Şimdi Ara

GS FELSEFE HAKKINDA SORULARINIZ( PUAN TUTUYOR DİYE YAZMAYIN)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
1
Favori
9.087
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar Merhaba,

    Kardeşimin bana aktardığı kadarıyla tercihlerin kapanmasına üç gün kalmış. Hala kafası karışık olan arkadaşlar için ben de kendi mezunu olduğum Galatasaray Üniversitesi Felsefe Bölümü hakkında bilgi vereyim.

    Genelde ilk olarak felsefe nedir sorusu ile başlanır ama bu hem çok klişe hem de zaten şu aşamada bunun bir tek cevabı yok. Sadece şunu söylemek istiyorum ki lisede felsefem iyiydi diye yazmayın bu bölümü, sonra fransızca essaisler yazarken ya da memoire'nız bir türlü bitmeyip okulunuzu uzattığınızda felsefe hocalarınızı çok iyi hatırlayamazsınız. Felsefe bölümlerinde -yalnızca- felsefe tarihi çalışılmaz, lisede ise sadece dönemsel felsefe tarihi görürsünüz, buna aldanmayın.

    Ders Programı:
    ects.gsu.edu.tr
    Öğretim Programı - Felsefe Lisans Programı | GSÜ - AKTS Bilgilendirme Sistemi
    http://ects.gsu.edu.tr/tr/program/programmedetails/19?ayid=27


    Ders Programından anlayabileceğiniz gibi bu GS Phil diğer felsefe bölümlerden farklı olarak öğrencilerine liberal art bölümü gibi bir ders programı sunmaz zira hepinizin bildiği üzere frenk ekolüdür. (liberal art tipi bölümler amerikan ekolüdür, boğaziçi'nin ders programı ile karşılaştırırsanız anlarsınız ne demek istediğimi,http://www.boun.edu.tr/tr_TR/Content/Akademik/Lisans_Katalogu/FenEdebiyat_Fakultesi/Felsefe_Bolumu) dersler daha kapsamlıdır ve dört senelik program genel olarak interdisipliner seçmeli derslerden yoksundur, ama BOUN'da hepi topu 30 kredilik felsefe dersiyle mezun olursunuz kalan dersler sinema, siyaset, psikoloji, sanat her alanda olabilir. Bu bağlamda BOUN mezunları'nı (Siyaset, Felsefe, Sosyoloji gibi bölümlerinde) medya, reklamcılık, sanat gibi alanlara çok fazla adam çıkarırlar, hatta şuan popüler olmuş çoğu şarkıcının da bir şekilde BOUN fef ile bir alakası vardır, ya bitirmemiştir ya da bitirip başka bir alana kaymıştır. (Mor ve Ötesi, Teoman vesaire) GS Felsefe bu konuda BOUN'a göre daha geridir.

    Yüzde yüz Fransızca olan bölümde bütün Fransızca Felsefe dersleriyle bir başınıza kalırsınız. GEnelde ilk sene ortalamalar oldukça düşüktür. Yurtdışı bağşantıları için girdiğiniz okulda yaptığınız ortalama ayağınıza bağ olur bir şey yapamazsınız. Eğer dil yeteneğiniz yoksa o okul bitmek bilmez, zaten hazırlık da eğer alt yapı yoksa iki seneye uzar ve yaşıtlarınız bir şeyleri eline almaya başlarken siz hala mezuniyet sınavları peşinde koşarsınız.

    Diğer bir nokta maalesef sadece Felsefe'nin değil hiçbir FEF bölümünün adam gibi bir iş olanağı olmamasıdır. Felsefe bu konuda diğerlerinden de kötüdür desem yanlış olmaz. Pratik alanları vardır ama Türkiye'ye girmesine daha elli yıl var bu alanların. Akademi düşünürsünüz belki ama o konuda da maaleef önünüzde koç boun ve bilkentliler olacak buna hazır olun. Yine az sayıda iyi yerlere gelen mezunlar olmuş misal Emre Şan gibi
    www.29mayis.edu.tr
    Doç. Dr. Emre ŞAN - İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi
    https://www.29mayis.edu.tr/akademik-kadro/detay/emre-san.html
    ama çoğu kişi tanıdıklar vasıtasıyla medya sektöründe (özellikle çevirmen ve uluslar arası şirketlerde) ya da alakasız sektörlerde sadece dilleriyle iş buldu, bulamayanlar da oldu. GS ismi maalesef çok ileri atmadı çoğumuzu.

