Şimdi Ara

´´ Hep niçin daha fazlası ve iyisi... (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
35
Cevap
0
Favori
1.050
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Ya kendimize hizmet ediyoruz, ya başkalarına hizmet ediyoruz. Kendimize hizmette ustalaşmaya çalışırsak, bu hırs ve egosal bir durum oluyor. Sanırım başlıkta bu durum sorgulanmış. Ama eğer irademizi yönlendirirsek, başkalarına hizmet etmeyi karşılıksız olarak yapmayı da misyon edinebiliriz. Sonuçta ölüp gidicez ve mal mülk hiç birini götüremiycez zaten.
  • Niçinmi ?
    adı üzerinde daha iyi :)
  • Daha iyisini istemesinin sebebi eskisinden sikilmasi. Yani insanoglu degisimi sever. Bu bir uyusturucudur. Onlarin dunyada oyalanmasini saglar. Bilincaltindan gelen bu telkin, insanin gerceklerden uzak yasayarak hayata simsiki sarilmasina neden olur.
  • “İnsana zarar dokunduğunda gerek yatarken, gerek otururken, gerek ayakta iken bize dua eder durur. Fakat ondan zararı giderdiğimizde, daha önce o zarar için bize dua etmemiş gibi, geçer gider...”
    (Yunus Sûresi, 12.)

“İnsan helu’ (haris ve cimri) yaratıldı. Kendisine bir zarar dokunduğunda feryadı basar. Bir hayır dokundu mu ( yoksullara) yardım etmez (sıkı sıkı tutar)...”
    (Mearic Sûresi, 19-21)

“Ademoğlunun bir vadi dolusu altını olsa, ikinci bir vadi dolusu altını ister...”

insanoğlunun beşeri zaafları vardır.önemli olan akıl ile bu zaafları düzeltmektir.zaten bu zaaflardan arınmak işin esprisi.
  • Belki biraz düz mantık gibi gözükecek ama

İyisi varken neden kötüsüne katlanalım?

Ya da şöyle düşünün,herşey yerli yerinde tam istediğiniz gibi bir hayat böyle bir şey mümkün mü?Hayalini kurması bile zor.Hadi oldu diyelim,çok sıkıcı olur belki de.

Bence gayet de iyi oluyor.İnsanın daha iyisi varken boş boş durması bana "Tembellik" gibi gelir.Çalışan-didinen insan her zaman daha sempatik gözükür bana.
  • Ruh aç.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Erden_

Ruh aç.

Doyurabilen var mı acaba?
  • insanın doğasında var
  • Hep böyle değildi. Nefsin terbiye edilebildiği zamanlarda mesela.. Alın terinin ve çalışmanın asıl anlamını hala taşıdığı zamanlarda..
  • quote:

Orijinalden alıntı: Ömer

quote:

Orijinalden alıntı: Erden_

Ruh aç.

Doyurabilen var mı acaba?

Kötüyle doyabiliyordur belki insan,fakirken zenginliği hayal edersin öyle mutlu olucağını düsünürsün,zengin olursun her istediğin olur ama hala bazı şeyler yetersizdir.O yüzden coğu ünlüler zenginler eroine uyusturucuya basvurmuyormu?Bazende denizin karsısında sevdiğinle oturmak veya bi ormanda yazlık evinde oturup o kokuyu içine cekmekte insanın ruhunu doyurabiliyor.
  • Tamamen insan olmak ile alakalı. Hem akıllı hemde fikre sahip dünyadaki tek canlı olan biz insanız nedeni bu. Hayvanlarda akıllıdır düşünebilir ama orada aklırlar fikir yürütemezler bu yüzden bizim gibi değil onlar için minimum gereksinimler yeterlidir yani hayatlarını sürdürecek kadar imkanlar onlar için yeterlidir. Ama bizlerde fikir vardır. Elimde hayatımı sürdürmem için gerekli olan 10 lira var. Ama ben daha rahat yaşamak için bir 10 lira daha istiyorum ve bir 10 lira daha... Para ve ticaret burdan çıkıp başımıza bela olmadımı zaten bu sayede. İşte "en üstün" varlık insanız sonuçta hep daha iyisini istiyoruz ama elimizdekini kaybediyoruz...
  • quote:

Orijinalden alıntı: PHI

İktisatta şöyle bir laf vardır. "Sınırsız insan ihtiyaçları" diye başlar cümle. İnsan ihtiyaçları sınırsızdır. İnsan doyumsuzdur. Doymak bilmez. 1 lirası varken 2 liram olsa der. 2 lirası olunca 4 liram olsa der.
    Nefis denen şey bu olsa gerek.

