Şimdi Ara

HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım (26. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
718
Cevap
26
Favori
250.075
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 2425262728
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  •  HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım
     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım
    Buyur hocam. Bir de böyle yorum yapabilirsen çok sevinirim. Bu 1 TB lık notebook HDD sine ait.

    *****

    Diğer 1,5 TB lık Samsung a ne yapsam ulaşılamıyor. USb portu değiştirmek, veya data kablosu değiştirmek sonuç vermiyor. Diske tamamen ulaşılamıyor.

    Hard Disk Sentinel de kırmızı ile şu uyarılar yazılı. Kısaca gümlemiş diyor sanırım.

    Failure Predicted - Attribute: 5 Reallocated Sectors Count, Count of sectors moved to the spare area. Indicate problem with the disk surface or the read/write heads.
    There are 4295 bad sectors on the disk surface. The contents of these sectors were moved to the spare area.
    Based on the number of remapping operations, the health of the disk was decreased in different steps.
    There are 9 weak sectors found on the disk surface. They may be remapped any time in the later use of the disk.
    15697 errors occured during data transfer. This may indicate problem of the device or with data/power cables. It is recommended to examine and replace the cables if possible.
    Problems occurred between the communication of the disk and the host 276 times.
    Replace hard disk immediately.




  • charnel kullanıcısına yanıt
    WD bu diski üretirken ne düşünüyordu gerçekten bilmek isterdim.. Normalde o kırmızı alanların hiç olmaması gerekirdi, çünkü disk yazılımı 140 adet yedek takas alanı ile bu arızalı alanları değiştirmeliydi. Ancak göründüğü kadarı ile herhangi bir takaslama yapılmamış, bunun nedeni de s.m.a.r.t.'ın henüz bir bad sektörü algılayamamış olmasından kaynaklanıyor. Normalde hdtuneden kaynaklı bir problem diye düşünmüştüm ancak sentinelde de aynı şekilde görünüyor. WD diskte s.m.a.r.t. hatası mevcut, bunu düzeltmenin bir yolu yok (varsa bile ben bilmiyorum [Seagate disklerde doku kablosu ile eeprom yazılımını yeniden yapmak mümkün, bunu biliyorum ancak bu hem çok zor hemde gerekli malzemeleri bulmak disk maliyetine bedel olacağı için anlamsız olur] belki WD sitesinden varsa yazılım güncellemesi yapmak düşünülebilir. Bunun için WD resmi web sitesinden diskinize ait bir yazılım güncellemesi olup olmadığını kontrol etmeniz uygun olacaktır). Muhtemelen hdregenerator taraması sonrasında (çok büyük oranda hdregenrator sonrası bad sektörlerin sayısı s.m.a.r.t.'tada belirecektir ancak çok düşük bir ihtimalde olsa s.m.a.r.t'taki bu hata devam edebilir) varsa şayet bad sektörler görünür olacaktır ve eeproma gerekli veriler işlenecektir. Bu nedenle en kısa zamanda bir hdregenerator full sürüm edinip gerekli olan bootable cd/usb hazırlayıp tarama ve onarım işlemini yapmanız yerinde olur.

    WD diskin benchmark değerleri son derece temiz görünüyor (%85'lik kısma tekabül eden bölümde bir düşüş olsa da göze batacak kadar değil ve bu tür düşüşlerin nedeni her şey olabilir. Sizde ki ise muhtemelen bad sektöre tekabül ediyor olmalı, errorscan kısmından bu sonu görülebiliyor). Speed map taraması olsa çok daha iyi olurdu ancak çok eski bir hdtune sürümü kullanmışsınız. O vakitlerde speed map henüz icad olunmamıştı. Size bu linki veriyorum. Buradan Hdtune 5.5 versiyonunu indirip bu testleri uygun bir zamanınızda yinelerseniz iyi olur. Çünkü eski versiyonu yeni çıkan teknolojileri desteklemiyor ve bu nedenle anlamsız bazende garip sonuçlar çıkartabiliyor.

    Benchmark verilerinde diskinizi rahatsız edebilecek kadar bad sektöre dair hiç bir emare gözlemlenmiyor. Ayrıca bad sektör kaynaklı hiç bir hız düşüşü de kaydedilmemiş. Access time 2.5" bir disk için son derece mükemmel, keza aynı şekilde burst rate değeri de son derece makul seviyede. Access time grafiği %30, %65, %70'den 90'na kadar geniş çaplı dağılım izlemiş, ancak bunlar tane sayılı. Bu nedenle bu alanlarda okuma hızının düşüklüğüne dair bir ithamda bulunmak doğru olmaz.

