Şimdi Ara

Hatalı olduğunu düşündüğüm polinom sorusu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
319
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Evet x yerine 2 koyup ikinci derece denklemi çözüyoruz iki tane p2 değeri geliyor fakat px bi polinom diyor pkarex ile x i çarpıp 2x+1 ile çarpıp topladığımızda 6x geliyor diyor bunu sağlayan hiç bi px polinomu olamaz eğer px 1.dereceden olsa üçüncü dereceden bi ifade geliyor px sabit polinom olsa yine olmuyor px nası bi polinom ???

Hatalı olduğunu düşündüğüm polinom sorusu

• Hatta şu da çok bariz bi şey p(2) iki değeri var yani px polinomu fonksiyon da değil oysaki her polinom fonksiyondur
  • evet bence de böyle bir P(x) polinomu yazılamaz
  • Teşekkürler dostum sen de iyi gibisin sınava mı hazırlanıyosunuz hocam?
  • Berkos21 B kullanıcısına yanıt
    yok ben geçen sene yerleştim
  • Up aynı fikirde olan var mı başka ?
  • Dediklerin doğru, böyle bir P(x) polinomu olamıyor. Soru "böyle bir P(x) polinomu olabilir mi" diye hiç düşünülmeden hazırlanmış, x yerine 2 yazıp bul demiş. Ama, senin de dediğin gibi,

P(x) ikinci derece olsa,

xP²(x)=5. derece, yani buradan x^5'li bir terim gelir,

(2x+1)P(x)=3. derece. Buradan x^5'li terimi götürecek bir terim gelmez, o x^5 durmaya devam eder, sonucun 6x yani 1. derece olması imkansız, sonuç da mutlaka 5. dereceden olur. Aynı şekilde P(x) 1. derece de olamıyor. P(x) sabit polinom olsa, P(x)=a deriz,

a²x+2ax+a=6x.

(a²+2a)x+a=6x.

Sorudaki eşitlik şu demek, her x için bu eşitlik sağlanmalı. Bunun için de aynı dereceli terimlerin katsayıları eşit olmalı,

Solda sabit terim a, sağda sabit terim 0, bu yüzden a=0 olmalı, ama

solda x'in katsayısı a²+2a, sağda x'in katsayısı = 6, bu yüzden

a²+2a=6 olmalı. a=0 olursa bu eşitlik sağlanmıyor. Yani P(x) sabit polinom da olamıyor

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • miGma M kullanıcısına yanıt
    Zaten şu da bariz hocam p(2)nin alabileceği değerler diye bi soru sorulmaz

İşte yalnızca bu yorumunda hata var, ben de şimdi bununla ilgili yazıyordum cevap olarak. "x yerine 2 yazınca iki tane P(2) değeri geliyor, ama fonksiyonlarda tek değeri olur, bu yüzden bu fonksiyon olamaz" demişsin, bu yorum hatalı, çünkü buradaki olay şu, bu eşitliği sağlayan birden fazla P(x) polinomu var, her biri için de P(2) değeri farklı bir şeye eşit. Yani "bir P(x) polinomunda x yerine 2 yazıyoruz ve birden fazla değer geliyor" gibi bir durum yok. Örneğin şöyle bir eşitlik verilse ve yine P(2)'nin alabileceği değerleri sorsa:

5+P²(x)=x²+2x+6. Çözersek:

P²(x)=x²+2x+1. Sağdaki ifade (x+1)'in karesidir, ama o zaman aynı zamanda "-(x+1)"'in de karesidir, bu yüzden P(x) için 2 tane çözüm gelir,

P(x)=x+1 olabilir, veya P(x)=-(x+1)=-x-1 olabilir. Bunlardan da

P(2)=3 veya P(2)=-3 gelebilir. Soruda verdiği eşitlikte x yerine 2 yazarak çözsek de aynı şeyi buluruz:

5+[P(2)]²=2²+2*2+6=14,

[P(2)]²=9,

P(2)=3 veya P(2)=-3. Yani böyle bir soru tipinde "bir fonksiyon iki değere mi gidiyor o zaman" şeklinde yorum yapmak doğru değil. Doğrusu şu: bu eşitliği sağlayan farklı fonksiyonlar var, bunlar da x=2'de farklı değerler alıyorlar

• miGma M kullanıcısına yanıt
    Aa doğru dediğinizi anladım çok teşekkürler

👍 Rica ederim

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.