Şimdi Ara

Havadaki Radyo Dalgalarından Elektrik Üretmek. (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
55
Cevap
2
Favori
17.948
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • quote:

Orijinalden alıntı: conipek

merhaba arkadaslar aslinda ben buna ben zer bir sey yaptim ama telefondaki radiyasyon la bir 1N34 diyot la denedim diyotun uc larina bir tane led lamba taktim telefon internete girince led lamba devamli yaniyor yani radiyo dalgalariyla enerji üretilebilmesi gercek birsey

Radyo istasyonu yan binanızda ise belki led yakabilirsiniz.. Değilse bence boşa kürek çekmek olur..

Güneş enerjisine vs yönelmenizi tavsiye ederim..

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ne güzel havadan enerji üretmek. Eğer o kadar kolay olsaydı yada basit herkes telefonun şarj aletini antene yada telefonun etrafına dolayıp şarj ederlerdi hatt çinliler bu tip bir şarj aletini ççoktan yapmışlardı.
    Siz telefonun çekim göstergesi ile veriş gücünü alakalı sanıyorsunuz ama değil. Yapılan iş bir transformatör benzeridir ve yaktığınız her led enerjiyi telefonun vericisinden aldığı için vericiyi yükler ve verici olması gerektiğinden daha fazla güçle çalışıp pili daha çabuk bitirir. Ortama bir birim enerji verip hem istenilen işi yapmasını hem de sisteme geri dönüp enerji vermesini bekleyemezsiniz Yoksa tesla kablosuz enerji iletimini keşfetmişti. Bu sadece enerjiyi iletmeye yarayan bir sistem havadan bir birim enerji verip 2 birim almaya yarayan değil. Birşeyleri okuyorsunuz onu da yarım okuyorsunuz bildiğiniz iki şeyle bilmediklerinizi bilmediğinizi fark edemediğinizden herşey kolay geliyor.
    Bilim adamları boş yere kafa yormuyorlar. Darwin de koyu dindardı ama bu onun evrim çalışmasını engellemedi. Bir de utanmadan ateistler diye mesaj yazıyorsunuz. O gavur dediğiniz insanlar buluyor herşeyi nedense.

• Ya, bedava enerji olup olmaması çok ta önemli değil aslında... Bu harika birşey, dünya üzerinde doğal radyo frekanslarıylada enerji üretilebilir. Güneşten dünyaya sadece görünür ışık gelmiyor sonuçta, evrenden de aynı. Dünya üzerindeki tabi radyo dalgalarını dev üreteçlerle elektriğe çevirebiliriz belki... Bunun yanında, kablosuz elektrik aktarımı için güzel bir ipucu olabilir bu!
  • yapılabilir arkadaşlar. havada muazzam manyetik alan karmaşası var!
    bunlardan bazıları doğal manyetik alan, dünyanın kendi manyetizmasından yani yerküre çekirdeğinin kuzey ve güney kutuplanmasından.
    diğeri ise yapay elektromanyetik alanlar, cep telefonu sinyalleri, tv yayını sinyalleri, telsiz yayını sinyalleri, ve daha birçok yüksek frekanslar..
    elektriğin temeline göre, üzerinden akım geçen her iletken bir manyetik alan oluşturur, ve bunun tersi her manyetik alan içinde kalan iletken
    de bir elektrik akımı oluşturur, bkz. sağ el kuramı.
  • Kablosuz Elektrikte dirsek çürütmüş bir arkadaşınız olarak bilgilerimi size kısaca özetleyeyim

NEDEN KABLOSUZ ELEKTRİGE İHTİYAÇ Duyarız

Hayatta karşılaştığımız sorunlardan biriside elektrik kablolarıdır.Kablolar bizim hareketlerimizi kısıtlayan , bir miktar elektrik enerjisinin ısıya dönüşmesine ve birbirine dolaşıp içinden çıkılmaz bir duruma girmemize neden olan sorunlarımızdandır.Ayrıca kablo ile elektrik iletimi sırsında ortamda bulunan canlılara zarar verme olasılığının yüksek olması ve iletimdeki ortam koşulları sebebiyle verimin çok düşük olması tüm çalışmalara rağmen istenilen seviyeye indirgenememiştir. Bu sorunu çözmek için en ideal çözümün elektriğin kablosuz olarak iletilmesidir.

