Şimdi Ara

Home Assistant ve Akıllı Evler[ANA KONU] (51. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
3.339
Cevap
279
Favori
163.384
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
36 oy
Sayfa: önceki 4950515253
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • selamlar reis şimdi işte bahsettiğim klasik apartman dairesi benimkisi. bi apartman kapısında var zil birde daire kapısında. bunlar merkezi trafodan besleniyor bildiğim. eve de zile basılınca 12v ac akım geliyor 2 kablo ile +-. bu da benim evdeki kanarya zil kutusunu öttürüyor. ben zil çaldığında home assistant da bu zilin çaldığını yakalayabilirsem sonra zaten home assistant da istediğim otomasyonları yazacağım. bu kamera olur kapıyı aç olur otomatı aç olur orası dert değil orası bende reis. home assistant a esphome ile wifi chipli ürünleri ekleyebiliyoruz diye okudum nette. sorun şu ben kanaryaya gelen 2 kabloyu kesip gelen kabloları araya koyduğum bi cihaza bağlayıp (o cihazıda büyük ihtimal bi 5v ile fişlemem gerekecektir) sonra cihazdan da çıkan 2 kabloyu geri kanaryaya bağlamam lazım. yani kanarya nın önüne bir makine koymam lazım. bu makinede esp chipli bir makine olacak ki bir sensör yardımıyla buradan 12vac akım geçtiğini algılayacak. zaten algılandığı anda eş zamanlı cihaz wifi den home assistant'a bağlı olduğu için oradan ben sensörün elektrik akımını algıladığını görüp kendi otomasyonumu çalıştırabileceğim. yapmak istediğim bu.

bu olayı ecnebi nasıl yapıyor dersen misal burada bir örneği var.

eski usuül içinde mıknatıs olan ding dong diye ses çıkaran ziller var mekanik zil diye tamir edilen onlar için misal başka bi çözüm üretmişler. bildiğin kapı sensörünü mıknatısın üzerine koymuşlar böylece zil çaldımı oluşan mıknatıstan sensör tetiklenmiş ve çözmüşler.

kimisi bir ses tetikleyicili devre kurmuş ama çok karmaşık olunca anlayamadım bir şey.

@berkans titreşim sensörüyle çözmüş ama bende çalışacağı meçhul çünkü ses çok yüksek değil ve titreşim yapmayabilir. (yinede deneyeceğim bu hafta bir sensör alıp)

benim tahminim en etkili çözüm bir şekilde düşük volt enerjiyi ölçen 5v ile çalışan esp bağlantılı bir cihaz olacak. ama işte o devre iyot bobin bilmem ne sıfırım sıfır. en ufak bir bilgim yok.

• hamemo kullanıcısına yanıt

reis merkezide metre kare usulü fatura ediyorlarsa senin odandaki vanayı köklesende komple kapatsanda aynı parayı ödüyorsun demek diye anladım ben. yani hiç merkezili evim olmadı o yüzden bilmiyorum ama yazdığından çıkardığım bu haliyle trv seni para anlamında etkilemez diye düşündüm. ama ne yapar hayat kalitesi yapar. odanın ısısını hep sabit tutar atıyorum senin keyif aldığın derecede. öyle bi güzelliği olur. lüksmü bu devirde her şey lüks ama güzel iş. benim moes trvlerden birini kedim kırdı sağolsun haliyle eskiyi taktım sana fotoda attığımı ve geçen hafta hasta oldum. hemencecik alışmışım konfora :) gece yatma saatimden önce kapattırıyorum ben yatana kadar oda soğuyor aksi halde uyuyamıyorum. uyanmaya yakında köklüyorum yine otomatik. değme keyfime. bir de bu açıdan bakmak lazım sanırım :))

Bide evde çocuk olunca insan daha hassas oluyor tabi.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

Hocam dogru dusunmussunuz.

Evdekı termostatık vanaları cıkartıp Moes TRV'lerı beraberınde gelen adaptoru ıle beraber takıp cok cıddı tasarruflar yapabılırsınız.

