Şimdi Ara

Hikayesi bize benzeyen ırk ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
39
Cevap
0
Favori
4.321
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Oyunda hikayesi,geçmişi bize Türklere en çok benzeyen ırk hangisi sizce pek çok forumda okuduğum kadarıyla Orc deniyor.Sizlerin fikirleri neler ? Bu ırk büyük ihtimal Horde tarafında olur

• Orklar en başta gayet güzel bir yaşam sürdürürken daha sonra Kil'Jaeden tarafından, Azeroth'u işgal planı için kana susamış canavarlara dönüştürülmüştür. Cevabın ork olduğunu sanmıyorum. Türk tarihi ile World of Warcraft ırklarının tarihini bağdaştırmaya çalışmak da tuhaf bir durum doğrusu. Kriterlere uyan bir ırk yok, sanırım.
  • Clanlar,onur,savaş,Bozkır,Kurt

Orc
  • Sembolik ögeleri ele alırsak evet, ork.
  • Boşverin savaşı, medeniyete özenin.
  • Orc,troll şamanist ırklar,eski türklerdede şamanizm vardı
  • eski dinimiz şaman iyidir.
    dranei-orc-troll bi de öküz ırkı

onun dışında ben bir bağlantı kurmadım
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Ejderhalar aslında Dinozor mudur?
    20 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Tauren bence.
  • Dwarf tabiki
    ayyaşız hepimiz
    Kilo kıl tüy tip bakımındanda en çok bunnar benziyor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi psikozg -- 26 Nisan 2009; 22:09:26 >
  • orclar benziyor zaten bunun üstünde bir adam araştırma yapmıştı hatırladıklarımı yazayım, ben okurken çok eğlenmiştim oha dediğim zamanlarda oldu

ilk olarak kelimeler

HORDE denilen ingilizce sözcük Türkçe ORDU(ORDA)'dan kotarılmış bir kelimedir, çeşitli dil bilimcileri ingilizcenin acizliğinden bahsetmek için, 'ingilizcede en çok kullanılan kelimelerden biri ama özünde ingilizce değil türkçe' derler..

Shamanism Turko-mongol bir kelime olan şaman kelimesinden türemiştir evenki(mogol) dilinde Saaman, türki dilde şaman. herkes şamanı ingilizce sansa bile aslında nadir türki kelimelerden biridir.. uygurlar genelikle kam ya shakam derlermiş bu büyücü-kahinlere

daha bir kaç kelime daha vardı ama aklımda değil..

gelelim şamanlığa yani orcların ana inancına

burda bir sentez var kızıl derili ve asya şamanlığı(şaman kelimesinin ana teması), burdaki sentezde tauren ırkı kızılderili inancına tekabul ediyor, earthmother kızıl derililerin toprak anası yani, toprağın gücüne inanıldığı orcların ise bunun tam tersi gök ve şimşek üstüne kurulu bir inancı var.. warcraft 3 oyununa dönersek orc şamanlarının ana özellikleri yıldırım ve şimşeklerdi. ve orc şamanları her daim boz tüylü kurt postları kuşanırlardı. wow'da ise shamanların kurt formunun opasitesi arttırılırsa boz bir kurt ortaya çıkar..

*kurtların 'yol gösterici' olduğuna inanılır (bkz warcraft: lord of the clans kitabı) (bkz: türk mitolojileri: ergenekon)

frostwolf

göktürk

---çok acayip bir hikaye benzerliği vardı ama çok uzun ve fazla aklımda kalmadı , bulursam yazısını buraya aktarırım

blizzardın sanki bizim topraklarda gözü var

birkaç ek bilgi:

misal diablo 2'de barbarların kutsal dağı mount arreat yani arreat dağı, sanki bizim ağrı diğer adıyla ararat'a çok benziyor gerek üstünde yaşayan insanlarla olsun :)
    diablo tekrar diablo 2 act2'de çöllerde nemrutun heykelleri var(şu büyük vucutsuz kafalar)
    warcraft 3: undead 'evleri' zigguratlar aslında sümer tapınaklarından esinlenilmiştir gerek adıyla.
    star craft : battle of antioch, fenix'in zerg baskınına uğradı tapınak antioch adı verilen bir savaş bölgesindeydi. antioch ise türkçe hatay anlamına geliyor

bende koprulu sector ile köprülü ailesiyle bir bağ yakalamaya çalışıyorum aslında :)

bu adam ya aşırı paranoyak ya da aşırı haklı kanılarında. (alıntımsıdır)

