Şimdi Ara

Hacettepe Üni. İç mimarlık ve çevre tasarımı (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
47
Cevap
1
Favori
10.829
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Sözlükteki giriyi ben yazdım arkadaşlar. Aslında forumun eskisiyim ama kullanıcı hesabıma erişemediğimden sıfırdan kullanıcı açmak zorunda kaldım.

ekşi sözlük'teki bölüme yönelik bir başlık olduğu için iş imkanı vs. gibi şeylerden orada bahsetmek olmazdı. Burada aydınlatayım sizleri.

İç mimarlık hala Türkiye içinde oturmuş bir meslek değildir. Etkisiz bir odası vardır. YÖK en son kamudaki mimar ilanlarına iç mimarların atanmasını yasakladı. Yıllarca "iç mimarlık kursları" adında zırvalar, bizlerin dört sene dirsek çürüttüğü bu eğitimi sunduklarını iddia ederek para kazandılar ve MEB onaylı sertifika verdiler. Mesleğin ülke çapında tanımı ve işlerliği konusunda hala sıkıntı var.

Normal şartlarda nasıl olmalıdır? Bir projede mimar, iç mimar, şehir ve bölge planlamacı ve peyzaj mimarı birbirleriyle sürekli temas halinde olarak tasarım kararlarını vermelidirler. Ama Türkiye'de bu durum hala biraz zor, hala biraz ittire kaktıra.

Şimdi bir iç mimarlık bölümünden mezun olduğunuzda şu opsiyonlarınız olur. 1) şantiyede olursunuz yani işin mutfağına girersiniz, 2) proje çizimi ya da görselleştirme üzerine gidersiniz, 3) mobilya sektörüne girersiniz, 4) tasarım ile alakalı başka alanlara kayabilirsiniz; sanat, reklam vs...

ve 5) akademik olarak kariyerinize devam edebilirsiniz.

İş hayatına yönelik pembe bir portre çizmek doğru olmaz. Zorlukları olacak. Ama şu da var, ben şimdi derim size "Şahane imkanlar var." diye, şansınıza üst üste kısıtlı imkanları olan yerlerde çalışırsınız. Sonra bana söversiniz, ama sövmeyin. İş hayatında tutunabilmek %60 size bağlı. %40 da çalıştığınız şirket, ortam ve şans. Çalışacaksınız, zor bir eğitim süreciniz olacak ama hakkını vereceksiniz. Ufkunuzu genişletecek her fırsata saldıracaksınız, çalıştaydır, yarışmadır, yurtdışı stajıdır, Erasmus'udur. Yurtdışında çalışmak istiyorsanız mutlaka yurtdışında yüksek lisans yapmalısınız ve kontakt yaratmalısınız. Günümüzde hiçbir iş kolay değil, her işin zorluğu var. İç mimarlığın biraz daha zorluğu var. Maaş derseniz, o da değişken. 1600 TL alanı da var, 4500 TL alanı da. Yine sizin kendinizi geliştirmenize ve konumunuza bakar. Yani diyeceğim iş imkanı ve ya maaşın dolgunluğu diye düşünerek iç mimarlık seçmeyin. Hiçbir mesleği seçmeyin. Bu mesleği yapmak istiyor musunuz? İlginizi çekiyor mu? Bir mekanı tasarlamak uzun yıllarca keyif alarak yapacağınız bir iş mi? Kendinize bu soruları sorun. Para kazanılır, bir şekilde kazanılır. Kolunuzda sonuçta altın bilezik olacak. Önemli olan bu bölümü okumayı gerçekten istiyor musunuz, onun cevabını verin. Ve standart derse gir/dersten çık öğrencisi olmayın. İşleri son güne bırakırsanız, mimarlık ve iç mimarlık bitmez, mahvolursunuz. Okuyun, gezin, farklı müzikler (Demet Akalın ile gelmeyin mesela!) dinleyin, sanatsal faaliyetlere katılın, kendinizi her alanda zenginleştirin.

Geçen haftadan beri ekonomik olarak ne şartlardayız, görüyorsunuz. İş imkanları diye çok üstünde durmayın. Bir ilgi alanı ve ona bağlı mesleği belirleyin ve Palpatine'in Mace Windu'ya çaktığı şimşeklerin aynısını eğitim hayatınıza yapıştırın. Kimse şu an size herhangi bir mesleğin iş imkanı hakkında kesin konuşamaz. Siz kendinizi geliştirin, devamına bakarsınız. Umarım anlatabildim.

• indiroglu İ kullanıcısına yanıt
    Çok çok güzel anlatmışsınız, bundan daha bilgilendirici bir yazı okumamıştım. Benim gibi bölümü çok merak edip bilgi arayan arkadaşlara ışık tuttuğunuz için çok teşekkür ederim :)

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • natic kullanıcısına yanıt
    Senin önünde MF çoktur , bence Ybü hukuk vs gelebilir iyi düşün

• natic kullanıcısına yanıt
    İç Mimarlık Bölümü Hakkında // Maaşlar, İmza Yetkisi, Çevre...

İç Mimar Berna

İç Mimar Bernayoutube
    İç Mimarlık Bölümü Hakkında // Maaşlar, İmza Yetkisi, Çevre...
    https://m.youtube.com/watch?v=DcD8D6hgDMo

• Up

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • sizce hacettepe bu sene 74.500 e kadar geriler mi ?
    Sıralama:74.500
    BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL)/Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu/Uluslararası Ticaret (İngilizce)
    BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL)/Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu/Turizm İşletmeciliği (İngilizce)
    HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ (ANKARA)/Güzel Sanatlar Fakültesi/İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı
    HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ (ANKARA)/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi/Sosyal Hizmet
    SELÇUK ÜNİVERSİTESİ (KONYA)/Güzel Sanatlar Fakültesi/İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı
    arkadaşıma ait bir tercih listesi gelme ihtimali nedir sizce ?
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.