Şimdi Ara

GÜNEŞ TAKİP SİSTEMİ YARDIM (RESİMLİ) (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
67
Cevap
1
Favori
18.806
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orjinalden alıntı: musallim

Akşam saatlerinde artık izlemenin anlamı kalmadığı pozisyona konacak bir limit switchin tetiklemesi ile sabah ışınların yararlı olduğu pozisyona kadar (bir limit switch de buraya konarak) dönüp ldr ler den tetikleninceye kadar park etmesi sağlanabilir.

Güneş paneli kullanmayanlar belli oluyor.

Gerilim hem yüke hem ışın şiddetine göre değişir.Baz olarak alınması mümkün değil.
    Hava az bulutlansa puslansa ne olacak ?

Semih yap artık şunu ...

abi uğraşıoz ders lerin ağırılığından dolayı böle yavaş gidiom yoksa bitrmiştim şimdiye bi 2 prüz var onlarıda halledip bu konuya notkta koyucam:)

yanlız şu dedğim pic16877 ile voltaj kontolü devresi istemiştim google da çok aradım ama bulmadım elinde basit bişi varsa gönderirmisin onuda yapap ekliyim şunu gibi bişey olsa güzel olur

GÜNEŞ TAKİP SİSTEMİ YARDIM (RESİMLİ)

• 16f877 voltmetre yazdım,Türkçe 700 küsur,inciluzce 600 kusur sonuç geldi.

Bak adam yapmış hemde aynı anda 4 kanal okuyor-gösteriyor

http://www.eproje.com/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=36

Beğenmezsen :

http://www.elektronikmerkezi.net/index.php?sg=yazi&no=23

Ha gayret...

Neden ille 877 ile voltmetre ?

• elimde bi tekk o pic var ve bu devreye haddiden fazla para harcadım fazla masraf çıkmasın die bunu seçtim

sonuçta öğrenci adamız

beyler buda küçük bi video

http://www.youtube.com/watch?v=MQbtIUEBy1M
  • quote:

quote:

Orjinalden alıntı: erroraesthumanum
    Nasıl yaparız?

Yapılmış birini izlememiz iyi fikir verebilir.

http://sadandonmez.orgfree.com/projeler/bitirme.php

Arkadaş hiç bir şeyi esirgemeden paylaşmış , sağ olsun var olsun.

Sağolasın dostum. Güzel sistem. Soru işaretlerini çözebilirsem yapmayı düşünebilirim. Benim ihtiyaçlarımı karşılar dezavantajlarını çözebilirsek.

Belirli zamanlarda kalibrasyon gereği kötü. DC motor da öyle. Pic yazılımını göremedim. Şemalardaki yazılar da okunaksız.

Sonuçta ben bir tez hazırlamayacağım, doğrudan çalışan, maliyeti yüksek bir sistem kuracağımdan, başarısızlığın bedeli benim için büyük olur.

Başlık kalabalığı yaratmadan iki konuyu da buradan götürsek (Konuya kaynak olsam :-) ) Sakıncası var mı?

Semih nereden katılıyorsun, belki yardımlaşırız..

Kolay gelsin.

• Fikrim geldi
    bu LDR yerine 1,5V veren minik güneş pilleriyle kontrol ypılır
    güneş pillerinin hangisi daha fazla voltaj veriyorsa sistem oraya döndürülür
    ikisi eşitlendiğinde motorlar durur
  • beinm için farkestmez sana yardımcı olabilirsem ne mutlu bana
  • @erroraesthumanum , ilgili sayfada rapor-makale-devre şeması dosyalarını indirirsen gerekenlerin hepsini ayrıntılı bir şekilde bulabilirsin.

Paneller büyükse ,yeterli güçte ve yavaş dönüşlü-redüktör oranı büyük -aynı zamanda devir-güç dönüşüm kazançlı bir redüktör kullanabilirsin.Verilen devrede dc motor yerine röle-ac motor kullanabilirsin.
    Redüktör seçiminde,sistemin dakikada kaç derece döneceğini,sistemi oluşturan mekanik aksamı göz önüne alarak devir / dakikadan yola çıkabilirsin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi musallim -- 28 Şubat 2007; 2:14:40 >
  • Teşekkür ederim musallim.

Aylık kotam dolmak üzere olduğundan rapor-makaleleri indirmemiştim.