KABLOSUZ ELEKTRİK HAKKINDA YAPILAN ÇALIŞMALAR

Kablosuz güç iletimi,yeni bir fikir değildir. Nicola Tesla 19. yüzyılın başlarında elektrik enerjisini, radyo dalgaları gibi bir noktadan diğer bir noktaya kablosuz olarak taşıya bileceğini iddia etmiş. Bu iddiasını kanıtlamak amacıyla Long Island’da 1901 ile 1905 yılları arasında Wardenclyffe Kulesi’ni(resim1.2) kurmuş ve dünyanın katmanlarından biri olan iyonosferi kullanarak elektriği kablosuz olarak iletimi için deneyler yapmış fakat projesi tamamlayamadan finansörü Tesla’ya sağladığı ekonomik desteği kesmiştir.

William C Brown, 1964 yılında kablosuz mikrodalga destekli model helikopteri uçurmayı başarmış.1975 ise kablo kullanmadan 1.6 km mesafeden güç iletimi yapmıştır.Japon araştırmacı Hidetsugu Yagi kendi tasarlamış olduğu Metal-Array yani metal dizi tipinde yönlü anten kullanarak kablosuz enerji iletimi araştırdı ve şubat 1926 tarihinde kablosuz elektrik iletimi yapmak için şimdi Yagi anten olarak bilinen Yagi Uda anteni icat etti.Bu anten daha sonra çok iyi performans özellikleri sayesinde yayıncılık ve kablosuz telekomünikasyon endüstrisi genelinde kullanılmaya başlanmıştır. 2006 yılında,daha yeni atılımlar yapıldı; MIT (Massachusetts Institute of Technology )’de Prof. Marin Soljaciç(resim1.3) liderliğindeki bir fizik araştırma grubu İki adet 60 cm çaplı rula şeklinde bobin kullanarak 2 metre mesafeden % 40 verimlilik ile 60 watt’lık lambayı yakmayı başarmış yine aynı yılda ilk teorik sonuçları yayınlamışlardır.

KABLOSUZ OLARAK ELEKTRİĞİ İLETME YÖNTEMLERİ

1)Elektrostatik indüksiyon yöntemi
    2)Elektrodinamik indüksiyon yöntemi
    3) Elektromanyetik radyasyon yöntemi
    4)Mikrodalga yöntemi
    5)Lazer yöntemi