• quote:

Orjinalden alıntı: hasturk

orclar benziyor zaten bunun üstünde bir adam araştırma yapmıştı hatırladıklarımı yazayım, ben okurken çok eğlenmiştim oha dediğim zamanlarda oldu

ilk olarak kelimeler

HORDE denilen ingilizce sözcük Türkçe ORDU(ORDA)'dan kotarılmış bir kelimedir, çeşitli dil bilimcileri ingilizcenin acizliğinden bahsetmek için, 'ingilizcede en çok kullanılan kelimelerden biri ama özünde ingilizce değil türkçe' derler..

Shamanism Turko-mongol bir kelime olan şaman kelimesinden türemiştir evenki(mogol) dilinde Saaman, türki dilde şaman. herkes şamanı ingilizce sansa bile aslında nadir türki kelimelerden biridir.. uygurlar genelikle kam ya shakam derlermiş bu büyücü-kahinlere

burda bir sentez var kızıl derili ve asya şamanlığı(şaman kelimesinin ana teması), burdaki sentezde tauren ırkı kızılderili inancına tekabul ediyor, earthmother kızıl derililerin toprak anası yani, toprağın gücüne inanıldığı orcların ise bunun tam tersi gök ve şimşek üstüne kurulu bir inancı var.. warcraft 3 oyununa dönersek orc şamanlarının ana özellikleri yıldırım ve şimşeklerdi. ve orc şamanları her daim boz tüylü kurt postları kuşanırlardı. wow'da ise shamanların kurt formunun opasitesi arttırılırsa boz bir kurt ortaya çıkar..

*kurtların 'yol gösterici' olduğuna inanılır (bkz warcraft: lord of the clans kitabı) (bkz: türk mitolojileri: ergenekon)

frostwolf

göktürk

---çok acayip bir hikaye benzerliği vardı ama çok uzun ve fazla aklımda kalmadı , bulursam yazısını buraya aktarırım

birkaç ek bilgi:

misal diablo 2'de barbarların kutsal dağı mount arreat yani arreat dağı, sanki bizim ağrı diğer adıyla ararat'a çok benziyor gerek üstünde yaşayan insanlarla olsun :)
    diablo tekrar diablo 2 act2'de çöllerde nemrutun heykelleri var(şu büyük vucutsuz kafalar)
    warcraft 3: undead 'evleri' zigguratlar aslında sümer tapınaklarından esinlenilmiştir gerek adıyla.
    star craft : battle of antioch, fenix'in zerg baskınına uğradı tapınak antioch adı verilen bir savaş bölgesindeydi. antioch ise türkçe hatay anlamına geliyor

bende koprulu sector ile köprülü ailesiyle bir bağ yakalamaya çalışıyorum aslında :)

Etkileyici.Daha var mı böyle yazılar ?

• Dranei: Rus (şive olarak)
    Tauren:Kızılderili
    Orc:Türk
    Human:Avrupa
    N.elf: Amazon insanları
    B.elf:Çözemedim belki ABD olur avrupadan ayrılanlar
    Gnome:Fazla söze gerek yok
    Dwarft:Viking
    Undead:Yorum yok
    Troll:Yerli vahşiler
    Gobin:Yahudiler olabilir -- Time is money, friend!
    Murlock: Masonlar

Benim teorim -- Murlock hariç
  • quote:

Orjinalden alıntı: Absürd

Boşverin savaşı, medeniyete özenin.