    Üniversitenin fiziksel imkanları açık bir şekilde yetersizdir. kulüp toplantısı yapacak derslik bulamazsınız okulun nüfusu hepi topu 2500 olmasına rağmen. Sürekli inşaat vardır. Şu anda kantin bile inşaatta sanırım eylül'de bitiyormuş. Ayrıca yanan bina da 2018 yılının sonunda açılacak daha çok işi var yani.

    Hocaları çok da iyi değildir. Fransa'dan sürekli hoca gelir ama onlar da efektif eğitim yapamazlar öyle. Kendi iyi hocalarının çoğunu kaptırmışlardır. Yayınlanan makale sayısı bakımından da yetersiz olduklarını düşünüyorum, bölümün hacmine göre.( GS Phil en büyük felsefe bölümlerinden birisidir bugün bakıldığında ancak maalesef boğaza karşı çay içmeyi tercih etmekteler, bölüm geneli bir atıllık mevcut.)
    Bildiğim kadarıyla 27k gibi bir sırayla kapatıyormuş artık bizim zamanımızda daha yüksek idi. Eğer felsefeyle ilgileniyorum Türkiye şartlarına meydan okuyacak kadar da seviyorum diyorsanız GS Felsefe iyi bir seçenek değildir ancak GS Felsefe'den daha iyi olduğunu düşündüğüm naçizane bir kaç fakülte ismi zikredeyim aşağıya

    İslam Felsefesi, Felsefe tarihi, Etik alanında İstanbul Şehir ve İbn-i Haldun Üniversiteleri(Teoman Duralı şu anda bölüm başkanıdır bu sene ilk öğrencilerini alacak)
    Analitik Alanında Bilkent(hocaların yüzde sekseni yabancı, referansları mükemmel) ve ODTÜ( kampüs ortamı bile yeter giden arkadaşlarım hep çok memnun kaldılar)
    Kıta Felsefesi içinse Koç Üniversitesi

    İstanbul, Hacettepe, Ankara, Mimar Sinan GSU ne alemde artık bilemiyorum, çok iyi olmadığını duydum.


    diyeceğim odur ki, sadece manzarasına ya da ismine bakarak GS Felsefe yazacaksanız bir daha düşünün, ömrünüzden ömür çalabilir sevmezseniz yatay geçiş için de çok az kontenjan açarlar (ki sevmediğiniz bölümde yapamazsınız da o ortalamayı) olduğunuz yer de sıkışırsınız. Sosyalbilimci olacağım ben diyorsanız illa (benim sizin yaşınızdayken dediğim gibi) hukuk yazın, bu ülkede hukuk diploması değerlidir arkadaşlar, yükseğinizi paşa paşa felsefeden yapar part time avukat danışman olarak rahat rahat yaparsınız. İlla yazacağım diyorsanız bence yukarıda yazdığım üniversiteleri düşünün.

    eğer sorular var ise elimden geldiğince yanıtlarım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi loeweis genious -- 25 Temmuz 2017; 23:50:12 >







  • forumda uzun zamandır yoktum, bir dolanayım dedim mesajınızı gördüm:)

    öncelikle, galatasaray felsefe öğrencisi olduğumu belirteyim ve bölümle ilgilenen arkadaşlara da, geç de olsa, birkaç tavsiye vererek veya arkadaşın yazısını düzelterek bir şeyler yazayım.

    -lise felsefesiyle üniversite felsefesinin alakası yoktur, bunu az çok herkes tahmin edebilir.

    öncelikle bölüm fransızcadır, evet. zor mudur? zordur, nihayetinde fransızca felsefe eğitimi alıyorsun. ama bu durumu dezavantaj olarak almak saçmalıktır zira:

    -felsefe yapmak istiyorsan ingilizce, almanca ya da fransızca gibi dillerden birini bilmek büyük bir avantajdır.

    - yakın dönemdeki önemli felsefecilere baktığımızda çoğu fransızdır, maurice merleau ponty, levinas, sartre, foucault, deleuze, derrida, camus, baudrillard, lyotard, ricoeur... bunları ana dilinde okumak, filozofu yazdığı dilde tekrar etmek büyük bir artıdır.

    - okul bitince yüksek lisansınız sırasında çeviri işine girerseniz- ki bu olasıdır- fransızca felsefe terminolojisine sahip olmak avantaj sağlar.

