Selam piramit,küre ve koninin alanını ve hacmini bulan program yapmam gerekiyor az bişey yaptım fakat şu köklü ifadeleri daha yapmasını bilmiyorum bana şu köklüleri yaparmısınız rica etsem ? şöyle seçenek menüsü şeklinde olacak
int secenek; double a, pi, hacim, yalan, h, r; pi = 3.14; tekrar: Console.WriteLine("SEÇENEK MENÜSÜ"); Console.WriteLine("Küpün alanını ve hacmini hesaplamak için (1)"); Console.WriteLine("Koninin alanını ve hacmini hesaplama için (2)"); Console.WriteLine("Piramidin alanını ve hacmini hesaplama için (3)"); Console.Write("Lütfen Seçiminizi Giriniz :"); secenek = Convert.ToInt32(Console.ReadLine()); if (secenek == 1) { Console.WriteLine("Küpün alanı ve hacmini hesaplama seçildi."); Console.Write("Küpün bir kenarını giriniz :"); a = Convert.ToDouble(Console.ReadLine()); hacim = a * a * a; yalan = 6 * a * a; Console.Write("Küpün alanı {0}, hacmi {1}", yalan,hacim); } else if (secenek == 2) { Console.WriteLine("Koni alanı ve hacmini hesaplama seçildi.");
} else if (secenek == 3) { Console.WriteLine("Piramidin alanı ve hacmini hesaplama");
} else { Console.WriteLine("Böyle bir seçenek bulunamamaktadır,lütfen tekrar seçiniz..."); Console.WriteLine(); goto tekrar; } Console.ReadKey();
neden google a köklü ifade bulma diye yazmıyorsun :)
yav yazdım Math.Sqrt mi ne kullanılıyormuş fakat pek açıklayıcı değil ki
Formülleri hatırlamıyorum ama Math.Sqrt'nin kullanımı çok kolay, kökünü almak istediğin şeyi içine yazıyorsun ve normal bir sayıymış gibi kullanıyorsun. Örneğin a + karekek(a) şöyle; a + Math.Sqrt(a)
Koduna gelirsek;
int secenek; double a, pi, hacim, yalan, h, r; pi = 3.14; tekrar: Console.WriteLine("SEÇENEK MENÜSÜ"); Console.WriteLine("Küpün alanını ve hacmini hesaplamak için (1)"); Console.WriteLine("Koninin alanını ve hacmini hesaplama için (2)"); Console.WriteLine("Piramidin alanını ve hacmini hesaplama için (3)"); Console.Write("Lütfen Seçiminizi Giriniz :"); secenek = Convert.ToInt32(Console.ReadLine()); if (secenek == 1) { Console.WriteLine("Küpün alanı ve hacmini hesaplama seçildi."); Console.Write("Küpün bir kenarını giriniz :"); a = Convert.ToDouble(Console.ReadLine()); hacim = a * a * a; yalan = 6 * a * a; Console.Write("Küpün alanı {0}, hacmi {1}", yalan, hacim); } else if (secenek == 2) { Console.WriteLine("Koni alanı ve hacmini hesaplama seçildi."); Console.Write("Koninin yarıçapını giriniz :"); r = Convert.ToDouble(Console.ReadLine()); Console.Write("Koninin yüksekliğini giriniz :"); h = Convert.ToDouble(Console.ReadLine()); double l = Math.Sqrt(r * r + h * h); yalan = Math.PI * r * l;//Yanal alan double tabanAlani = Math.PI * r * r; double tumAlan = yalan + tabanAlani; hacim = Math.PI * r * r * h / 3; Console.Write("Koninin yanal alanı {0}, taban alanı {1}, tüm alanı {2}, hacmi {3}", yalan, tabanAlani, tumAlan, hacim);
} else if (secenek == 3) { Console.WriteLine("Piramidin alanı ve hacmini hesaplama"); Console.Write("Piramit tabanının bir kenarını giriniz :"); a = Convert.ToDouble(Console.ReadLine()); Console.Write("Piramidin yüksekliğini giriniz :"); h = Convert.ToDouble(Console.ReadLine()); double yanYuzYukseklik = Math.Sqrt(a*a/4+h*h); yalan = yanYuzYukseklik * a * 4;//Yanal alan double tabanAlani = a * a; double tumAlan = yalan + tabanAlani; hacim = tabanAlani * h / 3; Console.Write("Piramitin yanal alanı {0}, taban alanı {1}, tüm alanı {2}, hacmi {3}", yalan, tabanAlani, tumAlan, hacim);
} else { Console.WriteLine("Böyle bir seçenek bulunamamaktadır,lütfen tekrar seçiniz..."); Console.WriteLine(); goto tekrar; } Console.ReadKey();