Şimdi Ara

Hava temizleyici tavsiyesi için en iyi hava temizleme cihazları (2025)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
2
Cevap
1
Favori
734
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Mutfak temizliği için çok fazla zaman harcıyorsanız, tüy döken evcil hayvanlarınız varsa, evin her yerinde temizlik ürünleri kullanıyorsanız veya oturma gruplarınız, yerler önemli miktarda toz topluyor gibi görünüyorsa, yüksek kaliteli bir hava temizleyici cihaz kullanışlı olabilir. Alerji veya başka bir nedenden pencereleri açamıyorsanız içerideki havayı temizlemenin en iyi yolu oda hava temizleyicisidir; polen, küf sporları, bakteriler, virüsler, sigara kokusu gibi neredeyse tüm alerjenleri çekebilir. Peki, 2025’te alınabilecek en iyi hava temizleme cihazları hangileri? İşte en iyi hava temizleyici cihazlar tavsiye listemiz:

En iyi hava temizleme cihazları 👍🏻
    Marka/Model ❄️ Fiyat 🏷️
    LG PuriCare 360° Hava Temizleyici Double Tower 23.119 TL
    Dyson Purifier Humidify+Cool Hava Temizleme Cihazı 33.999 TL
    Xiaomi Smart Hava Temizleyicisi 4 Kompakt 4.069 TL
    Xiaomi Smart Air Purifier 4 Lite Hava Temizleyici 6.399 TL
    Philips Air Performer 8000 Serisi 3'ü 1 Arada Hava Temizleyici 20.997 TL
    Dyson Purifier Hot+Cool Autoreact 29.999 TL
    Fakir Vigor Plus İyonik Hava Temizleme Cihazı 19.990 TL
    Bosch Air 4000 Hava Temizleyici 8.999 TL
    Philips 1000 Serisi Air Purifier Hava Temizleme Cihazı 8.549 TL
    Bissell MyAir Hub Hepa ve Karbon Filtreli Hava Temizleyici 3.799 TL
    Karcher AF 20 Hava Temizleyici 9.499 TL

Hava temizleme makinesi yorumları dikkate alınarak, en iyi hava temizleyici cihaz markaları sıralamasında Dyson, Xiaomi, LG, Philips ve Winix geliyor. 2025’te alınabilecek en iyi hava temizleme cihazları olarak Dyson Purifier, LG PuriCare, Xiaomi Air Purifier ve Winix Zero Pro modelleri çok sessiz çalışmaları, uzun ömürlü filtreleri ve alerjenleri yok ederken havayı nemlendirip temizlemeleriyle öne çıkıyor.

1️⃣ LG PuriCare 360° Hava Temizleyici Double Tower

Tasarımıyla da dikkat çeken LG PuriCare, 360 derece dönerek nerede konumlandığı fark etmeksizin, bulunduğu alandaki tüm havayı temizler. LG PuriCare 360’ı diğer hava temizleyicilerden ayıran 360 derece dönme özelliğine, temiz havayı 7,5 metre ileri taşıyan CleanBooster özelliği de eklenince, 100 metrekarelik alan dakikalar içerisinde arındırılıp kaliteli bir havaya kavuşturur. LG PuriCare’de bulunan aksiyel-santrifüj fanı ve v-başlıklı yönlendirme kanalı, geleneksel ürünlere göre yüzde 20 daha güçlü arındırma sağlar. CleanBooster ise, temiz havayı en uzak köşelere iletmek için yükselir ve dönerek çalışmaya başlar. Böylece temiz hava odanın her yerine ulaşır.

LG PuriCare 360, benzersiz arıtma yöntemi ve olağanüstü çoklu filtre sistemi ile daha saf ve temiz hava sağlamak için altı farklı tipte partikülü yakalar. True HEPA filtre sistemine sahip olan LG PuriCare 360, çok ince toz ve alerjenlerin de dahil olduğu 0,3 mikrona kadar olan partiküllerin yüzde 99,97’sini yakalayabilir. Bu aynı zamanda, evlerinde evcil hayvan besleyen ya da allerji, astım gibi solunum yolu rahatsızlıkları bulunan kullanıcılar için de büyük rahatlık sağlar. Ayrıca, kötü koku ve zararlı gazları da yok eden LG Puricare 360 ile ev içerisindeki yemek, parfüm, temizlik nedeniyle kullanılan kimyasal maddelerin kokusu da dakikalar içerisinde ortadan kalkar. ThinQ uygulamasıyla uzaktan da yönetilebilen LG PuriCare 360 ile kullanıcılar ev dışındayken bile evin hava kirliliği seviyesini kontrol edebilir, ihtiyaçları doğrultusunda LG PuriCare’i çalıştırabilirler.

