir batarya almak çözüm olabilir diye düşündüm bu yüzden batarya önerilerinizi bekliyorum herkese yardımcı olmak adına nereden ve hangi bataryayı almalıyız. amacımız 1.5 2 gün yetmesi çünkü nereye gitsem şarj aletini yanımda götürmek zorunda kalıyorum teşekkür ederim şimdiden cevaplayacak arkadaşlara.
3g şebekesini kapat eğer açıksa. yani şebeke ayarını sadece gsm yap. yoksa elektrikli soba gibi enerji çekiyor bu cihazlar.
quote:
Orijinalden alıntı: spiritfang
arkadaşlar bildiğiniz üzere htc desire hd nin bataryası 1250 mAh. ve sadece ben değil bir çok kişi bu durumdan şikayetçi 1 gün bile dayanmıyor bataryası ki doğru düzgün kullanmıyorum bile 1600 mAh lık bir batarya almak çözüm olabilir diye düşündüm bu yüzden batarya önerilerinizi bekliyorum herkese yardımcı olmak adına nereden ve hangi bataryayı almalıyız. amacımız 1.5 2 gün yetmesi çünkü nereye gitsem şarj aletini yanımda götürmek zorunda kalıyorum teşekkür ederim şimdiden cevaplayacak arkadaşlara.
ayarları kontrol edin bence de ve yukarıdaki mesajda yazılı olan şeyi yapabilirsinz. ayrıca ekran parlaklığını da size iyi gelen en düşük seviyeye çekerseniz çok farkeder. belki ben az kullanıyorumdur sizden ama yalnızca telefon gibi kullandığımda tam 2 gün gittiğini de gördüm. genelde 1.5, 2 günde bir şarja takıyorum.
Ben bu konuyu çok araştırdım, sitelerde 1600 mAh lık bataryaları inceledim hepsi çakma, alanlaraın hiçbiri memnun değil. İşi batarya ile çözmek isteyenlere sadece Mugen Battery öneririm. Güvenilir ve sağlam bir pildir.1500 mAh lık Desire HD için çikmiş ama 40 küsür usd lık batarya ya 22 usd gibi bir kargo bedeli çıkıyor. Bunun fayda maliyet hesaplamasını yapmak size kalmış;
İkinci ama en önemli batarya tasarruf yöntemi arkadaşımızında belirtmiş olduğu Mobil Şebeke bağlantısının kapatılmasıdır. Ben şuan telefonun mobil şebeke özelliğini kapattım ve sadece ihtiyacım olduğunda açıyorum. Sizi temin ederim standart batarya ile cihazınızı bu şekilde en az 1.5 gün kullanabiliyorsunuz.Denenmiştir ! Üstelik ben telde akşamları wi-fi açıyorum sabahları radyo dinliyorum ve gün içinde pes11 oynuyorum (en az 25-30 dk) 1 günü rahat deviriyorum.Gün içinde şarj cihazıyla uğraşmıyorum, akşam şarja takıyorum. Eskiden Iphone 3G kullanıyordum; onu da her akşam şarja takıyordum (üstelik bana bukadar özellik sunmammasına karşın)
Desire HD nin tek bataryayı sömüren özelliği Mobil Şebeke 'dir !
Mobil Şebeke nasıl kapatılır ?
Menü Ayarlar Kablosuz özelliği ve ağlar Mobil Şebeke
Ekrana widget olarak nasıl eklenir ?
Kişiselleştir Widget Ayarlar Mobil Şebeke
Hepsi bu !
ASLINDA AZBİRAZ ARAŞTIRSANIZ TÜM BİLGİLER ELİNİZİN ALTINDA ANDROİD İŞLETİM SİSTEMİNİN MANTIĞINI KAVRAYIP CİHAZI KULLANMAYI İYİ BİLİRSENİZ BATARYA SORUNU DİYE BİRŞEY YOKTUR AŞŞAĞIDAKİ BİLGİLER EMİNİM FAZLASI İLE İŞİNİZE YARAYACAKTIR.
BATARYA ÖMRÜNÜ UZATMANIN YOLLARI VE AŞIRI BATARYA TÜKETİMİNE SEBEP OLAN UYGULAMALARIN TESBİTİ
Herkesin malumu olduğu üzere sevgili HTC Desire HD cihazımız teknik özellikleri bakımından acımasız bir batarya katilidir. WinMo tabanlı abisi HD2 ile birlikte 4.3” ekran, 1ghz işlemci gibi yüksek donanımları bu tarz cihazların böyle canavarlara dönüşmesine sebep olmakta ne yazıkki. HTC’ nin de bu canavarlara görece düşük kapasiteli piller koyması da pek anlaşılır gibi değil tabii ki.
