Şimdi Ara

hoparlor kabinine hava deligi açmalı mıyım??

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
19
Cevap
0
Favori
14.066
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • arkadaslar asagıdaki linkte konu açmıstım.bidondan kabin yaptım iste vsvs
    simdi tahtadan yaptım.arkada hava çıkısı açmam gerekir mi??
    http://forum.donanimhaber.com/m_7556133/tm.htm

PİONEER TS-6985
    60 WATT RMS
    4 OHM

AMFİM: AIWA 2*60 WATT STEREO AMPLİFİER + PRE AMPLİ

• bu tip hoparlörlerde gerekmemektedir.bidon işi güzel olmuş

saygılar...
  • ""hsk tekno""

eminmisin arkadasım..arkası açık suan......açık tarafını yere koyup halıyla kapatmaya
    calıstım halının altından epey bi hava çıkıyo, tam kapatırsam bi sorun olmazmı?

bide içini tıkabasa elyaf mı doldurmam lazım??
    .................RESİMLER..................

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-EECFCE0DC -- 23 Haziran 2006; 8:56:41 >

• slm

Zamanında bende cok ugrasmıstım bu islerle hobi amaclı.
    Oncelikle bu kabini hangi hesaba gore yaptın. Kabin hacmi cok kucuk gorunuyor ve iyi sonuc alamazsın gibi.
    Cunku bu tip hoparlorler arabada bagajı kabin gibi kullanır ve bu sekilde yeterli performansda verir. Bagajın hacmine gore senin kabin oldukca ufak. Hoparlorlerin ideal calısması icin belli bir litre de kabine konması gerekir. Bu kabin portlu yada portsuz tasarıma gore hacmide degisir zaten. Bence oncelikle dogru hacmi bulmalısın kutusu varsa yada bilgilerine ulasabilecegin bir yer orda kac litre olacagı yazar. İdeal kabin olcusu, hoparlorun rezonans frekansı ile kabinin rezonans frekansının aynı oldugu durumdur. Hava portuda onde yada arkada olabilir. Her iki durumunda kendine gore artı eksileri var. Elyaf ise tamamen tıkabasa doldurulmaz. Hacimden calarsın. Ic yuzeylere bir tabaka uygulaman yeterli. Elyafın gorevi kabinin ic yuzeylerinde sesin yansımasını onlemek, tiz sesleri emmektir. Boylece daha tok ve dogru ses cıkar. Birde kabin yuzeyleri asla titresmemeli sadece hoparlor calısmalı kabin degil. Yoksa hoparlor ile birlikte kabinide dinlersin. O yuzden kalın sunta yada mdf kullan. Sunta akustik acıdan daha verimlidir. Bunlar cok hesap kitap isi. En iyi performans icin mutlaka o hoparlor icin onerilen dogru litreyi ve kabin tipini bulman lazım. Yoksa ne yapsan bos. Bir ses cıkar ama asla max duzeyde verimli olmaz.

Saygılar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ikarahal -- 23 Haziran 2006; 9:38:38 >

• arkadaslar bu kabini yaptırmak için zate çok ugrastım.daha büyügünü yaptıramam.
    böylede güzel bass veriyor.

arkasına hava deligi açacam ama kac cm çapında olması lazım?
    son olarak;
    delige boru takmasam çok farkeder mi bass????
  • Hava portuna boru takman sart. Pratikte port uzunlugu kabin derinliginin yarısından az olmamalı. Yoksa 90 derece faz farkı yaratamazsın. Portun amacı bas sesleri arttırmaktır. Kabin icindeki alt frekanslar uygun hesaplanmıs portla istenen fazda dısarı verilir boylece dısarda olusan alt frekanslara eklenerek buyur ve otomatikman bas sesler artar. Port capı tamamen kabinin, hoparlorun rezonans degerine gore cıkar.

Portlu kabinlerin bas ilave edebilme, yukseltme ozelligi vardır ama dB duser uygulanacak watt miktarı hoparlorun gucu kadardır.

Portsuz tamamen kapalı kabinler ise dB acısından daha verimlidir. Uygulanacak watt miktarı hoparlorun gucunun ustunde olabilir. Hava kacmayacak ve titresim olmayacak sekilde cok iyi yapılması gerekir.

Sonucta bunlar muhendislik calısmaları ve detaylarla dolu. O yuzden hazır kabinler her zaman daha iyi sonuc veriyor.

Madem ezber isi olacak bence:

Port deligi capı 5 cm olsun.
    Actıgın port deligini kabinin arka tarafında hoparlor mıknatısını ortalayacak sekilde konumlandır.
    port uzunlugun kabin deriliginin yarısı kadar olsun.
    camyunu ile arka ve yan ic duvarları kapla.

Saygılar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ikarahal -- 23 Haziran 2006; 11:00:11 >

• kardes aynı su sekilde yapıyom.çizdim azsonra kestirecem.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • dedigim gibi portu ortalayarak, mıknatısın arkasına gelecek sekilde kestirirsen daha dengeli olur.
  • O kabin o hoparlöre fazlasıyla küçük ne yaparsan yap tatmin edici bir bas alamazsın kabin küçük olduğu için hava deliğini çok büyük tutmamalısın .