2️⃣ Dyson Purifier Humidify+Cool Formaldehyde

Dünyanın en iyi hava temizleme cihazını arayanlar için Dyson hava temizleyici modelleri öne çıkıyor. En çok beğenilen modellerden Purifier Humidify+Cool Formaldehyde, bütün odanın havasını temizlerken hijyenik bir şekilde nemlendiriyor. MyDyson uygulaması ile havanın kontrolünü telefondan da sağlayabiliyorsunuz.

• Temizlenmiş ve nemlendirilmiş havayı dağıtma

• Sıcak havalarda serinleten güçlü temizlenmiş ve nemlendirilmiş hava akışı

• MyDyson uygulaması ile telefondan hava kalitesini kontrol etme

• Hava kalitesini takip edip hava akışını otomatik ayarlayan mod

• Sürekli hava nemlendirme

• Uyku zamanlayıcı ve sessiz ayarlar için gece modu

• Serinletmeden temizleme ve nemlendirme (Difüze modu)

• Esinti modu

• Jet Eksen kontrolü

• Sesle kontrol

• Tek düğme ile etkinleştirilen kapsamlı temizlik programı

• Hızlı ve kolay filtre değişimi

Dyson Purifier Humidify+Cool Formaldehyde Kullanıcı Yorumları 💬

✍🏻 Mühendislik harikası. Odadaki zararlı gazları, toz polen miktarını tespit ediyor. Zararlı bileşenlerin hangisi baskın ise onu tehdit gösteriyor ve çekiyor. Otomatik arıtma ve nemlendirici özelliği var. Zararlı bileşen seviyesi yüksek, orta, düşük şeklinde ayrım yapıyor ve yeşil iyi seviyeye getirmeye uğraşıyor. Gece modu esinti yön özelliği ile arkaya veriyor. Alerjik astım hassasiyet bulunan çocukları olanlara şiddetle tavsiye ediyorum. 81 m³ odaya kadar bölgede performans gösteriyor. MyDyson uygulaması ile kontrol edilebiliyor. Tüm markaları araştırdım biraz pahalı fakat en iyisi Dyson bence. Ben çok memnunum.

✍🏻 Bir aydır yatak odasında kullanıyorum. Gece modunda gerçekten sessiz. Auto modda unutursanız ve evin başka bir yerinde sigara içilirse donma ihtimaliniz var. Eğer ısınma ile ilgili problem çekiyorsanız bu model yerine hot & cold özelliği olan diğer modeli tercih etmenizi öneririm. Ancak diğer modelde nemlendirme özelliği yok. Uyku kalitenizin değiştiğini gerçekten anlayacaksınız. Tavsiye ederim.

3️⃣ Xiaomi Smart Air Purifier 4 Compact

Xiaomi hava temizleyici modelleri de en çok tercih edilenler arasında. Xiaomi'nin en beğenilen hava temizleme cihazı Air Purifier 4 Compact, evinizin etrafında bulunan gizli tehditler için (havada asılı bakteri ve virüsler, mutfaktaki ağır yemek kokuları, polen alerjenler, dışarıdan gelen kirli hava, mobilyalardan gelen zararlı gazlar) tamamen etkili kapsamlı bir çözüm.