Bu yöntemlerden en iyi bilineni radyo dalgaları gibi elektromanyetik radyasyondur. Fakat bu radyasyon kablosuz bilgi aktarımı için uygunken, enerji nakli için kullanılmaz. Elektromanyetik radyasyon her yöne yayıldığı için enerjinin çoğu boşa gider. Lazerler gibi yönlendirilmiş elektromanyetik radyasyon ise hem tehlikelidir hem de pratik değildir. Lazer kullanılacaksa cihaz ve güç kaynağı arasında hiçbir nesne bulunmamalı ve cihaz hareketsi durmalıdır. Ben bu yöntemlerden sadece Elektrostatik ve Elektrodinamik indüksiyon yöntemlerini projemde kullanmaya kara verdim. .Bu iki yöntemin çalışma mantığı bazı farklılıklar dışında neredeyse aynı sayıla bilir.Bu hipoteze göre iki bobinin rezonans frekansı aynı ve birbirlerinin menzilleri içindelerse iki bobin arasında enerji aktarımı olur.Bu şekilde arada herhangi bir fiziksel temas olmadan elektrik iletimi yapılabilir. Fakat bu şekilde iletile bilen enerji miktarı fazla olsa da bobinler arası mesafe az olmalıdır.İkisi arasındaki genel fark ise elektrostatik indüksiyon sisteminin yüksek frekans ve yüksek voltajda çalışırken elektrodinamik indüksiyon yönteminin bunun tam tersi olmasıdır.Bu iki yönteminin en önemli noktası yukarda bahsettiğim gibi Rezonanstır.Rezonans, frekansı aynı olan nesneler yüksek verimle enerji değişimi gerçekleştirme eğilimindedir. Mesela salıncakta sallanmak mekanik rezonans için iyi bir örnektir. Sallanmanın frekansına uyumlu şekilde bacaklardan güç verilince enerji transferi gerçekleşir ve enerji bacaklardan salıncağa verilir, sallanma devam eder. Kablosuz elektrik iletiminde de bobinlerin rezonans frekansları birbirine ne kadar yakın olursa mesafe ve verim en yüksek seviyeye ulaşır.
    Gerçek hayatta bu iki yöntemden hanginin kullanımının daha avantajlı olacağını bulmak için iki sistemini de denemeye karar verdim.ilk olarak göze daha hoş görünen elektrostatik indüksiyon yöntemini yapmak için çalışmalarıma başladım fakat daha yapım aşamasındayken bile defalarca yüksek voltaj elektriğe kapılmam bu sistemin gerçek hayatta kullanımının ne kadar tehlikeli olabileceğini anladım ve cihaz daha %100 verimde bile çalıştırmadan oda içerisindeki diğer radyo dalgaları ile çalışan cihazları etkiliyordu.Bu yüzden bu yöntemin gerçek hayata uygulanmasının bazı sakıncalarının olabileceğini anladım ve Elektrodinamik indüksiyon yöntemini(resim1.6) hakkında araştırmalarıma başladım. Elektrodinamik indüksiyon yöntemini benin istediğim bütün özellikleri sağlıyordu.Çünkü yaygınlıkla kullandığımız cihazların arasındaki manyetik etkileşim çok zayıftır, yani bu tür bir enerji naklinin etraftaki nesnelere etkisi yok denecek kadar azdır.Elektrodinamik yöntemin bir başka avantajı ise Manyetik alanın radyasyon yaymaması ve bunun sonucunda alıcı bobin tarafından alınamayan enerjinin büyük kısmının etrafa yayılıp kaybolması yerine, bu enerjinin verici bobinin çevresinde kalmasıdır.Fakat bu tasarımda nakledilecek enerjinin menzili sınırlıdır ve alıcının boyutu küçüldükçe menzil de kısalır. Yine de dizüstü bilgisayar büyüklüğündeki bobinlerin dizüstü bilgisayar çalıştırmaya fazlasıyla yetecek enerjiyi oda büyüklüğündeki mesafelerden herhangi bir doğrultudan ve yüksek verimle nakledilmesi mümkün.Etraftaki alanın geometrisinin ve iki bobin arasında başka nesnelerin bulunmasının da olumsuz bir etkisi bulunmuyor. İlk bakışta bu tür bir enerji nakli, güç transformatörlerinde (trafolarda) kullanılan, birbirlerine çok yakın mesafelerdeki bobinlerin manyetik indüksiyon ile gücü birinden diğerine aktarmasına benzer. Verici bobindeki elektrik akımı, alıcı bobinde başka bir elektrik akımını tetikler. İki bobin birbirlerine çok yakındır, fakat temas etmezler. İki bobin arasındaki mesafe uzatılınca, aralarındaki alışverişin niteliği büyük değişime uğrar, verim kaybı olur. Rezonans eşleşmesi sisteminin farkı burada ortaya çıkıyor. Geleneksel yöntemle (rezonansa dikkat edilmeyen) yapılan enerji nakli bu yeni yönteme kıyasla milyon kez daha verimsizdir.

• Arkadaşın sorduğu soruya verilecek mantıklı cevap ise şudur..

Radyo dalgaları ile elektrik aktarımı yapılabilir. Fakat bu yöntem çok verimsizdir. Verimsizlik göz ününe alınsa bile maksimum aktarılabilecek elektrik düzeyi çok azdır(Özel olarak üretilmedikleri takdirde.)