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AnarKin -- 23 Haziran 2006; 12:31:36 >
  • Arkadaşım kolay gelsin,bence o kabin çok ufak,bi oval hop için,özellikle bası iyi veren hoparlörler için bi
    30-40lt felan kabin olması lazım yoksa basları tok duyamazsın.
    Bende de 4 tane oval var,ben 58lt kabin kullanıyorum,woofer gibi vuruyor aletler.
    Bence port koyma,derin baslardan kaybın olur.Elyafı iç tarafa fazla kalın olmayacak şekilde tel zımba ile felan döşe.Hava kaçıracak hiç yer bırakma.Emin ol ses çok daha iyi olacaktır.

Kolay gelsin.
    Bu resim de benden. 85x25x30 olması lazım...

• DiabloXT abi kabine port açmazsam hava nerden çıkacak.kullandıgım tahtalar
    kalın ayrıca kiraz agaçının tahtası sesi çok açınca çok açayip hava veriyo
    e nereye gidecek o hava.

ayrıca baska bi kabin yaptıramam.dayım marangoz onda yaptırdım.adamı çok
    ugrastırdım.bidaha diyemem ona yap
  • arkadaslar son bise soracam;

elyafla içinin kenarlarınamı kaplıyacam??? elyaf nasıl bass artısı yapacak?
    hava portu açayımmı açmayayımmı?
    bazısı aç bazısı açma diyor...neyapayım
  • Havanın çıkmasına gerek yok ki yaw.Sealed kabinlerde hava kaçağı olmaz hiçbir şekilde...

Benim Pioneer 30cm TS-W302F Woofer var,152lt Portsuz deliksiz kabini var...Hiç hava kaçırmaz...

Port açma,büyük kabin kullan, elyafı iç duvarlara[hop takılı olduğu taraf hariç] tel zımba ile 1cm felan kalınlığı olacak şekilde zımbala gitsin.
  • abi kabini daha degistiremem diyorum.elyaf nasıl bass artısı saglıyor
    onu anlamadım...
  • Elyaf bas artısı saglamaz. Kabin duvarlarından kaynaklanan ic yansımayı, yankıyı keser ve ilave olarak tiz sesleri emer. Haliyle kabin icinde ölü oda dedigimiz akustik bakımdan duragan bir oda olur. Yani tok ve yumusak bir ses cıkar. Yansıyan sesler birbirlerini silerler. O yuzden bir speaker dinlerken odanın bazı yerlerinde fazla, bazı yerlerinde az bas sesi duyarız.
    Elyaf olayının etkisi icin diger bakıs acısı ise, bombos esyasız bir odada konus yada muzik dinle, sonra esyalı bir odada hemen hemen aynı durum. İci bos olan bir dikdortgen bir kabin teneke dedigimiz soguk bir ses uretir.
    Sonucta bir gercek var, bu boyutta kabinle port ta acsan, elyafta koysan en vasat sesi alacaksın. Bence biraz fedakarlık yap daha iyi sonuc al emegine degsin. Sunta paneller ucuz ve kendinde rahatlıkla kesip, birlestirme isini yapabilirsin.

Yeni kabin icinse bas agırlıklı ses seviyorsan port ac, dengeli ve dB oranı yukses ses istiyorsan port acma.
    Ayrıca arkadan port acarsan akustik olarak portu duvara yaklastırdıgında randıman cok artar asırı bas cıkar uzayan dogal olmayan baslar olusabilir. Onden acarsan baslar daha dogal olur ama bu seferde yuksek ses seviyelerinde port sesi kacınılmaz olur. Tabi hepsinden once hoparlore gore litre hacimini bulmak onemli.
    Kabin gereginden buyuk olursa kısık seviyelerde zayıf cılız ses cıkar ve volume acma ihtiyacı duyarsın ve bu seferde uzayan rahatsız edici bas sesler olusur. Kabin gereginden kucuk olursada hoparlor calısırken sıkısır istenilen rezonans seviyesine inemez yine cılız bir ses cıkar. Yuksek volume acmazsın hoparlor rahat hareket edemedigi icin bogulma olur. Bu yuzden hoparlorun her ses seviyesinde en iyi performansı vermesi icin mutlaka uretici tarafından belirlenmis kabin ve uygun omajda ampli ile kullanılması gerekir.

Saygılar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ikarahal -- 26 Haziran 2006; 17:32:00 >

• arkadasım bence bu kadar ufak bir kolona hava deliği açmamalısın zaten içerde yeterince hava dolaşımı olmadığından ben tavsiye etmem.

HADİ KOLAY GELSİNN
  • arkadasım havanın kenarlardan çıkmaması için bence silikon kullan dene ve gör derim çok daha fazla verim alıcaksın.

HADİ KOLAY GELSİNN
  • PRE amplifier üzerindeki tuner, aux1, aux2, phono bunlar ne anlama geliyor
    açıklayabilir misiniz??

müzik dinlemek için hangisini kullanmalıyım?

suan aux1 i kullanıyorum yanlısmı acaba?
  • aux1 aux2 kullanabilirsin ses alamk için

phone:kulaklık
    tuner:radyo olması lasımm

HADİ KOLAY GELSİNN
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.