    Uzun lafın kısası bu benchmark sonucu ile WD diskinizde problem var demek mümkün görünmüyor. En kısa zamanda hdregenerator ile bir tarama yapıp raporu görmek gerekir. Aksi ıspatlanıncaya kadar disk güvenilmez (güvenilmez dememin sebebi: benchmark testi disk mükemmel derken, health diskte sıkıntıya dair uyarıda bulunmuş, errorscan ise diskte uyarı değil kesinlikle okuması mümkün olmayan alan alarmı vermiş. 3 test 3 farklı sonuç, eğer bu testler aynı diske ait değilse problem yok ama aynı disk ise bu imkansız) ve üzerinde değerli verilerinizi saklamak için uygun değil.

    Samsung diskiniz içinse sentinel söylediklerimin aynısını ama İngilizce'sini söylemiş size. Sentinel de bu diskin güç kablosunda arıza olduğunu düşünüyor. Şimdi bunu yeniden söyleyince aklıma geldi, ben diski usb kablosundan güç alıyor diye değerlendirdim bu güne kadar. Ancak disk harici kaynaktan besleniyorsa diskte erişim problemi bu harici güç kaynağından kaynaklanıyor olabilir. Ayrıca sentinel de 5 adet bad sektör tespit edebilmiş. Yani hem hdtune hem de sentinele göre bu diskin errorscan taramasının (disk yüzeyinin tamamının) kırmızı olması mümkün görünmüyor. Bu diskte başka bir sıkıntı olmalı veya arıza çok ileri boyutta olduğu için algılanamıyor veya değerlendirmek mümkün olamıyor olabilir ancak bu en düşük ihtimal.

    Eğer bu diski uygun fiyata nakliye etmeniz mümkünse bizzat kendim alıp test etmek ve sıkıntısının kaynağını bulmaya çalışmak isterim.




  • Hocam son olarak speedmap i de koyayım. Sizin görüşlerden sonra şimdilik bu 1 TB lık diskimi değiştirmemeye karar verdim. Gittiği yere kadar gideyim.

     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım


    Diğer 1,5 TB lık HDD mde kesin ağır bir gümleme var, bence komple dağılmış durumda ama bu kadarı anlaşılıyo programlarla. Bir ara üşenmezsem kasasından çıkartıp HDD yi yollayabilirim size. Yerine alacağım diski de buldum. Biraz paraya kıyıp 2,5" 2 TB WD Ultra alayım diyorum. 2,5 umarım sıkıntı çıkarmaz uzun vadede.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi charnel -- 20 Nisan 2015; 1:29:25 >
  • charnel kullanıcısına yanıt
    Speed map taramasında görünen renk skalasına bakıp bad sektör fişlemesi yapılsaydı satılan disklerin %80'i bad sektörlü satılıyor olurdu..Ben bu diskte yazılımsal (mantıksal) bad sektör denilen problemin olduğunu düşünüyorum. Şayet diskin içeriğini yedekleyebiliyor iseniz, 3. parti bir yazılım ile (bildiğiniz bir tane yoksa HDD Low Level Format Tool işinizi görecektir) low level format atarak bu sıkıntıyı bertaraf edebileceğinizi düşünüyorum (tabi bu bir öneridir nedenli çözüm getirebilir bir kesinlik arz etmez). Ancak bu işlem yüksek derecede risk içerir, herhangi bir elektrik kesintisi diski kullanılamaz hale getirebilir. Ortalama 1 tb sağlıklı diskin low level formatı 4-8 saat arası sürer, bilginize. Bana sorarsanız bu riski almaya şimdilik değmez, ayrıca ben diskin fiziksel hasarlı olmadığına inanıyorum ki bu disk daha çok uzun yıllar bu s.m.a.r.t hatası ile sorunsuz bir biçimde kullanılacaktır (fiziksel hasarlı olsa dahi bölme yöntemi ile diskin 800.000 mb lık kısmı bölünebilir ve sanki hiç arızalı değilmişcesine güvenilir bir şekilde uzun yıllar hizmet edebilir). Tabi yinede her ihtimale karşı üzerinde önemli yüksek veri saklanacak ise yedekleme yapmak uygun olur diye eklemekte yarar var.

    Disk marka önerileri konusunda bilgi dağarcığım maalesef yetersiz, o nedenle hangi marka ve modelin daha iyi olacağı konusunda bir fikrim yok, bildiğim tek şey WD green diskler performans açısından yetersiz olmasına karşın bozulma oranları WD blue ve black disklere oranla biraz daha düşük. Geçmiş olsun.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dopac34 -- 20 Nisan 2015; 6:26:23 >




  • SElamlar @dopac34

    Laptoptan masaüstü pc ye taktığım hdd den sesler cızırtılar geliyordu (bazen yoğun bir şekilde bazen ses yok) bu bölümü buldum. yorumlarsanız sevinirim.

