Şimdi Ara

Hızlanan cismin kuvveti= Çarpma kuvveti=Impact force (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
33
Cevap
2
Favori
24.954
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş

Orijinalden alıntı: Ozan Artun

quote:

Orijinalden alıntı: Wepawet

cismin havadaki potansiyel enerjisi yere carptığında aktaracağı enerjiye eşit olacak. potansiyel enerjisi mgh dan çıkar. iş formülünü w=f.deltax alsak. potansiyel enerjideki değişiminde işi verdiğini biliyoruz. mgh=f.deltah oldu. 1.10.1=f.1 oldu. f=10.

yanlış düşündüğüm bir yer varsa düzeltin :D

Kuvvetin yaptığı işçarpmadan sonra gittiği yoldur ve bizim deneyimizde sıfırdır. Sen bunu 1 metre almışsın yani yere çarptıktan sonra 1 metre daha yerin içine girer gibi hesaplamışsın. Hesabın baştan aşşağı yanlış.

bu neyin kafasi :D cismin duserken yaptigi isi hesapliyorum. duserken aldigi yolda 1 metre. ayrica yerde enerjisi sifir oldugu icin potansiyel enerjisi 0. potansiyel enerjideki degisim isi verir. is yaparken aldigi yol belli is belli. suan bunu sirf bir sey uydurayim diye mi yazdin :DD

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

quote:

quote:

cismin havadaki potansiyel enerjisi yere carptığında aktaracağı enerjiye eşit olacak. potansiyel enerjisi mgh dan çıkar. iş formülünü w=f.deltax alsak. potansiyel enerjideki değişiminde işi verdiğini biliyoruz. mgh=f.deltah oldu. 1.10.1=f.1 oldu. f=10.

Kuvvetin yaptığı işçarpmadan sonra gittiği yoldur ve bizim deneyimizde sıfırdır. Sen bunu 1 metre almışsın yani yere çarptıktan sonra 1 metre daha yerin içine girer gibi hesaplamışsın. Hesabın baştan aşşağı yanlış.

bu neyin kafasi :D cismin duserken yaptigi isi hesapliyorum. duserken aldigi yolda 1 metre. ayrica yerde enerjisi sifir oldugu icin potansiyel enerjisi 0. potansiyel enerjideki degisim isi verir. is yaparken aldigi yol belli is belli. suan bunu sirf bir sey uydurayim diye mi yazdin :DD

Cisim düştükten sonraki kısım lazım bize . Baştaki potansiyel enerji en sonda kinetik enerjiye dönüşür ve buradan kaç Newtonluk bir kuvvet doğar?

Mümkünse konuya cevap yazacaklar, en az ortaokul mezunu olsun

• quote:

quote:

quote:

quote:

Cisim düştükten sonraki kısım lazım bize . Baştaki potansiyel enerji en sonda kinetik enerjiye dönüşür ve buradan kaç Newtonluk bir kuvvet doğar?

Mümkünse konuya cevap yazacaklar, en az ortaokul mezunu olsun

hocam senin bi seyden caktigin yok sirf konusmak icin konusuyorsun benimkine yanlis diyip yukarida ayni hesabi yapmissin. helal simdi laf soktugunu falan saniyorsundur buyuk is basardim. incici falansin heralde helal moruq. bos adam.

• YouTube
    Physics: Impulse and Momentum to Find Force of Impact
    https://youtu.be/_3KkYcKm4uY

Yine süreyle alakalı gibi görünüyor.

Ortalama kuvvetin 2 katı ,zirve kuvveti veriyormuş.

Bir zamanlar bayağı kafa yormuştum bu formüllere.Hatta metrik sistemde devirden güç bulmanın formülünü bile çıkartmıştım konunun içinde var.

F t=m .v

Formülü bence gerçeğe daha yakın sonuç verir gibi duruyor. Tabi en kesin sonuç , hafızalı bir dijital dinamometreyle ölçülebilir.

Normal yaylı dinamometre ,esneme yapacağı için zirve kuvveti verme konusunda kesin sonuç vermeyebilir.

Bir de yere düşen top benzeri cisim tekrar yukarı fırlamalı. Bu yukarı fırladığında çıktığı mesafeden mgh formülüyle ne kadarlık enerji sarfettiği bulunabilir. İlk bırakılma noktasıyla yerden dönüşte çıkacağı mesafeden , 9,8 joulluk enerjinin ne kadarını yerde bıraktığı ya da na kadarı sürtünmeye veya esnemeye gitti hesaplanabilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ozan Artun -- 30 Nisan 2017; 12:31:28 >

• Burada bir hata yapılıyor.

F=m(kg).a (yerçekimi ivmesi)

Yere düşen 1 kglık cisme , yerçekiminin uyguladığı kuvvet F=1×9,8=9,8 N dur.

Ancak bu cismin çarpma anında uygulayacağı kuvvetdir diyemeyiz. Cisme uygulanan kuvvet başkadır cismin çarpma anında uygulayacağı kuvvet başkadır.

YouTube
    [Official] Felix Baumgartner freefall from the edge of space with New World Record
    https://youtu.be/VKojXTWJIhg

2.40 tan sonra hızı vermiş. Yere yaklaştıkça sürekli hızlanması yavaşlıyor.

