model helikopter yapmak için daha organize ve planlı olmak şart ben bunu yaparım demekle iş bitmiyor malesef ben sana şu linki vereyim değerlendirmek sana kalmış kardeşim
model helikopter yapmak için daha organize ve planlı olmak şart ben bunu yaparım demekle iş bitmiyor malesef ben sana şu linki vereyim değerlendirmek sana kalmış kardeşim
verdiginiz bu link sabit kanatlar hakkında oldukça faydalı olacaktır ancak ben içerige yüzeysel olarak baktıgımda helikopterler yada rotorcraft araçlar hakkında mekanik ve teorik bilgi içeren bölümlere rastlayamadım..elektronik konusunda istifadeye medar bir link.. bir cok arkadaş helikopter yapmak konusunda ısrar ediyor..heli yapmak zor degil ancak gerekli hesaplamalar, mekanik çalışmalar vs cok karmasık..helikopter deyince hemen arkadaşlar, nasıl kanat olacak, kanatlara belli acı verilecek, hangi motor daha uygun gibi sorular soruyorlar.. kısaca helikopter yapımında öncelikli degerlendirilmesi gereken hususları belirtmek istiyorum:
1- öncelikle yapacagınız helikopter ebatlarını kabaca belirleyin 2- bu ebatlarda bir helikopter için yine kabaca rotor disk alanını belirleyin 3- klasik tail-rotor mu yoksa coaxial mı olacagına karar verin 4- ana rotorda kaç pal olacak belirleyin 5- pitch açıları ne kadar olacak belirleyin 6- bu kanatlar ve pitch acısı ile hangi hızlarda ne kadar kaldırma kuvveti elde edilir hesaplayın 7- daha sonra rotor disk alanı ile elde edilebilecek sabit(hover) ve fws (ileri uçuş hızı) liftlerini hesaplayın 8- bu kaldırma kuvveti(lift) hangi irtifada elde edilir hesaplayın bu hesaplar için gerekli kaldırma katsayısı hesabını önceden yapmış olmalısınız 9- belli irtifada hesapladıgınız lift aynı zamanda helikopterinizin maksimum agırlık limitidir 10- klasik tasarımlar için ana rotor torkunu hesaplayın 11- ana rotor torkundan sonra kuyruk rotoru için gerekli antitork hesabını yapın 12- antitork için gerekli kuyruk rotoru kanatları ve pitch açılarını ve devir hızlarını hesaplayın 13- cyclic uçuşlar için gerekli pitch degişimleri yada rotor diski açılarını belirleyin bütün bunları yaptıktan sonra sıra geldi mekanik hesaplamalara rotor ve kuyruk rotoru için gerekli besleme ve aktarma organlarını tasarlayın gerekli motor ve dişli oranlarını yada belt drive kuyruk için gerekli devir ve aktarma hesaplarını yapın elektrikli modeller içn, kuyrukta ayrı motor kullanılacaksa gyro yada gerekli elektronik devreyi tasarlayın servolar, servo link arm lar bunların boyu, konumu vs bir sürü hesap kitap ve plan yapın bütün bunları uygulamaya geçirdiginizde hemen helikopteriniz uçmayacaktır her denemede bazı aksaklıkları görüp gerekli tedbirleri alın vs vs vs vs vs vs vs ........ işte arkadaşlar helikopter yapımı için gerekli olan seyler yukarda bahsettiklerimdir... ya böyle yapıp baştan bir heli tasarlayıp bu benim helim diyeceksiniz... yada piyasada bulunan modellerden bir yada birkaçını alıp kullanıp inceleyecek ve ya upgrade yapacaksınız yada kopyalayacaksınız..... meraklı olan arkadaşlara şimdiden başarılar dilyorum... ayrıca önce uçaklarla başlayıp sonra helikoptere geçmek falan gibi fikirler sizi yanıltmasın...ikisi cok farklı seyler... ya uçak...ya helikopter...her ikisini de yapabilirseniz, vallahi bravo....türkiyede bir ilki gerçekleştirir ve hatta dünyada ilk türk olma sansını yakalarsınız..... saygılarımla