    HDD yedek olarak kullanıyorum. 3 bölüme ayrılmış. (D,E,F) işletim sistemi yüklü değil. D ve E bölümlerini sağ tık biçimlendir yapmıştım. Testleri yaptım dün.
    Bu günde F bölümünü biçimlendir yaptım yeniden test ettim. Saygılar
     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi loupeBLUE -- 26 Nisan 2015; 12:33:57 >




  • Bu foto işlerini tam yapamadım sanırsam ama daha fazla kurcalamayayım:)
  • loupeBLUE L kullanıcısına yanıt
    Bazı resimler çok küçük çıkmış,okuyamıyorum. Mümkünse net olanlarını orijinal hali ile rar olarak sıkıştırıphttp://www.dosya.tc/ adresine veya oldukları gibihttp://hizliresim.com/ adresine yükleyebilirseniz değerlendirme şansımız olabilir. Tekrar görüşmek dileği ile, iyi forumlar..
  • loupeBLUE L kullanıcısına yanıt
    Cevap yazmış ve gerekli dosyaları da göndermişsiniz ancak bana haber vermemişsiniz. Böyle olunca da ben çok geç gördüm tabiki.

    Sanıyorum iki farklı zamanda tarama yapıp bunlara ait sonuçları göndermişsiniz..

    25 Nisan tarihli taramanız da; benchmark kardeşlerine göre çok iyi durumda (elimde her diskin kullanıcı ölçekli testi olamayacağı için aynı marka ve model ürüne sahip diğer kullanıcıların yapıp gönderdikleri sonuçlar ile kıyaslamak uygun olur diye düşündüğüm için bu sitede ki bilgileri göz önüne alarak değerlendirmede bulunuyorum ki üreticinin verdiği değerler hiç bir zaman gerçek kullanıcıda alınabilecek değerleri yansıtmıyor. Arzu ederseniz sizde buradan diskinizin diğere kullanıcılar tarafından yapılmış testlerini görebilirsiniz). Ayrıca min. ve mak. değerler birbirleri ile uyumlu, access time süresi ise optimum seviyede, burst rate ve işlemci yükü de normal görünmekte. Benchmark okuma çizelgesindeki min ve mak. noktalar arasındaki oran mükemmel. Ayrıca access time grafiğinde dağılımda son derece iyi görünümlü. Kısacası disk gayet normal, yer yerde normalden daha iyi durumda görünmekte.

    Errorscan ise hatalar tespit etmiş, 5 adet blok kırmızıya boyanmış ki buda bize bad sektör tespit edildiğini gösteriyor. Health sekmesinde sorunu daha iyi anlayacağımızı umarak health sekmesine geçiyorum (keşke söylediğim gibi speed map testinide yapmış olsaydınız, hem bad sektörülü yerlerin başlangıç ve bitişlerini görmek mümkün olurdu hemde diğer blokların hız haritalandırmasını).

    Health sekmesi tipik iki arada bir derede kalmış s.m.a.r.t. tablosu içeriyor. S.m.a.r.t. neye karar vereceği konusunda kararsız kalmış, bu pek iyi değil. Errorscanın aksine health sekmesinde henüz kayda geçen bir bad sektör görünmemekte. Bad sektör için ön tespit yapılmış, buna bağlı olarak da realocated sector count'da sağlık değerini 100'den 97'ye düşülmüş, büyük bir düşüş olmasa da iyi bir şey dğeil. Kimi zaman s.m.a.r.t. bad sektörü değerlendirip gerekli önlemleri almakta karasız ve geç kalıyor, bu nedenle errorscan taramasına güvenmek daha doğru olur diye düşünüyorum. Yani nur topu gibi bad sektörünüz oluşmuş ama henüz s.m.a.r.t. algılamada kararsız kaldığı ve geciktiği için kayda geçmemiş, geçmediği içinde herhangi bir önlem alınmamış (önlem derken üretici tarafından ayrılan 36 adet takas alanı ile bozuk kesimlerin disk yazılımı tarafından takaslanması gerekirdi, bu yapılmamış) (Biraz daha ayrıntılı bakabilmek için hdtunenizin health sekmesini açın, alt kısımda bulunan "log" kısmını seçip açılan menüden "reallocated sector count" "current pending sector" kayıtlarını açıp dışarıya aktarın gidişata ayrıntılı bir şekilde bakalım). Bu sonuçlardan sonra yeni bir değerlendirme yapalım..