Ayrıca radyo dalgalarını elektriğe çevirirken bir alıcı bobin rezonans frekanlarının eşit olduğu bir frekans aralığının enerjisini toplayabilir. Yani havada dolalaşan bütün radyo dalgalarının enerjisi toplanamaz. Örnek vermek gerekirse bilgisayarınızın yaydığı wiriless sinyalleri ile bir led i bile yakamazsınız :) Yerel tv vericisi ve gsm vericisi yakınında oturuyor iseniz evinizde bedava bir kaç adet led yakma olanağınız var :)
  • Sana yeterince elektrik vermez verir ama nötr elektrik olur. Onun için çok donanımlı aletler olması lazım
  • Tamam, ihtimalleri konuşuyoruz zaten... Radyo dalgaları yeterli güç vermez doğrudur, benim hayal gücüm biraz geniştir, size fazla hayalci gelebilir ama bu günlerede yeni bir icat için fazlasıyla hayalci olmak gerekiyor kanımca... Radyo frekanslarında elektrik üretimi belki çok düşük verimle olabilir ama frekansı yüksek, mor ötesi ışınlar da var... Biliyorsunuz, güneşten gelen mor ötesi birçok ışın gökyüzü tarafından engelleniyor, tabi frekansı yüksek olduğu için yüksek enerjili ve aynı zamanda zararlı ışınlar bunlar. Gökyüzüne, yüksek "Foton Üreteçleri" koyabiliriz [Adını şimdi koydum ilham verici olsun biraz :)]... Yani dünyanın üstünde yapay uydular gibi üreteçlerimizi uçan üreteç fabrikaları gibi gök yüzüne koyarız. Ve, gelen x-ışınları ve Daha zararlı ışınları üreteçlerle [Radyo frekanslarınla elektrik hasat ettiğimiz gibi...] elektriğe çeviririz, tabi bu elektriği yeryüzüne indirmek var, onu da kablosuz elektrik yöntemiyle ki, nasıl olacağı henüz bilinmiyor, yere indirebiliriz. Yere indirmek için ayrıda arkadaşımın dediği gibi Lazer yöntemiyle, ya da bu da benden olsun... Yıldırımlama tekniği ile indire biliriz. Yani, yüksek dağ tepelerine Paratoner ile bu elektriği yıldırımla düşürürüz. Elektrik Müh. öğrencisiyim bu konuyla ilgileniyorum, kariyer hayatımda kalifiyeli işçi olmak istemiyorum sizler gibi ben de 16 senedir boşuna kafa patlatmadım.

• quote:

Orijinalden alıntı: TEKBIR

Tamam, ihtimalleri konuşuyoruz zaten... Radyo dalgaları yeterli güç vermez doğrudur, benim hayal gücüm biraz geniştir, size fazla hayalci gelebilir ama bu günlerede yeni bir icat için fazlasıyla hayalci olmak gerekiyor kanımca... Radyo frekanslarında elektrik üretimi belki çok düşük verimle olabilir ama frekansı yüksek, mor ötesi ışınlar da var... Biliyorsunuz, güneşten gelen mor ötesi birçok ışın gökyüzü tarafından engelleniyor, tabi frekansı yüksek olduğu için yüksek enerjili ve aynı zamanda zararlı ışınlar bunlar. Gökyüzüne, yüksek "Foton Üreteçleri" koyabiliriz [Adını şimdi koydum ilham verici olsun biraz :)]... Yani dünyanın üstünde yapay uydular gibi üreteçlerimizi uçan üreteç fabrikaları gibi gök yüzüne koyarız. Ve, gelen x-ışınları ve Daha zararlı ışınları üreteçlerle [Radyo frekanslarınla elektrik hasat ettiğimiz gibi...] elektriğe çeviririz, tabi bu elektriği yeryüzüne indirmek var, onu da kablosuz elektrik yöntemiyle ki, nasıl olacağı henüz bilinmiyor, yere indirebiliriz. Yere indirmek için ayrıda arkadaşımın dediği gibi Lazer yöntemiyle, ya da bu da benden olsun... Yıldırımlama tekniği ile indire biliriz. Yani, yüksek dağ tepelerine Paratoner ile bu elektriği yıldırımla düşürürüz. Elektrik Müh. öğrencisiyim bu konuyla ilgileniyorum, kariyer hayatımda kalifiyeli işçi olmak istemiyorum sizler gibi ben de 16 senedir boşuna kafa patlatmadım.

Güzel düşünce ama masrafını karşılar mı, ve o yıldırımı nasıl emeceğiz ? Daha doğal yıldırımları bile depolayamıyoruz. Ki yapaylar çok daha güçlü diye biliyorum.

• NEŞELİMEŞEODUNU kullanıcısına yanıt
    Hah burayada geldi bu odun.
    Sonuçta dalgalar için evin dışına çıkacaksınız. Bir güneş paneli alın, regulator ile bir devre yapın.
    Tabi güneş olmasına da gerek yok. Normal ışıklardan bile elektrik üretilebilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 55electronicdesign -- 7 Mart 2014; 20:47:50 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: kimyasalatik
    Güzel düşünce ama masrafını karşılar mı, ve o yıldırımı nasıl emeceğiz ? Daha doğal yıldırımları bile depolayamıyoruz. Ki yapaylar çok daha güçlü diye biliyorum.