1.5 m x 3 m, çift panel kullanmayı düşünüyorum. AC motor kullanmak sözedilen sakıncaları gidermiyor. Aksine evde trifaz AC nereden bulacağız? Ben step motor düşünmüştüm. Veya brushless DC motor. Ki yazıda belirtilen sakıncadan sakınabilelim. Redüktör kısmı kolay zaten. Önemli olan devrede step veya brushless motoru sürecek değişikliği yapmak.

Semih, yakınlardaysan, malzeme temini konusunda yardım edebilirim belki diye düşünmüştüm. Çok teşekkürler..
  • arkadaşlar ya ben bu plastik olsun metal olsun çark vb şeyler bulamıyorum.
    yani şimdi devreyi yapıyom bu seferde çark felan bulamıyom???Adana yım...
  • Çark?
  • abi çokm saol da ben devereyi bitirdim sayılır devrenin mekanik kısmını legodan yaptım çok ucuza geldi o kısmı

devrenin bitmiş halini upload ettim birazdan link atarım izleyin notunuzu verin

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi semih21 -- 28 Şubat 2007; 22:16:26 >
  • quote:

Çark?

yani mekanik kısım çarklarla yapılan
  • beyler alın cvp yazmayıda unutymayın

GÜNEŞ TAKİP SİSTEMİ YARDIM (RESİMLİ)

http://www.youtube.com/watch?v=uyjXN5YfV6o
  • kardeş güzel olmuş ta hangi devreyi kullandın?
    arkadaşım mesala bunu blkona koyduk.Gneşi takip etti ve batıda durdu en sonda akşam olunca devre kapandı
    sonra sabah olunca yani güneş ışığı arkadan gelince nolcak döenebiliyo mu hemen doğuya onu merak ediyom.
  • EVET ONUDA DÜŞÜNDÜM Bİ TANE DİGİTAL ÇALAR SAATİ SÖKTÜM SABAH 6 YA AYARLADIM BUZZERINA OPAMP Bİ DEVRE BAĞLICAM ZATEN ÇALMA SÜRESİ 1 DAKİKA OLDUĞU İÇİN MOTORUN DEVRİNİ ONA GÖRE AYALICAM 1 DK İÇİNDE GÜNEŞİN DOĞMA NOKSATINA GİDİCEK HERGÜN BÖLE DEVAM EDİCEK
  • quote:

...evde trifaz AC nereden bulacağız? Ben step motor düşünmüştüm. ...Redüktör kısmı kolay zaten. Önemli olan devrede step veya brushless motoru sürecek değişikliği yapmak.

Yüksek çevirme oranlarından dolayı 200W civarı bir motor yeterli olacaktır.2,2kW a kadar monofaze motor bulunur.Sadece hatırlatma bu işe pahalı, 2,2kW monofaze giriş trifaze çıkış hız kontrol cihazları var.
    Ac motor da hız kontrolü gerekmeyeceğine göre çok sık çalışma olacağına göre röle yerine optik kuplaj-triac kontrolü olabilir.

Step ya da burushless motorun illa gerek olduğunu düşünmüyorum.
    Hatta ac çift hızlı motorun geri dönüşlerde şık olacağını söyleyebilirim.

Parça bulamayanlar sanayi çarşılarını araştırın.Redüktörler aynı zamanda rulman satıcılarında olur genelde.İlk önce hurdalıkları gezin ilginç şeyleri çok ucuza bulabilirsiniz.Ayrıca düşünmek için iyi yerlerdir.
    Mezarlık-hurdalık ilişkisi...

Semih tebrik ederim.İlk mesajdaki ilk devreyi nereden bulmuştun ?

• quote:

quote:

...evde trifaz AC nereden bulacağız? Ben step motor düşünmüştüm. ...Redüktör kısmı kolay zaten. Önemli olan devrede step veya brushless motoru sürecek değişikliği yapmak.

Yüksek çevirme oranlarından dolayı 200W civarı bir motor yeterli olacaktır.2,2kW a kadar monofaze motor bulunur.Sadece hatırlatma bu işe pahalı, 2,2kW monofaze giriş trifaze çıkış hız kontrol cihazları var.
    Ac motor da hız kontrolü gerekmeyeceğine göre çok sık çalışma olacağına göre röle yerine optik kuplaj-triac kontrolü olabilir.

Step ya da burushless motorun illa gerek olduğunu düşünmüyorum.
    Hatta ac çift hızlı motorun geri dönüşlerde şık olacağını söyleyebilirim.

