Şimdi Ara

Hangi Linux sürümünü kullanmalıyım ? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
46
Cevap
1
Favori
16.135
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • BasiliKalanCtrl kullanıcısına yanıt
    Hocam, uyarın için sağol. Bu uyarıyı dikkate alacağım. Windows'ta Prof oldum çıktım, şimdi durduk yere macera olsun diye Linux'a geçeyim dedim ama Linux'un L'sini bile bilmiyorum. Sistemi kullanırken karşıma bir hata çıksa apışıp kalıcam
    Forumlardan yardım ister çözüm bulurum elbet ama bu kadar yabancı olmak beni biraz düşündürüyor. O yüzden en stabil olan Linux'la başlayıp daha sonra stabil olmayanlara geçiş yapmak en mantıklısı.
  • kasolet kullanıcısına yanıt
    Bende bilmiyordum ve Ubuntu 14.04'ü kurmuştum, en başta klavyeyi İngilizce ayarlıyordu her bilgisayar açıldığında komut satırına keymap'i Türkçe olarak tanımlıyordum, sonra bir kolayını buldum :). Hapörlörden ses gelmiyordu, komut satırından bir şeyleri kurcalayıp, mixer falan uğraşıp sistemi düzeltmeye çalışıyordum. Şimdi sorsan bana Windows'u, iğreniyorum :). Manjaro ömürlük bir sistem istersen Linux'ta ilerledikten sonra onun babası olan Arch Linux'a geçebilirsin.
  • MATE masaüstü oldukça kararlıdır, özellik ve özelleştirme olarak Xfce'den çok başarılıdır. Sistem kaynaklarını kullanım açısından MATE ve Xfce arasında önemli bir fark da yoktur. Linux Mint ile gelen MATE, diğer dağıtımlardaki sürümlerine göre oldukça özelleştirilmiştir. Arayüz olarak da bir sıkıntı yaşamazsınız. Cinnamon masaüstü sizin sistemde çok peformanslı çalışmaz, bununla birlikte kararlı olmadığını söyleyenlere kulak asmayın. Manjaro, Arch vb. güncel sürüm mantığıyla çalışan dağıtımlar son kullanıcılara uygun değil. Tak bir güncelleme gelir, ne yapacağınızı bilmiyorsanız ortada kalırsınız. Linux Mint'in seviyelendirilmiş güncelleme yönetim sistemi sizi bu tip sürprizlerden mümkün olduğunca korumak amacıyla tasarlanmıştır. Son sürümde gelen şu özellik bir fikir verecektir.

    https://forum.linuxmint.net.tr/index.php?topic=5809.0

    Linux Mint, Linux'la dirsek teması kurmak isteyenler için en ideal çözümdür.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kelebekx3 -- 20 Temmuz 2016; 22:46:20 >




  • Selam arkadaşlar,,

    Linux yükleme CD 'sinden Linux Mint 18 Mate 'i açtım ama yüklemesini yapmadım. Linux içerisindeyken telefonumu bağladım ve dosyalara baktım. Hatta bir tane klasör oluşturdum. Şimdi Windows'tan girdiğimde telefonumun dahili hafızasına ulaşamıyorum. Zaten harici hafızası yok. Çözümü var mı ? Şimdilik telefonum çalışıyor ama telefonu kapatıp açınca telefon yine açılır mı açılmaz mı endişesi içerisindeyim.. Denemeye korkuyorum :) Yardım lütfen...
  • Sorunun nedeni ile ilgili bir fikrim yok, ama Windows altında ya da Telefona kurulabilecek bir uygulama ile dosya sistemini hatalara karşı taratmak denenebilir.
  • Hangi Linux dağıtımı?
    İnternette Linux dağıtımı seçme konusunda çeşitli yazılar var ancak bunların birçoğu belirli dağıtım isimleri vererek adeta okuyucuları yönlendirmek için yazılmış yazılardır. Aslında Linux ile ilgili beklentilerinize göre çok sayıda Linux dağıtımı arasından birini bulmanız mümkündür.

