Şimdi Ara

Hiç Şarkı Yapıyor/Deniyor musunuz?

Bu Konudaki Kullanıcılar:
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
1
Favori
881
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • yapmayı deniyormusunuz olcaktı... herneyse

ben ve kuzenim arada değişik melodiler uyduruyoruz ama öyle kalıyo onlarda.şarkı yapıyormsunuz yaparken işe neyle başlıyrsunuz?bu konudaki fikirilerinizi veya bildiğiniz bişey varsa yazın lütfen.şarkı yapmak adına bildiğim tek şey melodi uydurmak

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi VROOOM -- 4 Eylül 2011; 16:41:43 >

baştada dediğim gibi şimdi biz 2 gitarız max 3 olcazda neyse işte gitara başlayalı 7-8 ay oldu heralde hani şuan sevdiğimiz bi şarkıyı eğer solosu zor değilse çalabiliyoruz iyi güzelde oluyoda bi yerden sonra sarmıyo (aslında sarmamasının nedeni tam bi grup olamamamız) o yüzden yeni şeyler arayalım gibi bişey oldu bizde kendi şarkımızı falan yapsak güzel olur diye düşündük tabi 2 gitarla tam bir şarkı olmaz bateri ve bas yok ama biz böyle bi beste falan yapabiliyomuyuz onuda görmek istiyoruz biraz.kursa gidiyoduk 6. aydı sanırım bıraktık orda öğrendiğimiz 3-5 akor bilgisimi nota bilgisimi bişeyler vardı işte,öğrendiğimiz doğru olmadı aslında sadece gördük şuan hiçbirini hatırlamıyorum zaten bence bu tür bilgiler yarıda bırakılınca unutulur bizde öyle yaptık .yani o kurstanda bi bilgimiz yok bu konuda.

mesela arada kafama takılıyo şarkıyı yaparken neyle başlıyosun,herşey biranda kafandamı beliriyor?bi melodi uydurdum diyelim bu arada melodi ne demek onuda açıklarsan iyi olur yanlış biliyo olabilirim.herneyse elimizde bi melodi var ee şimdi napcaz la terimleride bilmiyorumda neyse bu melodiye uygun akorlarmı basıyoruz napıyoruz şarkıyı devam ettirmek için yada her şarkıda melodi olmakmı zorundaki.şunuda ekliyim bazı şarkılarda söz ön planda oluyo gitar çalmazken vokal şarkı söylüyor ama benim sorumu iron maiden şarkıları gibi düşün yanlış bilmiyosam gitarın sustuğu yer yok

özet olarak şarkı yapmaya başlarken ilk adım nedir,kaç adım vardır.heralde bu hepsini özetledi benimde kafam karışık biraz neyin kafama takıldığınıda tam bilmiyorumki terim eksikliğinden olsa gerek

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi VROOOM -- 4 Eylül 2011; 20:27:02 >

• quote:

Orijinalden alıntı: 0RK

Davul kaydını bitirdik, yakın zamanda da gitarları halledeceğiz. Onun dışında benim 2 bestem var, istediğini sor yardımcı olayım

Davul kaydı da sana mı ait?

1) İyi bir müzik kulağı:

Bunu geliştirmek için sürekli müzikle haşır neşir olmak gerekiyor. Bol bol müzik dinler ve beğendiğin şarkıların melodilerini kulaktan çıkarmaya çalışırsan zamanla gelişirsin. Önce basit, yavaş bir şarkıyla başla; sonrasında ilerlet. Sonra çift gitarlı ya da herhangi çift enstrümanlı melodileri çıkarmayı dene. Yeterince gelişince şarkıların vokallerini çıkarmayı dene (kişiden kişiye değişir ama çoğu kişiyi zorlar) ve bu tür şeyleri hiç ama hiç bırakma, en önemli nokta müzik kulağı çünkü.

