Şimdi Ara

Güç kaynagi kablolari

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
5 Misafir (1 Mobil) - 4 Masaüstü1 Mobil
5 sn
17
Cevap
0
Favori
749
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Alttaki fotoğraftaki soketlerden biri 4 pinli biri 5 pinli

    5 pinli olannin ağzı birazdaha geniş gibiydi. 5 pinli olanı harddiske takiliydi. 4 pinli olan SSD için mi hoksa başka birşey için mi? Ayrıca 5 pinli olan SSD sata ya uyum sağlar mı?

    Güç kaynagi kablolari



  • 4 pinli olan MOLEX konektör.


    5 pinli dediğiniz ise SATA konektör. Bunun ucunda (MOLEX'teki gibi pinler yoktur zaten)


    MOLEX konektörler güncel HDD'lerde ve SSD'lerde kullanılmıyor. Eski HDD'lerde kullanılıyordu. MOLEX şu anda ilave ekipmanlarda kullanılabilir, ana bileşenlerde kullanılmıyor artık.

  • Bu 5 pinli olan SSD de kullanılır mı? Ben 4 pin olması gerekir diye duydum da. Bu 5 pinli olanı zaten HDD de kullanıyordum. SSD de sıkıntı yaratır mı?

  • mert01keles M kullanıcısına yanıt

    O "5 pinli" dediğiniz uç SATA KONEKTÖR. PSU'dan gelen 5 kablo ile bağlantı yapılıyor fakat onun ucunda MOLEX'teki gibi pinler yok. 4 kablo ile bağlantı yapılan SATA KONEKTÖR yok zaten.


    SATA SSD'lere (adından da anlaşılacağı üzere) SATA KONEKTÖR takacaksınız. Başka bir konektör takamazsınız zaten.

  • Anladım dediğiniz üzere benimki 5 kablolu 4 kablolu olanlar da var sanırım. Farkı nedir?

    Güç kaynagi kablolari
  • SATA konektörler PSU'larda 5 kablolu oluyor. 4 kablolu olan MOLEX TO SATA şeklinde çevirici olabilir. Bu şekilde de sorun olacağını sanmıyorum ama yine de @kunGFu hocam buralardaysa bir soralım, emin olalım.

  • ehhalil kullanıcısına yanıt

    İlk fotoya bakacak olursak, turucu 3,3V, kirmizi 5V, sari ise 12V siyahlarda toprak.. birinde 3,3V cikisi var digerinde yok. 5 kablolu standart sata kablosu zaten, 4kablolu da 3,3V a gereksinim duyan cihazlar calismaz sadece... O zaman da anlarsiniz. Bizim samsung sata ssd ler falan hep 5V ile calisiyor benim bildigim bu yüzden bir sorun olmaz. Elimde bir sistem var, güc kaynagi sadece 12V cikisli ve anakart üzerinden satalara güc dagitiliyor. Yani anakart üzerinde 12 den 5V a cevriliyor. Ve bu kablolarda 4kablolu... Ayni fotoda ki gibi...




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kunGFu -- 5 Haziran 2021; 1:45:51 >
  • Teşekkür ederim hepinize. Bende 5 kablolu olduğu için ona takıcam sizin dediğiniz gibi inşallah sıkıntı olmaz.

  • Kablo sayısı ile pin tanımı karışmış, güncel sata güç bağlantısı 12 pinlidir, örneği aşağıda;

    Güç kaynagi kablolari

    Bunları sata SSD ve güncel HDD 'lerde kullanabilirsiniz. Mesajınızda resimleri görünen 2 bağlantı sanırım 12 pin sata güç bağlantıları, ön(bağlantı giriş) tarafını resimlemediğiniz için ihtiyat payı var yalnız. Pin diye yazdıklarınıza gelirsek yani kablo sayıları bu halde önemsizler, sağ taraftaki(5 telli) kabloda ek +3,3 volt bulunmakta(turuncu kablo) bu bazı özel, bizim elimize pek ulaşmayacak SSD ve HDD'lerde gerekebilir lakin işe yaramadığı cihazlarda pasif olacağından sorun değil.


    Belki soldaki kablo molex bağlantı kablosu olabilir, örneği aşağıda;

    Güç kaynagi kablolari


    Bunlar güncel donanımlarda artık kullanılmamakta. Dönüştürücü (molex to sata) kullanarak istifade edebilirsiniz.





  • kunGFu kullanıcısına yanıt

    Evet hocam, SATA SSD'ler ve HDD'ler 5V ile çalışıyor, NVMe SSD'ler ise 3,3V ile...


    Alıntı

    metni:
    Elimde bir sistem var, güc kaynagi sadece 12V cikisli ve anakart üzerinden satalara güc dagitiliyor. Yani anakart üzerinde 12 den 5V a cevriliyor.

    Bu tip bir sistemi geçenlerde Linus'un bir videosunda görmüştüm; İntel'in yeni icadı bu   ama henüz deneme aşamasında sanırım, zira ortalıkta o tip PSU ve ankart yok (AMD tercih ettiğim için İntel anakartları pek bilmiyorum ama sadece 12V çıkışlı PSU satışta yok henüz) Sen nereden temin ettin bunları?

    Yeni standardın oturması 3-5 yıl sürer mi sence? AMD ne diyor bu işe, bilgin var mı?