Orta asya Türklerinden bahsettim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Darth Revan -- 27 Nisan 2009; 0:00:04 >
  • Blood elflerin tipi bana italyanları anımsatıyo :D ayrıca trollerde arapları anımsatıyo :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi I Love Cookies -- 27 Nisan 2009; 0:09:02 >
  • war 3 ü baz alırsak genel anlamda horde ırkları türklere benzemektedir.taurenlerin totemleri ,şamanları göçebe kültür ve çadırlar shamanların kurtları hepsi türk kültürünün öğelerine benzemektedirhorde olasım geldi
  • quote:

Orjinalden alıntı: .DragonFly.

quote:

Orjinalden alıntı: hasturk

orclar benziyor zaten bunun üstünde bir adam araştırma yapmıştı hatırladıklarımı yazayım, ben okurken çok eğlenmiştim oha dediğim zamanlarda oldu

ilk olarak kelimeler

frostwolf

göktürk

birkaç ek bilgi:

Etkileyici.Daha var mı böyle yazılar ?

wow'la ilgili değil ama yüzüklerin efendisiyle ilgili bir yazı var BU YAZI TAMAMIYLE ALINTIDIR(sinanoglunoktakom)

Önce Orklar'ın kitaptaki kullanımı olan "The Orcs"u hızlı okumayı deneyin: Turks çıkacaktır. Hepsi bu mu? Hayır.

ilk kitabında (Hobbit) sadece bir kez Orc adı geçiyor, o da Goblin'in Elfçesi olarak (bir elf yapımı kılıç buluyorlar o da "goblin" doğrayan anlamında "Orcrist" adını almış)

Ancak sonraki kitaplarda (yüzüklerin efendisi serisi, silmarillion ve kayıp öyküler serilerinde) sık sık Orc adı kullanılmış, dahası Avrupa ve Amerika'da bunun takipçileri de goblin adını terketmiş sadece orc adını kullanmışlar... Dikkat ederseniz ingilizce kullanımda özellikle çoğul kullanımda hep "the orcs" kullanılmak zorunda...

şüphelerimi doğrulayan başka etmenler de var:

öyküler orta dünya dene bir yerde geçiryor. Orta Dünya sözcüğünü alıp düz Latince'ye çevirirseniz "Mediterrania" oluyor, bu da Akdeniz'e Romalı ve Yunanlılar'ın verdiği ad.

Orta dünyanın batısında, kuzeyinde ve hatta ortasında yaşayan ırklar hep iyi varlıklar, elfler ve insanlar.. elfler daha ziyade orta dünyanın merkezinde yaşıyorlar ki bu da ortalama Akdeniz'de İtalya (Eski Roma'nın merkezi) ve Yunanistan'a (Atina devletinin merkezi) denk geliyor

Orta dünyanın doğusundan gelen ise korkunç bir güç, sürekli ilerlemek için saldırılar düzenliyor, kökenleri elflere dayanan (İslam uygarlığının Roma ve Yunan uygarlığına dayandığı iddiası) fakat tamamen şeytani varlıklar geliyor, tek bildikleri yakıp yıkmak, kaba silahlar yapıyorlar... şimdi dikkatinizi bir noktaya daha çekmek istiyorum:

Eğer Tolkien'in kitaplarının İngilizce asıllarını okuduysanız elfler ve insanlar kılıçla, okla savaşıyorlardır, ama doğudan gelen Orc sürülerinin kullandığı kılıçlara "sword" denmemektedir, zaten Tolkien'in Türkler'i hedef aldığı fikri ilk o lafta aklıma geldi çünkü orc (ya da goblin vs ne derseniz deyin) sürülerinin kullandığı kılıçların adı "scimitar" (saymitar okunur) ve bu ad nereden bakarsanız bakın İslam ülkelerinde, bilhassa Türkler'in kullandığı eğri enli kılıçlara verilen ad (yatağan da denir)

Orklar orta dünyanın (mediterrania yani Akdeniz) doğusunda (yani Türkiye ve orta doğu) yaşıyorlar, asıl kötülüğün kaynağı olan Sauron ise bu orta doğunun çok güneyinde, Mordor denilen bir bölgede yaşıyor (yani Mekke !!!!! İsimlerinin başharflerine bakarsanız)