Home Assistant'a da ıhtıyacınız yok. Ha olursa cok gelısmıs otomasyonlarda yapabılırsınız ama sadece Tuya uygulaması ıle de kullanabılırsınız.

Ben gecen sene ılk kullanımımda 2000TL tasarruf yaptım.

Eger tek yasıyorsanız, vanaları dırek olarak konumunuza baglayıp Tuya uygulaması ıle konumdan ayrılınca evdekı butun peteklerın kapanmasını saglayabılırsınız. Yok evde bır kac kısı yasıyorsa o zaman bu vanaları manuel olarak kapatmanız gerekmektedır ancak yınede peteklerın tek bır tusla kapatılabılmesı cok buyuk rahatlık.

Home Assıstant kullanırsanızda evde kalan son kısı cıkınca peteklerın otomatık kapatılmasını saglayabılırsınız. Bu sekılde sızın haberınız bıle olmadan her sey arka planda calısır.

Home Assistant olmadan Tuya'da senaryolar olusturarak bu vanaların tamamını aynı anda ıstedıgınız derecelere de cekebılırsınız. Hatta ve hatta ios veya google assistant kullanarak Türkçe olarak kapat, aç, 25 derece yap gıbı komutlar verebılırsınız. Gunun belırlı saatlerınde belırlı derecelerde yanmasını saglayabılırsınız. Hava durumuna baglayabılırsınız. Lınk'ını paylastıgınız urunle beraber ıc ortam sıcaklıgına gore de yıne HA olmadan sadece Tuya uzerınden vanaların otomatık calısmasını saglayabılırsınız.

• hamemo kullanıcısına yanıt

Dogalgaz faturanızda kı tasarruf konusunu senaryolarla anlatmak ısterım.

Evde 1 kısı var : Cok cıddı tasarruf yaparsınız. Sız evden cıktıgınızda arka planda otomatık kapanır, eve geldıgınızde ıse otomatık olarak acılır.

Evde 2 kısı var: HA olmadan manuel kullanım gereklı. En son hatırladıgım Tuya uygulamasında evden son kısı ayrıldıgında seklınde ıbare yoktu. Bu 2 kısı gunduz calısıyorsa ev sureklı kapalı olacagı ıcın yıne cıddı tasarruf yapabılırsınız ancak dedıgım gıbı her seferınde manuel kapatma acma yapmanız gerek.

Evde 2 kısı artı cocuk var: Ev eger 24 saat yasanan bır yer ıse bu vanalar yıne faydalı olabılır ama cok cıddı tasarruflar saglamaz. 24 saat canlı bır evde en fazla yapabılecegı oda ısılarını baglı olan termometre verılerıne gore otomatık ayarlamaktır. Yanı mesela sız farkında olmadan salonu sureklı olarak 24 derecede tutabılır. Bebek odaları gıbı yerler ıcın ıse bulunmaz nımettır.

• TRV'lerden biri 300 derecelik bir skala gösterirken diğer 30 derecelik skala gösteriyor. Cihazı kaldırıp tekrar eklemeyi denedim, pilini çıkarıp yeniden taktım vs ama değişmiyor. Çözüm önerisi olan var mı?

Home Assistant ve Akıllı Evler[ANA KONU]

Soldaki skala sıcaklık skalası, 300 dereceye kadar gösteriyor.

Tuya IR remote kontrol almıştım, tv’yi ekledim ama aç kapa veya açıp şu numaraları tuşla gibi komutları hazır hale getirip,bunları home assistant ve ha üzerinden apple home’a eklemem mümkün müdür? Yol gösterebilecek var mıdır?

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

Hocam evde 2 yetişkin 2 çocuk var. Gündüzleri genelde evde olmuyoruz. Ilk etapta özellikle çocuk odası için 1 tane Moes Trv ve Tuya termometre alıp denemeyi düşünüyorum. Eğer olumlu geri dönüş alırsam diğer odalara da aynı bağlantıları yapmayı düşünüyorum.

Detaylı cevabınız için teşekkür ederim hocam.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    1 adet 12v röle
    1adet esp8266 veya daha basit birseyde kullanabilirsin
    Bu iki ürünle istediğini yapabilirsin.