• Alerjen giderme

• Masa ve zemin için çift kullanım imkanı

• Temizleme hızının otomatik ayarlanması

• 48 m² etki alanı

• Düşük gürültü seviyesi (20dB)

• Düşük enerji tüketimi ve yüksek verimlilik

• 3'ü 1 arada filtreleme

• Sesle ve telefondan kontrol

• Gerçek zamanlı hava kalitesi izleme

• Filtre değiştirme hatırlatıcısı

Xiaomi Smart Hava Temizleyicisi 4 Kompakt Kullanıcı Yorumları 💬

✍🏻 Sabah uyanınca burnum tıkanmış, ağzımdan nefes almaya başlamış, boğazım kurumuş şekilde uyanıp gün boyu hapşırıklar, burun akıntısı, sürekli kaşınan burun yaşaran gözler... Senelerdir bahar ve yaz ayları kabusum oldu, artık bu belirtiler enerjimi alıyordu. Bu ürünü aldım ve artık nefes alabiliyorum. Sabah çok rahat uyanıyorum. Gün içinde 3-5 kezden fazla hapşırmak yok, burun kaşıntısı yok, göz akıntısı yok. Şimdiye kadar almadığım için çok pişmanım. Varsa benim gibi belirtileri olan, bir saniye düşünmesin, alsın.

✍🏻 Ürünü 3 haftadır kullanıyorum. Mi Home uygulaması üzerinden her şeyi yapabiliyorsunuz. İyi ki almışım; kronik sinüzit rahatsızlığım var, ilaç gibi geldi. Alerjik rinit olanlar da kesinlikle almalı. Parfüm veya deodarant sıktığım an çalışıyor, sensörü çok hassas. Genelde gece de dahil otomatik modda kullanıyorum. Zaman ayarı yaptım, geceleri her saat başı 15 dakika çalışıp kapanıyor. Oda nemlendiricisini de kullanıyorum, ikisi beraber çalışıyor, çok rahatlatıyor.

4️⃣ Xiaomi Smart Air Purifier 4 Lite Hava Temizleyici

En iyi hava temizleme cihazı arayanların değerlendirebileceği bir diğer seçenek; Xiaomi'nin Smart Air Purifier 4 Lite modeli. Popüler Xiaomi hava temizleme cihazı, evcil hayvan kokuları ve tüyleri, sigara dumanı, toz, kepek, yemek kokusu, VOC, sağlığınız için risk oluşturan tüm kirleri temizleyip sağlıkla nefes almanıza yardımcı oluyor.

• Toz ve polen filtreleme

• Koku giderme

• Mi Home/Xiaomi Home uygulaması ile uzaktan kontrol

• Sesli kontrol desteği (Google ve Amazon)

• Filtre değiştirme hatırlatıcıları (Tek filtre ile 1 yıla kadar kullanım)

• 25 - 43 m² etkili kapsama alanı, 360 derece çok yönlü hava girişi

• Temiz hava için üç katmanlı filtreleme

• Alerjen filtreleme garantisi

• Güçlü koku giderme (Evcil hayvan kokuları, yemek, VOC, formaldehit, diğer kokular)

• Otomatik mod, Gece modu, Favori modu

• Enerji tasarrufu sağlayan temizleme

• Yüksek verimlilikli filtre, 3 adımlı filtre değişimi

Xiaomi Smart Air Purifier 4 Lite Kullanıcı Yorumları 💬

✍🏻 3 ay kullandıktan sonra yorum yazıyorum; çok beğendim. Yatak odasında kullanıyorum, gece çok rahat uyuyorum. Telefondan istediğim gibi yönlendirebiliyorum. Gece modunda sesi rahatsız etmiyor. Evdeki tozu çekiyor ve havayı gayet iyi temizliyor. Filtresindeki tozu görünce çocuk odasına da almaya karar verdik. Kesinlikle alın.

✍🏻 Ürünü kullanmadan önce deneyimlemek istemiştim. Yaklaşık 2 aydır kullanıyorum. Evimizde bir kedimiz var ve gece uyurken oğlumu çok uyandırdığı için odanın kapısı kapalı olarak uyutuyorum. Kış aylarında oda aşırı derece havasız ve ağır oluyor. Bu sebeple aldım ve şu an evin her alanında kullanıyoruz. O kadar pişmanım ki daha önce almadığım için. Keşke daha önce alsaydım. 3 modda çalışıyor gece modu çok sessiz. Otomatik modda çalıştırdığınızda soğuk hava üflüyor gibi hissediyorsunuz ama odanın ısısını düşürmüyor. Bir kaç yerde odanın nem oranını düşürdüğü yazılmış özellikle takip ettim öyle bir düşüş yok.