Bu bölümde sevgili batarya katilimizi frenlemek için yapabileceklerden bahsedeceğim. Bu bölümde anlatılanlar sadece Desire HD için değil, tüm Android tabanlı cihazlar için rahatlıkla uygulanabilir.
Öncelikle şunu belirtmeliyim ki burada anlatılanların hepsini yapmak zorunda değilsiniz. Cihazı kullanım amacınıza veya zevkinize göre bazılarını uygulayabilir, bazılarını uygulamazsınız. Batarya ömrünüz de bu duruma göre değişkenlik gösterecektir doğal olarak. Yapacağınız ayarlamalara bağlı olarak; cihazınız bekleme konumunda 3-4 gün arası, normal bir kullanım ile ise 35-48 saat arası rahatlıkla çalışacaktır.
Cihazımızın ne kadar enerji tükettiğini gözlemlemek için “current widget” adlı uygulamayı yüklememiz gerekmektedir. Bu widget sayesinde cihazın anlık enerji sarfiyatını gözlemleyebilmekteyiz. “Current widget” ı ana ekranımıza eklemek istediğimizde bir ayar sayfası karşımıza çıkacaktır. Burada “update interval” yazan seçeneği 60 sn’ye ayarlayın. Bu şekilde her 60 sn’de bir cihazın ne kadar enerji tükettiğini görebileceksiniz. Cihaz bekleme konumundayken 3-8mA seviyelerinde bir enerji tüketimine sahip olması lazımdır.
1- Ekran parlaklığını otomatik ayardan çıkartın ve yüksek parlaklık değerlerini kullanmayın. Mümkün olduğunca az parlaklık kullanın. %30-40 gibi.
2- Wi-fi, GPS, Bluetooth alıcılarını kullanmadığınız zamanlarda kapalı tutun.
3- Titreşim kullanmayın. (özellikle de tuş titreşimlerini kapatın)
4- Cihazın kullandığı şebekeyi 3G’de sabitlemeyin. 3G/2G (WCDMA/GSM) otomatik olarak ayarlayın. Böylece 3G şebekesi olmayan yerlerde cihazın şebeke bulmak için fazla enerji tüketmesini önlemenin yanı sıra cihazınız hatsız kalmayacaktır.
5- Uygulamaların otomatik senkronizasyon yapmalarını engelleyin. Senkronizasyonları ihtiyacınız olduğu zaman elle(manuel) yapın. “Yok ben uğraşamam” diyorsanız otomatik senkronizasyon aralıklarını mümkün olduğunca seyrek tutun.
6- Mutlaka kullandığınız rom ile tavsiye edilen radio ve kernelleri kullanın.
7- “Taskkiller” diye tabir edilen görev yöneticisi tarzı uygulamaları kesinlikle kullanmayın.*
8- Cihazı uzun süre kullanmayacaksanız yani kenarda öylece duracaksa işlemci hızınızı 720-800 mhz aralığında tutun.** Özellikle de geceleri yatarken.
9- “Set CPU” gibi programlarla işlemci hızınızı ayarlarken işlemciyi sürekli yüksek hızlarda çalıştıran seçenekleri kullanmayın. “on demand” yada “interactive” gibi seçenekler kullanın. Bu seçenekler ihtiyaç olduğu anda işlemci hızını yükseltecek, olmadığında ise düşürecekleri için işlemcinin enerji sarfiyatı daha ekonomik olacaktır.
10- Yeni bir rom yüklemeden önce mutlaka Recovery menüsünden “wipe data” “wipe cache partition” yapın.
11- “HTC Sense” hesabını aktif etmeyin.
NOT: Ek olarak internet tarayıcının ayarlarından “plugin” seçeneğini “on demand” olarak ayarlayın. Garip ama bazı cihazlarda işe yaramaktadır.
*:Bu konunun sonunda açıklanmıştır. **: 720-800 mhz aralığının vermemin sebebi her cihazın minimum enerji tükettiği hızın farklı olmasıdır. Bunu deneyerek bulmalısınız.(current widget aracılığı ile) Genellikle 768 mhz de minimuma düşüyor ama cihazdan cihaza farklılık gösterebilir. İşlemci hızını çok düşürmeniz de pil sarfiyatını arttıracaktır.