Orkların ata binmeyip de "Warg" denilen iri yarı kurtlara binmesi de Türkler'in efsanelerinde kendileriyle özdeşleştirdikleri yol gösterici, yardımcı kurtla ilişkili olsa gerek

belki Tolkien'i seviyor olabilirsin, edebi açıdan adamın değeri yadsınamaz, ama şu yukarıda saydıklarımın hepsi mi tesadüf?

ben bu imgelerin Tolkien'in ürünü olduğunu da iddia etmedim, Tolkien dilbilimciydi, muhtemelen bunları yazarken halk öykülerinden etkilenmişti

Bir de şunu eklemek istiyorum, Yüzüklerin Efendisi filminde resmen ırkçılık yapılmış, filmde insanlar dikkat ederseniz hep beyaz ırk, daha çok da Kuzeyli denilenlerden seçilmiş, oysa Tolkien'in hiçbir kitabında insanların vs. ırksal özellikleri tanımlanmaz, yani bu insanların hepsi zenci dahi olabilirdi, demek ki, yönetmen de biraz ırkçı takılmış....

Amaaan bana ne yapay bir destan yazmış adamın biri, balon yapıp şişirmiş de şişirmişler.. Bana Manas destanı, Oğuz destanı, Dede Korkut öyküleri yeter de artar bile

yahu yazdıklarıma bir dikkat edin: bu kadar tesadüf bir arada olamaz, üstelik neden Tolkien hayali dünyaya Eski Dünya vs. ya da günümüz yazarlarının uydurduğu gibi Tamriel, Faerun vs anlamsız isimler vermiyor da Orta Dünya adını veriyor: Onun döneminde ingiliz okullarında, bilhassa soylulara ve zenginlere çok iyi Latince, İncil ve Tarih öğretilirdi..

Şimdi Orta Dünya'yı alın aynen Latince yapın size Medi- Terrania çıkıyor yani bunu ben uydurmadım, Romalılar çağında dünyayı tepsi gibi sandıkları için Akdeniz'i de dünyanın ortası sanıyorlarmış...

fİlm kısmı daha bir muamma, orada dikkat ederseniz o gözleri sürmeli askerler yüzlerini de peçeyle örtüyor, başlarını sarıkvari şeylerle sarıyorlar, ayrıca binek hayvanı olarak da fil kullanıyorlar ki bunlar genelde kuzey Afrika yerlilerinin ya da Hintliler'in özellikleri

bir de kitapta bu kötülüğün kaynağı olan doğunun (Akdeniz'e göre Orta Doğu oluyor) en güneyinde (yaklaşık Arabistan'a tekamül ediyor) yer alan yere Mordor adının verildiğini söylemiştim ve Mekke için kullanıldığını söylemiştim (Muhammed için Mahond - My Hound aşağılamasını kullanan bir milletin evladıdır Tolkien)

Şimdi mesela Sauron : Satan sözcükleri de çok benzeşiyor

Silmarillion, Tinüviél'in Öyküsü gibi hikayelerde de orta dünyaya bir ara gelen şeytani bir gücün adı da Melko'dur (ne tesadüfse Muhammed'in başharfi de buraya gelmiş)

hadi hepsi tesadüf diyelim bir de şuna bakın : Elf isimleri hep Latin, Yunan ya da Fransız ismi benzetmesidir (Elfler de orta dünyann orta yerinde yaşıyorlar) mesela Legolas, Tinüviél, Arwen vs vs. ve cüce isimleri de kuzeyli isimlerini andırır : Balin, Dwalin, Bofur, Thorin, vs. vs.

yani arkadaşlar kusura bakmayın Tolkien'i seviyor olabilirsiniz ama gerçekler de bu... dikkat ederseniz ben de Tolkien'i doğrudan karşıma almadım
    Bazı arkadaşların sadece Tolkien sevgisine dayanarak davrandığını görüyorum... Tolkien'in Hobbit ve Kayıp Öyküler Kitabı serisini de ingilizcesinden okudum.. Daha çok Orta Dünya kullanılıyor ve herkes bu isimle biliyor. Arda çok kullanılmıyor..