arkadaşlar yukarıdaki bahsedilenlerin haricinde heli yapımında izlenecek ikinci yöntem ise şöyledir:
rc modeller için: elinizde mevcut bir motor var ise; bu motorun maksimum devri ve maksimum thrust'ını bilmek zorundasınız..ayrıca motorun ağırlığı da önemlidir. bu motorun devir hızı, head speed ve tip speed hesaplamaları için gerekli olacaktır.motorun thrust'ı ise, aktarma organlarını tasarlamanızda yardımcı olacaktır. bu motor ile, belli devirlerde hangi ölçülerdeki kanatları hangi açılarla hangi hızlarda döndürebileceğinizi hesaplamalısınız. bu hesabı yaptıktan sonra, bu kanatlar ile hangi hızlarda ne kadar lift elde edilebilir bunuda hesapladığınızda, helikopterinizin maksimum total agırlıgı ortaya cıkacaktır.. bu agırlıktan, motorun agırlıgını ve bu motoru çalıştırmak için gerekli olan güç kaynagı, besleme organları vs agırlıkları da düştükten sonra kalan deger, heli yapımında geçmemeniz gereken agırlık limitidir. kullanacagınız malzemeler hatta birbirine yapıştıracağınız iki minik parçanın arasına süreceğiniz yapıştırıcının ağırlığı bile, kalan bu limite dahildir ve en son heli bittiğinde, uçuşa hazırlık esnasında elinizde kumanda ile helinin karşısına geçtiğinizde, helinin pallerini döndürmeye başlayıp hadi bakalım, uç bebeğim dediğiniz andaki toplam ağırlık. işte yukarıda bahsettiğim agırlıkların toplamıdır. bu işleri yaparken kullanacağınız malzemeler ve hesaplamalardaki hatalar aynı zamanda yapacağınız helinin ebatlarına ve uçuş performansına da yansıyacaktır.
HELİ YAPMAK İÇİN İZLENECEK BİR BAŞKA YÖNTEM İSE; öncelikle, ağırlıktan yola çıkarak hesaplamalar yapmak ve bu hesaplar neticesinde uygun ebatları hızları ve motor seçeneklerini belirlemektir.. örnek: bir helikopter yapıp, bu helikopter ile 1 kilogramlık bir yükü belli mesafeye taşımak istiyorsanız, yada üzerine kamera vs gibi donanım yükleyip belli yükseklikte ve hızda uçmasını istiyorsanız, bu defa yapmanız gereken işlerin sırası değişir.. bu durumda öncelikle; helikopterin uçuş halinde olacağı maksimum irtifada üzerindeki extra ağırlıklar ile birlikte toplam ağırlığı kaldırabilecek kanat ve rotor disk alanını ve yine o irtifada o ağırlığı taşıyabilecek gerekli lift oluşması için head ve tip speed hesapları ve bunun işe uygun motor seçeneğini belirlemek gerekir.. bu sıra ile hesaplamalara başladığınızda ise, ihtiyacınıza uygun kanat alanı, disk alanı ve kanat profili öncelikli ortaya çıkacaktır ve helikopterinizin ebatları da bu ölçüler doğrultusunda olacaktır..tabi hangi yöntemle bu işe kalkışırsanız kalkışın, temel prensip olarak, en hafif ve en sağlam malzemeleri kullanarak, en güçlü ve hızlı helikopteri yapmaya çalışmalısınız.. bu işleri yaparkende tüm limitleri zorlamalısınız.. hem 10 cantim olsun, hem 50 metre yükseğe cıksın, hem kamera yükleyim, hemde takla atsın gibi, özellikleri olan helikopteri herkes hayalini kurar ama bu mümkün değildir..ebatlar küçüldükçe yetenekleride küçülür..agırlık atrtıkça stabilizasyon artar..ebatlar büyüdükçe agırlık artar ve yetenek kazanır helikopteriniz..vsvs... umarım arkadaşlara biraz fikir verebilmişimdir.... eksik bıraktığım bir husus varsa yada anlamadığınız noktalar hakkında çekinmeden bana ulaşabilir ve sorularınızı sorabilirsiniz... bir önceki açıklamayı yapan heliwood ile ben aynı kişiyim...bundan böyle forumda heliversal olarak bulunacağım...
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme