Şimdi Ara

Her Gün 1 Makale Çeviriyorum. #1

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
44
Cevap
3
Favori
878
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Selam arkadaşlar burayı kişisel bir blog olarak kullanmayı düşünüp; Medium.com gibi sitelerden ilgimi çeken konularda makale çevirmeyi düşünüyorum. Hem bu sayede İngilizcemi ilerletmeyi hem de 3-5 bir şey öğrenmeyi hedefliyorum.

Bugünkü makalemizin konusu: Bir tane eleman var yazılım mühendisi bu boksa başlıyor işte boks maçına 5 ay paso hazırlanıyor ama daha ilk maçtan kaybediyor. İşte bu maçtan neler öğrendim diye bir makale yazmış, biraz gereksiz abartmış bazı yerleri ve hani sanki dünyayı kurtarıyormuş gibi bir mizahla yazmış ama Amerikan kültüründe büyümüş bir Hintli işte hani normal ama genel olarak güzel bir makale olmuş. Onu çevirmeyi hedefliyorum. Hadi başlayalım. - Bu arada eğer bak şurası yanlış olmuş , şurayı şöyle çevirmek daha uygun olur diye tavsiyeleriniz varsa yazın lütfen.-

Makalenin Orijinali:

İlk Boks Maçımdan Öğrendiğim Ders.
    - Milyon dolar değerinde 3 dakikalık dövüş.-

Ringe ilk adım attığım anı tekrar anımsadığımda hala tüylerim diken diken olur ama bu konuya girmeden önce en başa gidelim.
    Her şey kendimi 5 ay önce bir amatör boks turnuvasına kayıt etmemle başladı. Dürüst olmak gerekirse; kıçımı kaldırıp 5 ay boyunca lezzetli yemekler,alkol,partilerden feragat edip ; spor salonunda ve ringte geçirilen saatler hiç kolay değildi.

------------------------------- 5 Ay Sonra , Büyük Gün Geldi --------------------------------------

Dövüşten önce çok fazla öz güvenim vardı ama maalesef 5 ay boyunca hazırlandığım o dövüşü kaybettim. Kaybetmiş ,kırılmış , hayal kırıklığına uğramış olmama rağmen, en önemlisi benimle ömür boyu yaşayacak olan kavgadan bazı çok önemli dersler ve nitelikler öğrendim.

İnsanlara nasıl yaşayacakları ve hayat dersleri öğretmede uzman biri değilim, düşündüm ki bunun yerine tecrübelerimi ve kişisel hikayemde olayların sonuçlarını anlatmayı paylaşabilirim. Aşağıda yaşadığım gerçek olaylarla ilintili olarak ilk dövüşümden öğrendiğim en iyi 5 dersi listeledim.

- - -
    1- Kayda Değer Bir Şey Yapmak İçin Cesaretli Olmanız Lazım.

Herkes bir boks ringine girecek kadar cesaretli değildir. Bu gerçekten biraz cesaret ister.
    Önceden ve şimdi bile uğraşlarıma adım atacak kadar cesaretim vardı. Asla dövüşten geri çekilmeyi düşünmedim ; daha ziyade durumla bir ta*aklı gibi karşılaştım.

Cesaret, başarısızlık korkumu uzaklaştırmayı ve ilk adımlarımı atmamı sağlayan bir yetenekti. Cesaret , kaybetme korkuma rağmen daha önce denemediğim şeylere kalkışmam için bana yardım etti.

"Cesaret, korkularınıza rağmen sizi harekete geçiren gizli bir tattır. "
    -Narayan Kamath

Demek istediğim şey , cesaret sizi asla hayal edemeyeceğiniz bir yere ulaştırabilir. Bu illa bir boks maçına katılıyor olmak zorunda değil , bu sadece benim nasıl cesaretli olarak kendimi kanıtladığımın bir örneği.

Örneğin , ilk kitabını yazmaktan ve yayınlamaktan korkan birisi olabilirsiniz ama cesaretli olarak o düşme korkusu engelini aşabilirsiniz. Korku sadece ilk sefer için sizinle olacaktır ve kral gibi karşılarsanız zamanla azalacaktır.

En korkutucu an her zaman başlamadan öncedir , başladıktan sonra işler daha iyiye doğru gider.