teknik bir düzeltme yapayım Latince'de Orta Dünya'nın karşılığı Terra Media olacaktı, Latince'de sıfatlar sonradan gelir, Akdeniz'e de Mare Mediterranea denirdi. Romalılar kendi yaşadıkları bölgeyi dünyanın ortası olarak görürlerdi ve bu nedenle Akdeniz'e de bu adı verdiler...

Şimdi aslında senin dediğinle yine örtüşmüyor mu? Sonuç olarak Arda'nın da Earth ile benzerliğine dikkat eder misin?

Sonuç olarak burada Mayalar'dan İnkalar'dan bahsetmiyoruz, İskandinavlar'dan da bahsetmiyoruz, Tolkien her İngiliz varlıklısı gibi (en azından kendi zamanında) Latin dilini, edebiyatını, tarihini öğrenerek yetişmişti, kaldı ki ben her millet kendi yaşadığı yeri dünyanın ortası sayar savını reddetmiyorum, sadece Tolkien'in kullandığı Orta Dünya tamamen kendi yetiştiği Avrupa merkezli (cavurlar buna Eurocentric diyorlar) tarih ve coğrafya anlayışına göre düzenlenmişti diyorum. Tolkien Roma ve Yunan tarihini okuyarak büyüdü İnka tarihini değil. Alın getirin Tolkien'in aldığı eğitime göre Roma kökenli modeli, Hobbit'lerin yaşadığı Şayr (Shire) tam İngiltere'ye denk geliyor, zaten İngiltere bir Şayr'dır, Şayr İngiliz dilinde kraliyet mülkü toprak gibi bir anlama geliyor ve İngiltere'de bir çok adı Shire ile biten yer vardır..

Avrupalılar'a göre Roma ve Yunan demek uygarlığın temeli demektir, 2000-3000 yıllık uygarlığın temelidir, ne tesadüf ki Elfler de (Esgaroth gibi) orta dünyanın tam merkezinde yer almaktadırlar.. Aynı Roma ve Yunan gibi, dahası Elfler bu romanlarda da insanlıktan binlerce yıl önce uygarlaşmış, onlara yol gösterici olmuşlar vs.

Avrupal'nın gözünde eğer Avrupa'yı orta dünya kabul edersek doğudan - güneydoğudan gelen kötü insanlar ve canavarlar onların topraklarını yakıp yıkan, kötülüğün kaynağı varlıklardır. bunların başında da Türkler gelir.

Ne tesadüf ki Tolkien'in orta dünyasında da kötülük doğudan- güneydoğudan geliyor, canavarların adı Turks'ü andırır biçimde "The Orcs" oluyor ve ne tesadüfse bilhassa silah olarak "scimitar" (saymitar okuyun, Türk yatağanına verilen addır, Arap ve Fars kılıçlarına da denir) kullandıkları Hobbit'ten beri vurgulanagelmiş

Avrupalılar'ın müslümanlara, bilhassa da Türklere karşı yaklaşımı da tam canavar şeklindedir, bir keresinde 16-17. yüzyıldan kalma bir gravürde (Avusturya ya da Fransız yapımıydı sanırım, Roma - Cermen imparatorluğu da olabilir) Türk şeyhülislamını şeytanın başını okşarken resmetmişlerdi, bulabilirsem tekrar tarayıcıyla bilgisayar ortamına aktarıp size de gösteririm

Maalesef bu orta dünya modelini İnka'ların yaşadığı bölgeye ya da Çin'e konuşlandırsak bir anlam çıkmıyor ama Tolkien de zaten Roma ve Yunan kültürü ve eğitimiyle büyümüştü ve Romalılar'ın orta dünya anlayışına göre koyarsak cuk oturuyor

Bir de şu itiraz var isimler ve kişiler tabii ki Avrupa kökenli olacak... burada kendinizle çelişmiyor musunuz? sonra da İnkalar'dan falan bahsetmeler falan?

