Şimdi Ara

Harici Flaş Alacaklar İncelesin

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
45
Cevap
10
Favori
24.503
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Gelişen teknolojiler ve yeni çıkan ürünler, biz fotoğraf severlerin kafasını karıştırmaya devam ediyor. Özellikle fotoğraf dünyasına yeni giriyorsanız işiniz bir hayli zor. Son zamanlarda bana gelen “ Hangi Flaşı almalıyım? “ sorusuna bir yazı yazarak cevap vermek istedim. Bu yazımda harici flaş modellerinden ve teknik terimlerin ne anlama geldiklerinden bahsedeceğim. Mümkün olduğunca az teknik terim kullanarak, yeni başlayan arkadaşların aklındaki soruları cevaplamaya çalışacağım.

Bu yazıda Sadece Canon ve Yongnuo Flaşlarından bahsedeceğim. Diğer flaşları Nissin, Metz vs gibi, daha önce kullanmadığım için sadece internetten elde edilmiş bilgilerle yazmayı samimi bulmadım. Canon ve Yongnuo’nun çoğu modelini zaman kullandığım için daha doğru bilgileri size aktarmış olacağım.
    Öncelikle bu yazıda ve flaşlar hakkında herhangi bir araştırma yaparken karşınıza çıkacak Teknik Terimleri öğrenelim.

1)TTL ( Through The Lens) Ölçüm:

Flaşlarda E-TTL özelliğini en basitçe açıklamak gerekirse, TTL özelliğine sahip olan flaşlar, tam otomatik flaşlardır. Sizin hiçbir ayar yapmanıza gerek kalmadan, bütün ölçümleri kendi yapar ve çekeceğiniz fotoğrafta kusursuz bir ışık sağlarlar.

TTL Through The Lens’in Türkçe çevirisi objektiften ölçüm’dür. Objektifin içinden geçen ışık, sensöre düşer. Bu ışık, silikon hücreler tarafından elektrik enerjine dönüşür bu da bize diyafram ve enstantane hızını verir.

2) Guide Number (Kılavuz Numarası):

Bu numaralar flaşların güç değerlerini verirler. Canon’un flaşlarındaki kılavuz numaralarını anlamak için, model numaralarının sonundaki 0’ı çıkarmanız yeterli olacaktır. 580ex flaşın GN’si 58’ken, 270exII’nin GN’si 27’dir. Peki bu GN nasıl hesaplanır. Burada işin içine bir formül giriyor.

Kılavuz numarası = mesafe x diyafram‘dır.

Örneğin, ISO 100 iken, GN’si 100 olan bir flaşla, 10 metre ilerideki bir objeyi çekeceksiniz; 100/10=10 yani diyaframı 10 yaparsanız en kusursuz pozlamayı elde etmiş olursunuz.

3) High Speed Syc ( Yüksek Hız Senkronize);

Bu çekim modu Canon flaşlarda olmakla beraber, Yongnuo’lar da mevcut değildir. Eğer daha önce harici flaşlarla çekim yapanlarınız varsa, Yongnuo gibi tetikleyecilerle, Full Frame Gövdelerde, 1/180’in üstündeki enstantane değerlerinde, Aps-c sensörlü makinelerde ise, 1/200’ün üstündeki değerlerde fotoğrafın altında bir kararma görmüşsünüzdür. Bu çekim modunu aktif hale getirdiğiniz zaman, flaşınız makinenizin üstünde takılıyken 1/200’ün üstündeki Enstantane değerlerine rahatlıkla çıkabiliyorsunuz.

4)Master / Slave

Canon flaşlarda bulunan bu modları, sadece Canon flaşlarla kullanabilirsiniz. Canon flaşlardan Master olarak ayarlanabilenler, 550EX, 580 EX ve 600EX’tir. Diğer modeller alt modellerde ise sadece Slave modu bulunmaktadır.

Yukarıdaki bilgiler dâhilinde aşağıdaki tabloda Canon ve Yongnuo flaşların özelliklerine bakalım.
    -Fiyatlar, Haziran 2012 tarihindeki Amerika satış fiyatlarıdır.

Şimdi de esas noktaya gelelim. Hangi flaşı almalıyım?
    Bu bölüme soru cevap olarak başlayacağım.