5️⃣ Philips Air Performer 8000 Serisi 3'ü 1 Arada Hava Temizleyici

Hava temizleyici tavsiye listemizde en beğenilen markalardan Philips'in Air Performer 8000 Serisi modeline yer veriyoruz. Philips hava temizleme cihazı, havayı iyice temizler, odayı ısıtır ve gerektiğinde sizi serinletir. Görünmeyen parçacıkların %99,97'sini yok eder ve güçlü performansını ihtiyaca göre otomatik olarak uyarlar.

• Soğutma, ısıtma veya hava sirkülasyonu

• 70 m²'ye kadar odaları temizleme

• Aktif karbonlu ve ön filtreli NanoProtect HEPA filtresi

• Güçlü ve temiz hava akışıyla serinletme (10 hız ayarı)

• Güçlü PTC seramik teknolojisiyle odayı anında ısıtma

• Yapay zekayla hava kalitesini algılama ve uyum sağlama

• Akıllı AeraSense sensörlerle gerçek zamanlı hava kalitesi geri bildirimi

• Ultra sessiz uyku modu (19dB)

• Enerji tasarruflu tasarım

• Philips Air+ uygulamasıyla telefondan kontrol

• VitaShield teknolojsiyle virüs temizleme

Philips Air Performer 8000 Serisi Hava Temizleyici Kullanıcı Yorumları 💬

✍🏻 Bebeklerimiz geceleri sürekli tıkandığı için sürekli kalkıp hava veriyorduk. Sadece 1 gece kullandık; tıkanmadılar rahatça uyudular.

✍🏻 Gerçekten süper bir cihaz. Sigara dumanı olsun, yemek kokusu olsun, evde beslediğimiz köpeklerin tüyleri olsun, hepsini içine alıyor. Havayı temizliyor. 15 günde bir filtre temizliği gerekiyor, zor değil. Cep telefonundan gayet güzel takip de ediyoruz.

6️⃣ Dyson Purifier Hot+Cool Autoreact

Purifier Hot+Cool Autoreact, 2025 en iyi hava temizleyici modellerine bakanlara tavsiye edeceğimiz bir başka Dyson hava temizleme cihazı. Hava soğutma ve hava ısıtma fonksiyonunu bir arada bulundurmasıyla kullananların memnun kaldığı model, uzaktaki kirletici maddeleri çeken ve bütün odaya temiz havayı veren Air Multiplier teknolojisine sahip.

• Bütün odayı hızlı ve eşit bir şekilde ısıtma

• Sıcak havalarda serinleten güçlü temiz hava akışı

• 350 dereceye kadar salınım

• Gece modunda havayı sessiz bir şekilde temizleme

• Filtre değişimini gösteren LED ekran

• Uzaktan kumanda

• Difüze modu (Serinletmeden havayı temizleme)

Dyson Purifier Hot+Cool Autoreact Kullanıcı Yorumları 💬

✍🏻 2 haftalık tecrübeme dayalı söylüyorum; 1+1 60 m² evde iki tane kedim var. Araştırmam sonucunda aldım. Tek kelime ile mükemmel. Evin havası değişti. Sıcaklık özelliği çok başarılı. İmkanınız var ise kesinlikle düşünmeden alın.

✍🏻 Çok kısa süreli kullanım için yorum yapmak gerekirse; hava temizleme işlevi harika, bütün bilgileri görebiliyorsunuz ve kısa sürede de koyduğunuz yerin havasının kalitesini iyileştiriyor. Sıcaklık fonksiyonunu da çok başarılı buldum. İstenilen sıcaklığa ayarladığınızda yine kısa sürede ortam sıcaklığını artırıyor. Henüz soğutma fonksiyonunu kullanmadım ama onun da başarılı olacağını düşünüyorum. Ses konusunda, sıcaklık artırma ve hava temizleme aynı anda auto modda başlatınca az biraz sesli çalışıyor ama istenilen kalite ve istenilen sıcaklığa ulaşınca otomatik olarak sessiz moda dönüyor. Ben çok sevdim, tavsiye ederim.