-Stephen King

Bir defa hayalindeki başarıyı yakalayınca hiçbir şey seni durduramaz. İhtiyacın olan tek şey bir kaşık cesaret ondan sonra otomatik olarak sonuçların geldiğini göreceksiniz.

2-Kaybetmek " İyidir".

Evet! Kırmızılı olan benim, kafa eğik ve utanmış. Hakemin rakibimin elini kaldırdığı anı ve ismini anonsunda neler hissettiğimi hala hatırlıyorum. Kabul ediyorum , bu an biraz kalp kırıcıydı. O an bu dövüş için yaptığım o kadar çalışmanın tamamen boş olduğu , boksun bana göre olmadığını düşündüm ama tamamen yanılıyordum.

Çocukken bir kriket maçında takımımın kazanmasını sağlayan skoru yaptığımda; takımımın coşkusunu , kalabalığın neşesini , ailemin suratındaki o parlak gülümsemeyi hala hatırlayabiliyorum. Kazanmak beni harika ve ötesinde bir şey başarmış gibi hissettirdi ama beni kendimi geliştirmeyi ve kendimi yansıtmaya zorlamadı. Maalesef kazanmak beni daha iyi bir insan haline getirmedi.

Kaybetmek o kadar da kötü değildir, bize dünyanın ağırlığını omuzlarında taşıyabilecek bir insan olmayı öğretir.
    -Peter Economy

Kazanmanın genel problemi , bize asla sorunlarımızla yüz yüze getirecek bir şans vermemesi. Hayatın en zor kısmı hareket edemediğini düşündüğünde yumruklarınla beraber olayla yüzleşmendir. Kaçınılmaz olarak başarılı olanlar kendi içlerinde derin bir arayışa girip kendi başarısızlıklarıyla yüzleşip üstesinden gelenlerdir. Kendimin de onlardan biri olduğuna kesinlikle inanıyorum.

3- Önemli olan sadece bağlılık ve adanmadır.
    Bağlılık ve adanma söz konusu olduğunda , inanıyorum ki kalbimi ve ruhumu son güne kadar boksa ve çok çalışmaya adadım. Her şey aşk ve tutku ile alakalı , bunların beni böyle harika şekilde yontacağı aklımın ucundan bile geçmezdi.
    Vücut ağırlığımı 78 KG’den – 67 KG’ye çekmek hiç de kolay değildi ama kendime uygun olan orta yarı sıklet kategorisinde dövüşmek için bunu yapmak zorundaydım. 3 ay içinde 10kg’dan fazla kilo vermek çoğu kişi için bir hayal. Eğer boks olmasaydı hayatımda böyle bir şeyi hiçbir zaman yapmazdım. Bağlılık ve adanma boksa doğru çok ve çok daha çalışmamı sağladı. Bu değişimden sonra çok fit ve güçlü hissettim.
    Hiçbir boks antrenmanını kaçırmadım. Aslında dakikliğim tamamiyle berbattır. Derslerde asla zamanında bulunmadım. Gösterilere ve gezilere en son gelen ve geç kalan kişi hep ben olurdum. Ama söz konusu boks olunca , hayret vericiydi , antrenmanda her gün gözüken ilk insan bendim ve her zaman antrenmanın asıl başlama saatinden önce çalışmaya başladım.
    Boksa olan aşkım bu dünyadan değildi. Sınıfta olmama rağmen boks hakkında hayaller kurardım. Aşağıdaki resimde sınıfta bulunduğum sürede çizdiğim resmi görebilirsiniz. Bu resmin boksa olan aşk ve tutkumu kanıtladığına inanıyorum.

4-Her şey tecrübe kazanmakla alakalı.

Bu kavga benim ringe girip yüzlerce seyircinin önünde gerçek bir rakiple yüzleştiğim ilk tecrübemdi. Bundan 20 yıl sonra bile bana hissettirecek harika bir deneyimdi. Antrenman süresi boyunca boks kulübü benim evim ve boks arkadaşlarım benim ailemdi. İyi bir sayıda ve değerli arkadaşlar edindim ve aramızdaki bağ günden güne güçlendi. Bizler birbirimizin yoldaşıydık aynı şey için savaşıyorduk.
    Yukarıdaki fotoğraf boks arenasında 7 yıllık bir tecrübesi olan bir senior ile sparring yaparken çekildi. Sparring yaptığım senior bana yeni teknikler öğrenmemde ve ezici tecrübeler elde etmemde yardımcı oldu.
    “Tecrübe istediğini alamadığında aldığın şeydir. Ve o tecrübe genelde o istediğin şeyden çok daha değerli bir şeydir.”
    -Randy Pausch