Soru:
    Düğün, nişan, doğum günü, parti gibi çekimler yapacağım. Hangi flaşı almam gerekiyor?

Cevap:
    Düğün, nişan vs gibi çekimlerde anı kaçırma lüksümüz yoktur.
    ” Pardon flaşım az patladı o yüzden bir daha o pozu verir misiniz? “ diyemeyeceğimize göre burada kesinlikle bize E-TTL bir flaş gerekmektedir. Yani Canon 430 EX, 580 EX, Yongnuo 468 II ya da YN 565 gibi modeller. Bu modellerde bütün ölçümler otomatik yapılacağı için hiçbir sıkıntı yaşamadan fotoğraflarınızı çekebilirsiniz.

Soru:
    Benim hızla işim yok; model, makro, ürün, otomobil, mekân gibi çekimler yapmak istiyorum. Hangi flaşı almam gerekiyor?

Cevap:
    E-TTL flaşlara 3-5 katı fazla fiyat vermenize gerek yok. E-TTL özelliği olmayan Manuel flaş alın. Bu flaşlarla çekim yaparken güç sizde artık! Bütün ayarları manuel olarak yapmanız gerekiyor. Bol bol deneme yanılma yaparak en iyi ışığı bulabilirsiniz. Manuel flaşlar olarak öncelikle Yongnuo’yu öneririm, sonrasında ise Vivitar,Cactus , Metz gibi diğer markalarda kullanabilirsiniz.

Soru:
    Manuel Flaşlarımı aldım, fakat bu flaşların birini sağa, diğerini sola , ötekini objenin arkasında patlatmak istiyorum ne yapmam lazım?

Cevap:
    Size bir adet kablosuz flaş tetikleyici lazım. Almanız gereken ürün, yine bir Çin çözümü olan, Yongnuo RF-602 ya da RF-603’tür. 602 mi 603 mü diyenlere ise kesinlikle RF-603 almalarını öneririm çünkü üstündeki tuş sayesinde tetikleyicilerin hepsi bir uzaktan kumandaya dönüşüyor ve o tuşa bastığınız zaman fotoğrafı uzaktan çekmiş oluyorsunuz.

Soru:
    E-TTL Flaşları aldım fakat bu flaşları farklı yerlerden otomatik ölçümle patlatmak istiyorum, ne yapmam lazım?

Cevap:
    Yapmanız gereken, Pocket Wizard’ın E-TTL destekli Kablosuz flaş tetikleyicilerinden almanız, ya da Canon’un ST-E2 flaş tetikleyicisini almanız gerekmektedir. Bu tetikleyiciler diğerlerine oranla biraz daha pahalıdır.

Soru:
    TTL Flaş almak istiyorum fakat Canon’un orijinal flaşları çok pahalı ne önerirsiniz?

Cevap:
    Önerilerim; Yongnuo 468 II ve YN 565 olacaktır. Bunun dışında Nissin’in de kaliteli TTL flaşları mevcuttur. Yazının başında da yazdığım gibi Nissin’leri kullanmadığım için yorum yapmak istemiyorum. Yonguo 565 model Canon 580 EX’le dış yapı olarak birebir. TTL olarak gayet kusursuz çalışıyor ama 580 EX kadar güçlü değil ne yazık ki.
    Bir diğer eksisi ise, High Speed Sync’in YN 565’te bulunmamasıdır.
    Ayrıca YN 565’i Master ve Slave olarak kullanamıyoruz.
    YN 468 II’de iyi bir alternatif, eski versiyonu çok başarısızdı. Eski versiyonu alan çoğu arkadaşımızın ürünleri arızalandı. Fakat yeni versiyonda böyle bir problem yok gayet başarılı bir flaş olmuş.

Yukarda bahsedilen flaşlar hakkındaki kısa yorumlarıma gelecek olursak;

Öncelikle Canon’larla başlayalım;

Canon 320EX, video çeken kullanıcılara önündeki LED ışık sayesinde güzel bir çözüm sağlıyor, fakat strobist çekimler için flaşın gücü düşük kalıyor.

