Şimdi Ara

Gss borcu için ne yapmamı önerirsiniz ?

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
32
Cevap
1
Favori
880
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • 2012 Kasımında 18 yaşıma girdim o günden bugüne 3000₺ borç birikmiş. Devletin pes etme gibi bir düşünceside yok. Nisan'a kadar zorla gelir tespiti yaptıracaklar bu gidişle.

Şimdi ;

* Bu kadar borcumun çıkması normal mi ?

* Ağustos'ta işe girdim 1,5 ay çalıştım sigortam yatmıştı neden burada görünmüyor ?

* Ne yapmamı önerirsiniz ?
     Gss borcu için ne yapmamı önerirsiniz ?

• Babam erken emekli oldu 900₺ maaşı var , 4 kişi bu maaşla geçiniyoruz. Ekstradan bi' dükkan aştı ama herşey ortağının üzerine babamın orada çalıştığı bile belli değil. Şimdi gelir tespiti yaptırırsam ben bu borçtan kurtulur muyum ? (Babam engelli olduğu için erken emekli oldu)

BU LİSTENİN İÇİNDEKİLERE TEST ŞART DEĞİL

Uugulamaya göre gelir testi yaptırmasına gerek olmayan kişiler şu şekilde sıralanabilir:

* Sigortalı olanların tamamı. * İsteğe bağlı sigorta primi ödeyenler. * SGK’dan emekli aylığı, malullük aylığı, dul ve yetim aylığı alanlar. * Geçici köy korucuları. * 65 yaş aylığı ve engelli aylığı alanlar. * Yukarıda sayılan kişilerin; eşleri, eğitim durumuna göre yaş şartını aşmamış ve evli olmayan çocukları ve SGK tarafından geçimlerinin sigortalı tarafından sağlandığı tespit edilen anne ve babası.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Zendo -- 29 Eylül 2014; 19:55:17 >
  • Gelir testi yaptiediginda aylık 125-130tl değil 40-44tl kitliyor devlet.
    Yani 3000tl 1100-1200tlye iner

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Benimde çıktı 1 sene dershaneye gittiğim için halen duruyor o borç
    Gelir testi sadece o borcu düşürüyor ama eğer okuyorsan git sgk ya öğrenci belgesi ver parayı silerler

• quote:

Orijinalden alıntı: EuroAsia

Gelir testi yaptiediginda aylık 125-130tl değil 40-44tl kitliyor devlet.

Senin dediğin gibi değil eve giren maaş, evde ne eşyalar var, kaç kişi yaşıyo gibi bir sürü soru var. Bu sorular üzerinden ne kadar ödüyeceğin belirleniyo.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Alfredo Kalınski

quote:

Senin dediğin gibi değil eve giren maaş, evde ne eşyalar var, kaç kişi yaşıyo gibi bir sürü soru var. Bu sorular üzerinden ne kadar ödüyeceğin belirleniyo.

Tamam işte ultra zeki arkadaşım sonunda da en alt dilim olan 40 ya da 44 liralık dilime geçiriyorlar.

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Alfredo Kalınski

quote:

Tamam işte ultra zeki arkadaşım sonunda da en alt dilim olan 40 ya da 44 liralık dilime geçiriyorlar.

Torba yasayla kafalarına göre geçiriyorlar.Limitler kalktı kapiş.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • O borcu ödeyeceksin Paşa paşa bu devlet sevmeyi iyi biliyor.1000lira da bana borç çıktı askere gitmeden hediye ettiler.

Ödemezsen yine sigortalı olabilirsin ama borca faiz işler.Sgk'ya gittim bu hafta.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Akbaba89 -- 29 Eylül 2014; 21:35:00 >
  • Bugün prim borçları için indirimler başlıyordu.Peşine indirim yada taksitlendirme imkanı vardı , detayı bilmiyorum haberlerde duymuştum.Benimde 78 TL GSS prim borcum var , ödesem mi acaba.
  • Bu arada o borç şu an hiçbir yerde karşınıza çıkmıyor. Arkadaşım SGK'ya sordu direk ödemesem ne olur diye, hiçbir şey olmaz demişler
  • ben 3 yıl önce işten çıktım 3 yıl çalışmıştım şimdi de yaklaşık 3 yıl boştayım.Askerlik yaptm 6 ay borç morç nerden sorguluyrz gerçi ben kurcalamam da :D
  • Meniz kullanıcısına yanıt
    İcra gelmiyor mu?