Peki müzik kulağı neden önemli ? Çünkü kafanda oluşturduğun şeyi enstrümanına aktarman gerekir, e bunun için de doğal olarak müzik kulağı lazım. Bunu ne kadar geliştirirsen, o kadar rahat beste yaparsın.

2) Kendi enstrümanına hakim olmak ve mümkünse her gün 1-2 saat uğraşmak; bulduğun melodileri yazmak ya da kaydetmek:

Bunu yaparsan zaten istemesen de bir şeyler bulursun beste yapmak için Bulduğun şeyleri sakla, beste yaparken takıldığın yerlere eskiden yazdığın şeyleri eklemeyi dene. Mutlaka 1-2 tanesi uyacaktır (tabi kalınlaştırman ya da inceleştirmen gerekecektir melodileri şarkıya göre %90 ihtimalle). Ayrıca enstrümanını olabildiğince iyi çalmak senin yaratıcılığını büyük ölçüde arttırır.

3) Az da olsa, grubun sahip olması gereken tüm enstrümanları öğrenmek:

Bu çok ama çok önemlidir. Yoksa tam anlamıyla grup olmanız zor. Birbirinizi anlamanız, besteleri yaparken birbirinize tavsiyeler vermeniz gerekir. Diğer enstrümanlar için aşırı önemli değil bu fakat gitaristler için çok önemlidir. Örneğin bateri bilmeniz, beste yaparkenki 4 4 lük kalıplardan kurtulmanızı sağlayabilir ya da yazdığınız bir ritm üzerine diğer enstrümanları yazabilirsiniz. Vokali de bilin, bası da bilin az da olsa. Emin olun rahatlarsınız, birbirinizi anlarsınız.

4) Ön yargılı olmamak ve yazdığın şeye aşık olmamak:

Bunlar da grup olmanın bir parçasıdır. Grup arkadaşınızın fikirlerine saygılı olun ve ön yargılı yaklaşmayın. Grup arkadaşlarının "Şu parçaya şunu eklesek nasıl olur ?" gibi önerilerini kabul edin, kendi bestenize karışmalarına izin verin. Yeni halini defalarca deneyin (alışman zaman alacaktır); alıştığın halde, önceki hali iyi geliyorsa eski haline döndürün.

Yazdığın şeyi başkalarına sürekli dinlet ve yorumlarına mutlaka önem ver. Sonuçta onlar olmasa sen bir hiçsin, bunu unutma Sen ne yazarsan yaz, kendine çok mükemmel bir şeymiş gibi gelir, o yüzden başkalarının yorumlarını dinle. Herkes kötü diyorsa kötüdür, ne kadar emek verdiysen bile çöpe yolla yaptığın işi. Ha bunu yaparken mümkün olduğu kadar farklı zevkleri olan insanlara dinletmeye de dikkat et.

5) Kalıplara bağlı kalmamak, özgün olmak:

Bunu açıklamaya fazla gerek yok. Sizden önce bir şeyi başkası yapmadıysa bu onun yanlış olduğu anlamına gelmez, özgün olduğu anlamına gelir. Tabi bunu yaparken de gene başkalarının fikirlerini almak, ve mantık süzgecinden geçirmek gerekir. Özgün olacağız diye saçmalamanın lüzumu yok.

Örneğin bizim şarkı; 4 4 lük ölçüde giderken, 9 4 lük bir ölçü geliyor ve nakarata öyle geçiyor. Kayıdı yaptırdığımız yerdeki adam "Bu böyle olmaz, baterist çalamaz, 4 4 giden şarkıda araya bunu girmeniz saçma..." tarzı laflar söyledi ve kulak asmadık hiç. Çünkü deneyimli kişilere önceden dinlettik ve o kısmı çok beğenmişlerdi. O yüzden böyle diyen insanlara kulak asmayın, moralinizi bozmalarına izin vermeyin. Ama tekrar söylüyorum, herkes beğenmiyorsa bir sorun var demektir.