Ultra viyole ve güneşten gelen diğer yüksek frekanslı ışınlar, aynı metodla çalışırmı... Bir bilgim yok, bilen var mı?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TEKBIR -- 8 Mart 2014; 22:51:48 >
  • Bu sistem led yaksa iyi sayılır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: 55electronicdesign

Hah burayada geldi bu odun.
    Sonuçta dalgalar için evin dışına çıkacaksınız. Bir güneş paneli alın, regulator ile bir devre yapın.
    Tabi güneş olmasına da gerek yok. Normal ışıklardan bile elektrik üretilebilir.

2011-2012 yıllarında hep buradaydım başka bölüme nadir yazardım aslında...
  • NEŞELİMEŞEODUNU kullanıcısına yanıt
    Öyle bir içten yazdın ki, hani bu eski Neşe? diye soruyorum sana.
  • böyle bir şey var, 2-3 yıl önce bir haberde görmüştüm 50 dolar gibi bir şeye satılıyordu...
  • quote:

Orijinalden alıntı: TEKBIR

Tamam, ihtimalleri konuşuyoruz zaten... Radyo dalgaları yeterli güç vermez doğrudur, benim hayal gücüm biraz geniştir, size fazla hayalci gelebilir ama bu günlerede yeni bir icat için fazlasıyla hayalci olmak gerekiyor kanımca... Radyo frekanslarında elektrik üretimi belki çok düşük verimle olabilir ama frekansı yüksek, mor ötesi ışınlar da var... Biliyorsunuz, güneşten gelen mor ötesi birçok ışın gökyüzü tarafından engelleniyor, tabi frekansı yüksek olduğu için yüksek enerjili ve aynı zamanda zararlı ışınlar bunlar. Gökyüzüne, yüksek "Foton Üreteçleri" koyabiliriz [Adını şimdi koydum ilham verici olsun biraz :)]... Yani dünyanın üstünde yapay uydular gibi üreteçlerimizi uçan üreteç fabrikaları gibi gök yüzüne koyarız. Ve, gelen x-ışınları ve Daha zararlı ışınları üreteçlerle [Radyo frekanslarınla elektrik hasat ettiğimiz gibi...] elektriğe çeviririz, tabi bu elektriği yeryüzüne indirmek var, onu da kablosuz elektrik yöntemiyle ki, nasıl olacağı henüz bilinmiyor, yere indirebiliriz. Yere indirmek için ayrıda arkadaşımın dediği gibi Lazer yöntemiyle, ya da bu da benden olsun... Yıldırımlama tekniği ile indire biliriz. Yani, yüksek dağ tepelerine Paratoner ile bu elektriği yıldırımla düşürürüz. Elektrik Müh. öğrencisiyim bu konuyla ilgileniyorum, kariyer hayatımda kalifiyeli işçi olmak istemiyorum sizler gibi ben de 16 senedir boşuna kafa patlatmadım.

Atatürk Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliğini kazandım. Erzuruma gittim. İlk gün ilk ders. Prof.Dr.Adnan Derdiyok. Genel olarak bölümü ve mesleği anlatırkan konu yıldırımlara geldi. Güzelce izah etti ama kısaca söyleyeyim. Yıldırımdan ilde edeceğin elektrikle akkor lambayı 1 saat kadar yakabilirsin. Evet milyon voltluk gerilimlerden bahsediyoruz ve sadece 1 saat. Bölüm hocalarına sorarsan seni aydınlatacaklardır güzelce :)

• www.elektronikdevrem.com http://elektronikdevrem.com SİTESİNDE BULABİLİR ORDAN YARARLANABİLİRSİNİZ
  • Boşuna elektrige para veriyoruz. Akıllı tel çıktı elektrik halen kablola geliyor

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Creative BLack

Boşuna elektrige para veriyoruz. Akıllı tel çıktı elektrik halen kablola geliyor

elektrik daha çook uzun süre de kabloyla gelmeye devam etcek hatta belki sonsuza kadar
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.