Şimdi Ara

Hekimlik ve almanya

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
8
Favori
663
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Bilinmesi gereken kavramlar

    Approbation

    Berufserlaubnis

    Fachsprachenprüfung (FSP)

    Kenntnisprüfung

    Gutachter

    Curriculum

    Apostil

    Blaue Karte

    Stationsarzt

    Assistenzarzt

    Facharzt

    Oberarzt

    Chefarzt

    Praxis



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ankaratıplı -- 31 Ağustos 2020; 23:41:57 >



  • Approbation: Almanya’da hekimlik yapma izni. Yani diploma denkligi de denebilir. Almanya’da doktor olarak calisabilmek icin ulasmaniz gereken son hedef Approbation sahibi olmaktir. Sadece yabanci doktorlar degil, almanlar da dahil olmak üzere Almanya’da hekimlik yapan her doktorun Approbation sahibi olmasi gerekir.
  • Berufserlaubnis: Meslek izni. Approbation islemleri genellikle uzun sürdügü icin Almanya’da bazi eyaletlerde doktorlara ilk basvurularinda maksimum 2 seneye kadar olmak üzere (istisna hallerde hastanenin yogun baskisi ile 2 seneden daha fazlaya uzatilabildigine sahit oldum) gecici bir meslek izni verilir. Bu gecici surecte belli kisitlamalarla (örnegin ancak bir uzman doktorun gözetimi altinda calisabilme) calisan doktorun süre dolmadan Approbation almasi beklenir. Son cikan yasalara göre Berufserlaubnis ile calistiginiz süre uzmanlik egitiminden sayilmaz.

    Çoğu eyalette geçerli
  • Fachsprachenprüfung (FSP): Berufserlaubnis veya Approbation almak icin ön sart olan Tibbi Dil Sinavi. C1 seviyesindedir. Ilk baslarda genellikle doktorun dil seviyesini olcmek icin yapilan bir sinavdi fakat malesef son zamanlarda doktorun tibbi bilgisini ölcücü sorular da sormaya basladilar. Bazi eyaletlerde göreceli olarak kolay olabilirken özellikle NRW eyaleti olmak üzere bazi eyaletlerde oldukca zor oldugu söyleniyor. Ilk seferinde kalsaniz bile 2-3. kere girdiginizde genellikle geciliyor.
  • Kenntnisprüfung: Tibbi yeterlilik sinavi. Fachsprachenprüfung’dan ayri olarak bu sinavda tamamen tip bilgisi sorgulanir. Almanya’da Approbation sahibi olmak icin izleyebileceginiz 2 yoldan bir tanesi bu sinavi vermektir. Isterseniz ve kendinize güveniyorsaniz bütün bürokrasi islerini atlayip direk bu sinava girip Approbation alma sansiniz var. Sözlü bir sinavdir, Bir dahiliye, bir cerrahi, bir rastgele secilen ders profesöru, bir de bizim temel sizi karsisina alip sozlu sinav yapar



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ankaratıplı -- 31 Ağustos 2020; 12:39:37 >
  • Gutachter: Almanca Bilirkisi demek. Approbation’u Kenntnisprüfung’a girmeden almak istiyorsaniz bu arkadas sizin kilit adaminiz. Tip fakültesi müfredatinizi Almanya’daki referans üniversitenin müfredatlariyla karsilastirip üniversitede aldiginiz tip egitiminin almanya ile denk olup olmadigini belirleme yetkisine sahip kendisi. Inceler ve egitim denktir derse Kenntnisprüfung’a girmeden Approbation’unuz hayirli olsun. Hayir denk degildir, ciddi farklar vardir derse Kenntnisprüfung’a girersiniz.
  • Curriculum: Üniversite müfredati. Eskiden sadece ders saatlerinin karsilastirilmasi yeterli olurken simdilerde bizlerin bu konuda yaptigi cakalliklar sonrasinda pek cok eyaletlerde alman makamlari bu ayrintili, 300-400 sayfayi bulabilen tip fakültesi müfredatini talep ediyorlar. Ders saatlerinin yaninda o ders icinde islenen konular da belirtilir. Bazi eyaletlerde Ingilizce Curriculum da kabul ediliyor. Digerlerinde ise Almanca’ya cevrilmesi gerekiyor. Malesef bu tercüme de ciddi bir miktar para tutabiliyor.


    NOT: Bazı tıp fakülteleri almanca çevirisine verebiliyor.
  • Apostil: Türkiye’den aldiginiz belgelerin üzerindeki imzalarin gercek oldugunun Türkiye makamlarinca garanti altina alinmasi. Genellikle Türkiye’de valilikler veya kaymakamliklarda yapilir. Burada önemli bir nokta eger apostilletmeniz gereken belge noter onayli ise noterin degil, belgeye imzayi atan esas kisinin Dekan, bashekim vs.) imzasinin apostilletilmesidir. Bu konuda daha once ariza cikarmis eyaletler mevcut.
  • Blaue Karte: Avrupa Birligi’nin yüksek egitimli insanlari kendisine cekmek icin baslattigi bir program. Maasiniz belli bir seviyenin üzerindeyse (doktorlarda böyle) kolaylikla calisma vizesi almanizi saglar. Ilk is bulduktan sonra almanya’ya mavi kart ile gideceksiniz. Daha sonra Approbation aldiktan sonra bu kart, Almanya’da sinirsiz oturum iznine dönüstürülecek.
  • Stationsarzt: Servis doktoru. O servisin sorumlu doktorudur. Uzman veya uzman olmayan doktor olabilir.
  • Assistenzarzt: Asistan Doktor. Uzmanlik egitimi süresince isminiz bu.
  • Facharzt: Uzman doktor. Asistanlığını başarıyla bitiren doktor.
  • Oberarzt: Bunun Türkiye’de tam bir karsiligi yok. Servislerin esas sorumlu doktoru Oberarzt’lardir. Tedaviyi onlar düzenler, Hastayi vizitte Oberarzt’a sunarsiniz, sorunuz varsa Oberarzt’a danisirsiniz. Üniversitelerdeki hocalar gibi bir sey ama hoca degil. Oberarzt olmak icin tabi ki Facharzt olmak gerekir.
  • Chefarzt: Klinik sefi. Her seyin basi. Başhekim gibi
  • Praxis: Özel muayenehane. Almanya’da Approbation sahibi olan bütün Facharzt’larin acma yetkisi vardir. Tamamina yakini sigorta sirketleriyle anlasmalidir.
  • Rehaklinik: Rehabilitasyon Klinikleri. Buralarda akut hasta tedavisi yapilmaz, hastalar baska doktorlar tarafindan rehabilitasyon amaciyla 3 4 haftaligina bu kliniklere yollanir. Diger akut hastanelere oranla daha sakin yerlerdir.
  • Krankenkasse: Hastalik sigortasi sirketi.
  • hocam ankara tıp ın müfredatıyla kenntnisprüfungu atlayabiliyor muyuz?

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • seperatex S kullanıcısına yanıt
    eski senerlerde atlamışlar hocam ama şimdi net olarak bilmiyorum çünkü eski senelerde sınavsız verip şimdi bazı kabul etmiyorlar biraz da bilirkişiye bağlı

    ama nerdeyse çoğu okulda curriculum almancaya çevrilmiyor ve onu çevirmek için 15-20bin tlden fazla para verirlerken ankara tıptaki bu müfredatı kabul ediyorlar fazladan para vermesi gerek olmuyor
  • Teşekkürler

  • 
Sayfa: 1

Benzer içerikler

- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.