5- Hatalarından Öğren

Dövüşten aldığım değerli derslerinden biri de hatalarını bir değere dönüştürmek. Dövüş çekimimi tekrar ve tekrar izlerdim. 4-5 ay boyunca her gün hatalarımı anlayana kadar.
    Öğren, Uy, Doğaçla Önce neyi yanlış yaptığımı öğrendim. O zaman hatalarımı kabul ettim ve sonunda önceki versiyonumdan daha güçlü olmak için çalıştım. Doğaçlama yapmaya başladıktan sonra , sonuçlar akmaya başladı, kilomu etkilemeyen dengeli bir diyet izledim. GYM’e gittim ve güç ve tekniğim üzerine çalıştım.
    Eğer o zaman o ringe girmeseydim asla şu anda bulunduğum kişi olamayacaktım. Kaybetmekten korkan , az bilgili ve tecrübeli herhangi bir boksör olacaktım.

Sonuç:
    Özetle , hayatımızda olan her olayın bir sebebi olduğunu söyleyebilirim. Çıkardığımız dersleri hayatımızda kullanıyor muyuz yoksa çöpe mi atıyoruz bu sadece bizim elimizde. Çok rekabete dayalı bir dünyada yaşıyoruz , Her zaman kazanan biri olmazsın. Ne kadar yatırım yaptığınıza ve efor harcadığınıza bakılmaksızın başarısız olacağınız anlar vardır. Burada sayılarla rekabet ediyoruz yani kaybetme tamamen iyi ve kabul edilebilir bir şey. Burada soru şudur “ Hatalarından ders çıkartıp öğrenecek misin? “ Eğer cevabınız “evet” ise zaten başarıya doğru yönelmişsinizdir. Bu hayatınızda sonsuz fırsatlar ve yollar açacaktır. Eğer hayatımın bir bölümü bana bu kadar ders ve öz güven verdiyse , elbette birileri de kendi hayatlarından öğrenebilir. Dersleri öğrenmek için gerçekten dibe inip araştırmanız gereken bölümler olacak. Değerli arkadaşlarım her unutmayın ki , pes etmek seçeneklerimiz arasında yok.

- Gerçekten pes edene kadar asla kaybetmezsin.
    -Mike Tyson

• Güzelmiş tebrik ederim ama mesaj çok karışık duruyor, Türkçesini spoiler içine alsan mesela diğerlerini de ekleyince karışıklık çıkmaz, şunun gibi

A

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

B

BBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBB

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-1F943E7C5 -- 10 Mayıs 2020; 18:55:0 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Millennium

Tıkla Bana
    https://bosmuhabbetveceviri.blogspot.com/

Açtım reis , eyvallah.

@Kuyucaklı Joseph
    Teşekkür ederim hocam. Artık öyle yaparım hocam öğrendiğim iyi oldu sağ olun.

• Ah be kardeş, dün akademik ingilizce sınavım vardı

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Anarchist Reaper -- 10 Mayıs 2020; 19:1:41 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Anarchist Reaper

Ah be kardeş, dün akademik ingilizce sınavım vardı
    Bir dahakie artık hocam
  • quote:

Orijinalden alıntı: İTÜinş

https://bosmuhabbetveceviri.blogspot.com/

Açtım reis , eyvallah.

@Kuyucaklı Joseph
    Teşekkür ederim hocam. Artık öyle yaparım hocam öğrendiğim iyi oldu sağ olun.

Alıntıları Göster
    Ben teşekkür ederim hocam, iftardan sonra okuyacağım tekrar yorum yazarım

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Belki biraz yersiz olacak ama bilimsel makalelere nereden ulaşabilirim? Malum virüsden olayı unide vize yerine ödev yapıyoruz araştırma ödevlerinde daha düzgün bilgiler için nereden ulaşabilirim?