    1-Linux kullanacağınız platforma göre:
    Linux’u sunucu üzerinde kullanacaksanız bu maksat için hazırlanmış dağıtımlardan birini seçebilirsiniz. Masaüstü kullanıcıları için hazırlanmış dağıtımlarda sunucu üzerinde kullanılan bazı paketler bulunmayabilir. Masaüstü bilgisayarınızda Linux kullanacaksanız bu defa da masaüstü için hazırlanmış dağıtımlar arasından seçim yapabilirsiniz. Telefon ve tablet gibi cihazlara Linux kurmayı düşünüyorsanız bunun için özelleştirilmiş dağıtımları arayabilirsiniz.

    2-Donanımınıza göre:
    Eğer 32 bit işlemcili bir bilgisayara Linux kuracaksanız paket derlemeleri hız konusunda az da olsa belirleyici olabilir. Mesela i386 ile derlenmiş paketler çok eski bilgisayarlarda bile Linux’un çalıştırılabilmesi için hazırlanmış olup kurduğunuz yazılımlar yeni işlemcilerle gelen birtakım özellikleri kullanmadığı için hız konusunda bilgisayarınızın işlemcisini kısıtlayabilir. Eğer bilgisayarınız o kadar eski değilse i586, i686 gibi paketleri kullanan dağıtımlara yönelebilirsiniz. 64 bit işlemcilere göre derlenen paketlerde ise böyle bir ayrım söz konusu değildir.

    Ayrıca Linux’un hızı konusunda tesirli olan bir diğer husus ekran kartınızın sürücüsüdür. Bazı dağıtımlar donanım sürücüleri konusunda geniş imkânlar sunarken bazılarında donanımınızı ayarlayana kadar saatleriniz gidebilir ve hatta netice alamayabilirsiniz. Bu bakımdan Linux dağıtımı seçmeden ekran kartınızın ve varsa kablosuz ağ bağdaştırıcınızın hangi dağıtımlarda sürücüsünün bulunduğunu araştırabilirsiniz.

    3. Paket yönetimi ve güncelleme sistemine göre:
    Linux dağıtımları genellikle yazılımları kendi repository adı verilen sunucuları üzerinden kullanıcılara sunmaktadır. Sık kullandığınız yazılımların kullanmayı düşündüğünüz dağıtımlarda bulunup bulunmadığını kontrol edebilirsiniz. Bazı dağıtımların paket sistemi repository dışından da yazılımı bulup kolaylıkla yüklemenize imkân verebilmektedir. Ayrıca bazı Linux dağıtımları her 6 veya 12 ay gibi sürelerde yeni sürümler çıkarmaktadır ve bir önceki sürümü kullanmaya devam edenler güncel yazılımları kuramayabilmektedir. Eğer Linux kurduktan sonra bilgisayarınıza uzun süre format atmayı düşünmüyorsanız LTS (Long Term Support) yani uzun süre destek sağlayan dağıtımlardan birini seçebilirsiniz. Bazı Linux dağıtımları ise rolling release adı verilen ve yüklediğiniz sürümün devamlı güncellenebilmesine imkân verecek şekilde yayınlanmaktadır. Bu modelle güncelleme yapan bazı dağıtımlardan bleeding edge olarak bahsedilmektedir ve bunların zaman zaman stabil olmaması ve hatta sistemin aniden çökmesi bile söz konusu olabilir. Bunun sebebi kullanıcıya en son sürümü sunmak açısından bazen beta yazılımların sisteme yüklenmesi veya bazı uyumsuzluk problemlerinin hesap edilmeden yazılımların paketlenmesi olabilir.

    4. Görünüme ve hıza göre:
    Linux’ta birçok masaüstü ortamı seçeneği sunulmaktadır. Bazı masaüstü ortamları görüntü efektleri ile ilginç bir görünüm sağlamakla beraber sistem kaynaklarını da fazla kullanmaktadır. Bazı masasüstü ortamları ise görünümden ziyade sistem kaynaklarını düşük kullanmak üzere tasarlandığı için hem eski bilgisayarlarda çalışabilmekte hem de yeni bilgisayarlarda sistem kaynaklarını çalıştırdığınız diğer yazılımlara daha fazla harcayabilmenize imkân sağlayabilmektedir. Bu bakımdan Linux dağıtımınızı seçerken kullanmayı düşündüğünüz masaüstü ortamını da dikkate alabilirsiniz. Bazı dağıtımlar belirli masaüstü ortamlarına odaklanarak hazırlandığı için diğer masaüstü ortamları sonradan yüklendiğinde beklediğinizi veremeyebilir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hbeton -- 29 Ocak 2017; 16:48:15 >




  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.