7️⃣ Bosch Air 4000 Hava Temizleyici

En iyi hava temizleme cihazları tavsiye listemizde yer verdiğimiz Bosch Air 4000 Hava Temizleyici, mükemmel hava temizleme için ön filtre, aktif karbon filtre ve HEPA filtreye sahip. Bosh hava temizleme cihazı, polen, evcil hayvan tüyü, toz, virüs ve koku gibi tüm kirleticilerin %99.99'unu havadan temizliyor.

• Mükemmel hava temizleme için üç katmadan oluşan filtre

• Çocuk kilidi

• Zamanlayıcı

• LED ekran ve ışık halkası ile kolay kullanım

• Sessiz uyku modu (25dB)

• 62.5 m² büyüklüğe kadar odalarda havayı temizleme

• Filtre değiştirme hatırlatıcısı

Bosch Air 4000 Hava Temizleyici Kullanıcı Yorumları 💬

✍🏻 Harika ürün. Geldikten sonra hemen kullanmaya başladık, odadaki hava hissedilir derecede fark etti. Mis gibi.

✍🏻 Ürün çok kaliteli, tavsiye ederim. Alerjik hastası oğlum için aldım. Kullandıktan sonra gayet güzel rahat uydu, öksürüğü kesildi.

8️⃣ Fakir Vigor Plus İyonik Hava Temizleme Cihazı

En iyi hava temizleme makinesi tavsiye listemizde yer verdiğimiz Vigor Plus İyonik Hava Temizleyici, 5 filtreli iyonik özelliği sayesinde içinde bulunduğunuz ortamın havasını analiz ediyor ve havayı otomatik temizliyor. Ayrıca kötü kokuların oluşmasını, odaya dağılmasını engelliyor. Fakir hava temizleyici, zaman ayarı sayesinde dilediğiniz süre boyunca çalışıyor, evde olmadığınız zamanlarda bile havayı temiz tutarak hijyenik ortam sağlıyor.

• 5 filtreli iyonik özelliği ile ortamın havasını analiz edip havayı otomatik temizleme

• Kötü kokuların oluşmasını ve ortama dağılmasını engelleme

• Otomatik çalışma seçeneği

• Koku ve toz sensörleri ile ortamdaki havayı analiz edip uyarma

• 4 farklı çalışma modu

• 70 m²’lik odada etkili sonuç

Fakir Vigor Plus İyonik Hava Temizleme Cihazı Kullanıcı Yorumları 💬

✍🏻 Ürün şık bir tasarıma sahip. Bir sigara yakıp bir duman aldığınızda 10-20 saniye içinde kendi kendine gerek gördüğü hızda çalısmaya başlıyor. Gayet sessiz. Hafif bir cihaz ve bana göre kendi segmentinin en iyi üç markasının da üstünde temizleme alanına sahip. Yani marka kalitesi acısından kendine en yakın aynı seviyedeki markalar 40-45 m² alanı temizlerken, Fakir 70 m² alanı temizliyor. Kullanım deneyimine gelecek olursam; Çok güzel. Evin içindeki havanın değiştiğini çok net hissedebiliyorsunuz ki çok fazla sigara içen biri olarak bu harika bir durum. Otomatiğe aldığınızda koku ya da toz olduğunda kendi otomatik açılıp, gerek gördüğü hızda çalışmaya başlayıp havayı temizliyor. Rahatsız etmeyen bir sesle çalışıyor ki odada tv izliyorsanız ya da konuşuyorsanız sesini farketmiyorsunuz. Yani ses açısından da çok iyi. Havayı temizlemesi de çok iyi. Gelen misafirlerimiz de farketti, beğendiler ve hatta birkaçı almayı bile düşünüyor. Yani tavsiye ederim, memnun kalacaksınız. Bu arada, fikir olsun diye müstakil bir evde 41 m²  salonda kulanıyorum.

✍🏻 Çok faydalı bir ürün. İlk kullanımdan itibaren evin havasının değiştiğini net bir şekilde farkettik. 1 ayda topladığı toz vs görünce nasıl bir hava soluduğumuza inanamadık. Almayı düşünenlere şiddetle tavsiye ederim.