Parça bulamayanlar sanayi çarşılarını araştırın.Redüktörler aynı zamanda rulman satıcılarında olur genelde.İlk önce hurdalıkları gezin ilginç şeyleri çok ucuza bulabilirsiniz.Ayrıca düşünmek için iyi yerlerdir.
    Mezarlık-hurdalık ilişkisi...

Ben sağlam bir sistem yapmak istiyorum. AC ve DC motorların bulunduğu konumu bilememek gibi dezavantajları var yazıda belirtildiği gibi. Mono AC motoru nasıl ters yöne çeviririz? Bu dezavantajları aşmanın yolu step veya brushless motor kullanmak gibi geliyor bana.

Malzeme sorunum yok, sanayide çalışıyorum zaten. Motor ve redüktör arayanlara yardımcı da olabilirim. Ama projeyi gerçeklemeye başlamadan önce kafamdaki soru işaretlerinin yanıtlanması gerek. Gidip bir yerde tıkanacak projeye neden başlayayım?

Bu yüzden sorularımı hoşgörün. Ben elektronik cahiliyim, şu devrede şunun yerine şunu koy, şunları ekle derseniz, tartışırız. Benim bilgim pratik, ne yapmamız gerektiğini bilirim ama, nasılı için yardımınız gerek. Sağolun...

• Bilgi edinmede , genel inançlara hakaret edilmedikçe ayıp söz konusu değil.

Monofaze ac motoru ters çevirmenin bir yolu rotorun ve ya statorun sökülüp ters çevrilmesidir.
    Şaka ama gerçek.
    Genelde motorda kondansatör kullanılır (merkazkaçlılardaki kalkış kondansatörü değil ) , bu kondansatörün bağlantı ucu değiştirilerek yön kolayca değiştirilir.

Motorların hepsindede konum bilgisi ,geri besleme ile doğrulanmadıkça yok ya da güvenilmez sayılır.Bu iş için "enkoder" kullanmak gerekir.Böyle olunca motor seçiminde sorun kalmaz,işinize geleni kullanırsınız.
    Yukarıdaki sistemler bu mahsurun tesirini gidermek için.Step dahi adım atmamış olabilir değilmi.

Redüktör tipi ve devri önemli.
    Sonsuz vidalı olmalı,gerilim uygulanmadığı anda sistem kilitli kalabilmeli.Büyücek çevrim oranlarında sonsuz vidalar kilitlenir.
    Devir güneşin göreceli hızından çok fazla olmamalı.Yoksa ileri geri uğraşır durur...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi musallim -- 2 Mart 2007; 1:05:50 >

• Sağol musallim. Ama şu kondansatörün uçları nasıl ters çevrilir? (Kalkıştan sonra devreden çıkan kondansatörden sözediyoruz sanırım.) Böyle bir durumla daha önce karşılaşmamıştım. Basit bir şekille anlatabilir misin?

Enkoder benim de aklıma geldi. Ama ek düzenek ve devre gerek. Oysa step veya brushless motorda geribeslemeyle sorun aşılabilir gibi. Daha derli toplu bir sistem olurdu.

En yaygın redüktörler sonsuz vidalı. Zaten istediğimiz devirler için planet dişli grubu gibi sistemler yetersiz ve büyük olurdu. Küçük sistemlerde (solarcell gibi.) silecek motoru direkt bağlanabilir bile.
  • http://img406.imageshack.us/img406/1765/monowr3.jpg

Bir uç ortak bağlı ve şebekeye bağlı.
    Kondansatörün diğer ucu hangi motor ucuna bağlı ise diğer motor ucu şebekeye bağlı.
    Resime göre , 1 ve 2 nolu uçlar monofaze şebekeye bağlı.
    2 kutuplu 3 konumlu bir anahtar yeterli.On/off-sağ-sol...

Kalkış kondansatörü olmadığını belirtmiştim.

Tekrar ediyorum ilk şema elektronik devreler kitabından alıntıdır ve mükemmel çalışır.
    Ldr lerin karşılaştırılması ile çalışır,ışık şiddeti ile değil.Bu yüzden çok esnek ve şartlara uyumlu bir düşünce.
    Çıkışı şemadaki gibi, dc motoru doğrudan sürebileceği gibi , değişiklik yapılarak sağ-sol-off haline getirilebilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi musallim -- 3 Mart 2007; 0:46:21 >

• 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.