12v dc röleyi zilin + ve - kablolarını bagla
    Bunu yaptığında artık zil çaldığı anda röle çekecek.

Şimdi gelelim bunu esp ile home assistanta aktarmaya
    Esp home 5v ile besleniyor 5v telefon şarjı ile esp home a bağla.
    Yine 5 voltu al ve rolenin normalde açık kontagina bağla ordan çık ve esp home un input girişlerinden birine bağla hepsi bu kadar artık zil çaldığında röle çekecek röle kontaklarından 5v geçip esp home inputuna gelecek esp home bunu bir butona basılmış gibi algilayacak ve yazılımla sen ne istersen onu yapacak.

Aslında esp home buton bağlama işleminin aynısı bu.sadece buton yerine röle kullanacaksın.

Yazilimsal tarafta yapman gereken esp home için ufak bir yazılım ve kullandığın girişi input olarak tanıtmak.

Sonra home assistant otomasyonunu dilediğin gibi kullanırsın.

• tolgammm T kullanıcısına yanıt

Burada kullandığınız kart hangisi (home assistant arayüz kartından bahsediyorum).

Moes TRV yerine Danfoss Eco TRV tercih edilebilir. Tek handikabı bluetooth ile çalışması.Danfoss eco uygulaması ile proglama yapabiliyorsunuz. Yabancı kaynaklarda Ha ile kullananlar var. Fiyat olarak 400-500 tl aralığında bulunabiliyor. Kalitesi tartışılmaz. TRV üzerinde 2 tane sıcaklık sensörü var.
    Biri petek tarafında diğeri odaya bakan tarafında bu sayede daha sağlıklı ölçüm yapabiliyor. Oda termostatlarında alışık olduğumuz modülasyon olayı bunlarda var. Hedef sıcaklığa yaklaştıkça TRV yavaş yavaş kapanarak ortam sıcaklığının fazla yükselmesini engelliyor. Aynı şekilde ısıtma işlemenide yavaş yavaş geçerek oda sıcaklığında ani düşüşleri engelliyor. Bir diğer özelliği uygulama üzerinden konum bilgilerinizi girdiğinizde geriye dönük 7 günlük hava durumuna göre ısıtma yapıyor ( anladığım kadarıyla dış hava kaç derece olursa hedef sıcaklığa şu ayarda şu zamanda ulaşırım gibi olmalı) Bunun bir üst modeli Danfoss Ally var. Zigbee ile bağlanıyor fiyatı 2 katından fazla.

• ata359 kullanıcısına yanıt
    merhaba reis. scene yani senaryo yaratarak yapabilirsin ugrastiriyor ama tek secenek bu. ben rm4 aldim o akiyo tavsiye ederim onda ugrasmiyosun bunla ve hizli calisiyo local wifi oldugundan bulut zaman kaybettirmiyor. simdi reis tv ac icin senaryo yarattin sonra ha tuya entegrasyonu yapinca o senaryo ha a geliyor oradan calistirabilir hale geliyorsun sobra homekit entegrasyonu yaparsan o senaryoyu bi switch vb bi sekilde homekit e de aktarabilirsin. ben tv i homekit e aktardim bu sekil misal. on off volume mute lari senaryo yaptim sonra ha config de media player yaptim template kullanarak sonra o media playeri homekit e aktardim. ios da remote olarak tv i kullanabiliyorum bu sekilde misal. ha tuya entegrasyonu ve homekit entegrasyonu dokumanlarina bir goz at reisim cozersin bence

o esp deki yazilimi da paylasmis zaten bu yazida

sonra role ile esp birlesik soyle bisi var onu alin demis

TRY 9.30 35% İndirim | ESP8266 ESP-01 ESP-01S 5V WiFi Relay Module ESP01 ESP01S Wireless WIFI Module Smart Home Remote Control Switch For Arduino

simdi senin dedigine gore frenk isimli arkadasin semasinda buton olan yerlere bu kablolari baglicam
    peki zil calsin da istiyorum ayni zamanda onu nereye baglicam bunun tam semasini bana cizme sansin varmi reis. bende vereyim siparisi bu aletin eger olur diyorsan