• O borcun tek zararı sağlık hizmetlerinden faydalanamamanıza sebep oluyor

ayrıca sallamayın beyler devlet kitlemiyor eğer şu an hiç bir yerde çalışmıyorsan gss'ye hiç bir ödeme yapmaz üzerine işsizlik maaşı alabilirsin devlete sallaması kolay klavye başından
  • Bu iş için algoritma

Hiçbir hizmet almadığın dolayısıyla ödemen gereken bir şey ortada yokken sırf devlet adını öyle koydu diye sen buna "borç" diyecek kadar aptal ve korkak bir birey(!) isen, öde.

Hayatında bir nebze de olsa sudoku çözüp, satranç oynayıp mantık muhakemesi yeteneğini geliştirip belli bir zeka ulaşabilmiş olacak kadar zeki isen, ödeme.
  • borç bende yok sanırım sigortam olmamasına rağmen yapmadılar 1 yıl olacak neredeyse her hafta sorguluyorum kayıtlı borç bulunamamaktadır diyor. neyse okul başlasında babamın üzerinde olduğumu söylim de borç flana çıkmasın bır de bunla uğraşmim
  • Geçen sene öğrenci belgesi vermeye gittiğimde adam 200 TL civarı bi borç olduğunu söyledi nerde ödeyebilirim diye sordugumda boşver bi ara ödersin demişti. Şimdi 2bin TL'ye yakın borç gözüküyor hemde öğrenci belgesi verdiğim dönem dahil. Bi ara yine öğrenci belgesi alıp kafalarına vurup o borcu sildirmem gerek.
  • En kolay çözümü söyleyiyim gerçi buna da para gerekiyor ama çok daha az. Anadolu üniversitesinin açık öğretimine giriyorsun. Bak harç paralarına en düşük olanı yaz puan da gerekmiyor pek. Oraya gir bürodan öğrenci belgeni al sgk ya ver siliyorlar.
    Tecrübeyle sabittir.
  • Kişi, 18 yaş üzeri ise ve erkek ise ve öğrenci değil ise ve Gelir testi de yaptırmamışsa; kendisine aylık olarak en yüksek oranda borç çıkıyor.

Fakat aynı şartlarda Gelir testi yaptırmışsa, geliri dikkâte alınarak borç çıkıyor.

Yine kişi, 18 yaş üzeri ise ve erkek ise ve öğrenci ise; ama öğrenci olduğuna dair belgeyi SGK'ya sunmamışsa; yine kendisine aylık olarak en yüksek oranda borç çıkıyor.

18 yaş ve üzeri erkek birey, 25 yaşın aşağısında olup öğrenci olduğunu ispat ettiği an, annesi ya da babası üzerinden sigortasının zaten varolduğu dikkâte alınarak sigorta kaydı iptal ediliyor ve böylece kendisine yönelik borçları da (sigorta kaydı olmayan birinin borcunun olması da mümkün olamayacağı için olsa gerek) silinmiş oluyor.

18 - 25 yaş arasında olup öğrenci de olmayan bir kimsenin çalışmadığı dönemlerde herhangi bir işte çalışmıyor olduğuna dair belgeyi ilgili kurumdan alıp yine SGK'ya iletmesi gerekiyor sanırım; ama emin değilim.

• quote:

Orijinalden alıntı: Casper_C

Kişi, 18 yaş üzeri ise ve erkek ise ve öğrenci değil ise ve Gelir testi de yaptırmamışsa; kendisine aylık olarak en yüksek oranda borç çıkıyor.

Fakat aynı şartlarda Gelir testi yaptırmışsa, geliri dikkâte alınarak borç çıkıyor.

Yine kişi, 18 yaş üzeri ise ve erkek ise ve öğrenci ise; ama öğrenci olduğuna dair belgeyi SGK'ya sunmamışsa; yine kendisine aylık olarak en yüksek oranda borç çıkıyor.

18 yaş ve üzeri erkek birey, 25 yaşın aşağısında olup öğrenci olduğunu ispat ettiği an, annesi ya da babası üzerinden sigortasının zaten varolduğu dikkâte alınarak sigorta kaydı iptal ediliyor ve böylece kendisine yönelik borçları da (sigorta kaydı olmayan birinin borcunun olması da mümkün olamayacağı için olsa gerek) silinmiş oluyor.

