Arkadaşlar br filmler bayaa bi yer kaplamaya başladı bende diyorumki aliyim bi yazıcı başliyim arşivlemeye. Bitane Panasonic harici yazıcı buldum fakat "6x BD-R, 4X BD-RW, 2X BD-RE DL" bunlar ne anlama geliyor acaba?Çünkü BD-R disclerin tanesinin 10-15 TL olduğunu belirtmiş. Bunlar ne anlama geliyor acaba? Ben dün tahtakalede sordum 10 adedine 10 dolar dedi fakat bunlardan hangisidir bilmiyorum. Bu çeşit BR discleri her playerda çalıştırabilirmiyim acaba? Yani BD-R disc alıp yazdırsam mesela playerimda bu formatı desteklemiyor diye oynatmamazlık olurmu? Çok soru sordum ama birde 50gb boyutunda bir veriyi 6x hızında nekadar zamanda yazdırırım acaba? 6x oldugunda bu DVDde CDde ve BRde yazdırırken zaman bakımından aynımıdır hepsinde? Yani mesela 6x te 1gb veriyi DVDde 30dkda yazıyorsam bu BRde de aynı mıdır?
Her cihazın hızlara göre transfer hızı farklıdır. Blu-rayınki daha fazla. Şöyle diyim 4x bluray yazım hızı ile 25 GB veri 22 dakikada yazılıyor. DVDde de sanırım dolu bir disk 4x ile aynı süreyi alıyor. Şu anda piyasada bulunan yazılabilir diskler verbatimin 6x dir tanesini 3-4 TL arasında bulabilirsin. Tek kutulular biraz pahalı 7 TL civarı. İOMEGA 4x bluray diski 10lu paket 30 TLye bulabiliyorum. Bu diskleri BD player ile çalıştırabilisin. yada harici yazıcıyı usbden tvlere bağlıyabilirsin harddisk gibi. Filmleri MKV yada avi formatında yazdırıyorum.