Canon 430 EX Serisi, uzun bir süre kullandığım bu flaştan çok memnundum. Gerek E-TTL olarak gerekse de Manuel kullanım olarak beni hiçbir zaman yarı yolda bırakmadı. Ama hızlı çekimlerde dolum hızı biraz yavaş kalıyor ve büyük mekânlarda gücü biraz az kalıyor.

Canon 580 EX serisi, 430EX’ten sonra aldığım bu flaşın hiçbir kusurunu görmedim. Beni hiç yarı yolda bırakmadı. Gücü ve dolum hızı gayet başarılı.

Canon 600 EX serisi, kullanmaya fırsatım olmadı ama çok kısa bir inceleme imkânım olmuştu. Flaşın gücü muazzam 20mm ve 200mm’ye kadar odak uzaklığını destekliyor. 580 EX ise 24-105mm’ye kadar destekliyordu. Bunun dışında tamamen yenilenen gövde tasarımı ve büyük ekran sayesinde kullanım kolaylığı sağlanmış. Yine 600EX’le beraber yeni gelen radyo frekanslı tetikleme teknolojisi de kusursuz.

Gelelim Yongnuo Flaşlara;

Yongnuo YN 460: Yongnuo’nun ilk flaşlarındandır, Maneul bir flaştır. gerek gücü , gerekse dış yapısı olarak çok başarısız bir flaştır.

Yongnuo YN 560: Yongnuo’nun bizlere armağanıdır. Maneul bir flaştır Boyut olarak 580EX’le birebir olan flaş, gerek gücü, gerekse dış yapısı olarak kusursuz. Fiyat performans açısından Manuel flaşlar arasındaki en iyi tercihlerden biridir.

Yongnuo YN 560 II: Maneul bir flaştır Bu flaşın en büyük farkı, arka taraftaki LED li ekran yerine, LCD ekran gelmesi oldu ve flaşın kullanımı inanılmaz derecede kolaylaştı. Şu anda alınabilecek en iyi manuel flaşlardan biri.

Yongnuo YN 468 II: Bu flaş E-TTL özelliğine sahiptir. Aynı zamanda manuel olarakta kullanabilirsiniz. YN-560’a göre biraz daha ufak bir modeldir. E-TTL gücü gayet iyi. Verdiği sonuçlarda başarılı.

Yongnuo YN 565: İlk duyurulduğunda herkesi çok heyecanlandırmıştı bu flaş. YN 560’in TTL hali olan YN 565, dış yapısı olarak Canon 580EX’le birebirdir. TTL özelliği gayet tutarlı sonuçlar veriyor. TTL olarak ucuz çözüm arayanların ilk bakması gereken flaşlardan biridir.
    Kaynak:Mert Gündoğdu

• güzel inceleme, tam da flaşları karıştırıyordum
  • Çok iyi, özet ve pratik bir bilgi ...Paylaşım için teşkkürler.
  • quote:

Orijinalden alıntı: PhotoTech

Çok iyi, özet ve pratik bir bilgi ...Paylaşım için teşkkürler.
    elinize sağlık çok güzel paylaşım.
  • quote:

Orijinalden alıntı: R@LPH

elinize sağlık çok güzel paylaşım.

Alıntıları Göster
    Güzel paylaşım
  • ne demek arkadaşlar yararlarnsın ben bunu Düzenleyen Mert e teşekkür ediyorum
  • quote:

Orijinalden alıntı: theyapici

ne demek arkadaşlar yararlarnsın ben bunu Düzenleyen Mert e teşekkür ediyorum
    Güzel şeyler öğreniyoruz ,konuya merak başladı.Haydi hayırlısı bakalım.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Oncelikle tesekurler dostum bi sorum olacak. Panasonik fz150 alacam yakinda tepe flas alacam beraberinde. Metz in 36af5 diye bir modeli var anlattigin kadariyla ttl yaziyor. Malum yeniyiz direk kendi ayarlarmi bu? Cok parada vermem simdilik alintilarsan sevinirim.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: aslan66_

quote:

Oncelikle tesekurler dostum bi sorum olacak. Panasonik fz150 alacam yakinda tepe flas alacam beraberinde. Metz in 36af5 diye bir modeli var anlattigin kadariyla ttl yaziyor. Malum yeniyiz direk kendi ayarlarmi bu? Cok parada vermem simdilik alintilarsan sevinirim.