Şimdi bunları hallettiyseniz mutlaka güzel işler çıkaracaksınızdır. Şimdi beste yapmaya nereden başlanır, yaygın olanları söyleyeyim:

- Sözleri yazarak başlamak: En sık kullanılan yöntemdir. Şarkının duygusu bellidir ve ona göre yazarsınız. Şarkı akıcı olur. Ama ben hiç sevmem bu yöntemi.

- Gitarları yazarak başlamak: En zor ama en güzel yöntem. Şarkıda ağırlıklı olan taraf sözler değil, müziktir. Vokal olmasa bile duyguyu insana verir. Ama bunu yaparken şarkının enstrümental olmadığını unutmamak lazım. Vokalin gelebileceği, aşırı kompleks olmayan riffler gerekir. İsterseniz kompleks yapın; çakma Dream Theater olarak gezersiniz ortalıkta Vokal melodisini de şarkı bitmeden yazmanız yararlı olacaktır sizin için.

-Davulu yazarak başlamak: Evet bunu yapanlar var , hiç denemedim

Tabi bunların dışında istediğiniz şekilde yapabilirsiniz bestenizi, dediğim gibi 1001 yolu var beste yapmanın, en yaygın yöntemleri yazdım ben.

Şimdi de gelelim beste yaparken dikkat edilmesi gerekenlere

-Şarkı akıcı olsun. Böyle bütün enstrümanların sustuğu en fazla 1-2 olması ideal (olmaması daha iyi tabi), yoksa dinleyici sıkılır.

-Riffler birbiriyle alakalı olsun. İnsanı bi neşelendirip, bi üzüp, coşturup, sonra tekrar neşelendirmesin. Tabi anlatmak istediğimi anlatamadım tam, bunların hepsini içeren şarkı olabilir Ama 2-3 farklı şarkı birleştirilmiş gibi gelmesin insana yeterli herhalde O yüzden önceden yazdığınız şeyleri şarkınıza eklerken 10 kez düşünün. Toplama gibi durmasın şarkı.

-Mümkün olduğu kadar 2 gitarın aynı şeyleri çalmamasına özen gösterin. Yoksa grupta neden 2 gitar var ki sürekli aynı şeyleri çalacaksanız Bunu yaparken sürekli farklı şeyleri çalalım psikolojisine girmeyin. Önde aynı melodi devam ederken ritm gitar değişik şeyler yapabilir, ya da tam tersi olabilir. Mesela örnek olarak kendi bestemden bir kısım vereyim:

http://hotfile.com/dl/128863484/a87ef2c/qweqwe.wav.html

Burada öndeki melodi aynı şeyi çalıyor, ritm gitar biraz gaza basarak devam ediyor. Ben bunu yazarken önce ince melodiyi bulmuştum, sonra arkaya uygun ritm gitarı ekledim. Davulu de ritm gitara uygun yaptım sonra da şarkıma uygun olduğunu gördüm, eklemeye karar verdim. Yani müzik kulağınız iyi olduğu sürece, bestenize böyle rastlantılar sonucu da eklemeler yapabilirsiniz.

-Vokal melodisi ile gitarlar aynı notadan gitmesin. O popçuların işi abicim, mümkün olduğu kadar kaçının

-Şarkı tekrara düşmesin. Aynı riffi 2-3 kez kullanın en fazla, yoksa sıkar. Ama biraz empati kurun dinleyici ile, bazı güzel yerleri 2 kez dinelemek isteyebilir insan. Geriye sardırmayın şarkıyı boşuna

-Şarkının nakaratı en önemli yerdir, sakın istismar etmeyin. Nakaratı güzel şarkı her türlü dinlenir, şarkının duygusunu verir. O yüzden en dikkat etmeniz gereken yer orası.

-Üstte de benzerini yazmıştım, şarkınızda oynama yapmaktan kaçınmayın. Her zaman daha iyisini yazabilirsiniz, kendinize güvenin. Değişen bir bölüme alışması zaman alabilir, ama alışınca daha güzel gelme olasılığı yüksek.