Ancak Tolkien kadar ünlü olan başka yazarlar da var (Howard Phillips Lovecraft ya da Robert Howard gibi) ama bunlar nedense Arap, Çinli, Afrikalı tiplemeler kullanmaktan çekinmemişler

Bu noktada Tolkien'in bu tutumu sergilemesini aldığı kültüre bağlıyorum. Son olarak bir Türk'le evlenip ülkemize yerleşen bir Britanya'lı hanımın anlattığını aktarmak istiyorum: Bir evrenkentte bilimadamı olan eşi onu ilk kez ailesinden istemeye geldiğinde kadının o zaman yaşadığı kasabada insanlar şunu sormuşlar : "Kılıcı nerede?" (Where is his scimitar?) Sanıyorum bu, Avrupa'da bize nasıl bakıldığını açıklıyor

Haa bu arada söylemeyi unuttum Saruman da Suleiman oluyor

• bir kaç ek daha yapmak istiyorum yukardaki alıntıyı yaparken buldum

The term "Turk" acquired the a meaning similar to "barbarian" or "heathen" in various European languages, as evident from the following dictionary entries:
    * Websters New Collegiate Dictionary: "One who is cruel or tyrannical." (noted as archaic)
    * Concise Oxford Dictionary: "Ferocious, wild or unmanageable person."
    * Random House Dictionary: "A cruel, brutal or domineering man."

meali

turk sözcügü çeşitli avrupa dillerinde 'barbar' ya da 'kafir' anlamı kazanmıştır, aşağıdaki sözlük girdileri bunlara delil olarak gösterilebilir.
    * Websters New Collegiate Dictionary: 'Zalim ve gaddar olan kimse'(arkaik, yani kadim olarak not düşülmüş)
    * concise oxford dictionary: 'azgın, vahşi ya da uzlaşıma gidilemez kimse'
    * random house dictionary: '' zalim, hayvani(acımasız), hükmeden(diktator, baskıcı vs..)

evet orclarada genel olarak baktığımız zaman onların gözündeki Türk ile Orc hayli benzeşiyor

wikipedia * anti-turkism paragrafından alıntıdır.

• Bu üstteki muhabbetler 2+2*4/5*7= ... demekki diye yorumlar yapan kıvırcık saçlı yazarımsı adamı hatırlattı

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tosunpasa -- 27 Nisan 2009; 8:35:55 >
  • Bu anlatılanların hepsi doğru da olabilir, bir komplo teorisinden de ibaret olabilir.
    Bakış açısına bağlı bir olay biraz da...
    Ortaya çıkan kavramlar, bir tesadüfün eseri midir bilmem...
    Ama bildiğim tek şey, Avrupalı dediğimiz insanların Türklüğe karşı duydukları amansız kindir...(ki hâlâ da devam etmektedir bu kin)
    Tolkien'in Türk düşmanı olarak yetiştirilmiş olma ihtimali, yukarıdaki iki bilinmeyenli denklemin sonucunun oransal bir neticesini ortaya çıkarır....
    Onun bu kültürle büyümüş olması olasılığı % kaç'tır derseniz...
    Bu sorunun cevabını , herkes kendi değer yargıları ile vermelidir derim....

Not : Viyana piskoposu Johann Faber (1478 - 1541) şöyle demiştir:

"Dünyada yaş ve cinsiyet ayırımı yapmadan çocuk yaşlı herkesi kesen, hatta ana rahmindeki bebeği bile katleden Türkler kadar acımasız ve kaba bir ırk yoktur.
    (tr.wikipedia'dan alıntıdır..)
    Bu biraz daha aydınlatıcı olur sanırsam...Enazından bize karşı bakış açılarını anlamak adına. !

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Anteos -- 27 Nisan 2009; 10:55:08 >

• BE ler kesinlikle rus tur erkekleri gay kızları taş
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.