18 - 25 yaş arasında olup öğrenci de olmayan bir kimsenin çalışmadığı dönemlerde herhangi bir işte çalışmıyor olduğuna dair belgeyi ilgili kurumdan alıp yine SGK'ya iletmesi gerekiyor sanırım; ama emin değilim.

Hocam hemen mi yapmak lazım yoksa sonra yapsak da silinir mi?

• quote:

Orijinalden alıntı: kralYD

quote:

Orijinalden alıntı: Casper_C

Kişi, 18 yaş üzeri ise ve erkek ise ve öğrenci değil ise ve Gelir testi de yaptırmamışsa; kendisine aylık olarak en yüksek oranda borç çıkıyor.

Hocam hemen mi yapmak lazım yoksa sonra yapsak da silinir mi?

Evet silinir. En azından şu an böyle.

Örnek vereyim. Yaşı 21 olan ve 3. sınıfı yeni bitimiş bir üniversite öğrencisi SGK'ya bu 3 sene süresince hiçbir zaman üniversite öğrencisi olduğuna dair belgeyi sunmamışsa Sağlık Sigortası borcu en yüksek gelir grubuna dâhil olduğu farzedilerek yansıtılıyor. Bu öğrenci 2011'den bu yana öğrenci olduğuna dair belgeyi okulundan alıp SGK'ya teslim ettiği an, orada birkaç form doldurtulup 10 - 15 dakika kadar sürecek işlemin sonunda Sigorta kaydı iptal edilecek ve SGK'nın resmi sitesi olan bu siteden yapılan giriş sonucunda borç listesi çıkan ilgili başlıkta bu sefer "Kişi Bulunamadı" ya da "Kişi Kaydı Bulunamadı" değeri dönecektir. Bu, işlemin tamam olduğunu gösteriyor.

Bu arada bir parantez açıp şunları yeri geldiği için belirteyim.

Gelir Grubunu 3'e ayırmışlar.

1-) Aylık geliri, Asgari ücretin 1/3'ü ile Asgarî ücret arasında olanlar

2-) Aylık geliri, Asgari ücret ile Asgarî ücretin 2 katı arasında olanlar

3-) Aylık geliri, Asgari ücretin 2 katından da fazla olanlar

1 numaralı grubun aylık borcu, Brüt Asgarî ücretin 1/3'ünün %12'si alınarak tespit ediliyor. Örnek verecek olursak; 2014 Temmuz ayı zammıyla beraber 2015 Ocak ayına kadar kadar Brüt Asgarî ücret 1134 TL olduğu için ilgili işlem gerçekleştirildiğinde ortaya çıkan tutar, eğer hatalı hesaplamışsam 45,36 TL

2 numaralı grubun aylık borcu Brüt Asgarî ücretin %12'si alınarak hesap ediliyor ve yılın ilk zam dönemi olan 2015 Ocak ayına kadar, eğer hatalı hesaplamışsam 136,08 TL

3 numaralı grubun aylık borcu Brüt Asgarî ücretin 2 katının %12'si alınarak hesap ediliyor ve yılın ilk zam dönemi olan 2015 Ocak ayına kadar, eğer hatalı hesaplamışsam 272,16 TL

Son bir husus daha var ve bunu 1 mesaj evvel belirtmeyi unutmuşum. SGK artık, belge beyanını (öğrenci belgesi, işsizlik belgesi vesaire) Devletin resmî organı olanwww.turkiye.gov.tr adresinden E-Devlet Uygulaması'na giriş yapılarak beyan edilmesini tavsiye ediyor. Ama ilk kez belge beyanında bulunacakların SGK'ya bizzat uğrayarak teslim etmeleri gerekiyordur belki...

E-Devlet'e giriş yapılacak tam adres şu; E-Devlet

Tabi bir şifreye ihtiyacınız olacak ve bunu da (başka yerlerden de temin edilip edilmediğini bilmiyorum) herhangi bir PTT şubesinden 2 TL ücret karşılığında temin edeceksiniz.

E-Devlet, ayrıca pekçok konuda bilgi sahibi olabileceğimiz ve birçok konuda sorgulama yapabildiğimiz bir alan.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.