Bahsettiğiniz "laf" klasik ve neoklasik iktisat teorilerinde vardır. Yani, insanın bencil doğduğunu öne süren ve "her arz kendi talebini yaratır" yasasına göre hareket eden, insanların savaşlarda öldürülmesinin iktisadi büyüklüğü ile ilgilenen "gerçekten doyumsuz" insan grubunun yarattığı iktisattadır bu "laf". Aynı insan grubu Amerika'nın tüm yerli halkını kılıçtan geçirmiş, Afrika halkını ise hem kılıçtan geçirmiş hem de köle olarak kullanmıştır.

Eğer bildiğimiz tek insan grubu olarak bunu kullanırsak cevap evet olur, insan doyumsuzdur. Ama onların yok ettiği toplumlar binlerce yıl bu sisteme karşı durmuş toplumlardır ve dünyayı tüketmek yerine, doğa ile barışık bir yaşam sürmüş, silah üretmek yerine sanat üretmişlerdir.

İçinde bulunduğumuz toplumsal yapı içindeki birey doyumsuz olabilir, ama iştahın fazlasının obezite olacağını ve obezitenin de metabolizmayı bozacağını bilen birey, bir şekilde bu iştahın önüne geçer ve elinden geldiğince bunu terbiye eder. Obezite, gelişmiş (şu anki dünya düzenindeki kriterlere göre gelişmiş) ülkelerin vebasıdır ve bu ülkelerde insanlar süt banyosu yaparken, Afrika'da çocuklar açlıktan ölüyor. Bunu anlayabilen insan, iştahının (her konuda) önüne geçebilir, geçmelidir.

Saygılar...

• Cunku, istiyorum istiyoruz istiyorlar...
  • Bir de şu yönden bakın, Mesela Sen Çıraksın Seni Çok fena eziyorlar Diyorsunki Ulan büyüyünce Bunları bende ezicem bir sinek gibi, işte Buna Hırs Denir., İnsan Hırsı olmadan yaşıyamaz,Herşeyi Yapıyorsun Ev,araba,Mülk vs., Bunların Sonucunda noluyor? Ölüyorsun Fakat Hırs ile kazandıgın ve yaptıgın mülk, Ya çocuklarına yada Bir Hayır Kurumuna Kalıyor, Çocukların Mülkü oldugu için hırs yapma duygusu olmaz o yüzden Sonuç Boşuna Geçip Giden Günlerimizden geriye kalan sadece yanlızlıklarımızdı (S.K)
  • bi' yerde okumuştum. bir şirket, iş yerine çalışacak birileri alırken onları bir testten geçiriyorlar. bu testte de, bir soru soruluyor, soru şöyleydi:

'gece arabayla gidiyorsunuz, inanılmaz bir yağmur var ve hava çok kötü. arabada ise toplamda 2 koltuk var. arabayla giderken bir durağın yanından geçiyorsunuz ve durakta 3 kişi var. biri hayatınız boyunca en çok tanışmak istediğniz insan, biri doktor ve diğeri de hasta. siz olsanız bu durumda ne yaparsınız?'

çoğu insan, istenilen cevabı verememiş. sadece 1 kişi istenilen cevabı vermiş ve o da şu'ymuş:

'arabanın anahtarını doktora veririm, hasta ile beraber hastaneye giderler. bende durakta en çok tanışmak istediğim insanla beraber baş başa kalırdım'

ama çoğu insan o arabayı doktora vermek istememiş. neden? çünkü insanoğlu bencildir. bu yapısında varır. nedeni de bu bana kalırsa. yapımızda bencillik var.

• 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.