Alıntıları Göster
    Tam flaş konusu açıcaktım bu konuya denk geldim. İncelemeler için teşekkür ederim. 430EX II için uğraşıyorum zaten tam denk geldi

• quote:

Orijinalden alıntı: Red-

Tam flaş konusu açıcaktım bu konuya denk geldim. İncelemeler için teşekkür ederim. 430EX II için uğraşıyorum zaten tam denk geldi

Alıntıları Göster
    canon 500d kullanıyorum 430ex ii flaşı kablosuz tetikleyici ile kullanabilirmiyim
  • quote:

Orijinalden alıntı: pro_dacoma

canon 500d kullanıyorum 430ex ii flaşı kablosuz tetikleyici ile kullanabilirmiyim

Alıntıları Göster
    http://www.ebay.com/itm/YONGNUO-YN-568EX-YN-568-EX-Flash-Speedlite-for-Canon-1Ds-1D-series-5D-5DII-7D-60-/280952671717?pt=Digital_Camera_Flashes&hash=item416a158de5

• quote:

http://www.ebay.com/itm/YONGNUO-YN-568EX-YN-568-EX-Flash-Speedlite-for-Canon-1Ds-1D-series-5D-5DII-7D-60-/280952671717?pt=Digital_Camera_Flashes&hash=item416a158de5

Alıntıları Göster
    Flash alacak arkadaşlara; bende 580ex ii var arkadaşım da yongnuo 565ex ii, aynı anda aldık.
    Farkları 580ex ii 8000 enstanteneye kadar kullanabiilyorsun(makinaya takılıyken veya kablo ile ya da pahalı trigger'ler ile). Youngnuo 250 ye kadar.

Bunun haricinde çok incelemediğim halde yongnuo'nun farkettiğim 4 artısı var
    1- Flash çekime hazır olunca iğrenç bir ses de olsa uyarıyor.
    2- Focus yapabilmek için gerekli kırmızı ışık sürekli çakar vaziyete yanarak flash ın yönünü anlamanızı ve auto focus yapmanızı sağlıyor (wireles çekimlerde bile)
    3- Wireles çekimlerde flash üzerinden manuel olarak da ayar yapabiliyorsunuz. 580ex de wireles olarak sadece E-TTL modunda kullanabiliyorsunuz. Eğer manuel wireless isterseniz bunun için aparat almalısınız. 50-60 tl ye de aparatlar var ama bunlarla da E-ttl özelliği iptal oluyor. bir üst modelini(Canon veya youngnuo ST-E2) alsanız bu sefer de 250 enstantenenin üzere çıkamıyorsunuz :) wireles olarak tam anlamıyla kullanmak için bir flash parası daha harcamalısınız. (pocket wizard plus ii gibi) veya kablo yardımı ile. Ayrıca, bildiğim kadarı ile sadece 7D ve 60D de aparatsız wireles kullanılıyor.
    4- Pil bitmeye yakın dolumun hazır sesi pil'in bitmek üzere bildirmek için arka arkaya ötüyor. 580ex ii de pil göstergesi veya herhangi bir uyarı şekli yok malesef :(

580ex avantajları;
    -565ex ii daha çok pil harcıyor gibi. Yaptığımız ortak çekimlerde ben devam ederken yongnuo yarı yolda kalıyor. Belki pil farkıdır.
    -565ex ii Fel tuşuna basıp ön patlama yaptığında asıl çekim için pozlamayı iyi ayarlayamıyor. 580EX ii bu konu da çok başarılı. Ön flash patlatıp ışık fotoğraf makinası tarafından kontrol ediliyor ve asıl patlamayı doğru pozlama ile yaptırıyor.(Flash'ın patlama gücüne karar veriyor)

Ayrıca yukarda bir arkadaş E-TTL e gerek yok demiş ben çok katılmıyorum. Büyük rahatlık. ihtiyaç duyuluyor. Tek yapmanız gereken FEL'e basıp ön ışık patlatarak E-TTL in ışığı ayarlamasını sağlamak. Direkt fotoğraf çekerseniz flash ışığı fazla veya düşük pozlayabiliyor.