Bu hava direncinden kaynaklanıyor. Çünkü yere düştükçe hava yoğunluğu artıyor ve hava, yer çekimine ters yönde bir kuvvet uyguluyor bu şekilde ivmesi 9.8 den daha az oluyor..

Felix eğer havasız bir ortamda düşüyor olsaydı,ona uygulanan kuvvet şöyle olacaktı.
    Kilosu x 9.8 (yer çekimi ivmesi) birimi N olur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ozan Artun -- 30 Nisan 2017; 17:35:59 >

• quote:

Bu kadar basit bir soruya cevap bulamıyoruz.
    1 kg ,1 metreden düşecek .. düştüğü yere kaç newtonluk kuvvet uygular?

Potansiyel enerjisi=m*g*h=1*9,8*1=9,8 Joulelük enerjiyle yere çarpar.

Kinetik enerjisi=1/2m v^2
    9,8=1/2*1 v^2

v=4,43 m/sn yaparmış. yani bu hızla yere çarpar.
    v=yol(metre)/zaman(saniye
    4,43=1/zaman
    zaman=0,22 saniyede yere düşermiş

v=4,43 m/sn
    v=4,43*3,6=15,95 km/saat yapar.

Ama kaç newtonluk kuvvet uygular bu noktada ?

Burdaki süre hesabında bir hata var gibi geliyor.

İlk hızı sıfır. 1 metre düştüğünde hızı 4.43 m/sn olur.

Ancak burada geçen süreyi hesaplamak için ortalama hızı almak daha doğru gibi.çünkü hep 4.43 m/sn lik hızda gitmiyor.

Ortalama hız =4,43/2= 2.22 m/sn

Süre= 1/2.22 =0,45 sn olmalı bence doğrumu?

• Potansiyel enerji kinetik enerji, kuvvet güç iş, joule newton...

Soruyu soran arkadaşımız benim de oldukça merak ettiğim bir şeyi istiyor ama ben de şu an bunun tam bir karşılığı olmadığını düşünüyorum. Mesela beklediğimiz cevap şöyle olsun istiyoruz:'' 1kg lık bir cisim 1 metreden bırakıldığında 10kg'lık bir etki yapar'. Bence bu tamamen yanlış. Çünkü kafasına 10kg koyduğumuz kişinin 1 metre yukarıdan 1kg bıraktığımız kişiyle aynı kuvveti hissetmesi imkansız. kafamda 10kg taşımayı tercih ederim. Yalnız yüksekten bırakılan cisimlerin etkilerini karşılaştırabilirmişiz gibi geliyor bana.

Bu konular hep bir yerlerde duyduğumuz 10 metreden düşen malzemenin 1 ton olacağı gibi söylemlerden türüyor. Zaten hesabı öyle iki çarpma çıkarmayla olsaydı biz de bunu hesaplıyor olurduk. Geçen gün bir sitede buldum 80kg'lık bir kişi bilmem kaç km hızla giderken duvara çarptığında 10 katlı binadan düşmüş gibi hisseder yazıyordu. Hesap yaptım binadan düşenin hızı ile aracın hızı aynı çıkıyordu mesela bunda bir problem yok.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dtnc -- 14 Ekim 2019; 17:30:50 >

• Hic enerji falan katmaniza gerek yok isin icine bu verilen bilgilerle de bulunmaz bu sorunun cevabi. Carpma anindaki ivmeyi bulmamiz lazim. Cünkü hiziniz carpma aninda birden sifir a düsecegi icin, ivmeniz yer cekim ivmesinden daha büyük bir deger olmali bkz. g kuvveti.
    Carpma kuvveti, son hiz yani carpma anindaki yere infinitezimal uzakligindaki hiz eksi son hiz yani sifir bölü süreden hesaplanir. Ivmeyi zamansiz hiz formülünden hesaplamaya kalksak burda da bize cismin agirlik merkezinden carptigi yere olan uzaklik gerekir.

Yani soruda eksik bilgi var :D
  • Kuvvet F=ma dır yere carpan bir cismin a sını da V ilk - V son bölü çarpma süresi olarak buluruz örnegin bir cisim 10m/s hizla carpip durursa ve bu çarpma1 s surerse (10-0)/1 den 10 m/s^2 bir ivmeye sahip olur 1kgluk bir cismin yere carpma kuvveti de 1×10= 10N olur. Bir cismi ne kadar yüksekten birakirsak o kadar hizlanacagini düşünürsek o kadar çok kuvvet uygular zemine.

• merhaba arkadaşlar, tesadüfen forumunuzu buldum tam yerini buldum dedim. bir iş nedeniyle günlerdir bu konuda kafa patlatıyorum. 1 ton bir kütle yerde durağan haldeyken 1 tondur, peki bu yük paraşütle atıldığında 8 metre/saniye ile yere vurduğunda yere kaç kg (newton) kuvvet uygular? bunun en basit formülü nedir? şimdiden teşekkürler. Şahin Kaya Ankara

Kütle ağıriığı 790 kg, 2 metreden yere düşerse çarpma kuvveti kaç newton olur?

Yani 1000 kg mı 9.8 m/s nin karesi x 2 ile mi çarpıyoruz?

E= 1000kg x 9,8 m/sn'2 x 2m = ?

Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.