bir de reis ben kapi otomati icin soyle bi wifi cihaz almistim evde hazir kullaniyorum audio diyafonun icindeki otomat pinlerine bagladim bunu. bu sanki senin dediginin aynisi sadece tersten hali. yani ben switch ac diyince bu otomati calistiriyo galiba sadece devreyu tamamlama mantigi bu. simdi senin dedigin bu cihazla olur mu emin olamadim. sonucta bunda da role var

yani otomat dogru anladiysam devrede hep akim var sadece devre tamamlaninca aksiyon aliyor. kapi zilinde ise hep akim yok sadece devre kapi ziline kapi disindan basinca tamamlaniyor ve akim oluyor kafa gitti benim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi karaktereslem -- 29 Kasım 2022; 7:51:46 >

• Selamlar. Konudan bağımsız bir bilgilendirme yapmak istiyorum. Aliexpressten alışveriş yapmamaya özen gösterin yada dikkatli olun. Başıma şöyle bir olay geldi. 11.11 indirimlerinde 3 adet zigbee röle aldım. yaklaşık 40 tl den vergi dahil 183 ödedim. Sonra satıcı ürünü iptal etmem için mesaj attı, bende elinde yoksa sen iptal edebilirsin dedim. Ürünü başka birisinin kargo bilgisi ile gönderildi gösterdi. Bende doğal olarak dispute açtım, ama iade miktarı olarak 141 tl iade edildi. geri kalan gümrük ve kargo parasını iade alamadım. Gönderilmeyen ürün için cebimden gümrüğe ödeme yaptım.

AliExpress bozdu kendini. Bu gibi şeylerle uğraşmak istemiyorsanız. En çok satış yapılan ilk 5 olandan ucuz olanı seçin. Mümkünse gönderdi AliExpress Standart Shipping olan ürünler olsun.

Akilli ev konusuna gelince Bluetooth ve Wifi den uzak durun. Yeni bir şeyler alıyorsanız Matter odaklı düşünün Thread destekli yada Zigbee 3.0 ürünler alın. Ucuzdan pahalı yoktur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MMistanbul -- 29 Kasım 2022; 10:56:19 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben otomasyonlar için node red kullanıyorum ama dün dememek için çok basit bir ha otomasyonu yaptım, çok daha çabuk tepki verdiğini hissettim. Node red ile sanki hatırı sayılır bir gecikme oluyor gibi. Otomasyonları ha ile yapayım dedim ama bana biraz karışık geldi, istediğim şeyi yapmakta güçlük çekiyorum. Senaryoyu söyleyeyim, bana nasıl yapabileceğimi tarif eden olursa çok sevinirim.

Hareket algılayınca ışık yanacak, son hareketten belirli süre sonra ışık sönecek. Ancak eğer ışığı ben anahtar açarak içeri girmişsem bu son hareketten şu karar süre sonra sönecek kısmı devre dışı kalacak.

• reis şöyle bir şeyin işini görmesi lazım ama test etmedim. sadece pratikte tek bi koşul sıkıştırıyorsun araya eğer ışık sensörden önce bir şekilde açılmamışsa otomasyon aksiyonları çalışsın diye. aynı sonucu verir diye düşündüm.

description: ""

mode: single

trigger:

- type: motion

platform: device

device_id: asdasdasdasdasdasdasd

entity_id: binary_sensor.hareket_sensoru_1_occupancy

domain: binary_sensor

condition:

- condition: state

entity_id: light.ust_kat_banyo_isik_modulu

state: "off"

action:

- service: light.turn_on

data: {}

target:

- delay:

hours: 0

minutes: 0

seconds: 30

milliseconds: 0

- service: light.turn_off

data: {}

target:

• karaktereslem K kullanıcısına yanıt

Bu senaryoda anladığım kadarıyla ışık kapalı konumdaysa çalış, eğer açık konumdaysa çalışma gibi bir şey söz konusu. Ama o zaman ışığı otomasyon da tetiklese ben manuel de açsam neticede ışık açık konumda olacağı için hiçbir koşulda ışığı kapatmayacaktır sanki. Bilemedim. Yanlış mı düşünüyorum?

Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.