Şimdi ne alırdın diye sorarsanız : 2 adet yongnuo :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi musoku -- 12 Ekim 2012; 9:35:27 >

• quote:

Orijinalden alıntı: musoku

Flash alacak arkadaşlara; bende 580ex ii var arkadaşım da yongnuo 565ex ii, aynı anda aldık.
    Farkları 580ex ii 8000 enstanteneye kadar kullanabiilyorsun(makinaya takılıyken veya kablo ile ya da pahalı trigger'ler ile). Youngnuo 250 ye kadar.

Bunun haricinde çok incelemediğim halde yongnuo'nun farkettiğim 4 artısı var
    1- Flash çekime hazır olunca iğrenç bir ses de olsa uyarıyor.
    2- Focus yapabilmek için gerekli kırmızı ışık sürekli çakar vaziyete yanarak flash ın yönünü anlamanızı ve auto focus yapmanızı sağlıyor (wireles çekimlerde bile)
    3- Wireles çekimlerde flash üzerinden manuel olarak da ayar yapabiliyorsunuz. 580ex de wireles olarak sadece E-TTL modunda kullanabiliyorsunuz. Eğer manuel wireless isterseniz bunun için aparat almalısınız. 50-60 tl ye de aparatlar var ama bunlarla da E-ttl özelliği iptal oluyor. bir üst modelini(Canon veya youngnuo ST-E2) alsanız bu sefer de 250 enstantenenin üzere çıkamıyorsunuz :) wireles olarak tam anlamıyla kullanmak için bir flash parası daha harcamalısınız. (pocket wizard plus ii gibi) veya kablo yardımı ile. Ayrıca, bildiğim kadarı ile sadece 7D ve 60D de aparatsız wireles kullanılıyor.
    4- Pil bitmeye yakın dolumun hazır sesi pil'in bitmek üzere bildirmek için arka arkaya ötüyor. 580ex ii de pil göstergesi veya herhangi bir uyarı şekli yok malesef :(

580ex avantajları;
    -565ex ii daha çok pil harcıyor gibi. Yaptığımız ortak çekimlerde ben devam ederken yongnuo yarı yolda kalıyor. Belki pil farkıdır.
    -565ex ii Fel tuşuna basıp ön patlama yaptığında asıl çekim için pozlamayı iyi ayarlayamıyor. 580EX ii bu konu da çok başarılı. Ön flash patlatıp ışık fotoğraf makinası tarafından kontrol ediliyor ve asıl patlamayı doğru pozlama ile yaptırıyor.(Flash'ın patlama gücüne karar veriyor)

Ayrıca yukarda bir arkadaş E-TTL e gerek yok demiş ben çok katılmıyorum. Büyük rahatlık. ihtiyaç duyuluyor. Tek yapmanız gereken FEL'e basıp ön ışık patlatarak E-TTL in ışığı ayarlamasını sağlamak. Direkt fotoğraf çekerseniz flash ışığı fazla veya düşük pozlayabiliyor.

Şimdi ne alırdın diye sorarsanız : 2 adet yongnuo :)

Alıntıları Göster

http://www.refleksfoto.com/Weifeng-WT-1005-Canta-Tripod-Avantaj-Set,PR-15152.html

125 tl fiyatı ile özel bir paket. bütcesi kısıtlı olan insanlar için ideal

• quote:

Orijinalden alıntı: ozcanikli

http://www.refleksfoto.com/Weifeng-WT-1005-Canta-Tripod-Avantaj-Set,PR-15152.html

125 tl fiyatı ile özel bir paket. bütcesi kısıtlı olan insanlar için ideal

Alıntıları Göster
    Çok iyi bir inceleme olmuş tam da Yongnuo marka bir flas almak üzereyken denk geldim konuya.

Mert Gündoğdu tşklerimizi gönderiyorum

• quote:

Orijinalden alıntı: blood955

Çok iyi bir inceleme olmuş tam da Yongnuo marka bir flas almak üzereyken denk geldim konuya.