    Health sekmesinde göze çarpan hata iletisi "airflow temp" hatası. Kabaca disk ortamında ki hava sıcaklığını gösteren bir değer. Disk sıcaklıkları normal görünmesine karşın iç hava akımında sorun olduğu kaydı düşülmüş. Buda bize bilgisayarınız toz,kir, pas, örümcek ağları içerisinde yüzdüğünü düşündürtüyor . Bunu daha iyi anlayabilmek adına Bu linkten hwmonitor adlı programı indiriyorsunuz. ardından önce boşta ve sonra yükte olmak üzere (yük için buradaki linkte bulunan passmark programını kullanabilirsiniz)) iki farklı durum için ekran görüntüsü alıp gönderiyorsunuz. Son zamanlarda (seagate samsung diski satın alıp çipsetlerin de samsung kullanmaya başladığından beri) seagate disklerde nedeniz bir hata olduğu söylemi yayılmış, içini söküp açmadan anlamanın en iyi yolu bu olacaktır. Gelecek sonuca göre durumu yeniden değerlendirebiliriz..

    26 Nisan tarihli testiniz de ise;

    benchmark sonuçları 25 nisan tarihli test ile örtüşüyor ve tutarlı.

    Errorscan taramasında işin rengi değişmiş. Kırmızı kutucuklar gitmiş, bu durumda iki ihtimal olmalı:ya s.m.a.r.t. hatanın farkına varmış ve takas alanı ile bu kötü alanları takaslayıp sıkıntıyı bertaraf etmiş veya eski errorscan taraması güvenilmez ve hatalıydı. Bana sorarsanız errorscan pek hata yapmaz derim ve muhtemelen s.m.a.r.t. 'ta henüz yazılmasa da bu kötü alanlar yedek alanlar ile takaslanmış ve bertaraf edilmiş diye düşünürdüm. Speed map taramasını yapmış olsaydınız daha kesin konuşmak mümkün olabilirdi..

    Health sekmesine geçince işin rengi hepten bir tuhaf olmuş . Health current pendin sector önceden tespit edip kayıt altına aldığı hatayı "ben vazgeçtim" deyip silivermiş. Burada üç ihtimal söz konusu olabilir: ya current pending dalga geçiyor, ya s.m.a.r.t hepten kendini kaybetmiş yada yanlış alarm söz konusu.

    Bunu daha iyi anlayabilmek adına reallocated event count hatasına bakmak gerekir. Ama ortada böyle bir kayıt yok, bu durumda ortada takaslanmış, takaslanacak, takaslanmak üzere kızağa çekilmiş herhangi bir sektör kaydı düşülmemiş.

    Ayrıca 4 kb iops testide yapmışsınız ve son derece güzel bir değer çıkmış. 7000 saatlik bir disk için hala çok güzel bir performans sunmakta diye düşünüyorum..

    Sonuç kısmına geçersek: Benchmark değeri ne errorscan nede health değeri ile örtüşmüyor. Banchmarka bakarsak disk son derece mükemmel bir durumda görünmekte. Errorscan ise diskte 5 adek bad sektörlü alan tespitinde bulunduğunu iddia etmiş ancak health sekmesinde bunlara ait bir bilgi gözlemlenmemekte. Health sekmesi ise dolaşımdaki havanın sıcaklığından şikayet edip, bad sektör için bir dikkat notu düşmüş.

    Benchmark ile tek başına bir değerlendirme yapmak doğru olmaz. Benchmark bilgilerinin errorscan ve halth ile desteklenmesi şarttır ancak sizde s.m.a.r.t güvenilmez olduğu için daha farklı bir şekilde benchmark verilerinin doğruluğunu denetleyip desteklemek gerekir..

    1. Yukarıda belirttiğim şekilde istediğim testleri yeniden yapıp gönderiyorsunuz (gerekli olan probramların linkleri de mevcut)
    2. Her iki disk bölümü için "chkdsk" değerlendirmesi yapıyor ve chkdsk raporunu gönderiyorsunuz. (chdsk çalışması hakkında bilgiye ihtiyacınız olursa bu linkteki sayfadan yararlanabilirsiniz) ) (chkdsk raporunu denetim masası/yönetimsel araçlar/bilgisayar yönetimi/olay görüntüleyici/windows günlükleri/chkdsk log dosyasında erişebilirsiniz.
    3. Hdregenerator programı ile tarama yapmanızı istiyorum (dilerseniz full sürümü indirip hem tarama hemde rapair seçeneği ile çalıştırıp zaman kaybının önüne geçebilirsiniz, takdiri size bırakıyorum). Tarama bitişinde rapor kısmına girerek ekran görüntüsünü alıp gönderiniz...

    Bunlardan sonra tekrar bir durum değerlendirmesi yapıp gidiş yolunu çizebiliriz. Geçmiş olsun, kolay gelsin.