• quote:

Orijinalden alıntı: _Gmn_

Belki biraz yersiz olacak ama bilimsel makalelere nereden ulaşabilirim? Malum virüsden olayı unide vize yerine ödev yapıyoruz araştırma ödevlerinde daha düzgün bilgiler için nereden ulaşabilirim?
    Hocam hiçbir bilgim yok. Ama bir araştırırım sizin için birazdan.
  • quote:

Orijinalden alıntı: _Gmn_

Belki biraz yersiz olacak ama bilimsel makalelere nereden ulaşabilirim? Malum virüsden olayı unide vize yerine ödev yapıyoruz araştırma ödevlerinde daha düzgün bilgiler için nereden ulaşabilirim?
    scholar.google.com.tr
    Google Akademik
    https://scholar.google.com.tr

buraya aramak istediğin şeyi yazmalısın.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• 07kubi07 kullanıcısına yanıt
    Teşekkür ederim hocam :)

• Zatı Muhterem kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler :)

• Okudum, çeviri güzel olmuş gerçekten. Sonrakinde belki biraz daha zor bir metin çevirmeyi deneyebilirsin hocam bu biraz sanki int seviyesi gibi kalıyor
  • Ben reply_all podcastinin konularına benzer yazılar okumak istiyorum da bulamadım. Mesela konuyu açan arkadaş, bu yazıya nerede denk geldin?

Edit; medium'da denk gelmişsin, tamam. Kafa gidik.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ted Mosby -- 10 Mayıs 2020; 23:6:53 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Guest-1F943E7C5

Okudum, çeviri güzel olmuş gerçekten. Sonrakinde belki biraz daha zor bir metin çevirmeyi deneyebilirsin hocam bu biraz sanki int seviyesi gibi kalıyor
    Evet hocam haklısınız çok zor bir metin değildi. Bir dahakine daha teknik bir konu hakkında çevirim yapmayı düşünüyorum. Teşekkürler :)

@Ted Mosby
    Hocam yollayın bir örnek vs. yarın çevirmeyi bir deneyim.
  • quote:

Evet hocam haklısınız çok zor bir metin değildi. Bir dahakine daha teknik bir konu hakkında çevirim yapmayı düşünüyorum. Teşekkürler :)

@Ted Mosby
    Hocam yollayın bir örnek vs. yarın çevirmeyi bir deneyim.

Alıntıları Göster

Transcript kısmında bütün bölümün yazılı hali var. Güzel podcast bence, ilgisini çeken varsa ben çeviririm. Hatta yarın çevireyim, fikrini de ayaküstü çalmış oldum böylece.

• quote:

Orijinalden alıntı: Ted Mosby

https://gimletmedia.com/shows/reply-all/wbhjrr/1-a-stranger-says-i-love-you

Transcript kısmında bütün bölümün yazılı hali var. Güzel podcast bence, ilgisini çeken varsa ben çeviririm. Hatta yarın çevireyim, fikrini de ayaküstü çalmış oldum böylece.

Alıntıları Göster
    Hocam sen çevireceksen ben başka makale bulayım , senin çevirdiğinden okurum. Karar verince yazarsın buraya.

• quote:

Hocam sen çevireceksen ben başka makale bulayım , senin çevirdiğinden okurum. Karar verince yazarsın buraya.

Alıntıları Göster
    Hocam iki gün bakındım da... Çevirecek bir şey bulamadım yahu ben.
    Welcome to Night Vale var mesela sevdiğim bir podcast. Ama onun da mizahı bizim ülkeye göre değil, mizahını güzel bulanın da ingilizcesi vardır zaten.

Ne çevirsem bilemiyorum, günde bir saat ayırmak istiyordum ama materyal yok. İlginç bir seri vs. varsa aklında çeviririm.

• quote:

Orijinalden alıntı: Ted Mosby

Hocam iki gün bakındım da... Çevirecek bir şey bulamadım yahu ben.
    Welcome to Night Vale var mesela sevdiğim bir podcast. Ama onun da mizahı bizim ülkeye göre değil, mizahını güzel bulanın da ingilizcesi vardır zaten.

Ne çevirsem bilemiyorum, günde bir saat ayırmak istiyordum ama materyal yok. İlginç bir seri vs. varsa aklında çeviririm.

Alıntıları Göster

Hocam bi bakınayım ya olmadı belli ünlü konuşmaları falan mı çevirsem acaba bilemedim.

Yarın bakıcam hocam. Medium.com'da da beleşler saçma sapan , güzel olanlar için de upgrade istiyor ona da para veremem.

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.