Mert Gündoğdu tşklerimizi gönderiyorum

Alıntıları Göster
    Flaş almak istiyorum ama modelde karar veremiyorum. Su damlası çekimleri hariç hıza pek ihtiyaç duymuyorum. O yüzden Ttl olmalı mı olmamalı mı karar veremedim.
    Bu yüzden Yongnuo YN-568 EX ile YONGNUO 560 MARK II arasında kaldım.
    Yorumlarınızı alabilir miyim, hangisini önerirsiniz ?

• quote:

Orijinalden alıntı: welowis

Flaş almak istiyorum ama modelde karar veremiyorum. Su damlası çekimleri hariç hıza pek ihtiyaç duymuyorum. O yüzden Ttl olmalı mı olmamalı mı karar veremedim.
    Bu yüzden Yongnuo YN-568 EX ile YONGNUO 560 MARK II arasında kaldım.
    Yorumlarınızı alabilir miyim, hangisini önerirsiniz ?

Alıntıları Göster
    mehaba bende de nikond5100 var http://www.yongnuostore.com/topic-yongnuo-flash-for-nikon/ bu sitede nikon uyumlu young nuo flaşların listesi var sadece 3 model var ve bunlarıniçinde 468II ve 565 ex TTL daha doğrusu İTTL ve ikiside 100 dolar civarında
    ama ben yn 465 almak istiyorum buda İTTL ve fiyatıda 70$ civarı benim makinede otomatik olarak çalışırmı?

• quote:

Orijinalden alıntı: filipper

mehaba bende de nikond5100 var http://www.yongnuostore.com/topic-yongnuo-flash-for-nikon/ bu sitede nikon uyumlu young nuo flaşların listesi var sadece 3 model var ve bunlarıniçinde 468II ve 565 ex TTL daha doğrusu İTTL ve ikiside 100 dolar civarında
    ama ben yn 465 almak istiyorum buda İTTL ve fiyatıda 70$ civarı benim makinede otomatik olarak çalışırmı?

Alıntıları Göster
    Güzel konu elinişze sağlık
    Flaş tetikleyici hakkında bir sorum var.

Harici flaşımı tepe flaşı olarak kullandığımda 1/1000s gibi karartılara takılmadan çekim yapabiliyorum.

Fakat flaşı makinadan ayırıp kablosuz(wireless) flaş olarak kullandığım 1/200(malum makinanın flaşı tetikliyor) üstüne çıkamıyor, çıktığımda flaş patlasa da fotoğrafa tesiri olmuyor.

Sorum o ki bir kablosuz flaş tetikleyici alsam 1/1000s gibi rakamlara ulaşmam mümkün mü yoksa 1/200'ün üstüne çıkarmam mı.
    Ayrıca kablosıuzlarda durum nedir.

• quote:

Orijinalden alıntı: teknikkonular

Harici flaşımı tepe flaşı olarak kullandığımda 1/1000s gibi karartılara takılmadan çekim yapabiliyorum.

Fakat flaşı makinadan ayırıp kablosuz(wireless) flaş olarak kullandığım 1/200(malum makinanın flaşı tetikliyor) üstüne çıkamıyor, çıktığımda flaş patlasa da fotoğrafa tesiri olmuyor.

Sorum o ki bir kablosuz flaş tetikleyici alsam 1/1000s gibi rakamlara ulaşmam mümkün mü yoksa 1/200'ün üstüne çıkarmam mı.

Eğer flashınız 1/1000'i destekliyorsa (ki kararma yapmıyorsa destekliyordur zaten HSS özelliği vardır) tetikleyiciyle aynı hızda çekim yapabilirsiniz.

• quote:

Orijinalden alıntı: PHI

quote:

Eğer flashınız 1/1000'i destekliyorsa (ki kararma yapmıyorsa destekliyordur zaten HSS özelliği vardır) tetikleyiciyle aynı hızda çekim yapabilirsiniz.

Alıntıları Göster
    elinize sağlık teşekkürler

• quote:

Orijinalden alıntı: PHI

quote:

Eyvallah hocam yakın mesafeli fotoğraflarda 1\40000 kadar da çıktığım oldu. (Nissin di622 II)
    Tetikleyicilerinde HSS.ye uyumlu olup olmaması gibi bir durum söz konusu mu?

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.