  • Merhabalar,

    Sormamak için bütün anlatımları okudum baktım fakat benim sorunum kimsede yok galiba :/ Ben Harici Disk'e yaptığım taramaların hiç birini bitiremedim son bölümde kalıyor her seferin biçimlendirdim gene işe yaramadı her defasında hata mesajı aldım ne yapmam gerekiyor acaba ?
  • mendiss M kullanıcısına yanıt
    merhaba hocam benım analız bu sekılde bad sector de bulunmadı.Analızde bır problem varmı acaba? kırmızı cızılı faıled yazan yer aklımı kurcaladı yorumunuz nedır acaba?

    ve bırsey daha sormak ıstıyorum c.s 1.6 oynuyorum oyuna gırdıgımde bazen 5 dk sonra bazen yarım saat sonra vs. bılgısayar kendını resetlıyor.lenovo g500 laptop kullanıyorum wın 8 dı wın 7 yukledım bır kac sefer format yedı.onceden boyle bır problem yoktu sımdı sureklı reset atıyor pc .bır forumda bunun bad sectorden kaynaklandıgını yazmıslar.fakat bende bad sector bulunmadı sızın bı tahmınız yada çözumunuz varmı? tesekkur ederım.
     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım




  • selamlar şu resimlerdeki sonuçları yorumlarsanız sevineceğim . bu hdd den başka bi kaç hdd daha var soracağım ama ilk önce halihazırda bilgisayarımda takılı olan ile başlamak istedim. bunu alalı 2 ay olmadı henüz. sizce nasıl????

    error scan hepsi yeşil
     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım




  • Merhaba, G-sense değeri sarsılmalardan dolayı artıyor diye biliyorum fakat bende sürekli masada durduğu halde haftada 2-4 değer artış gösteriyor. Notebookun ekranını bile kapatmadım 1 hafta, hiç hareket ettirmedim fakat değer yine arttı. Acaba bir sorun var mıdır ? 3 ay civarı oldu notebooku alalı, endişelenmem gerekir mi ?

     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım

    http://imgur.com/a/16n4a#0 Diğer testlere de buradan bakabilirsiniz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Asriell -- 29 Mayıs 2015; 13:14:24 >




  • CanErzincanlı kullanıcısına yanıt
    Hata mesajında ne yazıyor ? Hangi program ile hangi taramayı yapıyorsunuz?
  • polizia kullanıcısına yanıt
    mendiss arkadaşım uzun bir süredir foruma girmiyor, kendisinin cevap vermesi pek mümkün gibi görünmediğinden ben cevap yazayım. Bu linkte bulunan hwmonitor adlı programı indirin. Boşta ve yükte olmak üzere iki farklı durum için ekran görüntüsü alın (yük için afili bir oyun veya passmark gibi bir programı en az 20 dakika kadar çalıştırmayı ihmal etmeyin) ve gönderin bir değerlendirelim.

    Hdtune testinde çıkan kırmızı uyarı kasa içerisindeki dolaşımda bulunan havanın sıcaklığı ile ilgili bir uyarı. Her zaman olmasa da farklı hatalar içinde bu uyarı alınabiliyor ancak bu durum çok fazla görülmez. Hwmonitor değerlerini gördükten sonra daha net konuşmak mümkün olabilir.




  • Merhaba @dopac34,
    Hard disk durumunu inceler misiniz? Hard diskten cızırtı geliyor. Şimdiden teşekkürler...

     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi samyeli11 -- 27 Mayıs 2015; 23:24:24 >




  • Çınar58 kullanıcısına yanıt
    Üreticinin değerlerine baktım ancak Toshiba kadar eğreti iş yapan başka bir firma olmadığından diskin üretici test değerlerine ulaşmak mümkün olamadı. Bu nedenle genel manada değerlendirmek uygun olur ki zaten diskte çok kullanılmamış olduğu için çok da abes kaçmaz.

    Benchmark testinde ki tansfer rate değerleri sata ıı bir disk için sınırlar içerisinde görünüyor. Yeni nesil sata ıı lerde 180-210 mb/s arası bir okuma normal kabul edilir. Sizde de bu değerler mak 186 - min 95 olarak belirlenmiş ki anormal bir değer görünmemekte. Sağlıklı disklerde maksimum değerin yarısı minimum değeri vermelidir. Sizde de bu oran oldukça güzel (minimum okuma değerinin 186/2= 93 mb/s olması beklenmelidir ki burada 95 mb/s iyi bir değeri ifade eder).

    Access time değeri bir miktar yüksek ancak fabrika değerleri olmadığı için kesin değeri bilmiyorum. Yüksek derken de abartılıp karalar bağlanılacak bir durum yok, sadece 1-2 ms daha düşük olması daha olumlu olurdu manasında söylenmiştir. Genel manada sata ıı diskler için 14-17 ms arası uygun olur kanısındayım. Değerin bir miktar yüksek çıkmasında diskin doluluğu neden olmuş olabilir, ayrıca 32 mb tampon bellekte bu değere etki ediyor olabilir. Genel aralığın 1 ms yukarısında olsa da bir problemden kaynaklı olduğunu sanmam.