    -yurt dışını düşünüyorsanız gireceğiniz kapı koç, gs, boğaziçi, odtü, bilkent gibi okullar olmalıdır.- bir bakıma bölümün ve okulun esprisi de budur.-

    bununla birlikte, başlığı açan arkadaşın önerdiği ibn haldun üniversitesi yeni açılmış bir okuldur ve dili türkçedir. her ne kadar Teoman Duralı gibi bir hocaya sahip olsa da, galatasaray ya da odtüyle kıyaslanabileceğini sanmıyorum.

    yine, hocalar not konusunda çok rahattır, öyle, geçirmem hiçbirinizi!! tarzında insanlar değiller, aksine öğrenciyle ilgilenen kimselerdir. hepsi de gayet bilgili, yüksek lisans ya da doktorasını Fransa'nın önemli okullarında yapmış, alanlarında ülke çapında tanınmış kimselerdir. kısaca, bölüm zordur ama not olayında rahat olunuz.

    başka bir duruma gelelim, manzarasına kanmayın yazan arkadaşın odtü'yü kampüs ortamıyla övmesi şaşırtıcı olmuş:)

    tavsiyem şudur, yabancı dilde eğitim veren bölümleri yazmalısınız. zoru-kolayı bırakın, adam gibi bir şeyler yapmak istiyorsanız zoru göze almalısınız, eh, yoksa gidin açıktan okuyun, en kolayı!:)

    tavsiyem 2 deyip mesajımı noktalayayım, iyi araştırın, bölümden biriyle değil, birileriyle konuşun çünkü her öğrenci aynı sözleri söylemez.
  • up
  • Hocam yazmayı düşünüyorum tabiki Galatasaray Üniversitesi değil ama yanı benim tek merak ettiğim iş imkanı.Bir felsefeci okulunu bitirince ne iş ile uğraşabilir kendi ayakları üzerinde durabilir mi?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • boğaziçi felsefe hakkında ne düşünüyorsun hocam?
  • BOUN felsefe analitik çalışacaksan lisans eğitiminde derin bir birikim vaadetmese de gerek ismiyle gerek sonrasında sağladığı iş olanaklarıyla daha uygundur ayriyeten GS 1990 yılında kurulduğundan henüz bir networku oluşmadı ancak BOUN iş dünyasında üstüne bu avantaja sahiptir. Ama o sıralamalarda İU Hukuk da var, önceliklerinize göre değişir ne yazılacağı.

    Felsefe nihai akademi bölümüdür, yurt dışında özellikle psikoloji ve fizik alanlarında araştırma alanı çok açık olmasına rağmen bize henüz bu alanlar gelmedi ne yazık ki. Yine yurtdışında felsefecileri İK alanlarında görmek mümkündür.
    Eğer felsefe düşünüyorsanız nispeten imkanları daha dar bir üniversitede ya formasyon kasıp öğretmen olacaksınız ya o okullarda biraz ahbap çavuş ilişkisi benzeri bir akademik ilişki olduğundan hocalarla aranızı sıkı tutup kendi üniversitenizde kadronuzu yaratacaksınız.




  • loeweis genious kullanıcısına yanıt
    Hocam felsefeyle pek alakası olmayacak ama GSÜ Fransız Dili ve Edebiyatı (Karşılaştırmalı Dilbilim ve Uygulamalı Yabancı Diller diye de geçer) bölümüyle ilgili bir bilgin var mı acaba?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Prestidigitation -- 25 Temmuz 2017; 21:50:46 >
  • pek bir bilgim yok hocam maalesef.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Galatasaray'da Okuyan Var Mı?
    5 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • ++++
  • ++++++++++++
  • +++++++++++++++++
  • **************
  • ************
  • Gs felsefe'den çıkıp akademi olanakları ve fransa'da yüksek lisans doktora olanakları nasıldır sizce.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • gsbugra kullanıcısına yanıt
    herkes bunun için geliyor zaten ama dediğim gibi bunu yapan sayısı her sene beşi geçmez(35 kişi bölüm)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • loeweis genious kullanıcısına yanıt
    Hocam peki diğer 30 kişi ne yapıyor okuldan sonra?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam İbn Haldun Üniversitesi felsefe alanında iyi olduğunu söylemişsiniz peki hukuk bölümü nasıldır? Bilginiz varsa paylaşabilir misiniz rica etsem?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mahso

    Hocam İbn Haldun Üniversitesi felsefe alanında iyi olduğunu söylemişsiniz peki hukuk bölümü nasıldır? Bilginiz varsa paylaşabilir misiniz rica etsem?

    sanırım güzel imkanları varmış ama çok da bir fikrim yok açıkçası,
    mezunların bazıları dilleriyle iş buldu bazıları yükseğe türkiye'de devam etti bazılarıysa medya/iletişim'e kaydı, bazıları da boş şuan.
  • *****

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • hocam son gün okuyorum olaya gel ya. bu kadar kötü olamaz bu okul.
  • son saatler adam ortada yok
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.