  • Dediğim 4 kablolu olan bu

    @ehhalil @kunGFu

    Güç kaynagi kablolari



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mert01keles -- 5 Haziran 2021; 23:13:14 >
  • ehhalil kullanıcısına yanıt

    Aslinda intel in degilde OEMcilerin istegiydi, ben onlar diretiyor diye biliyorum. Misal Dell, Acer ve HP suan güncel sistemlerinde bu ATX12VO standardini kullaniyorlar diye biliyorum ama istisnalar olabilir tabi... H470 chipset anakartlarinda bunu görüyoruz(bende acer'in var). Güc kaynagi üreticilerinide bu standarda gecmeleri konusunda ikna etmeye calisiyorlar, intel ikna olmus, gayet mantikli güc kaynagi sadece 12V a cevirecek. Sata nin ölmek üzere oldugunu düsünüyorlar, gelecegi pcie üzerine inşa etmek istiyorlar ki zaten öyle... Artik depolama icin de m.2 ssd tercih edilir oldu...

    Bu standardda düsük wattlarda da verimliligin yüksek olacagini okumustum. Söyle ki, chicony marka kimsenin duymadigi bilmedigi görmedigi üretici bu standard ile 500w lik 4 kanalli güc kaynagiyla 80+gold verimlilik sunabiliyor.

    Amd ne düsünüyor bilmiyorum ama karsi cikmiyor, durum böyle ise de takip edecektir. İntel kadar sözünü geciremeyecegi icin suan yorum yapmiyor olabilir. Suan ki rzyenlerin soket yapisini bile anca degistirmeye ikna edebildi, sonraki nesil am5 artik pga yerine lga olacak. Bak kac yil sonra :)) simdi 12VO standardi hakkinda ne konussun garibim...

    Emin olmamakla birlikte 2022 de öncüleri görebiliriz ama oturmasi söyledigin zaman dilimini bulur bencede...





  • mert01keles M kullanıcısına yanıt

    Molex ten 15pin sata ya dönüstürücü bu hocam. Yukarda söyledigim gibi, 3,3V u yok sadece... 5V ile calisan sata ssd ler ve hdd ler calisir. Eger sorunsuz ise...




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kunGFu -- 6 Haziran 2021; 0:17:22 >
  • Çok teşekkür ederim hocam cevaplarınız için.

  • kunGFu kullanıcısına yanıt

    Geçenlerde bir haberde "anakart üreticileri ve PSU üreticileri yeni standarda pek sıcak bakmıyor" şeklinde bir ifade okumuştum. Genelde PSU'nun kullanım süresi anakartın kullanım süresinden fazla oluyor. 1 PSU ile 3 anakart eskiten bile oluyor. Her yeni anakartta DC TO DC devresi için ek maliyet oluşacak endişesi var kullanıcılarda. Ayrıca bu devrenin kalitesi anakarttan anakarta değişiklik gösterebilir mi?..


    Alıntı

    metni:
    Bu standardda düsük wattlarda da verimliligin yüksek olacagini okumustum. Söyle ki, chicony marka kimsenin duymadigi bilmedigi görmedigi üretici bu standard ile 500w lik 4 kanalli güc kaynagiyla 80+gold verimlilik sunabiliyor.

    Önemli olan hafif yüklerde (10-20 watt civarında) yüksek verimlilik yakalayabilmek olacak sanırım. Zira yeni standartta yüksüz tüketim değerinin 10W civarında olabileceği söyleniyor. Şu anki GOLD/PLATINUM PSU'larda bile 20-30W altında verimlilik çok düşük oranlara gidebiliyor. PSU'lar için verimlilik standartlarında düzenleme gelebilir; ultra hafif yüklerde belli bir verimlilik oranının tutturulması istenebilir diye düşünüyorum.





  • ehhalil kullanıcısına yanıt

    Aslina bakarsak cok bir maliyeti olmaz. Neden? Zaten hali hazirda kaliteli anakartlarda voltaj regülatör modülü bildigin overkill bir vaziyette, abartidan da öte... Bende b550 gaming edge var, piyasada kullanamayacagim amd islemcisi yok, hemde overclockta islemcinin limitine takilir. Simdi unify modeli cikti ihtiyaci olmayanlar dahi daha iyi diye bu modeli satin aliyorlar. Burdan da reklami yapiliyor tabi, yönlendirme her yerden... Demem o ki bir adet vrm ile cözüyorlar bu isi, high end kartlarda extra masraf iddia eden (oemci) terbiyesizlik etmis olur. Bir adet choke, bir adet mosfet(dr.mos yada low-side+high-side ikilisi) bir adet caps ve bir kac komponent daha(controller vs)... İslemcilere abarti vrm koyacaklarina birini bu ise ayirsinlar...

    Güç kaynagi kablolari

    Her anakartta zaten cok daha üst düzeyini islemcilerde kullaniyorlar. Hadi acer mininal calisiyor, 10700f islemcisine bile 4 adet vrm koymus, sata ya da 1 adet yeter demis. Asus, msi falanda 2x yapsin. Olur, cokta bir maliyeti olmaz isin özünde, lakin arge adi altinda güzel paralar kesebilirler isterlerse, bekleyip görecegiz. Oem üreticileri derken ben hp, acer, dell gibi diyorum, msi asus gigabyte tabi istemez adam neden band da degisiklik yapsin? Zaten para akiyor, bir degisiklige ihtiyaclari yok. Ama diger yandan isteyenler, kablodan tasarruf, yerden tasarruf, verimlilik vs artilarini gördükleri icin istiyorlar. İntelde bu firsati kacirmaz, cok güzel üstlenir bu görevi :) bu yukardaki anakart 2020 den beri satista... Acer orion predator a ait.


    (Edit: ramin üzerinide cizmisim yanlislikla :) m.2 leri söylemeyi unuttum, 3.3V icinde yine bir modül var. Fotoda görünmüyor.)




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kunGFu -- 6 Haziran 2021; 13:59:15 >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.