    Accesstime grafiği ise son derece istikrarlı görünüyor. Dağılma nerede ise yok (bir kaç nokta var ama onlar devenin tüyünde ki kabarıklık olur ancak), buda okuma hızının her noktada stabil ve disk yüzeyinde bir arızanın olamayacağını gösteriyor.

    Burst rate değeri maksimum rateden yüksek bu açıdan bir sorun yok ancak daha yüksek bir değer olması diskin yüksek performanslı bir çalışma içerisinde olduğunun bir göstergesi olurdu. Bu değer diskin kullanımına bağlı olarak da düşük çıkmış olabilir. Bir kaç testin maksimum değerini almak daha akıllıca olacaktır. Ayrıca ahci mod ile kurmak, anakartın ilgili sürücülerini yüklemek, doğru sata soketine bağlamak bu değere doğrudan etki eder.

    Transfer rate eğrisi de oldukça güzel durumda. Okuyucu kafada bir problem gözlemlenmemiş. Grafikte bir kaç noktada inişler var ancak muhtemelen bunlar anlık disk kullanımı ile ilgili ve herhangi bir probleme işaret etmiyorlar.

    İşlemci muhtaçlık değeri de yine optimal durumda.

    Health verilerinde de olumsuz bir değer gözlemlenmemiş.

    NOT: Bir daha ki sefere hdtune 5 - 5.5 - 5.6 sürümlerini kullanırsanız errorscan sonrası yine bu test sayfasında bulunan "speed map" sonucunu da gözlemleyin, ayrıca bu test sonuçlarını da benchmark, ve diğer testler gibi gönderiniz.


    NOT 2: Başka bir disk için bakarken dt01aca100 diskinizin de kullanıcı test sonuçlarına ulaştım. Orada ki sonuçlar ile sizdeki sonuçlar oldukça yakın, belki bakmak istersiniz diye burada linkini de ekliyorum.

    Link 1

    Link 2


    Link 1 i bir dergi kendi sayısı için gerçekleştirmiş, Lin2 sonuçları ise tamamı ile ev kullanıcılarına ait.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dopac34 -- 29 Mayıs 2015; 2:05:50 >




  • Sizin sorununuzu yazmaya kalksam sanıyorum bir veya iki a4 sayfası kadar yazmam gerekir. Kısa geçmeye kalksam doğru şekilde ifade edebilirmiyim bilemiyorum. Deneyelim ve görelim...

    1. Sizde G-sensörden ziyade kalibrasyon hatası söz konusu.
    1.a. Kalibrasyon hatasına baktığımızda yabancı kaynaklar bize motor, yatak (bilye) veya powera bakılması gerektiğini belirtiyor. Ancak burada bir sıkıntı olduğunu düşünüyorum. Zira burada ki kalibrasyon işleminin motor, yatak veya power ile bir alakasını ben kuramadım.

    Kalibrasyon işini kısaca şöyle izah edeyim: Disk, bizim defterimiz olarak düşünün ancak bizim defterimizde ki gibi çok yapraklı değil, tek bir sayfa şeklinde. Bu sayfayı okumak içinde bir göz hayal edin. Bu göze bir bilgiyi okuması için komut vermemiz gerekiyor, ne yapmasını bekleriz yada bu göz nasıl bir şekilde bu bilgiyi en kısa şekilde bize bulabilir ! Bu normalde bir defter olsaydı ve biz yazdığımız bir bilgiyi en kısa sürede bulmak isteseydik ne yapardık ! Numara verirdik değil mi. Diskimiz de tıpkı bizim gibi yapıyor, biz 1 (bir) numaralı sayfadan itibaren bu işi yaparken diskimiz ise 0 sektörden itibaren bu işi yapıyor.

    Biz bilgisayarımızı her açtığımızda okuyucu kafa bu 0 numaralı sektörü buluyor (bizim 1 numaralı sayfayı bulduğumuz gibi). İşte bu noktayı başlangıç noktası olarak işaretleyip ardından yazdığı tüm bilgileri bulabiliyor.

    Sizdeki hata ise bu kalibrasyon işlemini gerçekleştiremediği için uyarı halini almış.