Yazmaktan biraz yoruldum, devamını zamanla eklerim Ana fikire gelecek olursak: Ben bu işin uzmanı falan değilim, ya da özel bir eğitim almadım. Sadece deneyimlerimi sizlerle paylaşmak istedim. Ama şunu söyleyebilirim ki bunları dinleyen, ve yeteneği olan grupların; anca 2-3 dandirik barda çıkabilen gruplardan farkı olur. Olamıyorsa da "Burası Türkiye" deyin, gidin popçu olun paranın belini kırın

@iDrum Yok hocam bateristimiz var, ben gitardayım

• @0RK grup olarak degılde sadece sana aıt oldugunu dusundum
    Daha Fazla Göster
  • Eskiden ufak çaplı bir home studyom bulunmaktaydı. Amatör rap kayıtları alırdım taa 2007 öncesinde herkes bilmezdi o zamanlar müziği.

2009'da küçük bir oluşumun gitaristiydim kendi çabalarımla bass gitar bile öğrendim ama arkadaş arasında satış konuları dönünce müziğe küstüm resmen şimdi ayda yılda bir klasik gitarı çalıyorum kafam bozuksa oda.
  • şimdi okudum hepsini.müzik kulağım hiç yok değil her türlü müzik dinlyiorum arada bi şarkının melodisini kendim çıkarmaya çalışmıştım ama bunu öyle çok üstünde dura dura yapmamıştım can sıkıntısından yani ama tabi daha bu konuda çok çalışmamız gerekiyor.

2 saat çalışamam heralde ama 1 saate yakın vakit harcıyabilirim (dersane okul vs).daha önce uydurdugumz melodiler ezberimizde hala onları üzerinde son 1-2 oynama yapıp kaydediriz bi yere.

bateriyi bilmemiz zor gibi kursa gitmiyoruz şuan en fazla bateri müzik,video izleye izleye olur bilmiyorum nekadar yeter öte yandan ilerde nolur bilemeyiz

4.maddeyle ilgili hiç bir sorun yok zaten daha öncede konuşmuştuk bunu kendi melodilerimizle ilgili şurası şöyle olsa nasıl olur falan gibi

gitarla çalarak başlamak isterim ben ama bunu ne derece yapabiliriz bilemiyorum ama artık deneye deneye görcez neyle daha iyi başlayabiliyoruz.

iyi bi rehber gibi bişey oldu aslında.baya uğraşmak lazım onuda görmüş olduk

bu arada linkteki şarkıyıda dinledim dikkatimi çeken şey oldu baştaki melodinin devamını iyi getirmişsiniz şuan yapabildiğim en fazla 2 şekilde tekrar yapmak bilmyiorum anlatabildimmi ama buda üzerine çalışarak zamanla olur

tekrar çok teşekkürler

• Hocam bateri öğrenmek ritm duygunu geliştirir, o yüzden gerekli. Git evine bateri al demiyorum, el koordinasyonunu sağlarsan sorun yok zaten
  • Birde önce bas gitarı yazarak yapanlar var.Mesela Çoğu zaman Iron Maiden.
    Bu çok zormuş (hiç denemedim, Basçı değilim zaten) ama bu şekilde yazılan şarkılar
    çok farklı ve ayırt edici oluyor.Grubunuzda Steve Harris gibi bir dahi olursa deneyin
  • haklısınız ritim duygum berbat olduğundan bateriyle kesinlikle geliştirmem lazım.bu söyliyceğim nekadar alakalıdır ritimle bilmiyorum ama konserlerde bazen şarkıyı anlıyamıyorum sanki bi şarkıyı akordu bozuk bi gitarla çalıyomuşsun gibi geliyor neyse tekrar teşekkürler

@FendersTraT
    öyle bi dahiyi bulursak kesin deneriz emin olabilirsin sen diyince aklıma geldi rhcp de bence öyle yapıyodur
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.