Tüm bu adımları yaptığınız halde cihazınız bekleme konumundayken daha fazla değerler okuyorsanız kurduğunuz uygulamalardan bazıları bu fazla enerji tüketimine sebep olmaktadır. Bu uygulamaları tespit etmeniz gerekli. Çok da işinize yarayan şeyler değillerse kaldırmanız yararınıza olacaktır. Şimdi gelelim bu uygulamaları nasıl tespit edebileceğinize. Birkaç yolu olmasına rağmen en basit ve etkili yolu şu şekildedir;
2- Cihazınızı fabrika ayarlarına geri döndürün. Recovery menüsünden “advanced-->wipe battery stats” yapın. Yada yeni bir rom yükleyeceksiniz “wipe data, wipe cache partition ve wipe battery stats” yaparak tertemiz bir şekilde yeni bir rom yükleyin.
3- Sonrasında kullandığınız uygulamaları teker teker cihazınıza yüklemeye başlayın. Her bir yüklemeden sonra 30 dk boyunca cihazı bekleme konumuna alıp bekleyin ve “current widget” aracılığı ile yüklediğiniz programın, cihazın bekleme konumundaki enerji tüketimini değiştirip değiştirmediğini kontrol edin. Kontrol etmeden bir sonraki programı yüklemeyin yani.
4- Eğer bekleme konumunda pik değerler yaratan uygulama yada uygulamalar varsa bunlar fazla enerji tüketimine neden olan, aradığınız uygulamalardır. Bu uygulamalar sürekli güncelleme ile çalışan yada sistem durumunu gözlemleyen uygulamalar ise bu uygulamaların ayarlarından bu özelliklerini kapatmaya çalışın. Yada işinize çok yarayan uygulamalar değillerse silin.
Tüm bu yazılanlara rağmen bekleme konumundaki enerji tüketiminiz 3-8mA aralığından fazla çıkıyorsa artık yapabileceğiniz pek bir şey yok ne yazıkki. Cihazınızla ilgili bir sorun var demektir. Garantili bir cihaza sahipseniz garantiye gönderip, incelemelerini isteyebilirsiniz.
Android işletim sisteminin çalışma mantığı ve bu yüzden neden Taskkiller tarzı görev yöneticileri kullanmamanız gerektiğinin sebebi basitçe şu şekildedir;
Android işletim sistemi arka planda açık kalan uygulamaları kendi içlerinde gerçekleştirmeleri gereken süreçleri bitirdikten sonra otomatik olarak kapatmaktadır. Kendi işini bitirmemiş bir uygulamayı taskkiller tarzı bir uygulama ile zorla kapatırsanız kendiliğinden geri açılacaktır ve çalışmasını bitirmeye çalışacaktır. Uygulamanın zorla kapatılıp tekrar açılması doğal olarak daha fazla pil tüketimine sebep olacaktır.
Android işletim sisteminde arka planda çalışan uygulamalar diğer işletim sistemlerinde olduğu gibi cihazınızın yavaşlamasına neden olmaz. Çünkü uygulamalar kendi süreçlerini tamamladıktan sonra sadece hazırda bekletilmekte veya duruma göre sonlandırılmaktadır. Hazırda bekletilen uygulamalar ise işlemci kullanmamaktadırlar. Bir çok uygulamanın aktif olduğu durumlarda sistem cihaz hafızasında yavaşlığa neden olabilecek seviyelere düşüldüğünü otomatik olarak farketmekte ve ona göre bazı uygulamaları kendi sonlandırmaktadır.
Sonuç olarak cihazda bir çok uygulamanın çalıştırılması sonucu cihaz hafızasının azalması cihazda bir yavaşlamaya sebep OLMAMAKTA; kendi süreçlerini bitirmeyen uygulamaların zorla kapatılması ise batarya tüketiminin artmasına sebep OLMAKTADIR.
Android işletim sisteminde açık olan uygulamaların çalışma döngüsü ilk resimdeki gibidir. İkinci resimde ise birçok uygulamanın arka planda açık gözükmesine rağmen işlemci kullanımının %0 olduğunu görebilirsiniz. Resimde işlemci kullanan tek uygulama görüldüğü üzere "Task manager" dır.
Arkadaşlar bende batarya sorununu araştırırken şöyle bir video buldum. belli ki mucitler de Desire HD'nin şarjına takılmış :) açıkçası yapmayı düşündüğüm bir yöntem (nasıl yapacaksam :) ) neyse umarım fikir verir :)