    Muhtemelen bu arızanın nedenlerinden biride motor, yataklar veya power da olacaktır ancak bana kalırsa bu işin ilk sorumlusu okuyucu kafadır. Okuyucu kafa 0 sektörü bulamıyor. Neden bulamadığı ise bulunması son derece güç bir durum. Az öncede dediğim gibi ilk suçlu okuyucu kafadır ancak okuyucu kafanın bu noktayı bulamayışına onlarca sebep mevcuttur.
    2. Sizdeki probleme geri dönersek. Bu sebebi bulabilmek için diğer testleri de görmek gerekecektir. Örneğin bu soruna eğit mil/yatak seti neden oluyorsa bu durumda yüzey teması söz konusu olacak ve errorscan da bad sektörlü veya bad sektör olmaya aday bölümler görünecektir, yada buna sebep okuyucu kafa arızası ise benchmark testinde transfer rate ve access time değerleri maksimum değerleri aşacaktır.
    3. Bu arıza özellikle sizin kullandığınız modeller başta olmak üzere samsung disklerde görülen klasik yazılımsal bir aksaklık olarak da görünmekte. Yani, aslında olmayan bir arıza sanki varmış gibi algılanmakta.

    Bunun yazılımsal bir aksaklıktan mı, yoksa ciddi bir arızadan mı kaynaklandığını anlamak için benchmark, errorscan ve speed map testlerine ihtiyacımız var. Ayrıca samsung diagnostik disk testini de yapmanız yerinde olacaktır (Samsung diskler seagate olduğu için samsung diagnostik yerine seagate diagnostik yüklemeniz gerekebilir veya her iki uygulamada diskiniz için kullanılabilir olabilir. Üreticisinin sayfasından daha ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsiniz.).

    Şimdilik eldeki bu kısıtlı bilgi ile şahsi düşüncem eğik bir mil veya yataklardan kaynaklı bir problem olabileceği yönünde. G-sensör değerinin artışını da bu yolla açıklamak mümkün olabilecektir ki sensör diskin sarsıntısını ölçeceği ve eğik veya arızalı üretilmiş bir yatağın balans hareketi nedeni ile bu sayının artmasının mümkün olabileceğini söylemek olası. Yinede belirtilen testleri de ekleyiniz ki doğruya daha yakın bir değerlendirme yapmamız mümkün olabilsin.

    EDIT: Diğer testleri de yüklemişsiniz ancak benim gözümden bu kaçmış (farklı bir şekilde yüklemişsiniz, gözde klasik olanı aradığı için fark etmemiş)


    Şimdi bu testleri de gördüğüm için yazıya kaldığım yerden devam ediyorum.

    1. Okuyucu kafaya dair herhangi bir problem görünmüyor. Benchmark test sonuçları diskiniz için son derce mükemmel rakamları gösteriyor.

    2. Errorscan taramasında dolayısı ile speed map testinde disk yüzeyinde olan/olası/olacak bir fiziksel hasara dair hiç bir belirti yok.

    Gsensor değerinin artmasını belirttiğiniz koşullarda açıklamam mümkün değil ancak göründüğü kadarı ile diskte problem tamamı ile üretimden kaynaklı yazılımsal bir hatadan kaynaklanıyor. Yani diskte bir problem yok ancak disk yazılımı bir hata olduğu kanısına yanlışlıkla düşmüş gibi görünmekte.

    Tabi bu testler çok yüksek oradan güvenirlilik arz etseler de hiç bir zaman %100 güvence sunmazlar. Ancak eldeki veriler ışığında şimdilik endişelenmeniz gereken bir durum olmadığını söylemem gerekecek. Yinede belirli aralıklar ile diski takip etmeniz olası bir arızayı önceden kestirmemize yardımcı olacaktır, bu nedenle 15-20 veya en fazla 30 gün ara ile hdtune testlerini gerçekleştirmenizi öneririm. Bunun yanında samsung veya seagate diagnostic ile diski test etmeniz yerinde olacaktır, bu test ile bir arıza saptanırsa %100 olarak garanti değişiminden faydalanabilirsiniz. Geçmiş olsun, kolay gelsin.

    NOT 2: Belirli aralıklar ile yapacağınız hdtune testlerini silmeyip üçer aylık dönemler ile gönderirseniz diski izlemenizde size yardımcı olmaya çalışırım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dopac34 -- 29 Mayıs 2015; 1:55:47 >




  • dopac34 kullanıcısına yanıt
    Ayrıntılı açıklamanız için teşekkür ederim.

    Diğer testleri ayrı bir link üzerinden eklememdeki sebep; konuyu takip eden arkadaşların sayfayı açtıklarında fazla resimlerden oluşacak sayfa yavaşlamasını önlemekti. Çünkü resimlerin çözünürlüğünü ekran çözünürlüğünden dolayı oldukça yüksek boyutlu gözüküyordu. Albüm olarak da ekleyemediydim nedense.