9️⃣ Bissell MyAir Hub Hepa ve Karbon Filtreli Hava Temizleyici

Hava temizleyici önerisi isteyenler için öne çıkan modellerden birisi de Bissell 3172 MyAir Hub. Bissell hava temizleme cihazı, 3'ü 1 arada ön, HEPA ve aktif karbon filtresiyle havadaki istenmeyen alerjenleri, toz ve kokuları yakalıyor. Üç farklı fan hızına sahip olup en düşük hız çok sessiz; yatak odaları ve bebek odaları için ideal. Hava temizleme makinesi, şık ve modern tasarımıyla gece lambası özelliğine de sahip.

• 3 aşamalı filtreleme

• Benzersiz aktif karbon filtresi

• Çok sessiz çalışma (27dB)

• Gece lambası fonksiyonu

• Şık kumaş dış yüzey

• 40 m² büyüklüğe kadar odalarda hava temizliği

Bissell MyAir Hub Hava Temizleyici Kullanıcı Yorumları 💬

✍🏻 20 m² odamda 300 litrelik kocaman bir akvaryum var ve haliyle odanın içinde hep bir koku ve havasızlık vardı. Turbo mod açık olduğunda içerisi sanki camlar açık gibi oluyor, kokuya dair en ufak bir belirti bile kalmıyor. Fiyatına göre on numara bir duruşu ve kalitesi var.

✍🏻 Ürün fiyatına göre tam bir fiyat performans ürünü. Kapalı balkonda sigara içerken denedim, gayet güzel çekiyor. Tüm camlar kapalı iken 2 adet sigara içtim, 20 dakika sonrasında balkonda hiç koku yoktu. Hava çekişi alttan oluyor, üflemesi üstten. Altta filtresi var. Filtrenin ambalajını çıkartmayı unutan arkadaşlar çekmiyor, temizlemiyor demiş, ambalajından çıkarmayı unutmayın. 3. kademede sesi 32 dB(a) rahatsız edici değil ancak uyurken biraz ses olabilir. 1. kademede çok sessiz çalışıyor. Tavsiye ederim.

2025 en iyi hava temizleme cihazı markaları ve modelleri listesinde gerçek kullanıcı deneyimleri dikkate alınarak en iyi hava temizleyici cihazlara yer verilmiştir. Listemizde yer verdiğimiz hava temizleme ve nemlendirme cihazlarını şahane cuma indirimleri kapsamında uygun fiyatlara satın alabilirsiniz.

Ayrıca Bkz.Kombi tavsiyesi isteyenler için en iyi kombiler (2025)

Hava temizleyici ne işe yarar ❄️

Hava temizleyiciler, evinizdeki havanın dışarı atılmasına yardımcı olmak, nemi azaltmak veya artırmak, hava kirliliğini ortadan kaldırmak ve genel olarak evinizin havasını temiz tutmak için harika cihazlardır. Ancak ihtiyaçlarınıza uygun doğru hava temizleme aletini almanız gerekir.

Hava temizleme cihazları işe yarıyor mu 🤔

Ev hava temizleyicileri genellikle iç mekan hava kalitesi ve sağlık sorunlarına yönelik güvenilir çözümler olduklarını iddia ederler. Bu noktada "Hava temizleyiciler gerçekten işe yarıyor mu?" sorusuna kısaca "Evet" yanıtı verilebilir. Hava temizleyici cihazların etkili olup olmadığı bir dizi faktöre bağlıdır:

• Evinizdeki hava kirletici unsurlar

• Evinizin havalandırma sistemi

• Havasını temizlemeye çalıştığınız alanın boyutu

• Hava temizleyicinin kullandığı filtrelerin türü ve sayısı

• Hava temizleyicinin temiz hava dağıtım hızı oranı

Hava temizleme cihazı faydaları ✅

1. Alerjenleri yok eder.

2. Havadaki astım tetikleyicileri azaltır.

3. Hava yoluyla bulaşan virüslere maruz kalma riskini azaltır.

4. Kötü kokuları (sigara dumanı, yemek vs.) yok eder.

5. Toz oluşumunu azaltır.

6. Daha iyi uyku ortamı sağlar.

En İyi Hava Temizleme Cihazları İçerik Oylama 5/5 (⭐⭐⭐⭐⭐) Toplam Oy: 286521

*Bu içerik sponsorlu iş birliği içermektedir.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.