    İlk başlarda yani 1-2 ay önce Seagate' nin SeaTools programıyla içerisindeki her bir testi yapmıştım. Long test 2 saat falan sürdüydü. Bir sorun çıkmadıydı tüm testlerde. Hepsinde yeşil olarak pass ibaresi vardı. O resimleride bulamadığımdan ekleyemedim. Yakın zamanda tekrar yaparım testi. Bir de sistem açıkken yaptıydım testi, dos ortamında da yapmayı denedim ama test butonu gözükmedi.

    Kalibrasyon hatasını araştırmıştım ve yazılımsal bir problemden olduğunu görmüştüm. Samsung disklerin birçoğunda bu durum olduğundan önemli bir şey olmadığını düşündüm. O yüzden sadece G-sense değeri dikkatimi çekti. Düşündüğüm şey ise hdd içindeki kafanın hareketsiz halde hafif bir sürtünmesinden dolayı mı g-sense değerinin arttığı yönündeydi. Sizden anladığım kadarıyla da böyle bir durum yok ve yazılımsal sebepden olduğu yönünde.

    Yardımlarınız için tekrardan çok teşekkür ederim. Belirttiğiniz gibi 3 ayda bir unutmazsam gönderirim testleri.




  • Resim için çok güzel düşünmüşsünüz. Tabi rutin oalrak herkes belirli bir şekilde yükleyince insan gözü ve beynide ister istemez bu şekilde arıyor, araya bir müktar uykusuzluk girincede böyle bir durum oluyor istemeden. Keşke herkes sizin kadar naif düşünceli olsa, çünkü benim ekranım eski ve ekran çözünürlüğü düşük olduğu ve geniş ekran desteği olmadığı için sayfaları görebilmek amacı ile sağa sola çekmek zorunda kalıyorum.

    Sıkıntınızında çok yüksek oradan kalıtsal Samsung disk hatası olduğunu düşünüyorum ki bozuk bir okuyucu kafa sorununuz olsaydı diskin benchmark testi aşağıdaki şekle benzer olmalıydı,

    https://store.donanimhaber.com/9e/06/1e/9e061e21cab38a24386b3bdc0736ae7f.png

    Benzer şekilde eğik mil, yatak sorunuda aşağıdaki sonuçlara benzer errorscan ve speed map sonucu vermeliydi.

    https://store.donanimhaber.com/04/bb/7e/04bb7e64b2a2aeefa429ec6a2b41e859.png

    http://cache.donanimhaber.com/Thumbs/0/465802900d5032fb6347f8c93ada3044_120_False_72_3.jpg

    Biraz kafamı kurcaladığı için bu gün bir kaç farklı siteye daha göz attım ki sizinde malumunuz hdd s.m.a.r.t değerlerine ait bilgi bulmak son derece güç. Aynı şekilde İngilizce kaynak bulmak bile Türkçe'de ki kaynak sıkıntısı kadar yüksek, hali hazırda dönerli disk teknolojisininde sonuna gelindiği için kaynak bulma açısından daha parlak günler geleceğinide hiç zannetmiyorum.

    Anladığım kadarı ile kalibrasyon bilgisi çok geniş çaplı kullanılıyor. Disk başlatılmasında motor, yatak aksamı kontrolü de kalibrasyon olarak geçiyor, okuyucu kafanın 0 noktasını bulmasıda aynı şekilde kalibrasyon olarak geçiyor. Arada bilmediğim farklı kalibrasyonlarıda bu fonksiyona yüklemiş olabilirler bu konuda çok fazla bilgim yok. Ancak kalibrasyon olarak neden söz ediliyor olursa olsun belirli bir fiziksel etkisinin olması gerekir buda s.m.a.r.t ve hdtune değerlendirmelerinde görünmüyor. Görünmeyen bir şeyide var olarak kabul edemeyeceğimiz için bir problem var demek de mümkün olmaz. Servise gönderdiğiniz de servis çalışanıda diskinizi seagate seatools programına sokacaktır. Oda sizin gibi tüm işlemlerin pass işaretli olduğunu görünce muhtemelen diski size iade edecektir. Bu nedenle şimdilik servise göndermeniz de bence yersiz bir zaman kaybına neden olacaktır. Ancak bu uyarıyı dikkate alıp mümkün mertebe aylık periyotlar halinde hdtune, 3 aylık periyotlar halinde de seatools testlerini yaparsanız hem verilerinizi güvence altında tutmuş, hemde servis için gereksiz zaman kaybının önüne geçmiş olursunuz. Geçmiş olsun, kolay gelsin.

    NOT: Resim eklemede çok becereksizim, sanıyorum yüklemede aksaklıklar çıkmış ve bazı resimleri göremiyor olabilirsiniz, kusura bakmayın.

     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dopac34 -- 29 Mayıs 2015; 18:00:48 >




  • 
Sayfa: önceki 2425262728
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.